Gevaarlijk. Zo kunnen we de situatie de komende 24 tot 48 uur beschrijven in het gebied met de meeste tornado’s in één jaar. Tornado Alley komt de komen uren in een zeer onstabiele omgeving te liggen met een grote kans op zwaar onweer en tornado’s. Het waarschuwingsniveau wordt vanaf zaterdagnamiddag in de omgeving van Salina en Oklahoma opgetrokken richting HIGH.

Het tornadoseizoen geopend

Een citaat van het weerbureau: “ TORNADO OUTBREAK LIKELY ACROSS THE SRN AND CNTRL PLAINS NWD INTO THE MID-MO VALLEY FROM SATURDAY AFTERNOON THROUGH SATURDAY NIGHT.”

Als we even kijken naar de set-up van de atmosfeer in de betrokken regio kunnen we enkel en alleen maar hopen dat het aantal zware tornado’s beperkt blijft. De cape (energie die een bui kan opslorpen in de omgeving) ligt voor West-Europese normen zeer hoog (>2500 j/kg). In combinatie met een sterke windschering (tot 60 kts omstreeks 18:00) wordt de atmosfeer flink labiel en gevaarlijk.

capeshearinAmerika

Het blijft dus met argusogen uitkijken wat er morgenmiddag en nacht gaat gebeuren boven de ‘Great Plains’ van de Verenigde Staten. U kan de tornado’s ‘live’ volgen via de pagina supercell & tornado’s.

Gids van extreem weer

Heel wat mensen zijn vragende partij voor meer duidelijkheid over hoe deze hevige buien met onweer en soms ook tornado’s ontstaan. Deze fenomenen kunnen namelijk ook in de Benelux ontstaan. Veelal zijn de condities daartoe niet ideaal en blijft het noodweer beperkt door windschade van valwinden. Daarom hebben we in 2013 een extreem weer gids aangemaakt.

In die guide kan u enkele belangrijke parameters vinden die meteorologen gebruiken om noodweer / fors onweer te voorspellen. Handig voor de weeramateur en de mensen die meelezen op onze website.

Bron kaartjes: spc.noaa.gov en lightningwizard.com