8 June 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren was het vooral in de vooravond opnieuw opletten geblazen voor lokaal dynamisch onweer. De windschering was significant aanwezig over Belgiƫ door de nadering van een actief koufront. In het westen van Belgiƫ, maar ook in het oosten van Belgiƫ resulteerde dit in spectaculaire wolken met in Tongeren zelfs een heuse windhoos.

wolkenfoto uit Waregem
Foto: Nicolas Roose

Extreem weer onder de loep

Op diverse filmpjes zien we aan de achterzijde van de buienwolk een trechter ontstaan. Deze roterende wolkenmassa wordt in Belgiƫ algauw geclassificeerd als een windhoos. Na de analyse van de beelden wordt er in de media zelf gesproken over een tornado. Op zich is deze term niet correct, want enkel in Amerika spreken ze over deze weerfenomenen. Doch is de kracht en de schade van deze windhoos aan de grond ook reƫel te noemen, waardoor een F1-tornado niet uit te sluiten valt.

Windhoos in Tongeren

 

De gids voor extreem weer

Op onze website wordt veelal in vaktermen gesproken als het gaat om onweer. Termen zoals cape – ko-index – windshear kunnen voor jullie chinees betekenen. Daarom hebben we in een korte gids een uitleg gegeven over deze meteorologische begrippen.

Het actueel weerbericht voor 800.000 plaatsen

Op zoek naar het weerbericht voor uw plaats? Dat is heel gemakkelijk anno 2014. Via het weer op uw locatie kan u voor ruim 800.000 plaatsen in Europa het weerbericht aanvragen. Simpel via grafieken te bekijken met alle parameters in Ć©Ć©n oogopslag.

Bron foto: weerstationwaregem.be

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken