12 juni 2016 - 6 min. lezen 15 reacties

Afgelopen periode stond in het teken van dynamisch weer. Vaak was het zomers warm met daarbij flink wat zonneschijn, maar regelmatig ontstonden er ook stevige regen- en onweersbuien die lokaal veel water achterlieten. Na dinsdag werd de onbestendigheid uit de Benelux verdreven, evenals de zomerse warmte. Komende tijd keren de buien echter terug in het weerbeeld. We gaan overschakelen op wisselvallig zomerweer dat wel eens een tijd kan aanhouden.

Straalstroom

De aanzet tot wisselvallig zomerweer is de straalstroom die zijn vizier gaat richting op West-Europa. Aan de grond draait de wind naar zuidwestelijke richtingen en daarmee wordt vochtige en onstabiele oceaanlucht aangevoerd. Door deze ontwikkeling zal de ene naar de andere storing van west naar oost over de Benelux trekken. In de loop van de week zal de lucht op een hoogte van 5,5 kilometer tevens geleidelijk kouder worden: de temperaturen op die hoogte dalen tot circa -20°C.

Dit heeft tot gevolg dat de ontstane buien ook zwaarder gaan uitpakken met kans op onweer en hagel. Vanwege de hogere treksnelheid van de buien (sterke wind op hoogte) is wateroverlast zoals aan het begin van deze maand onwaarschijnlijk. Desondanks kan het handig zijn om de komende dagen de regenradar en bliksemradar te blijven volgen.

wisselvallig zomerweer
Een ‘klassieke’ luchtdrukconfiguratie houdt ons voorlopig in de greep: hogedruk bij de Azoren in combinatie met lagedrukgebieden rondom de Britse Eilanden. Deze setting staat garant voor een westcirculatie waarbij het komen en gaan van (buien)storingen zal zijn. Wisselvallig zomerweer dus!

Zondag in de loop van de dag buien

De tweede weekenddag gaat bewolkt van start. In het westen valt er af en toe wat lichte (mot)regen en dieper landinwaarts is het zicht plaatselijk teruggelopen door mist. Beiden zullen in de loop van de ochtend verdwijnen, maar dit betekent niet dat we de zon veel te zien krijgen. Op de meeste plaatsen blijft de bewolking ook de rest van de dag overheersen, een paar opklaringen daargelaten. De temperatuur klimt desondanks naar 18-21°C. In de tweede helft van de middag ontstaan er een aantal buien. Lokaal is er een klap onweer mogelijk.

Ook het muziekfestival Pinkpop ligt in het gebied waar regen- en onweersbuien kunnen optreden. De Belgische en Nederlandse kuststrook blijven grotendeels verschoond van neerslag. In de avond en nacht kunnen er nog steeds een aantal buien vallen, maar ze nemen wel in activiteit en aantal af. Het blijft overwegend bewolkt en het wordt niet kouder dan 12 tot 15°C.

Pinkpop
Ook het muziekfestival Pinkpop in het Nederlandse Landgraaf maakt zondagmiddag kans op een paar stevige buien. Blijf de regenradar goed in de gaten houden! (nl.wikipedia.org)

Wisselvallig zomerweer gedurende de werkweek

Van maandag tot en met vrijdag wordt het uitgesproken wisselvallig zomerweer. De verschillen van dag tot dag zijn klein te noemen. Het weer komt uit het westen en vanuit die hoek trekken regelmatig buienlijnen of gebieden met meer gestage en intensieve regenval over de Benelux. Elke dag kan er 10 millimeter of meer naar beneden komen op sommige plaatsen. Het zwaartepunt van de buien bevindt zich telkens overdag, wanneer de zon (in combinatie met de kouder wordende bovenlucht) voor opwarming en dientengevolge extra stijgbewegingen zorgt.

‘s Avonds en ‘s nachts, wanneer het afkoelt, doven de buien voor het grootste deel uit. Toch zullen ook de nachtperioden niet geheel droog verlopen: er kunnen nog steeds neerslaggebieden vanuit het westen overtrekken. De timing hiervan is nog niet met zekerheid te zeggen. Weinig zonneschijn voor de komende dagen is dus aan de orde.

Overdag wordt het tussen 16 en 19°C met de laagste waarden op de Waddeneilanden en in de Ardennen en de hoogste waarden meestal in de Kempen en Limburg. Dit zijn vrij lage maximumtemperaturen voor de tijd van het jaar. ‘s Nachts koelt het niet verder af dan 10 tot 15°C waarmee de minima juist aan de hoge kant zijn voor half juni. De wind komt uit het zuidwesten en houdt zich op de vlakte (maximaal 4 Beaufort aan de kust).

maximumtemperaturen
De maximumtemperaturen verschillen maar weinig van dag tot dag en zijn aan de lage kant voor deze fase van juni.

Juni zeer natte maand

Tot en met volgende week vrijdag valt er veel regen, op sommige plaatsen misschien wel 60 mm. Dit betekent dat het natte karakter van de maand juni (lokaal is al meer dan 100 mm gevallen tijdens de eerste tien dagen) alleen maar versterkt wordt. Opvallend is dat de gebieden die aan het begin van de maand zoveel neerslag over zich heen kregen, ook de komende week weer als natste locaties uit de bus komen.

Daar kan het lopende maandtotaal aan het einde van de week wel eens de 200 millimeter benaderen. De vele regenval betekent goed nieuws voor mensen met hooikoortsklachten: de pollen worden door de neerslag uit de lucht gespoeld waardoor de extreem hoge pollendruk tot het verleden behoort.

maandsom regen
Veel regen de komende dagen. En dat terwijl juni op veel plaatsen in het zuiden en oosten van de Benelux al zo nat is! De kustgebieden krijgen aanzienlijk minder neerslag te verwerken.

Op termijn herstel van het weer?

Na vrijdag begint de westcirculatie in kracht af te nemen en komt een uitloper van het Azorenhoog dichter bij West-Europa. Het neerslagsignaal neemt hierdoor aanzienlijk af en de zon krijgen we weer vaker te zien. Doordat de stroming bijdraait van zuidwest naar west en later mogelijk zelfs noordwest blijft de temperatuur echter aan de lage kant. Met 15-19°C zitten we een aantal graden onder de norm voor half juni. Toch zal het weerbeeld al wat vriendelijker aandoen dan de komende dagen.

Als we nog wat verder vooruitkijken, dan zet de tendens naar droger weer (met meer hogedrukinvloed) na het volgende weekend mogelijk verder door. Met de astronomische zomer is het vooruitzicht lijken de temperaturen tevens weer te stijgen naar waarden boven de 20°C. Zodoende lijkt het wisselvallige zomerweer geen lang leven beschoren.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen