5 november 2014 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Soms gebeurt het dat onweer gepaard gaat zonder donder. We zien effectief een bliksemschicht, maar het grommende of rollende geluid van een donder blijft uit! Hoe kan dat? Veel kunnen we verklaren door de afstand waarbij het onweer zich bevindt van de persoon. Sommige onweersbuien ontstaan honderden kilometers verderop waardoor we bij heldere omstandigheden de bliksemflits wel zien, maar het geluid niet horen. Het geluid vervaagt onderweg in de richting van de persoon. We spreken van weerlicht!

Onweer zonder geluid?

Bliksem is van ver te zien. Zeker wanneer het heldere omstandigheden zijn of we ons in diep polaire lucht bevinden. Deze koude lucht strijkt over de Noordzee en veroorzaakt onweersbuien. Wanneer het dus donker is, zien we de bliksem van de buien en dit dan vooral in de wolken. Zo komt het voor dat verschillende mensen die een eind van de kust wonen melding maken van een oplichtende hemel, dit heet weerlicht.

Weerlicht in de praktijk

Men spreekt van weerlicht wanneer men een oplichtende hemel waarneemt zonder een donderslag te horen. In gunstige omstandigheden kan het onweer worden waargenomen van enkele tientallen kilometers tot wel 200 km ver of meer. Om een voorbeeld te geven, mensen die in Gent wonen kunnen dus onweer op de Noordzee zien.

  • Zoek je een cool weercadeau? Een stormglas is een cool hebbeding om in de huis te halen 

Ook in de zomer kan men tijdens de nachtperiode weerlicht waarnemen van onweders die vanaf Frankrijk onze kant opkomen of onweders die wegtrekken en in Nederland hangen. In de zomerperiode speelt ook de wolkenhoogte van het onweer mee. Het spreekt voor zich dat je onweders met een tophoogte van 15 km verder zal kunnen waarnemen dan een tophoogte van 9 km.

Enkele jaren gelden trok een onweer vanuit Henegouwen, richting Oost-Vlaanderen om vervolgens naar Zuid-Holland te trekken. Het onweer trok om 19 uur over Hamme en om 22:30 uur zag ik tot mijn verbazing nog bliksem. Na het checken van de radar zag ik dat het onweer net ten noorden van Rotterdam was en een tophoogte van 16 km had. In vogelvlucht een afstand van iets meer dan 100 km. Wie dus weerlicht ziet moet niet, of niet meteen, vrezen voor onweer boven zijn hoofd.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Natte lente na een El Niño-winter

2 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen