Het begon allemaal met de komeet Swift-Tuttle. Deze komeet volgt een vaste baan om de zon. Bij elke benadering smelt een deel van het ijs en komen brokstukken (meteoroïden) los. Deze brokstukken volgen ongeveer eenzelfde baan en gaan een meteorengroep vormen. Wanneer deze meteorengroep de aarde nadert, worden ze erdoor aangetrokken.

De meteoor brandt op wanneer deze met een snelheid van zo’n 60 km/s onze dampkring binnendringt en laat een lichtspoor na. Omdat de meteoorregen vanaf de aarde zichtbaar is binnen het sterrenbeeld Perseus (waarneembaar in het noordoosten rond middernacht) wordt deze meteorengroep de “Perseïden” genoemd. In de volksmond spreekt men algemeen van “vallende sterren”.

Wanneer zijn Perseïden zichtbaar?

Er zijn echter het hele jaar door “vallende sterren” waar te nemen. Zo kruisen de Leoniden de aarde halfweg november en de Quadranitiden begin januari. De meest gekende meteorengroep is echter deze van de Perseïden. Deze kruisen de aarde elk jaar omstreeks 11 augustus. Dit jaar wordt het hoogtepunt verwacht in de nacht van 12 op 13 augustus. Uiteraard zijn meteoren het best ’s nachts en naar de ochtend toe waarneembaar.

Meteoren of “vallende sterren” zijn perfect met het blote oog waar te nemen. Ze lijken steeds vanuit hetzelfde punt te vertrekken, dit heet de radiant. Eens dat punt gelokaliseerd is, kan je je aandacht op dat punt richten. Deze “vallende sterren” zijn slechts een à twee seconden zichtbaar. De lichtintensiteit is afhankelijk van de grootte van de meteoor. Hoe groter de meteoor hoe helderder en hoe langer deze zichtbaar is aan de hemel.

Bijgeloof rond vallende sterren

Zie je een vallende ster, doe dan snel een wens! Hou er wel rekening mee dat je wens moet gemaakt zijn voor de lichtstreep aan de hemel verdwijnt. Wees er dus snel bij.

Niet te verwarren begrippen: meteoroïden, meteoren, meteorieten…

meteoroïde = een klein stenen object dat door ons zonnestelsel zweeft
meteoor = “vallende ster”, meteoroïde die opbrandt in de dampkring van de aarde
meteoriet = meteoroïde die niet helemaal opbrandt in de dampkring en inslaat op de aarde

TIP: (Voor wie op de hoogte wil blijven van komende meteorenregens.)