Na enkele maanden van uitstel is het bijna zover. Op 17 september 2012 zal METOP-B zich gaan vervoegen tussen de andere satellieten, met als doel de continuïteit van meteorologische waarnemingen na te streven. Op 19 oktober 2006 werd namelijk de eerste in een rij van 3 polaire meteorologische satellieten (METOP-A/B/C reeks) in een baan om de aarde gestuurd. De lancering van de derde polaire meteorologische satelliet, METOP-C, is gepland voor 2017.

Weersatelliet uitgelicht

Momenteel wordt METOP-B bewaard in een gecontroleerde omgeving in de Starsem gebouwen te Baikonur, Kazachstan. Deze satelliet is besteld voor EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) door de ESA (European Space Agency) en ontworpen door een Europees industrieel consortium, geleid door Astrium.

De acht wetenschappelijke instrumenten op deze satelliet zullen o.a. bijdragen tot het verbeteren van weersvoorspellingen, door het aanleveren van meteorologische informatie op een globale schaal en dit 2 maal per dag. Deze gegevens zullen ook gebruikt worden in klimaatstudies. Een deel van deze instrumenten zijn ook terug te vinden op Amerikaanse polaire satellieten, door NOAA beheert, om op deze manier een continue datastroom te voorzien.

Bron bericht: meteo.be

http://o3msaf.fmi.fi
http://www.temis.nl
http://atmos.caf.dlr.de/gome2
http://www.eumetsat.int
http://www.esa.int

Extra informatie over het weerbericht

Sinds augustus 2014 kunnen we op deze weerblog een nieuwe pagina aan u voorstellen. Het weer op uw locatie presenteert voor ruim 800.000 locaties in Europa het weerbericht. Snel en gratis te gebruiken.