3 November 2012 - 2 min. lezen 2 reacties

Morgen belooft een interessante weersituatie te worden voor ‘stormliefhebbers’. Diverse weermodellen berekenen morgenochtend echter de ontwikkeling van een klein maar venijnig lagedrukgebied tussen de Britse Eilanden en het noordwesten van Frankrijk. We spreken hier over een mogelijk ‘kanaalrat’.Ā Dit systeem wordt meestal enkele uren op voorhand in de weermodellen opgenomen en wordt veroorzaakt door een uiterste krachtige straalstroom hogerop in de atmosfeer.

Op de weerkaarten voor morgenochtend (tussen 06:00 en 15:00) zien we een straalstroom/jetstream op 9000 m (300 hPa) van maar liefst 220 – 260 km/h ontstaan.

sterke straalstroom benelux
Rode cirkel duidt de omgeving aan van Belgiƫ en Nederland. Een sterke straalstroom raast op dat moment over de Benelux met de mogelijke ontwikkeling van een stormdepressie.

Indien zich een kleine kern van lagedruk kan ontwikkelen in deze zone moeten we rekening houden met een tijdelijke zuidwesterstorm aan de kusten van Belgiƫ en Nederland. Hieronder ziet u de weersituatie die wordt geschetst door Hirlam (weermodel van het KNMI) en GFS (Amerikaans weermodel).

kanaalrat 1
Ontwikkeling van het kanaalrat is reeds vanaf 07:00 morgenochtend zichtbaar op de weerkaarten. Naarmate de voormiddag vordert, daalt de luchtdruk verder.
uitdieping kanaalrat
Het kanaalrat bereikt tegen 10:00 in de voormiddag een kerndruk van 983 hPa. Een snelle uitdieping en felle windstoten in het zuidelijk kwadrant zijn mogelijk.

Kanaalrat op de weerkaarten

kanaalrat 3
Omstreeks 11:00 in de voormiddag bereikt het systeem een kerndruk van 982 hPa minimaal. Windstoten kunnen boven de Noordzee pieken richting 8, lokaal 9 Beaufort.

Naast het weermodel Hirlam voorziet ook GFS een flink windveld voor morgenochtend. Weliswaar niet zo uitgesproken, maar ook een factor om rekening mee te houden.

windveld gfs
De windsnelheid trekt in de loop van de voormiddag flink aan vanuit het zuiden. Boven de Noordzee en eventueel door een verschuiving van het kanaalrat richting het oosten kan het ook in het binnenland tijdelijk flink gaan waaien met windstoten tot 70, 80 km/h.

Het zal dus belangrijk zijn om de komende uren de weermodellen goed te analyseren en op die manier een indruk te krijgen van de situatie morgenochtend. Een verschuiving van 100 km richting het oosten kan voor het binnenland van de Benelux immers hevige windstoten genereren!

Bron kaartjes: weeronline.nl – meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

2 reacties op “Morgen kanaalrat?”


Verder lezen

Alles bekijken