22 juli 2015 - 4 min. lezen 8 reacties

Het mooie zomerweer loopt ten einde. Vooral zaterdag gaan we dat merken wanneer er mogelijks een kleine maar venijnige depressie passeert. De wind zit al eventjes in de westhoek en de warme luchtsoort die tot aan de zuidelijke Benelux reikt wordt vandaag verdreven, met in die hoek mogelijks een onweersbui. We schakelen dus over op gematigd zomerweer waarbij het dikwijls wat koeler wordt dan wat we normaal mogen verwachten.

Wisselvallig zomerweer met af en toe een bui maar zeker ook mooie zonnige momenten. Een omschakeling naar mooi en warm zomerweer zien we mogelijks verschijnen als de maand augustus aanbreekt.

Toenemende depressieactiviteit

lagedrukgebied-vrijdag-GFS

Op de weerkaarten zien we steeds meer invloeden van depressies verschijnen, die via de Atlantische Oceaan onze omgeving makkelijk kunnen bereiken. Ze liften mee met de stromende rivier op hoogte die we de straalstroom noemen. In het vorig artikel haalde ik reeds aan dat er geknabbeld werd aan de warme lucht op het Europese continent. Die ‘warme weerstand’ voor West-Europa lijkt nu toch niet stand te houden. Kijk maar eens naar de onderstaande weerkaart hoe makkelijk de lagedrukgebieden ons bereiken.

Polarjet vrijdag

Als er dan lagedrukgebieden ontstaan is het wel duidelijk dat ze keurig netjes de Benelux gaan ‘aanvallen’. Het goede nieuws is dat de straalstroom er ook voor zorgt dat ze vlug passeren, mede dankzij de hoge windsnelheid in de hogere luchtlagen van de atmosfeer. Vandaar ook de term wisselvallig zomerweer. Onduidelijk aan deze weersverwachting is dat we niet precies weten welke koers de lagedrukgebieden gaan volgen. Dat heeft consequenties voor de weersverwachting van de hoeveelheid neerslag en wind.

Vrijdagavond en zaterdag onstuimig en nat?

zaterdag- GFS -lagedrukgebied

Precies in de nacht van vrijdag op zaterdag komt het lagedrukgebied boven de Benelux te liggen. Waren de weersverwachtingen voor het evenement Tomorrowland eerst nog goed gezind, ziet het er vanaf vrijdagavond tot zaterdagavond minder fraai uit. De kans op regen is groot. Ook het Europees weermodel, die nog steeds een wat andere berekening geeft met een vlakker lagedrukgebied, komt in die periode met regen. De eerdere berekeningen gaven dat niet aan. Helaas hebben wij geen knopje bij NoodweerBenelux om dat te veranderen.

Neerslag-totaal-GFS

Bovenstaande afbeelding geeft het neerslagtotaal weer, geaccumuleerd tot en met zaterdagavond. U ziet vooral veel neerslag op de (noord)westkust van Nederland met plaatselijk meer dan 40 mm. Dat is behoorlijk veel in korte tijd. De invloed van het zeewater kan namelijk de depressie nog wat activeren, iets wat we vooral later in het zomerseizoen gaan zien met het oplopen van de temperatuur van het zeewater.

Ondanks dat de exacte verwachting nog niet vast staat moeten we dit wel serieus nemen. Het Amerikaans weermodel had de depressie al dagen in de smiezen. Verder landinwaarts zien we gelukkig een minder sterk neerslagsignaal maar ook daar blijft het opletten.

Venijnige depressie met kans op onweer

wind-gfs-zaterdag

Als het lagedrukgebied zaterdag in de loop van de dag passeert, komen we achter het laag in een windveld terecht. Een volle storm zien we nog niet zitten maar windstoten tot 60 – 70 km/u zijn zeker mogelijk. Dit is wel afgaande op het Amerikaans weermodel, het Europees weermodel gaat daar vooralsnog niet in mee. Tijdens de buien is er ook een signaal van lichte CAPE. Dat betekent dat er ook enkele onweersbuien kunnen voorkomen. Met de straalstroom in de buurt is het altijd opletten in zulke situaties, al treed dit zeer lokaal op. Geen zomerweer dus op zaterdag.

Begin augustus mogelijk een flinke weersverbetering

weersverbetering-augustus-luchtdruk-GFS

Veel mensen zullen misschien bang zijn dat de zomer nu voorbij is na het lezen van dit artikel. Of kunnen wij misschien wel aan de knopjes draaien? De kans is aanwezig dat het wisselvallige en nattere weertype snel ten einde komt begin augustus. Tijdens de maandwissel zien we de invloed van het Azorenhoog zich weer uitbreiden richting de Benelux.

Veel berekeningen laten dit zien zodat de kans hierop ook daadwerkelijk groeit. Een stabilisatie en warmer weer kan dan het gevolg zijn mits de weersverwachtingen uitkomen. We beginnen dan wel van voor af aan. De grond is natter geworden en de lucht is vochtiger, het duurt even voordat de temperatuur weer op een zomers niveau komt maar de kansen hierop staan niet slecht. Iets om alvast naar uit te kijken!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

14 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen