13 september 2012 - 2 min. lezen
2 reacties 2

In de zomerperiode is het ontstaan van frontaal onweer meestal het sein voor stormjagers om zich op bepaalde locaties te gaan vestigen en te wachten op een waar bliksemfeest door een eventueel buiencomplex (MCS). In tegenstelling tot een warmteonweer, wordt een frontaal onweer dichtbij en meestal aan de voorzijde van een naderend front gevormd. Doorgaans gaat het om een koufront.

Frontaal onweer uitgelegd

De meest typische situatie voor onze regio is een koufront dat vanaf het westen nadert na enkele dagen warm zomerweer. Ondanks het feit dat we over een frontaal onweer spreken, bevinden de onweersbuien zich gebruikelijk niet op het koufront zelf, maar enkele honderden kilometer voor het front uit, op een zogenaamde convergentielijn.

voorbeeld frontaal onweer
Voorbeeld van een typisch onweerachtige setting. Verschillende luchtsoorten botsen met elkaar. (NOAA en Pierre cb)

Een dergelijke lijn situeert zich meestal aan de voorzijde van het koufront en door het feit dat de lucht op die plaats samenstroomt, is deze verplicht te stijgen, wat de triggering van onweersbuien sterk stimuleert.

De onweersbuien bewegen vaak vele honderden kilometer gelijklopend met het front mee,  menigmaal van zuidwest naar noordoost. Bekijk een GIF-animatie van de radarbeelden.

De onweersvlagen zijn, in tegenstelling tot een warmteonweer, veelal georganiseerd en gegroepeerd waardoor de buien over een veel groter gebied actief zijn. Frontale onweders kunnen gepaard gaan met de zwaarste buien, die de meeste overlast aan de maatschappij bezorgen.

Bron bericht en radarbeeld: meteo.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen