2 juni 2016 - 5 min. lezen
5 reacties 5

Met een lagedrukgebied boven Duitsland wordt er nog steeds vochtige, warme en onstabiele lucht aangevoerd. Boven zuidoost Nederland en het noordoosten van België kwam het gisteren opnieuw tot noodweer. Vaak voorafgegaan door imposante wolkenluchten in de vorm van een arcus of shelfcloud. Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door gastblogger en stormjager Paul Begijn.

Zware onweersbuien richting België en Nederland

Liefhebbers van onweer kunnen hun geluk niet op dezer dagen. Althans, als je in het oosten van het land woont of de beschikking hebt over een auto. Het lagedrukgebied ligt al dagen stationair boven Duitsland en komt nauwelijks van de plek. Een kleine verschuiving heeft echter grote gevolgen voor de positie van de buien. Maar hoofdzakelijk maken de oostelijke grensregio’s de grootste kansen op een nat pak.

Doordat de treksnelheid van de buien laag ligt, maar er doorgaans toch genoeg organisatie is, komt het lokaal tot noodweer met grote neerslaghoeveelheden, hagel, rukwinden en soms een hoge bliksemintensiteit. Een bijzondere weersituatie die voorlopig nog even aanhoudt.

zware onweersbuien op 1 juni 2016
Via onze eigen bliksemradar zijn de ontladingen goed te volgen. We zien vooral het noordoosten van België en het zuidoosten van Nederland in de focus van zware onweersbuien.
  • Wist je dat een stormglas een weersverandering kan detecteren. Dankzij de andere structuur van kristallen kan je zo storm, mooi weer of sneeuw herkennen. Bestel je stormglas vandaag!

Convectietemperatuur

Gisteren was het opnieuw raak in delen van Zuidoost Brabant en Limburg. Aan het einde van de middag ontstonden zware buien in het oosten van Nederland en over de grens in Duitsland. Dat gebeurde bij het bereiken van de convectietemperatuur, de temperatuur die nodig is om buien vanaf de grond te laten ontstaan. Gisteren lag de convectietemperatuur rond de 24 graden. Die werd einde van de middag bereikt toen opklaringen vanuit Duitsland terrein wonnen richting Nederland. Met een trekrichting in zuid-zuidwestelijke richting konden de omgeving van Deurne-Venray-Heeze-Roermond zich klaarmaken voor een kletsnatte avond. Meer weten over extreem weer parameters, check onze extreem weer gids!

  • Benieuwd naar meer informatie omtrent het weer voorspellen? Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de belangrijkste weerparameters 🔥

Meer organisatie in het oosten van de Benelux

Een team van stormjagers sprak aan het einde van de middag af om het onweer te volgen. Een buienlijn over Midden-Nederland die langzaam zuidwaarts afzakte, vormde de eerste target. De verticale stijgstroom was prachtig te zien in de opklaringen. Bij de Maas in de Den Bosch werd positie ingenomen om een eventuele shelfcloud te aanschouwen. De buien lagen immers mooi in lijnvorm gerangschikt.

Maar bij het dichter naderen bleek de werkelijkheid toch iets anders te liggen. Gitzwarte luchten zonder al te veel structuur denderden over de Maas. Tussendoor enkele felle ontladingen en uiteindelijk een bak regen. De atmosfeer was zo vochtig dat iedere vorm van structuur ver te zoeken was. Maar de avond was nog jong, richting het oosten zaten stevigere buienlijnen die er strakker en beter georganiseerd uitzagen.

Prachtige shelfcloud op ramkoers

En dus werd koers gezet in de richting van Deurne en Venray. Met een meteoroloog in opleiding waren we in goed gezelschap en hadden we de nodige kennis in huis om de mooiste buien op te zoeken. Meerdere zware onweersbuien die aan elkaar gekoppeld waren, trokken van noordoost naar zuid-zuidwest.

Met daartussen kortdurende opklaringen. Genoeg kansen dus om een shelf te spotten. De eerste buienlijn die we pakten, toonde al een imposante wolkenkraag. Maar ook hier een partij vocht waardoor de structuur er niet op z’n best uitkwam. Doordat we in de neerslagvrije zone stonden, hadden we er wel prachtig zicht op.

  • Wist je dat sommige wolkenformaties ook een waarde hebben om het weer voor de komende uren te voorspellen? Dit boek leert je alles 📚
shelfcloud venhorst
Een shelfcloud trekt over de omgeving van Venhorst. Door het vele vocht komt de structuur niet mooi tot z’n recht
fractus onder de bui
Onder de bui werden plukken fractus in de bui gezogen.
lage treksnelheid onweer
Omdat de treksnelheid van de bui laag lag, haalden we de bui in om zo’n 20 kilometer verder nog eens de shelfcloud te aanschouwen. Dit keer was de structuur al beter zichtbaar.

De buienlijnen die volgden hadden wel betere zichtcondities. De fraaiste shelfcloud volgde op een moment dat de zon net onder was. Daardoor was fotografie een stuk lastiger. De kans om een mooi cg-bliksem (wolk-grond) te vangen was ook niet zo groot, de ontladingen zaten veelal ‘verstopt’ in de kern van de bui en waren moeilijk zichtbaar. Bovendien was er in de bui veel cc-bliksem aanwezig (wolk-wolk).

muur van wolken
De tweede shelfcloud was beter gevormd en toonde een imposante muur van wolken.
whalesmouth na shelfcloud
Achter de shelf trokken fraaie ‘whales mouth’ wolken over

Wateroverlast

Uiteindelijk kregen we vier keer een shelfcloud over ons heen. En dat is toch best bijzonder op zo’n korte tijd. Daarnaast was er de nodige overlast. Lokaal viel zelfs 100 mm neerslag. Onderweg stuitte we op een afgesloten toe- en afrit bij de afslag Leende op de A2 waar de tunnel onder de snelweg onder water was gelopen. Ook op de snelwegen A74 en A73 in Limburg ontstond overlast door de vele regenval. Vanochtend waren deze wegen in de buurt van Roermond nog steeds afgesloten vanwege modderstromen en een verzakt talud.

  • Detecteer de totale hoeveelheid neerslag helemaal automatisch dankzij dit weerstation van Alecto! Bijkomend pluspunt is een connectie met internet. 👍
nieuwe shelfcloud uit Duitsland
Rond zonsondergang kwam een nieuwe shelfcloud vanuit Duitsland aandenderen. In het begin bijzonder fraai opgelicht door de zon die net onder was.
shelf veroorzaakt veel regen
Toen de duisternis inviel trok de shelf verder Limburg in. In de kern zaten grote neerslaghoeveelheden.

Ook komende dagen blijven zware onweersbuien mogelijk in de oostelijke delen van de Benelux. De kans op onweer voor het westen blijft klein. Daarvoor moet eerst de bezem door de atmosfeer. Iets wat waarschijnlijk volgende week gebeurt als de wind naar het westen draait.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen