21 januari 2015 - 3 min. lezen
3 reacties 3

Welke soorten wolken bestaan er allemaal? Vandaag bekijken we de wolken die op het middelbaar niveau voorkomen. We heten ze ook wel “middelhoge bewolking”. In cijfers spreken we dan grofweg tussen de 2 km en 6 km boven zee-/grondniveau. We vinden hier 3 wolkengeslachten: altostratus, altocumulus en nimbostratus.

Middelhoge bewolking

Nimbostratus

Aaaah, regen! In ons land zijn we er maar al te vertrouwd mee. De wolken die vaak gelinkt worden aan ouderwetse regenzones noemen we nimbostratus. Het is een simpele wolk in dat opzicht dat we er geen verder onderscheid kunnen in maken, het is simpelweg een dikke donkergrijze wolk die de zon geen schijn van kans geeft en regen of sneeuw vrij spel geeft.

We classificeren deze wolk als middelhoog maar vaak zakt de basis tot het lage niveau. De enige echte regenwolk dus! Je zal hem ongetwijfeld nog vaak tegenkomen…

wolk nimbostratus
Een dikke laag nimbostratus trekt snel weg na de passage van een actief koufront, verbonden aan een stormdepressie, 28/10/2013.

Altocumulus

Als we cumulus op het lage niveau vinden, dan is altocumulus iets voor op middelhoog niveau. Deze wolk is zeer gevarieerd, er zijn maar liefst 4 soorten en 7 varianten op! We hebben altocumulus in torentjes (castellanus), in plukken (floccus), met golvingen (undulatus), en ga zo maar door.

Als specialist in onweer ben ik vooral vertrouwd met de soorten castellanus en floccus, daar deze een goeie indicatie geven op onstabiliteit in de lucht en een voorbode kunnen zijn voor naderend onweer later op de dag. De foto hieronder is daar een goed voorbeeld van.

Altocumulus zorgt zelden voor neerslag aan de grond maar soms valt er wel neerslag uit, die echter verdampt op zijn weg naar beneden. We spreken dan over virga (meer hierover in een later artikel).

Altostratus

Net zoals bij cumulus (laag) en altocumulus (middelhoog), vinden we altostratus op middelhoog niveau ten opzichte van stratus op laag niveau. Altostratus is terug heel wat minder gevarieerd dan altocumulus. Het is een wolk die niet altijd maar toch vaak langdurige neerslag brengt en kan overgaan in nimbostratus. Zoals de foto hieronder toont kan altostratus echter wel mooie kleuren geven als de zon bij zijn ondergang onder de laag door kan schijnen.

Altostratus kunnen we nog onderscheiden als doorschijnend (translucidus), ondoorschijnend (opacus), in lagen (duplicatus), in rollen (undulatus) of in evenwijdige lijnen (radiatus). Om maar een klein voorbeeld te geven dat de indeling zeer ver kan gaan!

wolk altostratus
Roodgekleurde altostratus bij valavond in Gijzegem-Aalst, 31/07/2010.

Zo zijn we dan alweer door de middelhoge wolken heen. In het volgende gedeelte gaan we nog hoger klimmen en bekijken we de hoge wolken: cirrus, cirrostratus en cirrocumulus.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen