7 June 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vandaag zien we een klassiek voorbeeld wat betreft verschillende luchtsoorten verbonden aan een depressiekern nabij het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment gaat dat vooral in het noordoosten van Frankrijk en in delen van Duitsland gepaard met flinke onweersbuien die op één lijn geklonterd liggen.

Op zoek naar een gedetailleerd weerbericht voor uw specifieke locatie? Dat is perfect mogelijk via onze pagina “Het weer op uw locatie“. Het weerbericht voor 800.000 locaties in Europa in een handomdraai.

gebied met onweer

In de weersverwachting van gisteren werd dergelijke synoptische situatie verwacht.

Luchtsoorten van het warmte- en koudefront

Actueel (17:17) bevindt de Benelux zich nog steeds in de warme sector tussen het warmtefront en het koudefront. Er ontstaan hierin buien die door hoge dauwpunten en een vrij krachtige zuidelijke stroming gemakkelijk onweer veroorzaken. De verwachting is dat op nadering van het koufront de buienintensiteit nog ietwat zal toenemen met een piek in de vooravond.

luchtsoorten op satellietbeelden

Tijdens deze buien zijn gemene windstoten tot 80, lokaal 90 km/h niet uitgesloten. Er is tevens kans op hagel en lokale wateroverlast. Voorzichtigheid in het verkeer tijdens dergelijke buien spreekt natuurlijk voor zich!

Soorten depressies

Onweersbuien of slecht weer worden meestal veroorzaakt door een depressie / lagedrukgebied. Op de scheidingslijn tussen luchtsoorten ontstaan fronten. In de zomerperiode kunnen deze explosief geladen worden met geclusterde onweersbuien (MCS). In dat geval is het opletten voor windschade aan de voorzijde van het complex. In het MCS zijn hagel, overvloedige neerslag en windstoten een vaak gekend probleem.

Bron kaartjes: sat24.commeteox.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken
867 Trending

Sneeuwverwachting zaterdag 16 januari 2021

1 dag geleden - 3 min. lezen
6 Hot

Impact Sudden Stratospheric Warming erg onzeker

3 dagen geleden - 5 min. lezen