8 November 2012 - 6 min. lezen
38 reacties 38

Op zoek naar een éénvoudig of een iets geavanceerder weerstation? Als weeramateur bent u in dit artikel aan het juiste adres. Wij sommen voor jullie enkele (actuele) weerstations op die kwaliteit bezitten en toch nog aanvaardbaar zijn in prijs. In het laatste deeltje van dit artikel vindt u de duurdere materialen die naar het professionele neigen. U beslist dan natuurlijk zelf hoever je hier wil in gaan. 

Prijs/kwaliteit goede weerstations! 

Het is niet éénvoudig om door het bos de bomen te zien. Een goed weerstation hoeft helemaal niet duur te zijn. In onderstaande lijst hebben we enkele weerstations geselecteerd die prijs/kwaliteit helemaal prima zijn.

1. Watson W-8681-PRO. Voor 199.95 dollar (in euro iets goedkoper) heeft u meteen een weerstation te pakken dat zich in de duurdere regionen bevindt. Het meetinstrument beschikt over de volgende troeven:  WIFI verbinding met SD kaartje en volledig draadloze transmissie. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over bekabeling. Leuk!

2. All in ONE Ventus W266 868 MHz. Een zeer goed weerstation voor de liefhebber van meetgegevens en onweer. Met de eerste bliksemdetectie geïntegreerd in een weerstation is de All in ONE Ventus een compleet gegeven voor iedereen die tijdig gewaarschuwd wil worden. Eerder dit jaar mochten wij zo’n toestel weggeven aan een trouwe fan van Noodweer Benelux.

3. NEXUS Pro Solar Powered. Wederom een vrij goed toestel dat ieder jaar een nieuwe update meekrijgt. Dit jaar voorziet het weerstation ook in de voorziening van een UV index. Bijkomend voordeel is opnieuw de draadloze verbinding die het voor de weeramateur of liefhebber van meetgegeven bijzonder makkelijk maakt in de opstelling.

  • Weerstation niet meer leverbaar in 2020

Ga voor een goedkoop weerstation zonder PC verbinding

1. Sirocco. Dit weerstation wordt meegeleverd met een kleine paal waarop u de belangrijkste instrumenten kan monteren. Het zendbereik bedraagt 100 m en kan dus perfect iets verder gemonteerd worden (handig voor een nauwkeurige windmeting volgens het WOM). Concreet één van mijn favorieten om op een vrij goedkope manier de hobby te beoefenen. (< 70 euro)

  • Weerstation niet meer leverbaar in 2020

2. Faktum. Een weerstation dat voldoet aan alle basisbehoeften. De temperatuur uitlezen, de trend van het weerbeeld en een barometer. Voor minder dan 50 euro kan u dagelijks de weergegevens bijhouden en aantekeningen maken. Een mooi alternatief op deze FAKTUM is de Cresta DTX370. met amper 40 euro heb je er ook meteen een wekker bij.

3. Oregon WMH-801 (nieuw type). Een zeer degelijk toestel voor minder dan 100 euro. Deze prijsklasse waarborgt kwaliteit en een modern display (met achtergrondverlichting in het duister) om de weergegevens af te lezen. Tevens wekker met alarm beschikbaar. (voorbeeld). Alternatief WMR89.

voorbeeld oregon wmr89 weerstation
Oregon WMR 89. (weather.shop.co.uk.)

4. Irox Mete-on1. Deze weersvoorspeller kan tot 60 locaties in Europa de weertoestand doorgeven. Een uitgebreid en volledig toestel met kwaliteit. (voorbeeld). Voor de jongeren heeft IROX sinds kort ook een jongerenversie ontwikkeld om het weer snel af te lezen.

5. La Crosse WM-5200. Een mooi toestel voor de beginnende weeramateur. De prijs varieert tussen 50 en 80 euro (naargelang de webshop/winkel). Kwaliteit/prijs zitten we goed. Er kunnen heel wat locaties in Europa gekozen worden voor de weersverwachting (pluspunt).

6. La Crosse WS-903IT. Wederom een kwalitatief goed toestel. Er wordt meestal een buitensensor meegeleverd die iedere 4 seconden een update kan leveren qua buitentemperatuur (pluspunt). De afstand tot het weerstation in huis is met zijn 30 m wel beperkt.

  • Niet meer beschikbaar sinds 2012

Duurdere prijsklasse weerstations met PC-verbinding

Het weerstation van Waregem (zuiden van West-Vlaanderen) en tegelijk ook partner van NoodweerBenelux gebruikt een professioneel weerstation dat iedere 5 minuten weerdata stuurt naar de inwoners van de streek (7 dagen op 7). Hier hebben ze bewust gekozen voor hoogstaand materiaal om jarenlang kwaliteit te bieden en ook een interessant weerarchief aan te maken. De weergegevens kunnen door een pc worden uitgelezen en daarna richting het internet gestuurd (weatherlink of weather display).

1. Davis Vantage Vue Wireless. Dit weerstation werkt zonder draad en kan tot 100 m verwijderd worden van de ‘weerkamer’. Davis staat ervoor gekend om superieure kwaliteit te leveren wat de weerdata betreft (kwaliteitslabel wordt meegestuurd bij de verpakking). Dit weerstation is met zijn prijs onder de 400 euro relatief goedkoop. Aanrader. (voorbeeld)

2. Davis Vantage Vue met heater. In principe geen verschil met bovenstaand model hetzij het weerstation uitgerust is met een verwarmingselement in de cone (trechter). Hierdoor smelt sneeuw en/of ijs vlug en kan de weerapparatuur minder hinder ondervinden tijdens de winterperiode. Prijs meestal onder 600 euro. (voorbeeld heater)

3. Davis Vantage Pro 2. Nog steeds een zeer populair weerstation bij de weeramateur die kwaliteit eist en daarmee wil uitpakken. Verschillend van de VUE-versie is de console en dat is het zo’n beetje. Het weerstation in Waregem maakt gebruikt van dit type en is tot op heden nog steeds erg tevreden. Robuust materiaal met een relatief éénvoudige montage.

Wie later extra metingen wil uitvoeren (bodemtemperatuur, zonnekracht,…) kan deze sensoren éénvoudig aanhechten. (voorbeeld). Prijs van deze ‘basisversie’ bevindt zich meestal onder 600 euro. Met extra features kan dat oplopen tot 1000 euro.

verschil weerstation en weerradar
Een iets duurder weerstation in het segment. Davis Vantage Plus of Davis Vue. Source; Yan27.

4. La Crosse WS-3650. Voor wie 400 euro voor een weerstation te veel is, kan u nog steeds terecht bij La Crosse (meestal onder 200 euro). Dit type weerstation is uitgerust met een touchscreen en kan eveneens aan de pc aangesloten worden (opgelet: seriële poort en geen USB). Wordt meegeleverd met de nodige sensoren en werkt op batterijen.

  • uitverkocht!

5. Oregon WMR-200UV. Een professionele tegenhanger van een Davis Vantage Pro 2 en ook iets goedkoper (prijs onder 400 euro). Dit meetstation kan eveneens UV meten en heeft daarmee een grote troef in handen ter vergelijk van een DVP2 (basisversie). Een verbinding via USB naar de computer is mogelijk en wordt meegeleverd met weersensoren. (voorbeeld). Model ook te verkrijgen zonder UV.

  • uitverkocht!

Een ander weerstation van Oregon dat we adviseren is de OREGON SCIENTIFIC WMR 89. Een goedkoper model, maar zeker met aangename meetprestaties!

  • helaas niet meer leverbaar

6. Alecto WS-5000 (ECO). Een degelijk professioneel weerstation met buitensensoren en mogelijkheid om connectie te maken met de computer. Met een prijs onder 200 euro een standaardweerstation dat goed te gebruiken is in de eigen tuin (mast meegeleverd meestal). Bereik van het weerstation beperkt tot 25 m. Alecto heeft recent geleden een nieuwe versie uitgebracht met de WS-5500 (inclusief applicatie).

Conclusie

Er bestaan dus weerstations voor alle weerliefhebbers. Sommigen toestellen hebben een touchscreen, andere hebben dan weer de precisie en nog anderen hebben extra features die het interessant kunnen maken voor de (beginnende) weeramateur. Dat alles in een ‘soepje’ van verschillende prijzen die kunnen oplopen tot 1000 euro en meer.

Heb je zelf vragen over je eigen weerstation of heb je één van bovenstaande types aangekocht? Laat het ons weten in de reacties en dan bieden we graag hulp aan mochten er problemen opduiken.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
850 Blijf up to date over de sneeuw!

Opnieuw sneeuwkansen in de Benelux dit weekend

2 dagen geleden - 4 min. lezen
674 Weersverwachting

Winterse verrassing in de maak?

3 dagen geleden - 7 min. lezen