2 augustus 2015 - 4 min. lezen 16 reacties

Augustus staat weer op de kalender. Dat is meestal een interessante maand qua weergebeurtenissen. De temperatuur kan namelijk behoorlijk pieken waardoor de kans op onweer sterk groeit. Buien kunnen dan plots heel wat hemelwater lozen omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten. Om dat slechte weer te veroorzaken zijn er wel lagedrukgebieden nodig. Deze impulsen zien we voorlopig niet de overhand nemen, integendeel het is juist het Azorenhoog dat het Europees continent stevig in zijn greep krijgt.

Het Azorenhoog (gepositioneerd ten zuidwesten van Portugal) vuurt namelijk steeds nieuwe kernen af en die hebben het naar hun zin op het Europees continent. Een groot deel van West- en vooral Centraal-Europa gaat daarbij weer loeiheet worden. Hierbij wordt een soort van warmtereservoir opgebouwd dat zich maar moeilijk laat verdrijven.

Het Iberisch Schiereiland is sowieso al heet dus de warmte kan snel op transport. Een persistent zuid(westelijke) hoogtestroming domineert. Dat is goed voor de liefhebbers van warm weer, ook voor onze omgeving. Gelukkig brengt de Noordzee af en toe verkoeling in de vorm van een zeebries.

Maandag op en top zomerweer en tropisch warm

GFS-maandag-luchtdruk

De oorzaak voor de (tijdelijke) forse opstuw van warme lucht is een depressie op de Atlantische Oceaan (cijfer 1). Het lagedrukgebied ligt vrijwel stationair tussen de UK en IJsland. We noemen dit ook wel een dynamisch lagedrukgebied. U volgt de isobaren van de afbeelding altijd tegen de wijzers van de klok (op het noordelijk halfrond) en u ziet hoe simpel het is om de warmte richting de Benelux te stuwen.

Tropische temperaturen gaan dan ook in onze omgeving altijd samen met een zuidelijke luchtstroming. Verder ziet u op de weerkaart het Azorenhoog liggen (cijfer 2). De komende periode zien we een spel gespeeld worden tussen deze beide systemen. Koud versus warm, wie zal winnen?

Dinsdag flinke afkoeling en onweer?

GFS-dinsdag-luchtdruk

De depressie boven de Atlantische Oceaan ligt dan wel stationair maar niet helemaal stil. Zo ziet u dinsdag voor onze omgeving de wind draaien naar een westelijke richting waarmee fors koelere oceaanlucht binnenstroomt. De temperatuur maakt hiermee een ferme duik naar beneden (klassiek gegeven in België en Nederland).

Met het binnendringen van die koelere lucht is de kans op regen- en onweersbuien groot. Mogelijk gebeurt dat al maandagavond via een onweerscomplex boven Frankrijk. Waar het dan precies gaat regenen en onweren is moeilijk te zeggen maar daar wordt op korte termijn door ons een apart artikel voor geschreven.

Vanaf woensdag zomert het weer verder

GFS-luchtdruk-donderdag

Woensdag bouwt er zich een nieuw hogedrukgebied op in onze omgeving. De temperatuur gaat weer omhoog omdat de wind weer continentaal wordt (lees: van over het land). Donderdag schuift het hogedrukgebied (cijfer 1) op naar het oosten en de wind ruimt naar een zuidelijke richting. Voila, weer een tropische dag in de maak.

Vrijdag moeten we dan een klein lagedrukgebied (cijfer 2) in de gaten gaan houden. Daarbij is een verhoogde kans op neerslag en onweer. Wanneer het koufront passeert is nu nog niet helemaal zeker zodat donderdag en vrijdag waarschijnlijk allebei tropisch warm verlopen. Daarna stroomt weer koelere oceaanlucht binnen.

Een volgend filiaal van het Azorenhoog (cijfer 3) ligt tegen die tijd alweer klaar om het continent op te stomen. Zo blijft het zomerse weertype gehandhaafd met soms flink warme episodes. Een groot verschil met vorige week!

Donderdag en vrijdag verzengende hitte

vrijdag-hitte-temperatuur-GFS.jpg

Bovenstaande berekening van de temperatuur is de zomer in optima forma. Ik denk wel weer wat teveel van het goede. Ruim 35 graden in grote delen van Duitsland en 40 graden is zelfs mogelijk in Noord-Frankrijk. Neem daarvoor maatregelen als u op pad gaat. Zowel als bescherming voor de zon. Ook voldoende water drinken/meenemen om de vochthuishouding van uw lichaam op peil te houden.

Ensemble Brussel

ensembles--Brussel-GFS

Bekijken we tenslotte het ensemble van het Amerikaans weermodel dan zien we heel mooi de golfbeweging in de temperatuur terug op het 850 hPa vlak (1499 meter hoogte, gemarkeerd met de cijfers 1 en 2). Telkens als de temperatuur zakt is er een neerslagsignaal (onderaan in de afbeelding) De zwarte lijn is de berekening van de operationele run. Als voorbeeld: 10 graden op 850 hPa is in deze tijd van het jaar ongeveer 23 graden op grondniveau.

U ziet dat de temperatuur in het algemeen dus op een zomers niveau blijft voorlopig. Ook later in augustus blijft de mogelijkheid op een warm weertype bestaan al wordt de onzekerheid groter. (cijfer 3). De laatste modeluitvoer laat de kans op het voortzetten van het warme zomerweer steeds groter worden. Gaan we ons opmaken voor een warme augustusmaand?

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken