Wat denken anderen over de winter 2016-2017?

Nu we de zomer definitief achter ons hebben gelaten kunnen we al eens een blik werpen op aankomende winter. Winterverwachtingen zijn zeer moeilijk om te maken. Er zijn veel factoren die kunnen wijzen op een koude of zachte winter. Het Amerikaanse weermodel GFS verwacht bijvoorbeeld een zachte winter met veel wind.

In dit artikel dan ook geen winterverwachting 2016-2017 van de hand van Noodweer Benelux, maar een geweldige opsomming van wat andere partijen schrijven en beweren. Komende weken en maanden gaan we ook updates meegeven in dit artikel. Dat doen we door middel van reacties onderaan dit artikel. U kan zelf ook reageren, iets wat we zeker appreciëren!

Weerbeeld begin oktober

De hogedrukconfiguratie die momenteel ons weer beheerst zou ons tijdens de winter zeer koude temperaturen geven. Het hogedrukgebied dat momenteel boven boven Scandinavië gestationeerd is ligt werkelijk perfect om ons ijskoude continentale lucht aan te voeren. Momenteel is het wel kouder voor de tijd van het jaar maar winters is het allesbehalve. Dit komt omdat het continent nog niet voldoende is afgekoeld om koude lucht tot bij ons te brengen.

Waar houden we rekening mee?

Zonneactiviteit ligt erg laag

De zonneactiviteit is niet altijd even sterk. De zonneactiviteit heeft cyclussen, een cyclus duurt 11 jaar. Gedurende die 11 jaar haalt de zon een zonnemaximum en zonneminimum. Tijdens een zonnemaximum zijn er veel zonnevlekken, tijdens het zonneminimum zijn er geen zonnevlekken. We zien momenteel dat de zonneactiviteit erg laag ligt. Er is wel degelijk een verband tussen een lage zonneactiviteit en een koudere winter.

De meeste Elfstedentochten zijn namelijk uitgereden tijdens een periode met lage zonneactiviteit. Dankzij deze factor lijkt de kans op een koudere winter iets groter. We kunnen trouwens ook een opmerkelijk gegeven analyseren uit onderstaande grafiek. De koude winters van 2009-2010 lijken mooi overeen te stemmen met de minima aan zonnevlekken.

zonnecylus-grafiek

We zien dat de zonneactiviteit flink daalt, het zonneminimum komt dichtbij.

De El Niño is afgelopen

Vorige winter viel helemaal in het water mede dankzij de sterke El Niño. De temperatuurafwijkingen in Zuidoost-Azië zouden de ligging van lage- en hogedrukgebieden beïnvloeden. Hierdoor was er bij ons een nat en zacht voorjaar. De El Niño is nu volledig afgelopen. Men dacht even dat er er een El Niña ging komen maar die lijkt er volgens de laatste berekeningen niet te komen. De El Niña is de tegenhanger van de El Niño. Het water in de oostelijke grote oceaan rond de evenaar koelt sterk af bij een El Niña. In de Benelux heeft een El Niña weinig effect. Enkel het voorjaar zou droger verlopen hier in de Benelux tijdens een El Niña.

el-nino-grafiek

Op deze grafiek zien we hoe sterk de El Niño was afgelopen winter. De El Niño is nu volledig afgelopen.

Het orkaanseizoen draait op volle toeren

Momenteel zijn er al 6 orkanen geweest over de Atlantische oceaan. Dit zijn er al 2 meer dan vorig jaar, toen waren er maar 4 orkanen. Er zou ook een verband zijn tussen een stevig orkaanseizoen en een koudere winter. Orkanen nemen warme lucht van over zee mee richting het noorden.

Sommige orkanen of restanten van orkanen kunnen dan die warme bovenluchten meenemen tot aan de noordpool. Warme bovenluchten in het noorden kunnen ervoor zorgen dat er tijdens de wintermaanden een stevigere hogedrukgebied kan ontstaan. Zo kunnen er mooie blokkades ontstaan die ervoor zorgen dat zachte westenwinden geen kans maken.

Visie volgens Accuweather, storm en te zacht!

Het populaire accuweather.com heeft recent geleden ook een prognose de wereld ingestuurd met vooral een focus op een zachte winter voor West-Europa. Met een aanzwengelende straalstroom vanaf december 2016 wordt er met regelmaat van de klok zachte lucht naar de Benelux gestuwd. Op deze actieve tak van de straalstroom kunnen lagedrukgebieden zich snel gaan uitdiepen.

Accuweather verwacht dan ook enkele krachtige stormen voor Ierland, UK, Nederland, Duitsland en Denemarken. De gebieden ten zuiden van deze regio’s krijgen de restanten van het stormweer te verwerken.

We citeren: “A storm track that will shift north and south across western Europe will lead to numerous impacts across France, Belgium, the Netherlands and Germany this winter.”

wintervoorspellingen-volgens-accuweather

West-Europa krijgt met regelmaat van de klok enkele stormen te verwerken. In het zuiden van Europa daarentegen blijft het eerder droog. De kansen op echt winterweer zijn volgens accuweather.com voorbehouden voor het oosten van Europa.

Opmerkelijk is dat de kans op veel sneeuw en strenge vrieskou tot nihil wordt herleid bij deze meteorologische instantie. Vooral de klassieke gebieden in het oosten van Europa en Rusland kunnen zich opmaken voor strenge vorst en bakken sneeuw. Beelden in de media van metershoge sneeuw is bij dit soort wintervoorspellingen een utopie voor West-Europa.

Visie volgens AER en Judah Cohen

Judah Cohen is de meteoroloog die bekend en berucht is bij de opmaak van wintervoorspellingen. Het gaat hier om de man die een verband heeft gezocht naar de intensiteit van de winter in zowel Amerika als Europa door de hoeveelheid sneeuw te analyseren die valt tijdens de maand oktober. Het grondgebied dat hij hiervoor analyseert is Siberië.

Bij een forse en snelle toename van de sneeuwbedekking boven Siberië oppert Judah Cohen een positieve invloed op de intensiteit van de winter voor zowel het oosten van Amerika als het Europees grondgebied. De wintervoorspelling die hij in 2014-2015 heeft gepubliceerd, was dan ook een schot in de roos met een ijskoude prognose voor Oost-Amerika. U herinnert zich waarschijnlijk nog de flinke ijspegels aan wagens en de diepvrieskou tot -26°C in Denver, Colorado (13 november 2014).

afwijking-temperatuur-noord-amerika

Uit de analyse van NOAA blijkt dat het oosten te maken kreeg met te lage temperaturen voor de tijd van het jaar terwijl het westen van Noord-Amerika eerder te hoge temperaturen voorgeschoteld kreeg. Opmerkelijk, ook het westen van Noord-Amerika kreeg minder neerslag te verwerken tegenover normaal.

Voor de winter van 2016-2017 houdt Judah Cohen opnieuw rekening met zijn parameter die we de ‘Siberian snow cover’ noemen. Als deze maand de hoeveelheid sneeuw exponentieel zal toenemen in het betrokken gebied is er een grotere kans op een interessant weerpatroon deze winter voor de gebieden Europa, het oosten van Azië en het oosten van Amerika.

Opmerkelijk is ook dat de huidige staat van de polar vortex in de stratosfeer en troposfeer opvallend zwak georganiseerd is. Voor de experts in het analyseren van deze parameters betekent dat een goede kans op een verstoord weerpatroon qua luchtdrukgebieden. We citeren Judah Cohen:

“The polar vortex both in the stratosphere and the troposphere are unusually weak so far this fall, if this trend continues severe winter weather is likely for widespread portions of northern Eurasia, including Europe and East Asia, and the eastern United States.”

En wat denkt Matthew Hugo over de winter?

En dan is er ook nog Matthew Hugo natuurlijk die via netweather.tv vaak zijn mening geeft over de status van de polar vortex en de gezondheid van de stratosfeer. Hij gelooft er, net zoals Judah Cohen, sterk in dat er een correlatie bestaat tussen beide systemen en dat een zwakke polar vortex op de Noordpool kan leiden tot een solide blokkade boven het noordelijk halfrond.

Indien gunstig gelegen, met positie op de Atlantische Oceaan, kan zo’n blokkade voor een oostelijke luchtcirculatie zorgen met aanvoer van transportkoude. Een perfect voorbeeld van zo’n winter was 2012-2013!

Winterverwachting 2016-2017

Vorige winter ging gebukt onder de sterke effecten van een El Niño en een westelijke QBO fase. Komende winter is de kans op sterke effecten van een El Niño minder aan de orde en neigen we eerder naar een La Nina patroon. Allemaal wetenschappelijke termen waarmee we jullie om de oren slaan, maar weldegelijk belangrijk om aan seizoensvoorspellingen te doen. Vooral het afnemend effect van El Niño en de verdere daling richting La Nina stemt wetenschappers en de wintervoorspellingen gelukkig.

winterverwachting-2016-2017-benelux

Krijgen we dit jaar meer sneeuw dan vorige winter? Als we dit beestje mogen geloven, dan krijgen we vast en zeker een winters gevoel 😉

De basis om de winter in te duiken is namelijk compleet anders dan wanneer we 2015-2016 moesten aanvatten. Onderstaande grafiek toont mooi de neerwaartse trend in het El Niño gegeven. Tijdens de wintermaanden zouden we volgens de computermodellen een negatieve trend moeten waarnemen waardoor we in La Nina condities komen te zitten. Samen met een oostelijke QBO fase een betere uitgangspositie voor winterweer in West-Europa.

voorspelling-la-nina

El Nino verliest de komende maanden haar effect op het noordelijk halfrond met uiteindelijk een negatieve fase tijdens de wintermaanden 2016-2017. Dit kan in het voordeel spelen van een winterse episode in West-Europa.

 • Joachim

  ik begrijp dat je er 3 jaar geleden naast zat Aida, aangezien ze toen smeten met “horrorwinter” en “ergste winter op komst in minstens 100 jaar” en dat dat gewoon foute boel is wanneer ze spreken over “horrorwinters”. Mijn gevoel zegt dat we een redelijk saaie en zachte winter tegemoet gaan met een paar periodes dat de koude gewoon dichterbij komt maar steeds net niet. De zeer betrouwbare voorspellingen van IRI(International Research Institute of climate and society) voorspelt voor ons gewoon een normaal tot iets te zachte winter deze keer maar zeker niet de mediterrane toestanden van vorig jaar. En jawel, pas geleden verscheen er een Brits artikel over dat Europa zich mag opmaken voor de koudste winter in 100 jaar, te wijten aan de lage zonneactiviteit. Een reden temeer dus om maar lekker nuchter te blijven over de komende winter. Voor het volgende zonneminimum is het wachten tot 2020 dus dan pas mogen we uitkijken naar een herhaling van koude winters van 2008-2013… Dus tussen deze winter en 2019 mogen we gewone zachte winters verwachten. However, als winterfreak hoop ik natuurlijk ook op veel sneeuw en schaatsweer deze winter. Kleine tip tenslotte: de kans op een koude winter is het grootst na een koele zomer met veel onweer, gevolgd door een scherpe nazomer en dan gevolgd door zacht, nat en onstuimig weer in oktober/november. Dit was ongeveer zo in: 1996, 2008, 2009, 2010(gedeeltelijk), 2011, 2012. De winters die volgden waren echte winters. Dit jaar: warme stabiele zomer(buiten juni), wel scherpe nazomer maar een rustige, droge herfst en slechts één herfststorm. Dit alles bij elkaar: de aanstaande winter zal, zoals de langetermijnvoorspellingen ook bevestigen, normaal verlopen tot iets te zacht.

 • Aida Noridania

  ik gebruik vaak mijn buikgevoel en dat zegt voor dit jaar dat we wel eens de diepvries riskeren voor een periode van 2-3 weken. ik denk ergens midden januari of begin februari.

  Het is een buikgevoel, maar moet er wel bij zeggen doorgaans in grove lijnen zit ik er wel pal op zo had ik ook de pas heel late zomer dit jaar op dezelfde manier voorspeld: rotzomer en einde zal mooi zijn. alleen de timing was verkeerd: ik zei rond begin tweede week van augustus, het was de laatste week

  door het zelf allemaal wat bij te houden kan ik zeggen dat ik er ongeveer in 75% van de gevallen juist zit op timings na (zo klasseer ik de zomervoorspelling van dit jaar wel als “juist” omdat dat niet op 2 weken te voorspellen valt.

  voorbeeld van een foute buikgevoelvoorspelling: 2013-14 daar had ik wel een “koude half januari – februari” (niet steenkoud) voorspeld en was er toen grandioos naast met warmste winter ooit

 • Paco.

  Mogelijk kou terug

 • always godutch deplorably

  ik trouwens zou niet runs vergelijken maar historische 0h (= feit) met (histische)+96, 120 en 144h , je kan bij meteociel een hele geschiedenis aan runs terugkijken

 • Bradley Lems

  Dat wou ik ook een paar uur geleden proberen wijs te maken. Ik heb al eens 4 runs in tijd vergeleken op de 144 termijn en die waren alle 4 heel verschillend. Ik zeg niet dat het altijd zo is maar als er veranderingen in het weerpatroon aan zitten te komen dan verschilt elke run dag en nacht.

 • Bradley Lems

  VRT heeft dan ook kaarten van 20 jaar terug ik kijk nooit naar VRT altijd VTM. Ik zeg niet dat het allemaal profs zijn maar zeker david en jill.

 • Dries Denolf

  Geen idee hoe de situatie is bij VTM, maar ik weet van een studiegenoot, die nog even het weerbericht bij VRT heeft gelezen, dat Haeghdooren totaal verloren zou zijn zonder haar blaadje. Debooser is een fysicus en dan wel capabel

 • Bradley Lems

  Ik denk wel dat zowel jill als david wat meer weten als wij weeramateurs. Ze lezen inderdaad het weer af wat het nieuws ons wil wijsmaken maar dat wil daarvoor niet zeggen dat ze niets weten. Bij mijn weten is jill de beste weervrouw ter wereld en david een professional in weerkunde over andere spreek ik niet maar van die twee weet ik het van goed bronnen.

 • Jeroen Maes

  Ja kan kloppen al zal 90% wat ruim zijn maar zeker in de maanden september, oktober en in de zomer moet je al richting +180 vaak om nog echt grote veranderingen te zien, in de zomer is het dan ook vooral spannend voor onweer wat met details te maken heeft.

 • Actuele weermeldingen die ook over de weerkaarten gaan kunnen nu geplaatst worden in dit artikel http://www.noodweer.be/toenemende-kans-op-winterse-neerslag/ (opmerkingen over de winter op basis van stratosfeer, polar vortex, ao en nao kunnen hier nog steeds terecht).

 • always godutch deplorably

  Bij 96h beginnen de kleine verschillende, bij 144h zie je vaak al hele grote verschillen daarna is het gewoon een compleet andere kaart, echt ik heb er heel veel vergeleken.

 • Dankjewel Brenda om ons te volgen! Plaats gerust je vragen in de artikels, zo kunnen we wat meer duiding bieden.

 • Brenda Ooms

  Hoop het ten zeerste!!!

 • Leuke opmerking trouwens bij dit reactieplatform. Wanneer iemand een nuttige bijdrage heeft gegeven, kan je elkaar waarderen via het pijltje omhoog. Tevens is iedere reactie hier aanwezig te delen via Twitter en Facebook door op de tekst ‘delen’ te gaan staan. Zo mogen we misschien nog meer experts verwachten op de site! Tip van de zondag.

 • Dries Denolf

  Vorige winter klopten die voor 90 % niet. vooral voor het winterseizoen vallen middenlange weersvoorspellingen tegen. Moeilijkste seizoen qua voorspellingen

 • Dries Denolf

  Vraag aan Jill wat een PV is en ze kijkt in haar breicursus. Die leest enkel af wat ze in haar handen stoppen

 • Dries Denolf

  Hoop dat je met weermannen/weervrouwen niet de presentatoren/presentatrices van het weerbericht bedoelt. Ik denk dat als je aan Haaghdooren vraagt wat een AO is, ze kijkt in haar breicursus

 • Nathan

  Het word dus uitkijken maandagnacht naar de eerste sneeuwvlokken van het seizoen in de benelux 😉

 • Hou de komende uren onze blog in de gaten, nieuwe update komende dagen en stratosfeer!

 • Bradley Lems

  Antwerpen is de kust niet. Wordt veel minder geschaduwd van engeland. Als ze zeggen dat het veel zal regenen aan de kust dan moet het ook aan de kust zijn en niet antwerpen. Maar zoals ik al in eerder reacties aangaf het komt nooit uit hoe jij het wil. Dat is bij alles zo niet juist in het weer. Ik zie er hier zoveel dromen op sneeuw maar in het leven gaat het hem niet om fantasies maar om werkelijkheid. Ben ik blij als ik blauw of paars zie op de kaarten? Ja maar ik ga me daar niet op vastpinnen, zoals ik ook al eerder zei 5 á 10 graden overdag is geen winterprik voor mij. Doe voor mij kaarten zoals winter van 79′ en dan ga ik wat enthousiaster zijn.

 • Jeroen Maes

  Nee ik kan me juist erg vinden in je reactie, ik had het juist over die termijn en eigenlijk meer nog over degene die zei dat alles na 96-120 uur zeker niet uitkomt. Daar reageerde ik op omdat ik dat incorrect vindt.

 • Robbe Maes

  Laat die AO maar dalen, niemand die het erg zal vinden denk ik 🙂

 • Peter

  Excuses als je je geviseerd voelt, ik heb het niet over jou specifiek maar algemeen 🙂

 • Bradley Lems

  Ik heb er gewoon een haat aan als de wind dan toch nog anders is dan voorspeld was. Morgen noord maar ik zie dat niet gebeuren. Altijd alles voor nederland belgië is een doetje vergeleken met nederland als het op het weer aankomt. Saaiste land van europa op weergebied.

 • Jeroen Maes

  Mooi om te zien idd, elke dag gaat het iets dieper.

 • Robbe Maes

  Ja,ook hier in Turnhout al meer dan genoeg buien gehad vandaag. Maar met de discussie over de windrichtingen ga ik me niet moeien want we hopen hier uiteindelijk allemaal (of toch bijna allemaal) op hetzelfde en dat is eindelijk nog eens een échte winter…

 • Jeroen Maes

  Dit was dus eigenlijk exact waarover mijn initiële reactie ging… excuses als ik zo onduidelijk was maar ik reageerde op iemand die ook al het woord “globaal” in de mond had genomen.

 • Stephan Valcke
 • Jeroen Maes

  Maar Antwerpen is ook België en het is al uren aan het regenen, wat overigens niets te maken heeft waarmee de discussie begon.

 • Thomas

  AO wordt rond de maandwisseling steeds negatiever en negatiever berekent zoals al wel te verwachten viel. https://uploads.disquscdn.com/images/0d45763d957f45e08b875bd8e71f7dffb9a026fca75313843c2598a1b5cc047c.png

 • Peter

  Is het niet de bedoeling om aardige wetenschappelijke discussies te houden en eigen gefundeerde meningen te geven over het weer in plaats van muggeziften over iets klein om je gelijk te halen? Het weer is allesbehalve een exacte wetenschap, dus kijk met enige interpretatie naar de weerkaarten. Wat zich op pakweg +140 of +160 uur bevindt is nooit exact correct, dat is gewoon onmogellijk. Het geeft wel al een duidelijke indicatie wat de mogelijkheden zijn en door te vergelijken met andere modellen kun je speculeren wat de meest plausibele verwachtingen worden. En dat is juist het mooiste aan het weer, kleine aanpassingen van de weerkaarten hebben grote gevolgen voor het weer bij ons. Wat is nu belangrijker, dat je gelijk krijgt over dat de wind nu wel of niet uit het noord of noordwesten komt, ofdat je samen met mensen die dezelfde passie hebben kunt speculeren en positief tov alle voorspellingen staan, komen ze nu uit of niet.

 • Jeroen Maes

  Even nog eens een algemene reactie: Mijn punt ging er dus om dat als je een kaart z500-prmsl bekijkt dat die vaak wel al rond 144 uur correct is, uiteraard zijn er nog wat “detail”verschillen maar ik maakte dit punt na het bekijken van een aantal dagen in September en Oktober.

 • Bradley Lems

  Idd want mijn discussie ging over belgië niet globaal. Hier blijft het altijd moeilijk om windrichting te voorspellen en daar ging het me om. We leven in belgië niet in rusland waar het natuurlijk meer zal kloppen.

 • Bradley Lems

  Dan moet jeroen niet proberen zijn gelijk te halen. Ik weet al langer dan vandaag dat bijna geheel belgië weinig buien zal hebben met een noordwestenwind daarmee moet je met mij niet discussieren. Ik woon aan de kust en heb zelden veel regen geweten bij noordwest nederland daarintegen volle bak omdat ze niet geschaduwd worden door engeland.

 • Jeroen Maes

  Ik ben Jill niet. 😉

 • Jeroen Maes

  Omdat ik zeg dat de modellen globaal gezien vanaf 144 uur grotendeels wel correct zijn wat waarschijnlijk voor 90% van het jaar klopt. (Globaal dan bedoel ik een kaart van Europa niet België). En jij vindt dat ze dan nog lang niet kloppen, windrichting is volgens jou altijd verkeerd.

 • Paulus Piet

  We discussiëren hier over het weer en alle zaken er omheen. Iemand kan er weleens naast zitten of het net even verkeerd brengen. Probeer het wel leuk te houden en mensen in hun waarde te laten. Bij voorbaat dank.

 • jurgen

  Schaduw van uk zorgt ervoor dat de buien het zzw links laten liggen

 • Bradley Lems

  Volgens jill ging het dit weekend vooral de kust zijn? Waar zijn ze dan want veel regen heb ik nog niet gezien?

 • Jeroen Maes

  Nog maar 2 uur aan het regenen in Antwerpen wat in België ligt. 😉

  Ze waarschuwen voor buien die werden aangegeven door de weermodellen maar zeker met buien weet je de exacte plaats nooit.

 • Bradley Lems

  Waarom hebben we dan deze discussie? Je zegt zelf dat ze zich baseren op de weermodellen dus zijn ze verkeerd…

 • Bradley Lems

  Yup dat is men punt. Buien heb je niet in belgië bij noordwestenwind. Dus oftewel zijn de weermannen/vrouwen verkeerd oftewel de weermodellen.

 • Jeroen Maes

  Antwerpen wel veel buien, kmi is overigens zelf geen weermodel. Zij baseren zich op weermodellen.

 • Jeroen Maes

  Ik haalde enkel een aantal feiten aan… voor vandaag was de voorspelling vanaf ongeveer 102 uur grotendeels correct.

 • jurgen

  Idd hier in torhout midden wvl heel het weekend nauwelijks buien gezien en dat na de voorspelling op kmi van een overvloed van buien voor het nw v/h land

 • Bradley Lems

  Eens zien of het vanavond of morgen dan wel tot noord tot noordoost komt als je toch denkt dat de weermodellen het o zo goed kunnen voorspellen want dat wordt normaal de windrichting morgen.

 • Jeroen Maes

  Net ff gekeken… op 2 november berekende gfs voor vandaag noordwestenwind, op 4 november ook alleen gisteren noordenwind

 • Bradley Lems

  Eigenlijk als belg moet ik je dit niet uitleggen. Normaal zou je dat moeten weten dat wij altijd alles mislopen door de windrichting. Dat bedoel ik dan ook, GFS blijft consistent in de windrichting om dan op de werkelijke dag nog te veranderen.

 • Jeroen Maes

  Als je zo zeker van je stuk bent zal ik mijn bericht bijstellen naar: Over een groot gebied als Europa veranderen de druklijntjes (dus windrichting) meestal niet of heel weinig.

  Voor een klein landje als België hoeft er maar weinig te gebeuren en je hebt een andere windrichting, zelfs s’ochtends en s’avonds kan bij lagedruk verschillend zijn.

 • Bradley Lems

  Je bedoelt meestal niet correct? Waarom denk je dat belgië veel minder buien heeft vandaag? Schaduw van engeland genaamd.als gfs juist was dan zou vandaag noorderwind zijn geen noordwest maar door een kleine verschuiving van het lagedruk is het nu noordwest.dat zie ik vaak voor België eerst noordwind constant tonen het model om dan de dag zelf naar noordwest te gaan.

 • Jeroen Maes

  Het gaat er juist om dat het nu zo moeilijk is.;)

  Meestal is de windrichting wel correct.

 • Bradley Lems

  Windrichting correct phaha. Gisteren toonde GFS noordenwind voor belgië vandaag dat is in werkelijkheid noordwestenwind. Windrichting is juist het moeilijkste wat een weermodel moet voorspellen en al zeker bij lagedrukgebieden.

 • Akkoord 6 november, maar wat doe je wanneer de kaarten op dit moment gewoon winters van aard zijn binnen de 140 uur. Een sterk zuidelijke straalstroom, een ontregelde stratosfeer en potentieel tot meer. Smullen geblazen voor de liefhebbers van winterse neerslag en vooral kansen!

 • Jeroen Maes

  Ja klopt een WC lijkt me onwaarschijnlijk, het einde van de huidige GFS run is wel heel erg, hogedruk boven het zuiden van Europa wat bij ons voor zuidwestenwind zorgt, gelukkig nog veel te ver.

 • Stephan Valcke

  De opbouw begint vanaf +186uur. Dit is relatief lange termijn. Dit betekent echter wel dat in deze run geen plaats is voor een opkomende WC.

 • Jeroen Maes

  Meestal niet exact maar heel vaak wel correct qua windrichting overal, vooral de sterkte van hogedruk of lagedruk verandert wel eens.

 • Jeroen Maes

  Dit is wel weer de lange termijn, de korte termijn is nog steeds erg onzeker.

 • Stephan Valcke

  GFS 06 gaat opnieuw de winterse toer op met hogedrukopbouw tussen de Azoren en Groenland . https://uploads.disquscdn.com/images/45b0b9f7c738dd110a4117c92e66706acb89ba6df6f69b1092829d1cbd37359b.png

 • Paulus Piet

  Zoals Arjan al eerder aangaf. Moeten we de nacht van maandag op dinsdag in de gaten houden. Niet alleen het noordoosten van Nederland maakt kans op de eerste winterse neerslag van het seizoen. Er zijn modellen die ook voor andere regio s in de Benelux winterse neerslag berekenen. Zou nog weleens problematisch kunnen worden voor de ochtendspits. Maar zoals de kaarten nu liggen,zullen de tempraturen redelijk snel stijgen in de loop van de ochtend naar een graadje of 4/5. https://uploads.disquscdn.com/images/7bc6c281b2588388c6cfdb7d33852c8185128e0fc99fe4c008dbe7a8b11b27c0.png https://uploads.disquscdn.com/images/7c45211cad8815e273b9bef9b127bb084b5b6c9419647f0f89113655cd1224af.png https://uploads.disquscdn.com/images/2e3bf4e37c9aa966d8381de801ef2f6cc68f069f9af7fe38c90ab6dfa7bab4fc.png

 • Arjan de Weerman

  Morgenavond komen diverse weermodellen met kans op de eerste winterse neerslag van het seizoen. Dit gebeurd nadat de wind gedraaid is naar het noordoosten. Aangezien een enkele winterse bui vooral noordoost NL kan gaan aandoen. Ook de minima gaan dan plaatselijk flirtten met het vriespunt. De temperatuur op 850 hPa zakken dan naar -7 a -8 graden! Indrukwekkend! https://uploads.disquscdn.com/images/1a4711c7fdf6587713cc094fc5bc3d9bfa55c61dbaa1ba5340fc164bfcdaff16.gif https://uploads.disquscdn.com/images/f35c89cd5fa14b7c35e464fecfa3928d5ad68c9c381a312ecb8892f089917421.png

 • always godutch deplorably

  Dat is gewoon de chaotische aard van het weer, kleine afwijkingen in de initiele data hebben steeds grotere gevolgen in de toekomst. Dit nog naast het feit dat de modellen slechts modellen zijn van de werkelijkheid. Ik daag je uit om 1 z500-PRMSL kaart te vinden op “slechts” +144h die globaal uit is gekomen (maakt niet uit welk model).

 • Arjan de Weerman

  Zeer goed opgemerkt!

 • Thomas

  Zeer kort door de bocht. Kijken hoe zichzelf iets opbouwt is ook een kunst…

 • lieven

  Zolang dat Azorenhoog daar ligt, is er quasi geen kans op een echt koude periode. Deze stuwt de jetstream te noordelijk waardoor we steeds in of net naast de warme zone blijven liggen. Enkel een duikelende depressie kan ons in zo’n configuratie heel tijdelijk wat afkoeling brengen. Enkel als dat Azorenhoog zuidelijker wegtrekt, of een brug vormt boven de noordelijke Oceaan, kan de invloed van een continentaal hoog uitgesprokener worden.

 • always godutch deplorably

  Alles wat je in de kaarten ziet na 96-120h krijg je 100% zeker NIET!

 • Rizky Taufik

  Relax mensen, het is nog maar 6 november. Voor winterweer nog veel te vroeg. Positief is en blijft dat het momenteel volledig anders verloopt dan vorig jaar. De normale voor de 1ste 10 dagen van november bedraagt 11 graden en daar blijven we rond of onder. Laat alles maar zijn normale gang van zaken gaan.

 • Thomas

  Die Russische Beer die lijkt te ontstaan zorgt er wel voor dat de kou heel dichtbij zit… Mocht er daarna zich een Scandihoog ontwikkelen dan zitten we in de diepvrieslucht! https://uploads.disquscdn.com/images/1afa5bb24c69fd9f9cfb39c1ff7efed6ebd2d18adbdbd15e15dd303e6284142f.png https://uploads.disquscdn.com/images/ab4adcf26d87f3b6f0c8415bf85e43d4a852ec3f98139f30b13fb59e5cb901ab.png

 • Nathan

  Ik kan het niet beter zeggen 😉

 • Wat mij enorm afwijkt is de ‘shift’ tussen +144 en +168 uur op EC. Er lijkt zich daar een lagedrukgebied te ontwikkelen die gewoon moet DUIKEN maar dat niet doet. Lijkt wel of het systeem enorme moeite heeft met dat te berekenen en de gevolgen ervan, want de rest van EC is dan weer wat interessanter op de langetermijn. Ik zou liever die jet nog zuidelijker zien gaan om echt transportkou uit het NO mogelijk te maken.

 • paco

  Mooi verwoord

 • Arjan de Weerman

  Goedemorgen, het Europees weermodel ECMWF laat een waar titanenstrijd zien tussen de drukgegebieden op het vasteland en de Atlantische Oceaan. Het lijkt wel een soort kruispunt waarbij de Benelux zich, zoals zo vaak, op de grens ligt van de verschillende luchtsoorten. Al een aantal dagen zien we een gevecht tussen het hogedrukgebied boven Scandinavië en (zwakke) depressieactiviteit boven de Oceaan. Ook het Azorenhoog is prominent aanwezig, deze zorgt er met de huidige ligging voor dat de echt koude continentale lucht ons moeilijk kan bereiken. Later in de verwachting zien we een depressie ontstaan boven onze omgeving. Cruciaal is de trekrichting hiervan. (Trekpaard) Gaat deze vrij zuidelijk onder de Benelux langs dan kan het hogedrukgebied boven Scandinavië zijn invloed weer uitoefenen boven onze omgeving. In de andere gevallen zien we toch een licht zonale stroming ontstaan. Voorlopig lijkt de Oceaan rustig te blijven zodat er van alles mogelijk is! https://uploads.disquscdn.com/images/1a063bcbc1c7574ada33a77598649512a2185b1db0ea7de4b0a5fc90da15cac8.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/e6e65c6aa51c34111fcde3d6956cc3a5d77b833068f4bd47da70f3796d9bb3e7.gif

 • Keesjansens

  Nu jij er weer bent gaan de bezoekersaantallen weer omhoog! Verfrissende blik zoals altijd. Dank daarvoor. Begin december verwacht ik een eerste echte winteraanval. Lijkt een beetje op 09/10 winter. Misschien wordt deze nog intensiever gezien de huidige sneeuwbedekking(judah-doctrine) tov destijds.

 • Dries Denolf

  Prachtige analyse, Paco, erg duidelijk. Wat betreft de Postma doctrine, daar ben ik ook een believer van. dat komt trouwens ook in andere wetenschappen terug. een effect dat optreedt versterkt zichzelf. Eens terugkeren op je middellange termijn voorspelling: op 18z merk ik een blokkade op de Atlantische Oceaan (die rond 15/11 eventjes verzwakt maar snel terugkeert (de Postma doctrine)). Maar waar jij een hoog boven Scandinavië merkt, zie ik daar eerder een laag gepositioneerd (op 500Hpa), wat toch duidt op koude, vochtige lucht? Verbeter je me waar fout?

 • paco

  Het zijn niet alleen nu deze parameters, Tuurlijk zitten deze laag en de hoofd betekening telt zwaarder mee. Toch is dit niet alleen waar je naar kijkt.
  Kijk je naar andere factoren die zeker belangrijk zijn is het niet onlogisch dat ik zo denk.
  De NAO, de AO en de lichte PV verplaatsing maken deze keuze.
  De modellen weten hier moeilijk raad mee. Hoeveel laat je meetellen in je prognose Zeg maar.
  De indexen NAO En AO zijn negatief en vertonen na binnenkort een licht stijging opnieuw een negatieve tendens wat weer een verhoogde kans maakt op hogedruk boven Scandinavie. ( invloed nu een beetje en december en januari nog meer)
  Neem hierbij de enorme hoeveelheid sneeuw die er ligt en nog gaat vallen in Scandinavie en Rusland wat ook nog eens de kans op hogedruk doet toenemen.
  Al deze factoren maken dat de modellen dus zwabberen.
  Mijn lange termijn verwachting ligt dus duidelijk op een tendens van steeds terug komende hogedruk boven Scandinavie, mochten er straks ook nog laagjes ver zuidelijk trekken zal de kou sneller opmars maken naar West Europa ( het trek paard idee of genua laag genoemd.
  In mijn ogen gaat het dus goed vallen deze winter en komt dus automatisch ook de postma doctrine om de hoek kijken.
  De meest warme voorspellingen verlopen of kouder of duren korter.
  Whallaaa mijn voorspelling dus, de opwarming korter en minder warm als gisteren bijvoorbeeld in de modellen stond. Precies wat ik verwacht.
  Nu maar hopen dat het gaat zoals ik hoop.
  Gaat het niet zo dan is dat pech en komt er vast nog veel moois deze winter. Immers Het is nog herfst.

 • lieven

  Een eerlijke analyse me dunkt, vooral in vergelijking met de (vele) winteroptimisten onder ons die stevast de winterscenario’s (te veel) kans op slagen geven. Te warm om nu al van winterse condities te spreken, zelfs als kan er hier en daar op de hoogten al wat (natte) sneeuw tussen de regendruppels in zitten.

 • Dries Denolf

  Ik merk dat je je voorspellingen niet baseert op de gemiddelde ensembleverwachting, maar wel op de oper en controlerun, terwijl die helemaal onderaan de pluim zitten. Wat doet je ertoe besluiten om die parameters te gebruiken?

 • Nathan

  Ja dat weet ik wel maar de manier waarop je het schrijft is boeiend om te lezen

 • Dries Denolf

  Vanaf wanneer en volgens welk model?

 • paco

  Dank jewel.
  Als de voorspellingen daadwerkelijk uit zouden komen zou het mooiste zijn. Vergeet niet dat het voorspellingen zijn.

 • Nathan

  Wow jij kan echt goeie weerberichten schrijven 😉

 • paco

  Vanaf maandag dus koeler, temperaturen rond 6/7 graden en af en toe en buitje, deze kunnen later op maandag wat hagel geven.
  Dinsdag nog wat koeler, na een nacht met her en der wat lichte vorst (daar waar het langduriger opklaart).
  Dinsdag in de loop van de dag neemt de kans op natte sneeuw toe, dit vooral in de oostelijke delen en noorden van Nederland, mogelijk pakt centraal Nederland ook mag wat mee. De kans dat snachts tijdelijk wat wit word is aanwezig.
  Woensdag nog een koude dag met een enkel buitje, ook hier kan wat natte sneeuw bij zitten.
  Donderdag een tijdelijke verzachting zoals het nu staat ( Ik moet het eerst nog zien gebeuren ) waarop vrijdag de wind alweer naar Noord draait en zaterdag alweer Noord Oost.
  De temperaturen lopen weer terug naar Max 6 graden.
  Vanaf zondag nemen dan opnieuw de kansen op kouder weer en sneeuw toe. wellicht kan het op maandag en dinsdag op grotere schaal tijdelijk wit worden. Wat hierna gebeurd is afwachten, wat je al wel ziet is dat de kou standvastiger is als afgelopen jaren, ( Door de diverse positieve ontwikkelingen voor winter weer die hier al te lezen waren)
  Wat we niet moeten vergeten is dat het pas begin november is en dus eigenlijk herfst, positief wat betreft de afkoeling van de noordzee etc. Dit is van belang voor eventuele sneeuwval later in december etc.
  Samengevat ben ik optimistisch wat betreft winter 2016/17. De postma Doctrine zou dit jaar wel eens positief kunnen zijn voor winter. ( postma doctrine houd in dat in koude winters de warme verwachtingen meestal kouder verlopen en korter duren waardoor de kou langer aanhoud.

  Tot laters.

 • paco

  Dankje piet

 • Jeroen Maes
 • Paulus Piet

  Welkom terug Paco.. Altijd benieuwd naar jou visie s .. 😉

 • Bradley Lems

  Blij dat je het snapt 😉 hopelijk winter dit jaar maar ik blijf realistisch en wacht af.

 • Nathan

  In het leven moet je genieten 😉

 • paco

  Ergens heb je gelijk maar het glas is nu eenmaal half vol bij mij.
  Ik geniet.

 • Bradley Lems

  Europees is overal te betalen soms meer dan 1000 euro om detailkaarten te bekijken is wat overdreven maar is ook wel accurater dan gfs. Dan nog is het overdreven.

 • Bradley Lems

  Hoe meer je verlangt hoe minder je krijgt, verlang je minder krijg je juist meer. Dat heb ik vandezomer gemerkt ik verlangde naar onweer en er is niks van in huis gekomen dus ben ik er uit geleerd.

 • Jeroen Maes

  Ja idd, deze is ook de enige die ik vind maar van EC is er gewoon weinig te vinden. Nog wel wat betalende zaken maar dat doe ik niet. 😉

 • Bradley Lems

  Goed zo ik ken ook niet elke site om pluimen te vinden . Ik vind weerplaza goed maar jammer dat ze het europees niet hebben voor belgië.

 • paco

  Wat heerlijk om begin november al bezig te zijn met zulke kaarten. Hoop dat dit de voorbode wordt van een geweldige winter.
  Man man man wat heb ik hier na verlangd.

 • Jeroen Maes

  Ik liet dat zien omdat je hier wel het ensemble hebt voor Leuven en dus België. 😉 Dat is overigens nog de 00z pluim.

 • paco

  Dit ziet er goed uit. Nu duimen

 • Bradley Lems

  Vorst s’nachts ja maar ook 6 graden overdag. Zoals ik zei tussen 5 en 10 graden overdag is geen winterprik voor mij.

 • Jeroen Maes
 • Bradley Lems

  Gfs 06 is gelijkaardig aan de 12z. EC ensemble heb je niet voor belgië alleen voor nederland.

 • Jeroen Maes

  GFS, EC moet nog binnenkomen.

 • Dries Denolf

  Zijn dit de gfs of EC 12z ensembles?

 • Jeroen Maes

  De eerste afbeelding is van 168 uur en hier zie je de hogedruk van boven Scandinavië helemaal tot bij ons en bij de tweede afbeelding van 192 uur is die invloed weg en is er invloed van het azorenhoog die voor westenwind zorgt.

  https://uploads.disquscdn.com/images/42f7a54a12759b4be924494397a6fd69a273d80b1f6c459c4c96c8237b67a69b.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/7de3c81596e79c20fc9f1bf78f5c5c40e76e65c10c467c9f974efa07be5f69c0.png

 • Bradley Lems

  Inderdaad 168 uur onbetrouwbare termijn.tussen 5 en 10 graden overdag noem ik nog geen winterprik. Maar ach dromen mag hetgene wat je wil komt toch nooit uit? Voor mijn regio komende dagen dus dat is nog niet echt een wintergevoel eerlijk gezegd. Daarom dat ik ook niet veel verwacht en maar degelijke winterkaarten januari verwacht. https://uploads.disquscdn.com/images/6f91ef5b61c4ff0e1c3be2bfdcd5ce4f5c898c75d7efb51f3d8e909a26562098.png

 • Dries Denolf

  Sorry, Jeroen, maar nu volg ik je even niet. Daarnet beweerde je dat gfs op 192u voor westenwind ging, nu schrijf je dat gfs op 168u voor noordenwind (of in elk geval invloed vanuit het noorden) gaat. Ik kan beide niet rijmen. kun je een oude man wat verduidelijking geven?

 • Nathan

  Ja inderdaad 🙂

 • Jeroen Maes

  Idd maar zelfs wat er op 144 uur gebeurt is nog niet zeker dus alles daarna… zoals een reactie van daarstraks van iemand is alles daarna meer een indicatie.

  In elk geval benieuwd naar de pluim van EC!

 • Jeroen Maes

  Zolang er genoeg koud weer uitkomt mag het zeker spannend zijn. 🙂

 • Thomas

  Scandihoog lijkt nu toch om te vallen…

 • Nathan

  Ik ben het volledig met je eens ,misschien eindelijk nog eens een spannende winter ?

 • Jeroen Maes

  Nee ik had het over 192 uur, op 192 uur gaat EC nog voor oostenwind terwijl GFS voor westenwind gaat.

 • Dries Denolf

  Bedoel je gfs12z? Ik interpreteerde dat die kaart vanaf 144h juist een noordcirculatie vanuit het ijskoude, met sneeuw bedekte Scandinavië berekende. Waar bouw je je conclusies op?

 • Jeroen Maes

  Als dat de voorbode is voor de rest van de winter met die sneeuwlaag die al zo aanwezig is dan wordt het vooral een heel spannende winter!

 • Thomas

  Inderdaad en dat Scandihoog lijkt niet willen om te vallen…

 • Jeroen Maes

  Op 192 uur berekent EC nog steeds oostenwind! Hier ging GFS daarstraks alweer voor westenwind.

 • Thomas

  Als dat hoog boven Scandinavië niet omvalt dan kunnen we ons schrap zetten voor het eerste echte winterweer denk ik zo. Rond het Azorenhoog worden laagjes naar de Middellandse Zee afgevoerd die als trekpaard dienen voor transportkoude.

 • Nathan

  Ik denk nog even wachten morgen zullen we al meer weten ☺

 • Jeroen Maes

  EC en GFS berekenen beide invloed van het hoog boven Scandinavië op 168 uur voor ons.

 • Jeroen Maes

  Op 144 uur is EC in elk geval al heel erg goed

 • Dries Denolf

  onvoorstelbaar verschil met de run van 24u geleden. De recente jojo-resultaten van alle moidellen, tonen wel aan dat ze het op het ogenblik moeilijk hebben om te kiezen tussen een WC en koude. Daarom beschouw ik elke run voorlopig slechts als een indicatie

 • Dries Denolf

  het is idd onvoorstelbaar hoe op 24u tijd de gfs weermodellen hun kar gekeerd hebben en vandaag zaterdag plots voor een koude oplossing kiezen met een kort “zachter” intermezzo op het eind week. Je zag het vannacht trouwens ook al op de 18h run

 • Jeroen Maes

  Hoe groot schatten jullie de kans op sneeuw volgende dinsdag? In Antwerpen geeft het ensemble van gfs 15% kans en 2 modellen van WRF geven een sneeuwsignaal volgende dinsdag in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Of is het echt gewoon nog afwachten gezien de onzekerheid qua neerslag en temperatuur?

 • Nathan

  het worden spannende dagen haha !

 • Jeroen Maes

  Zoals ik daarstraks al zei zorgt die overmaat aan sneeuw in CFS zelfs voor voortdurende hogedruk in het noorden/oosten van Europa van 20 November tot 20 December en ook het grootste deel van januari. En ook door deze hogedruk berekent CFS al erg lang zelfs tot -10 op sommige plekken in Rusland in Januari. Alleen voor ons is het nog onduidelijk want de hogedruk daar heeft niet altijd invloed op ons en soms zorgt het ook voor warmere lucht uit het zuiden. Maar dit is dan de lange termijn.

 • Idd, als ECMWF een gelijkaardige zuidelijke straalstroom laat zien kan het wel eens zijn dat we een perfect moment te pakken hebben om een eerste winterprik op poten te zetten. Zolang de Polar Vortex niet op volle sterkte draait is mijn inziens alles mogelijk tot de eerstvolgende 144 uur.

 • Thomas

  GFS 12z is qua opbouw echt om de vingers bij af te likken! Op de lange termijn zelfs lichte ijsdagen en sneeuw! De sneeuw die nu boven Scandinavië ligt kan nog wel eens een hele belangrijke rol spelen! De troposferische Polar Vortex ziet er ook erg zwak uit. Een gevolg van de SSW en/of de negatieve AO (en NAO)? https://uploads.disquscdn.com/images/79f93f85d15b93d855a1473da2d9adcd39a8474fb1ade16dfd069125aee5d66d.png https://uploads.disquscdn.com/images/8cec2dd94326da525eaddd6b5bede93e20d29b9c8c0fe96b10f1ca24c71036bc.png

 • Dries Denolf

  Het was deze nacht bij de gfs18 al duidelijk dat het model turteluut sloeg bij het berekenen van het weer aan de grond

 • Jeroen Maes
 • GFS 12:00 wederom kouder dan 06:00 op 850 hPa. Ik moet dat nog zien, die grote verzachting 😀

 • Jeroen Maes

  gfs berekent momenteel invloed van het hoog boven Scandinavië voor ons al tegen volgende week zaterdag, termijn is nog geen week ondertussen maar verandert dus erg veel.

 • Thomas

  Wel in West-Europa valt in nagenoeg elk geval de blokkade goed. Vanaf het moment dat de AO onder -2 gaat kan men ervan uitgaan dat blokkades zich ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan en/of boven Scandinavië. Is de NAO (rond -1) negatief tesamen met een (diep) negatieve AO is het al bijna met zekerheid ver van op voorhand te zeggen dat een blokkade zich op de Oceaan zal vormen. Is de NAO positief en de AO (diep) negatief, dan neemt de vorming van een Scandihoog sterk toe. De depressies bewegen zich dan dankzij een zwakke straalstroom traag op de Oceaan voort waardoor hun eigen WAA in heel veel gevallen dat niet wordt omgegooid door de depressie zelf.

 • Bradley Lems

  Wauw! 70l in een kleine week tijd. Volgende week kustconvergentie op en top! https://uploads.disquscdn.com/images/766f66c95387c570690045b6f3aecd1f24456f73cf9a8f66f601c500a4d96f3e.gif

 • Bradley Lems

  Idd blokkades zat maar positie van hogedruk moet goed liggen. Als hogedruk verkeerd ligt heb je juist warmer weer in plaats van koud. Dus een verzwakte vortex staat niet garant voor winterweer.

 • Jeroen Maes

  Ah dat verklaart dan ook wel de blokkadevorming bij EC, vanaf de ao index negatief gaat gaat EC meteen voor een blokkade in hun 00z run.

 • Thomas

  Als deze beide negatief zijn is de kans op een blokkade op de Atlantische Oceaan groot. Maar als de AO opzich negatief gaat zorgt dit ervoor dat de kans op blokkadevorming stijgt over het gehele noordelijk halfrond (verzwakking van de straalstroom).

 • Jeroen Maes

  Heeft de NAO index hier ook niet veel mee te maken? Die zou namelijk iets later negatief gaan, pakweg 20 November ongeveer

 • Jeroen Maes

  Idd de enige manier waarop je wel een uitspraak kan doen is met de tendens van CFS en bijvoorbeeld de NAO, AO en SAI index in het achterhoofd maar dan kom je tot de conclusie dat er veel mogelijk is. 😉

 • Stephan Valcke

  Een beetje vreemd en kort door de bocht om nu te spreken over een kwakkelwinter. Het is nog volop herfst!

 • Jeroen Maes

  een kwakkelwinter in de zin van 1 keer of een aantal keer een echte winterprik met heel koude temperaturen en andere momenten redelijk zacht is goed mogelijk ja. Gezien de grote hoeveelheid sneeuw is er best wat kans op veel hogedruk in het noorden/oosten maar het probleem is dat die wel goed moeten vallen om ons echte kou te geven anders kunnen ze voor een zuidenwind zorgen.

 • Thomas

  Update AO. In het rood gemarkeerd gebied is er een vrij grote kans op blokkadevorming. https://uploads.disquscdn.com/images/81bc0d74a77c7dc81e989f68b6f75cd88726a3ea13eb29dd645907b01e1346c7.png

 • kasperd007

  Eerlijk gezegd denk ik toch niet dat we meteen de winter in duiken.
  Gisteren en eergisteren hadden we ook winterse kaarten en die zijn volledig verdwenen.
  Volgens mij wordt het een kwakkel winter.

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Echter vraag ik me af waarom er niet meer gesproken wordt over EC? Daar begint de blokkade al op 168 uur zich te vormen. Of is er iets dat EC niet goed berekent momenteel waardoor we daar geen waarde aan kunnen hechten?

  Dat had ik hierboven al geschreven, denk je dat EC heel fout zit? NAO index zou in elk geval ruim positief gaan maar EC berekent wel een blokkade.

 • Heerlijke informatieve discussie heren! Bedankt voor jullie inzichten.

 • Jeroen Maes

  Zeg ik niet, ik zeg dat puur in theorie zij de beste rekencapaciteit hebben en dus normaal het meest geloofwaardig zijn. Tuurlijk doen zij er toe anders was er zelfs geen twijfel wat er gaat gebeuren, nu is die er wel omdat de meeste members hetzelfde traject volgen maar de hoofdrun gaat voor iets heel anders. Dan is het afwachten wat de volgende run zegt, idd meer kans dat de hoofdrun riching de members gaat maar om de hoofdrun opzij te zetten vind ik een beetje raar.

 • Bradley Lems

  Hier bedoel je fijnweg eigenlijk mee dat de members er niet toe doen… Ik heb al ensembles geweten waarbij controle en run gfs alleen uitschieters waren en uiteindelijk mee moesten met de members. Als het dan toch zo simpel is laat alle members weg en laat controle en run gfs berekenen want volgens wat jij zegt tellen ze toch niet.

 • Jeroen Maes

  Zeker mogelijk dat gfs de volgende run weer de rest volgt maar je kan er ook niet omheen dat de hoofdrun in principe altijd het meest juist is gezien de betere rekencapaciteit. En bij de controle moet alles maar een 100 kilometer opschuiven naar het zuiden en je hebt exact gfs.
  Echter vraag ik me af waarom er niet meer gesproken wordt over EC? Daar begint de blokkade al op 168 uur zich te vormen. Of is er iets dat EC niet goed berekent momenteel waardoor we daar geen waarde aan kunnen hechten?

 • Bradley Lems

  Hoe kan je nu zeggen dat gfs run het beter berekent als die er zogoed als alleen voor staat? Als controle nog meeging zou ik zeggen ja.maar vind het direct kort door de bocht om zo te denken. Je zal zien volgende run gaat die weer mee met andere lijntjes. Momenteel herstelt de vortex een beetje want anders zou de ao en nao niet in het positieve gaan.

 • Bradley Lems

  Ik zeg niet dat er lang een WC zal zijn. Maar die +5 gaat komen of het nu 1 dag of meer dagen zijn. En het is wel degelijk een uitschieter als je de temp op 5km bekijkt. Staat bijna alleen op -30 dus voor mij een uitschieter.

 • Jeroen Maes

  Dan heb je control run niet bekeken, daar gaan we in België nog nipt even naar de 5 graden maar in het noorden van Nederland blijft het op 850 hpa vriezen, dit door een duikende straalstroom. Ik denk dat gfs het hier al iets beter berekent als ik de theorie van Onweer volg, die klinkt in elk geval goed. 😉

 • Zo’n uitschieter zou ik het niet noemen, valt enkel wat uit rond 15/16 november. Wat belangrijk gaat zijn is de situatie rond 8/9 november 2016. Als de koude sterk uit de verf komt boven Scandinavië wil ik het wel nog eens zien gebeuren dat er een zonale luchtstroming op gang komt. Die gaat op een muur botsen.

 • Jeroen Maes

  De control run geeft ons al invloed van het scandihoog, zou wel heel snel weer weg zijn met depressies die komen opzetten.
  https://uploads.disquscdn.com/images/0ceceb309ba1b2d773206a630aee0020282319b6a084e9ca1f3d6dc8ed15aa38.png

 • Bradley Lems

  Run GFS uitschieter in het ensemble. Controle en vele andere members gaan voor de +5. Volgende run gaat gfs wel weer bijdraaien. https://uploads.disquscdn.com/images/bf8c50dfc1fae8f8a12b0d0fcbe18d606d82df907de53784ce987896542f1437.gif

 • Mag ik een warme oproep doen om met jullie gmail account allemaal even ons account op YouTube te volgen! De kaap van 1000 abonnees is binnen bereik! Dat zou ons veel plezier doen! http://www.youtube.com/c/NoodweerBeneluxVIDEO

 • Klopt Jeroen Maes, het is een trendbreuk met de voorbije 24 uur waarbij de zonaliteit centraal stond. Nu komen er geleidelijk anders opties rond het cruciale punt van +120 uur. Wint de koude of gaat de zuidwestelijke/westelijke aanvoer alsnog de scepter zwaaien. Het feit dat de stratosfeer helpt in de zin van winterweer stemt mij alleen maar hoopvol.

 • Nathan

  Ok bedankt

 • Jeroen Maes

  Ook voor ons maar ik bedoel vooral kouder dan wanneer de straalstroom niet zo zou duiken, echt koud met vriestemperaturen s’nachts nog niet meteen.

 • Nathan

  Die koudere temperaturen is dat voor de alpen enz. of ook bij ons ?

 • Jeroen Maes

  In CFS is nu mogelijk door de sneeuw in Scandinavië en Rusland een hoog te zien dat er ongeveer een maand blijft hangen, in de huidige CFS run eigenlijk nooit met een goede positie om ons koud weer te geven maar dat er een hoog te zien is dat zolang stand kan houden lijkt me een gunstige ontwikkeling te zijn.

 • Jeroen Maes

  De gevolgen die ik hier momenteel van zie zijn vooral veel koudere temperaturen en meer neerslag.

 • Tony Straetemans

  Wat houdt dat in?

 • Cruciale wijziging in GFS 06:00! Zuidelijke straalstroom nu straf genoeg in nieuw scenario mogelijk!

 • Bradley Lems

  Morgen en maandag ook een dag om in de gaten te houden qua buien aan de kustregio’s. Zondagavond -30 op 5km hoogte en maandag zelfs -32!

 • Analyse van de ochtendruns: het is echt geen uitgemaakte zaak wie gaat winnen volgende week. De opbouw van een sneeuwdek boven Scandinavië momenteel conserveert daar straks erg goed de koude. Het wordt een soort van titanenstrijd waarbij de WC op gang wil komen, maar de beer van Rusland al fors tegengas geeft. Een beetje atypische aan de huidige periode in het jaar, maar bijzonder boeiend!

 • Het systeem kan amper mee met de ratio waarop er hier wordt gereageerd. Indrukwekkend!

 • Stephan Valcke

  GFS 00 en EC 00 komen met guur weer op de proppen. De wc kantelt geleidelijk en de stroming wordt NW. EC komt zelfs met een echte N stroom opzetten door flinke hogedruk van de Azoren tot Groenland. Boeiend in elk geval

 • Dries Denolf

  Vind ik ook. Zeker bij de 18GFS is het chaos troef. Een paar dagen zachter afgewisseld met koelere dagen. En ook de temperatuurverdeling op het Europese vasteland toont totaal wanorde, met koude bellen op de meest onlogische plaatsen. Een constante: de koude verdwijnt nooit van het Europese vasteland.

 • Dries Denolf

  Dat is inderdaad de sterkte van dit forum, dat je voorspellingen merkt, die je bij bv. KMI of KNMI niet merkt. En uiteraard is de betrouwbaarheid beperkt gezien de lange termijn. Maar het is in elk geval boeiend en leerzaam

 • Jeroen Maes

  Ja zo bedoelde ik het ook gewoon, ik wilde vooral aantonen dat de mogelijkheid er wel degelijk was.

 • Jeroen Maes

  Blokkade vanaf 240 uur vooruit lijkt me waarschijnlijk. (Zie reacties wat naar beneden) gfs (hoofdrun en controle), EC en GEM zijn het erover eens in hun laatste runs.

 • Jeroen Maes

  Oeps blijkbaar kwamen de reacties van andere mensen niet binnen bij mij, ik heb een aantal updates wat meer naar onder. 😉

 • maxim vh

  Inderdaad, maar als je naar alle parameters kijkt, lijkt het mij toch logisch dat de WC er toch tijdelijk in komt. Toch hoop ik met je mee dat het onderste lid aan het langste eind trekt!

 • Niels2a

  GFS18: WC zet hier niet in door, alle opties staan nog steeds open. Overigens zit er volop chaos in de pluimen, de kogel is dus nog niet door de kerk!: https://uploads.disquscdn.com/images/5cbadce59efdbdcf941bac91a4e20acd11541ead02cd0bd59c850e43b2b6cdd7.png

 • Jeroen Maes

  gfs 18z run: blokkade begint zich in te stellen net als bij de 12z run van EC op 240 uur. ondanks de termijn lijkt mij een een blokkade rond 15 November al vrij waarschijnlijk.

 • kasperd007

  Was te denken dat het weer niks ging worden.
  Doet mij sterk terug denken aan vorig jaar…

 • T61

  Idem hier…verleden jaar was het ’t hier op dit forum op ’t lachwekkende na zelfs…ieder keer voorspellingen van winterweer, zelfs tot enkele dagen voordien (ben geen expert daarmee deze verwoordingen )… enkele uren verder draaien ze dan bij tot meestal naar een opwarming, waarbij de winterkaarten verdwenen als sneeuw voor de zon met zelfs herfst -en lente temperaturen !

  Dit jaar lijkt ’t seizoen net hetzelfde lot in te gaan…Ik denk zelfs dat de weer computermodellen in de verschillende staten niet meer up-to-date zijn omwille van klimaatsveranderingen. Neem nu de dag vandaag…ik woon in het hageland, hier zou ’t volgens buienradar en nog andere kanalen waaronder de weervoorspellers van vrt en vtm al uren moeten regen….in werkelijkheid is het hier droog en snakt de natuur nog steeds naar wat water !
  Ik vind dit als leek heel raar !

 • Dries Denolf

  Ik geef je volledig gelijk. Het is juist het volgen van opeenvolgende, vaak wispelturige weermodellen, die weer/klimaat zo boeiend maken. En met dit forum bieden jullie ons de mogelijkheid om die gevoelens te uiten. Ik kan me niet voorstellen dat er elders zo’n mooi iniatatief bestaat

 • Arjan de Weerman

  Dank je Dries. Deze opening die ik nu toon moet je natuurlijk ook met een korreltje zout nemen. De termijn is veel te ver voor betrouwbaarheid maar kan wel een aanwijzing of opening zijn. Zo moet dit dan ook geïnterpreteerd worden. Zoiets zie je het KNMI en KMI niet tonen omdat dit veel te onzeker is. Desalniettemin vind ik het boeiend om enkele parameters te volgen en te bekijken of hier kansen liggen. Zo zijn er meerdere hier op het forum die dit doen en dat houdt het boeiend! Ergens moet ook die omslag beginnen. Ik ben het met je eens dat we ook vaak teleurgesteld zijn maar dat is logisch, het weer is nu eenmaal moeilijk te voorspellen op de lange termijn.

 • Dries, toch wel even opmerken dat het weer/klimaat geen geheugen kent en dat maakt het volgen van het weer iedere dag opnieuw prettig om te volgen. Teleurstellingen, hoge pieken in enthousiasme horen daar perfect bij. Als je correct kan omgaan met die ‘moodswings’ die de weerkaarten ons bezorgen, dan ga je nog meer genieten van de winter 😉

 • Stephan Valcke

  Ah, ik ben er blij mee. Nu liever de herfst dan tijdens de winter. En het moest er eens van komen. Laat november maar de de maand zijn van de WC. Daarna kunnen we de winter in.

 • Arjan de Weerman

  @jeroenmaes:disqus Als er sneeuw verwacht wordt in onze contreien dan moet je echt niet te ver vooruit willen kijken gezien de vele parameters perfect moeten uitkomen, 2 a 3 dagen vooruit is dan echt al de max. Soms zelfs nog korter. De rest kun je beter als mogelijkheid zien.

 • Dries Denolf

  Ik herinner me dat we vorige winter verschillende keren een opening zagen op lange termijn naar winterweer, maar naarmate de tijdspanne korter werd, werd het deurtje van die opening gesloten. Ik ben wantrouwig over voorspellingen op zo’n lange termijn. Nogmaals bedankt, Arjan, voor de boeiende lectuur die je me toen gemaild hebt

 • Dries Denolf

  idem dito. Het is inderdaad wel spannend, maar quasi waardeloos

 • Arjan de Weerman

  Dat was inderdaad even schrikken aangezien ik ook dacht dat EC het bij het rechte eind zou hebben gehad. Ik heb echter nog een nieuwe opening gezien naar kansen op kouder weer richting de 3e decade van november. De luchtdruk boven zuidoost Groenland gaat volgens het ensemble-gemiddelde fors stijgen. Tegelijkertijd lijkt de luchtdruk boven de Azoren iets te gaan dalen. Terug te vertalen in een lagere verwachting van de AO en NAO- index op termijn. Gezien de recente “warming” die heeft plaatsgevonden in de stratosfeer kan dit gaan uitwerken na 3 a 4 weken. Dan komen uit op eind november, begin december. https://uploads.disquscdn.com/images/bfcecbe5b81a55717a635e77685260c2b0a7cd39a05ac93b06c059bbdceede0f.gif https://uploads.disquscdn.com/images/bc06e224b5753a894cd3d7b479766aeee7a9d0bd42edc826fd5d30c5472b0c2f.gif

 • Kevin Smetryns

  Dat is ook zo, ik hecht er geen waarde aan maar vind het wel interessant om te volgen.

 • Dries Denolf

  Vind ik ook. In de winter is EC veel betrouwbaarder. Maar ik merk dat op dit forum nog dezelfde fout gemaakt wordt en men uitgaat dat een resultaat 10 dagen na datum waarde heeft. Volgens mij hebben alle modellen een maximale betrouwbaarheid van 144h en is al de rest speculatie

 • Jeroen Maes

  Zowel EC als gfs (hoofdrun en control) zinspelen ondertussen op een blokkade na een periode van westcirculatie. EC laat die al ontstaan op 240 uur, bij gfs (hoofdrun en control) gebeurt dit een aantal dagen later.

 • Kevin Smetryns

  Toch gek dat het deze keer GFS is dat gelijk had en EC dat totaal de mist ingaat. Met die weermodellen weet je dus nooit. (: Het wordt dus herfst ipv winter.

 • Jeroen Maes

  We gaan zo goed als zeker even de herfst in, er is wel nog erg weinig eensgezindheid als het gaat over temperatuur. gfs gaat naar 14 graden als hoogtepunt de komende 2 weken maar daarmee zit het wel helemaal vanboven in de ensembles.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b1aad7159834b708b96846a2e51e46ecc6efcc0c9b311753acf9d00b231998e6.gif
  https://uploads.disquscdn.com/images/0b6ac0e9fa67db4c256523b7e6f15c59124f52c7302ce3d9796291c2ed5a4507.gif

 • Rob van der Linden

  Mooi! Bedankt voor de reactie; weer een beetje bijgeleerd 🙂

 • kasperd007

  Moeten we weinig belang aan hechten, kaarten zijn gewijzigd naar een zachter weertype

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Idd maar of dat nodig is… of het nu -3 vriest of -5….

 • always godutch deplorably

  Volgens mij is het toeval dat het weer nog klopt, de drukkaarten kloppen 100% nooit

 • Bradley Lems

  Ik spreek dan ook over de kustgebieden. Hetgene waar jij van spreekt heeft geen invloed meer door het warme zeewater. Beste stroming op winterweer is en blijft oostelijk.

 • Jeroen Maes

  Er waren ook de temperaturen op 850 hpa die koud waren. 😉 De sneeuw stond wel degelijk in de kaarten voor midden en zuid Nederland.

 • Bradley Lems

  Ik heb dat gedaan en kijk hoe warm het nog geworden is in september 🙂

 • Bradley Lems

  En een noordelijke stroming kan je nu perse nu ook niet goed noemen voor winterweer hé. Door het warme zeewater moeten wij al zeker geen sneeuw verwachten aan de kustgebieden de komende dagen.zelfs in putje winter staat dat niet garant op sneeuw met een noordelijke stroming.

 • Jeroen Maes

  beloofd? 🙂

 • Bradley Lems

  Voila je zegt het zelf. Je hoopt er op. Hoe meer je er op hoopt hoe minder ervan zal uitkomen. laat het in zijn beloop dan gaat er een halve meter sneeuw liggen :p

 • Jeroen Maes

  Hmm dan kan ik mijn reactie bijstellen naar: “ook al betekent dat dat ik 6 op de 10 keer wordt teleurgesteld”. 🙂

 • always godutch deplorably

  Ik zag laatst dat de 10 daagse verwachting in 40% van de gevallen uitkomt, dus vaker niet dan wel

 • Thomas

  Zoals al eerder gezegd geheel volgens verwachting dat we na een paar koude dagen de westcirculatie induiken. Vanaf begin oktober is de AO in de onderste laag van de troposfeer negatief. Momenteel zien we op de grafiek dat we uit een (diep) dal klimmen. Dat we er aan het “uitklimmen” zijn gaat zich dus vertalen naar een straalstroom die gaat aansterken. Tesamen met een positieve NAO (zichtbaar rond 13 november) is het dus geen verrassing dat we de westcirculatie mogen verwelkomen. Rond de maandwisseling zien we al een tijdje een periode waarin de AO voor een langere tijd negatief wordt (mogelijk de schuld van de vroege SSW(‘s)?). Hoe lang en hoe negatief dit “dal” precies gaat worden is nog niet te zeggen. Sowieso weten we al dat de straalstroom gaat verzwakken en blokkades zich op de Atlantische Oceaan en/of boven Scandinavië zich makkelijker kunnen vormen. https://uploads.disquscdn.com/images/12d4ad59460c66ffe1e1c7b9eefed847029cb0b9539aaa37b718c5f039bf74d0.png https://uploads.disquscdn.com/images/a4d1e0760ea15c15278ab9ab313dfe1765b8e1dc1f000341d1f6d228dee10c07.png

 • Jeroen Maes

  We hielden dan ook steeds rekening met de andere optie, de optie gfs die eerder voor een west circulatie koos.

  We hebben wel altijd gehoopt op een vervolg van het kouder weer zeker gisterenavond maar dat is niet hetzelfde als “blind staren”.

 • Bradley Lems

  Een gelukkig toeval. Dat gebeurt 2 van de 10 keer. Nu intensiveert de koude toch ook niet? Dat is gewoonweg mijn punt je niet blind te staren op hetgene wat je verwacht, want dat komt toch niet uit. Een zwakke polar vortex staat niet garant voor winterweer. Het is alleen een duwtje in de goede richting. Hogedrukgebieden moeten ook goed gepositioneerd liggen.

 • Thomas

  Ik bedoel bij de situaties dat er een warmteopstoot werd verwacht intensiveerde dat ook naarmate het dichter bij de realiteit kwam. Dat juli en augustus anti-zomers verliepen staat daar los van.

 • Bradley Lems

  Ja? Niet in juli en augustus dat was anti zomers. Eind augustus en september hebben dan weer veel goegemaakt. Ieder weerpatroon blijft niet duren ook deze blokkades niet. Als dit in januari was lag er een halve meter sneeuw maar zoals ik al in een eerder bericht zei het gaat nooit hoe jij het wil in het weer.

 • Thomas

  Ik heb deze zomer vaak meegemaakt dat naarmate we naar de betrouwbare termijn komen het net warmer werd dan eerst voorspeld. In de winter gaat dit vaak het omgekeerde zijn vanwege onze ligging dicht tegen de Atlantische Oceaan. Depressies hebben vaak de overhand in de winter.

 • Bradley Lems

  Dat is jouw mening. Uit mijn ervaring weet ik dat het nooit uitkomt hoe de modellen het tonen of het nu in de postieve of negatieve zin is.

 • Bradley Lems

  Tja maar een model kan aan het langste eind trekken he. Nog tijd genoeg om winter te krijgen, we zijn nog steeds in de herfst dus laat die winter nog maar wat achterwege. Geef maar een oostelijke stroming januari in plaats van november 🙂

 • Jeroen Maes

  De (bijna altijd) verraad dat je het niet kan uitsluiten dat het toch is uitkomt of de kaarten zelfs beter worden. 😉

  Overigens soms wordt het uiteindelijk kouder in werkelijkheid dan de kaarten de dag ervoor lieten zien.

 • Jeroen Maes

  Op voorwaarde uiteraard dat alle modellen straks niet nog een keer bijdraaien maar dat verwacht ik niet heeft gfs hier wat mij betreft wel punten gescoord. 😉 UKMO en EC gingen toch voor veel koudere kaarten maar ze zijn beide bijgedraaid.

 • Bradley Lems

  Natuurlijk vat je dat verkeerd op. Ik heb al miljoenen kaarten gezien die goed zijn, zouden ze allemaal moeten uitkomen dan was mijn reactie zeker niet zo. Inderdaad blijf positief maar ook realistisch. De kaarten zijn minder zoals ik al een week geleden had gedacht, we gaan een korte periode naar kouder weer tegemoet maar sneeuw zie ik niet vallen op de laaggeleden gebieden. Onthoud dit: alles wordt altijd(bijna altijd) afgevlakt, of het nu in de zomer naar beneden is of de winter naar boven hetgene wat je ziet op middellange termijn gaat altijd een paar graden onderuit. Dat is natuurlijk mijn mening, al komen er droomkaarten op 100 uren zelfs dat kan worden afgevlakt heb het genoeg gezien deze zomer voor het beter werd eind augustus.

 • Jeroen Maes

  Ik ben liever blij met goede winterkaarten op 200+ uur dan bang afwachten tot 24 uur voor opgelucht adem te halen dat ze uitkomen ook al betekent dat dat ik 8 op de 10 keer wordt teleurgesteld. 😉

 • Arjan van der Wal

  Amen!

 • Rob, hoe lager de 850 hPa temperatuur in de winter, hoe beter voor de sneeuwkansen. Voor de zomerperiode is dat idd 10/15°C, in de winter een stuk minder door de stand van de Aarde tegenover de zon. Fijne vrijdag!

 • De ‘Hammer’-terminologie wordt gebruikt in de winterperiode wanneer een weerkaart een uitmuntende kans op winterweer laat zien voor het westen van Europa. Een soort slag van Koning Winter.

 • Zo enthousiast precies? Wij moeten toch niet tranen met tuiten huilen als de weerkaarten niet zijn wat ze op dit moment zijn. Kwestie van een positieve mindset in het leven te houden (ongeacht alle triestige dingen die gebeuren in de wereld). Meer mensen zouden zo moeten denken. Het leven zou fijner zijn.

 • Bradley Lems

  Waarom altijd zo enthousiast?en dan blijken de kaarten te draaien naarmate ze dichter komen om er teleurgesteld uit te komen. Ik heb hetzelfde van onweerperiode ook gemerkt. Ik was ook altijd blij met goeie kaarten te zien en dan ineens niks meer en je bent in zak en as. Ik ben geleerd en wacht af en staar me niet blind op een paar runs waar je winter in ziet. 3-5 dagen wat winters gevoel is leuk meegenomen, maar eens moest de westcirculatie er komen, niets blijft duren. De polar vortex herstelt zich een beetje zo te zien. Inderdaad afwachten er kan nog altijd wat gebeuren maar ik hoop er niet op. Zoals ik al zei ik ben geen pessimist maar een realist.

 • Rizky Taufik

  Volledig mee akkoord, laat alles maar zijn normale gang gaan. Dit is ook de reden waarom ik maar pas in de 2de helft/einde van November uit mijn winterslaap komt. Gelukkig gaan we tegen volgend week eerder naar normale temperatuten dan te warme temperaturen.

 • ECMWF en GFS weten duidelijk van geen hout pijlen maken in de ochtendruns. De straalstroom kan niet genoeg duiken rond +144 uur waardoor de westcirculatie krachtig genoeg blijft om er de bezem door te jagen. Zonde, want de synoptische setting is ronduit indrukwekkende komende 3-5 dagen. Als de koude nu wat meer geconserveerd kon blijven, dan zouden we een compleet ander scenario krijgen. Afwachten!

 • Stephan Valcke

  EC00 run anti winters. Het is te vroeg voor een winterinval. Laat het eerst maar nog eens flink herfstig worden. Dit hebben we nog niet gehad. En dan in december de winter in. ..

 • kasperd007

  Ik heb dit ook gezien op de kaarten.
  Het is natuurlijk leuk al die winterkaarten maar het probleem is dat ze nooit uitkomen.
  De meeste computers geven terug meer dan 10C uit voor volgende week.

 • Tony Straetemans

  Wat is een hammer?

 • Sup78

  Deze zaterdag?

 • Jeroen Maes

  Voor zaterdag geeft EC in elk geval neerslag maar de temperaturen zouden naar 4-5 graden maximum gaan dus het hangt dan ook wat van de timing af maar daarvoor is het nog te ver weg.

 • Jens Pinoy Soenens

  Zo leuk om deze winterkaarten terug te zien! Hopelijk een beter winter of de voorbije 3 jaar. Bij deze kaart hierboven kan er bij deze setting gemakkelijk sneeuw vallen of is dit eerder moeilijk?

 • Jeroen Maes

  Op 850 hpa gaat de temperatuur een beetje omhoog en eventueel dan doordat de lucht meer over zee komt maar waar zie jij eigenlijk die verzachting?

 • Dries Denolf

  dat is het juist, Jeroen. De blokkade kan niet duidelijker zijn. Met zo’n kaart verwacht je op het grondpatroon toch geen verzachting maar eerder een stelselmatige verstrenging van de kou, o.a. omdat het koueffect zichzelf versterkt?

 • Jeroen Maes
 • Rob van der Linden

  Wat wil de temperatuur op 850hpa zeggen in de winter? In de zomer moet je er 10-15 °C bijtellen voor de grondtemperatuur maar hoe moet je het in de winter ‘lezen’?

 • Dries Denolf

  De EC run 12h geeft een minimale verzachting van de t° vanaf het weekend van 12/13. Hoe valt dit te rijmen met een blokkade?

 • always godutch deplorably

  Ik volg het weer in de zomer niet echt, onweer is voor mij overgeven als je misselijk bent, je wil het echt niet , je probeert het uit te stellen en in te houden maar als het er eenmaal uit is komt snel de opluchting.

  In de winter heb ik vorig jaar gemerkt dat het gfs vaak als eerste iets ziet maar het dan weer verliest, ec ziet dingen iets later maar blijft dan standvastig

 • Kevin Smetryns

  Ik gebruik GFS meer voor zomerse en onstabiele settings (en dus onweer) en EC meer in de winter want dan straalt die zoveel meer stabiliteit uit dan GFS! Het is vorig jaar al gebleken en kijk nu maar eens!

 • Kevin Smetryns

  Ik hoop gewoon uit de grond van mijn hart dat de winter niet te vroeg zijn troeven uitspeelt of zijn pijlen te snel verschiet want als in december de WC hardnekkig begint aan te trekken dan ga ik niet instaan voor de gevolgen aan mij humeur. :p Het onweerseizoen was frustrerend genoeg!

 • always godutch deplorably

  gefs is het ensemble (de groene lijntjes in de pluim)van gfs (blauwe lijn)

 • Jeroen Maes

  EC heeft in elk geval gezorgd dat iedereen er toch weer wat in gelooft. Zou natuurlijk evengoed kunnen dat morgen de westcirculatie er wel weer in zit maar… dat zeiden we ook al wat betreft het scandi hoog. 🙂

 • Thomas

  Man man, wat is ECMWF toch een geval apart hé. Het Europees weermodel laat in plaats van de westcirculatie er in te laten komen een blokkade ontstaan op de Oceaan met een WAA tot in Groenland. Zou dat dekselse zonaal weertype dan echt uitblijven?? Want als het telkens wordt uitgesteld wordt ook de kans kleiner dat deze er überhaupt (ooit deze winter) inkomt.

 • Dries Denolf

  ik bedoel voor over 4 weken natuurlijk

 • Dries Denolf

  Volledig akkoord, alleen vind ik het risky om nu al conclusies te trekken voor over 4 maanden. Vorige winter waren we er ook verschillende keren van overtuigd dat de winter er aankwam, maar het liet telkens af met een sisser

 • We zetten ons schrap voor het aantal bezoekers die de komende tijd de site gaat bezoeken… Nu ruim 270 reacties op slechts 1 topic. Het moge duidelijk zijn, de winter heeft het overgenomen van de onweders!

 • Jeroen Maes

  Ik heb geen idee, ik volg het namelijk nog geen jaar maar de laatste week ofzo is EC in elk geval betrouwbaarder gebleken.

 • Dries Denolf

  Vorige winter is in elk geval gebleken dat EC veel betrouwbaarder en constanter was, dan gfs, die bij elke run op en neer ging als een jojo. Is het daarom niet dat er nu een verbeterd model bestaat (gefs)?

 • Jeroen Maes

  gfs is tegen die tijd al lang overgegaan op westcirculatie, EC laat het in geen enkele run gebeuren. 😉

 • Matthias
 • Matthias
 • Jeroen Maes

  Op 192 uur zou de lucht meer uit het noorden komen, kansen op sneeuw in zo’n situatie?

 • Jeffrey

  Zou wel iets verdomde gaaf zijn. Kans op IJsmist. Vorig jaar welgeteld 2 daagjes winter gehad. Nu lijkt het volgende week al beter te worden met nog kans op meer. Mooi nieuws.

 • ECMWF 12:00 gaat een Hammer worden op 168 uur. Duikende straalstroom, ja jongens! Lijkt verdacht veel op een scenario zoals 2012-2013 waarbij de kou op het Europees continent als accelerator fungeert. https://uploads.disquscdn.com/images/8e042f3a3aa9a6a5fb55740253921e00d4a6c644e55d9480e97360a974d890af.gif

 • Stephan Valcke

  Persoonlijk denk ik dat we nu een weekje de kou intrekken maar dat we half november tijdelijk overschakelen naar een west circulatie. Door de telkens weerkerende opbouw van hoge druk zal de straalstroom ook dieper zakken om tegen eind november een sneeuwrijke periode in te tuimelen. In elk geval wordt deze winter geen kopie van de voorgaande. We zullen tegen eind volgende week al evenveel nachtvorst gehad hebben, of vorige winter samen. Het meest boeiende seizoen van het jaar is dan ook wat mij betreft, begonnen.

 • Ook Robbe Maes is opnieuw van de partij! Bedankt om informatie mee te geven aan de bezoekers.

 • Dag Nathan, bedankt om je te registeren om DISQUS en zo mee te praten over de winterse perikelen. Deze weerkaart hierboven toont een oostelijke luchtcirculatie waarbij de blauwe lucht (koude lucht) richting het westen trekt. Een ietwat atypisch verhaal daar we meestal wind uit het westen krijgen 😀

 • maxim vh

  Niet alleen de kaarten worden Loco 😉 Maar idd wat een kaarten, en niet zo heel ver weg. Als we winterse omstandigheden willen hebben in de lager gelegen gebieden moeten deze kaarten wel een poosje aanhouden. Maar ik denk niet dat dat het geval zal zijn.

 • Nathan

  Interessant kaartje betekend dat misschien ook sneeuw in de benelux ?

 • Jeroen Maes

  Om nog even te antwoorden: zou best wel eens kunnen dat we naar een west circulatie gaan maar ik verwacht wel dat we tegen de maandwisseling wel weer andere kaarten krijgen, maar 1 of 2 weken west circulatie is best mogelijk.

 • De avondruns lijken loco te gaan in hun enthousiasme. Alsjeblieft UKMO +144 uur gaat voor een oostelijke luchtcirculatie met een duikende straalstroom. Als dat scenario waarheid wordt, krijgen we een continentale luchtcirculatie. https://uploads.disquscdn.com/images/05e6df74d3d06b37128062fd4f677cbe877e1e9e1b9c3763d1b8f5d53bf07dda.gif

 • Man man, dit lijkt serieus op een Hammer-kaart! Rechtstreekse import van continentale kou uit Rusland. Deze case in december of putje winter in januari en de ijsdagen gaan zich opstapelen. https://uploads.disquscdn.com/images/0da12c64df5ec39bbec7668d94fca21f442664d1e49c9ca17adb803340a81bc3.jpg

 • GFS 12:00 op 102 uur! WAA gaat hoger op de Atlantische Oceaan en buigt vervolgens af richting Scandinavië. Een setting met een Scandinavisch hoog wordt hierdoor mogelijk. Boeiende run! https://uploads.disquscdn.com/images/02e0e9b30e10ab869dde3763ae7e2b0a9eb81acd6c650452cff4524512195d6a.png

 • 16:30 is reeds gebaseerd en GFS 12:00 lijkt de toer van ECMWF op te gaan! WAA gaat hoger op de Atlantische Oceaan om vervolgens richting Scandinavië af te buien. Kan een Scandi-hoog triggeren!

 • always godutch deplorably

  Ja is beter. Jullie posten vaak allemaal grafieken en figuren, ik zou de zelf ook willen kunnen opzoeken of in in opslag bekijken

 • Even ballonnetje oplaten, wat vinden jullie van de kleine aanpassing op de voorpagina en welke zijn de zaken die we vervolgens moeten integreren om de functionaliteit te verbeteren van de website.

 • Thomas

  Ik vrees ook dat we binnen ongeveer anderhalve week de westcirculatie mogen verwelkomen. AO en NAO lijken (tijdelijk) in het positieve te gaan (zie kaart 1 & 2). Mijn mening zegt dat de maandwisseling vooral erg interessant gaat verlopen. De effecten van de eerste SSW zouden dan zichtbaar kunnen worden. Deze zorgde ervoor dat de Zonal Winds op 10 hPa sterk zwakker werden dan normaal voor de tijd van het jaar. Rond de maandwisseling zou dat zich dus kunnen vertalen in een verzwakte straalstroom. De 2de SSW daarintegen zet het werk van de eerste voort en zou wel eens voor een omkeren van de Zonal Winds kunnen zorgen (zie kaart 3). Aan de AO valt dit ook te zien: desondanks een termijn van een maand en veel onzekerheid zit het gemiddelde van de leden (al een hele tijd) in het negatieve (zie kaart 4). Opties met een prachtig Scandihoog en/of een blokkade op de Atlantische Oceaan zoals CFS die al liet zijn dus misschien zo gek nog niet… https://uploads.disquscdn.com/images/a70b55ba09950ef53eebcb2f5abd9f1940bfd2977ce111f59ebf8a70cd764dce.gif https://uploads.disquscdn.com/images/60489ae8c9a7fb57dd6a4986fbe05edaee812d463c99ee22379e1a91e3d37d9b.gif https://uploads.disquscdn.com/images/831ef7e8bde190b2776de012d10372c20e8e31d01222f2c147ba32fa88cbad86.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/545e87b31d0af12a1916203e7231f74505de21d4d75790bc99bb83e69d958cac.png

 • Robbe Maes

  https://uploads.disquscdn.com/images/88065ef4bd002d07987716242112d4865a769a493af359d35572b93e41be7d5c.png Ook de pluim van deze morgend is goed, midden volgende week enkele dagen ongeveer 5graden met Snachts lichte vorst. Daarna waarschijnlijk een opwarming naar 8-9graden, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. (Pluim van zuid-Nederland)

 • Jeroen Maes

  Ik heb er ook mijn twijfels bij omdat EC momenteel betrouwbaarder lijkt en daar is van verzachting geen sprake.

 • maxim vh

  Vraag mezelf wel telkens af als ik zo een kaart zie, waarop men zich baseert om op 29 oktober aan te tonen dat het in januari te warm gaat worden. Persoonlijk vind ik dit altijd zeer vergezocht, maar natuurlijk wel leuk om eens naar te kijken.

 • Zo zie ik het eigenlijk niet, GFS 06:00 is aan het wijzigen van route en neigt meer en meer naar ECMWF op de middellange termijn. Het is daarbij algemeen geweten dat vrieskou en eventueel ook een sneeuwdek de output van weermodellen grondig kan veranderen. Eerst de komende 10 dagen afwachten.

 • kasperd007

  Op lange termijn toch weer zacher met op lopen de temperaturen tot 15C, hopelijk gaat dit nog veranderen

 • Inderdaad, GFS lijkt zijn kar te keren tussen 144 en 168 uur. Mogelijk dat de hoeveelheid kou boven NO-Europa een graadmeter gaat worden voor het verdere verloop van november. De zonale luchtcirculatie heeft het dan pakken moeilijker om zich te installeren.

 • De sfeer verpesten met een interessante kaartje = nooit 😉 Ga vooral met ons in gesprek om van elkaar te leren over de komende winter. Zo kunnen we in 2017 terugblikken op het hoe en het wat van dergelijke kaarten en de opwarming in de stratosfeer. Kan dat dus enkel en alleen maar aanmoedigen.

 • Stephan Valcke

  Eventjes de sfeer komen verpesten hier. Bijgevoegd een kaart voor de maand januari met over heel Europa een ferme afwijking qua temperatuur en dat dan aan de warme kant. https://uploads.disquscdn.com/images/3f53683eb03cfbe5e13df28d28a61d64f86b91005442409fa07be0d093c16519.jpg

 • Paulus Piet

  GFS 6 run is een stuk kouder dan zijn voorgangers tot 168h. Dat stemt mij weer wat postiever. Hij is toch aan het bij draaien. Kans op sneeuw in de lage landen word groter.

 • Jeroen Maes

  EC opnieuw erg goed volgens mij.

  EC houdt vast tot zover je kan kijken aan de hogedruk boven scandinavië waardoor we in de koude lucht blijven, gfs is veel wisselvalliger qua weertype.

 • We heten dat lagedrukgebied een Genualaag (Italië). Aan alle mensen, als jullie vragen hebben omtrent de winterkaarten, check ook zeker eens de zoekfunctie op die term. We hebben al ruim 1300 artikelen in het archief zitten 😀

 • Ja santé, aantal koudere opties is flink toegenomen!

 • Jeroen Maes

  Hangt er ook vanaf waar natuurlijk, dit is de koudste pluim die ik vond (regio zuidoost in Nederland)

  https://uploads.disquscdn.com/images/345cf4397385ab89465dea94329553fe96a03418e35ac63383571570f32ec339.png

 • Dries Denolf

  Daar geef ik je 100 % gelijk in. Maar zeker in de winter is de vorige jaren gebleken dat ook de stratosfeerkaarten een beperkte houdheidsduur hebben. Vorige winter gaven die kaarten talloze keren een aanzet tot winterweer. En uiteindelijk hebben die kaarten een muis gebaard. Ik ben nu 59 jaar en tijdens mijn licentiejaren had ik 2 weerkundevakken. Wat me opvalt is dat – ondanks reuzecomputers – de betrouwbaarheidsdatum van de modellen nauwelijks is toegenomen. Maar dat terzijde

 • always godutch deplorably

  Misschien moet iedereen hier @judah47 gaan volgen op Twitter nog 350 volgers voor hem en dan gaat hij leuke dingen laten zien

 • Jeroen Maes

  Voor De Bilt in elk geval 4 vriesnachten en verschillende dagen achtereen nog geen 5 graden.
  https://uploads.disquscdn.com/images/454cd53c4d0060b3879440274e310b68aaa66952e0365ceec17242f19a22a2aa.png

 • Peter

  Hopelijk de pluim ook WAUW

 • Jeroen Maes

  Die opwarming is wel niet echt hetzelfde als het gewone weer gok ik. 🙂

 • Dries Denolf

  zoals gisteren aangegeven, zijn de modellen totaal onbetrouwbaar eens + 144. Gisteren gaf de gfs 12h run nog nachtvorst tot 10 november. Ondertussen is die koude reeds verlengd tot na het weekend van 12/13 nov

 • Ja mensen, ECMWF tot 168 uur = WAUW.

 • Jeroen Maes

  En dit gaat over een SSW die zou plaatsvinden eind November dus de effecten zullen er ongeveer zijn tussen midden December en Nieuwjaar?

 • Ik had altijd gelezen dat er pas bij een reversal van de wind op 10 hPa sprake was van een SSW. Kan iemand Judah Cohen uitnodigen op deze website? :p

 • Paulus Piet

  Hoe kunnen we dat laag ook alweer noemen wat richting Zuid-Europa trekt… Iberisch trekpaard toch? Die koude lucht uit het oosten aanzuigt.

 • Paulus Piet

  Brrrrr die is gewoon koud te noemen 😉

 • Thomas

  Inderdaad, dan is het plaatje helemaal compleet hé. Deze kaart van de Zonal Winds ondersteunt dus nog eens het feit dat de kans groot is dat de aanstaande SSW één van een groter kaliber kan zijn…

 • Matthias

  Maar ik vind die kaartjes van meteociel niet zo duidelijk wat betreft een SSW. Degene die je ziet passeren bij Judah zijn duidelijker. En hij zegt dat er een major SSW aankomt, wat ook wel kan kloppen volgens dit kaartje. https://uploads.disquscdn.com/images/544d8cd46b9a220353008d1541c1fd8956cf6fc4ef40c4bd28c14c46ab4ac539.png

 • Thomas

  Correct, de WAA van de depressies zorgt voor een vorming van een Scandihoog tesamen met de afwezigheid van een Azorenhoog. Zou de eerste winterprik nog een staartje krijgen…?

 • Klopt, omdat het toen op het randje was van een SSW. De forse opwarming had net geen wind reversal op 10 hPa. Toen wel een indrukwekkende final warming!

 • Thomas

  Volgens Judah Cohen blijkbaar… Maar om nu echt regels te stellen om een SSW te classificeren.

 • Matthias

  Dus de opwarming die nu al enkele dagen op +384 ( niet betrouwbaar) bij gfs te zien is, is volgens deze regels geen SSW, maar een “gewone” opwarming.

 • Jeroen Maes

  Op 850 hpa ook op 192 uur -6 wat erg koud is. 😉

  En ook goed is dat gfs niet teveel hoeft te veranderen om dat te bereiken, hogedruk beetje naar het noorden en je hebt hetzelfde. (tenminste dat denk ik)

 • Thomas

  Inderdaad, zo heb ik het daar ook gelezen. Dat een SSW afhankelijk is van zijn kerntemperatuur en niet de effecten ervan.

 • Matthias

  Wikipedia ( voor zover een betrouwbare bron) spreekt pas vanaf een temperatuursverschil vanaf 25 graden in één week van een minor SSW. En dat zou vastgesteld zijn volgens het WMO. Ik weet niet of ik hier een link mag plaatsen naar wikipedia, dus ik ga die niet plaatsen.

 • Thomas

  Ik denk dat hij het wel weet waarschijnlijk. :p In ieder geval wist ik niet dat er zo’n strikte “regels” waren om iets tot een SSW te classificeren… Maar bij mijn weten kan een Wind Reversal zich alleen voordoen als een SSW een split veroorzaakt van de PV en het afgescheurde deel zich dan positioneert boven Zuid-West Azië. Zo waait de poolwervel dan van oost naar west i.p.v. west naar oost. En aangezien de straalstroom de poolwervel volgt zou normaal gezien dan na een 3-tal weken een gelijkaardig patroon ontstaan dat volledig geblokkeerd is. Denk maar aan aaneengesloten hogedruk boven de Noordpool, op de Atlantische Oceaan, boven Scandinavië…

 • Dit is voor alle duidelijkheid geen SSW, maar een opwarming. Een SSW is pas actief wanneer de windsnelheid op 10 hPa/30 hPa dermate afneemt dat een omgekeerde variant mogelijk wordt. Later vanavond releasen we een nieuw artikel over de huidige stratosfeer en de invloed op de PV.

 • Thomas

  Vergeet ook niet dat deze (mogelijke) SSW nog in een groeiende fase zit. Deze wave gaat verder breken en opwarmen naar de Noordpool toe. Als ik zo zie in welk tempo de temperatuur stijgt en zich naar de Noordpool beweegt lijkt mij de kans groot dat (als het in de kaarten blijft) dit een echt SSW wordt. En eigenlijk is een opwarming altijd een SSW. Wanneer we dit fenomeen, klein of groot, zien gaat dit altijd zorgen voor een vertraging/verzwakking van de Zonal Winds op 10 hPa (als deze echt krachtig is ook op lagere niveau’s). Zeker vanaf het punt dat het opwarminsgebied zich op of boven 50° noorderbreedte bevindt.

 • Jeroen Maes

  Ik dacht in elk geval dat het puur om de opwarming ging. 😉

 • Peter

  Ik denk dat der verwarring vooral is omdat SSW Sudden Stratosperic Warming betekent. In principe is het een Sudden Stratosperic Warming maar voldoet het niet aan de voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Allemaal redelijk delicaat :p

 • Jeroen Maes

  Ik kijk in elk geval uit naar dat artikel. 😉

 • Jeroen Maes

  Ai nu snap ik er niet veel meer van. Vorig jaar was er toch een opwarming tot 12 graden en die werd wel een SSW genoemd.

 • Thomas

  SSW valt nu ook te zien in de 12z bij GFS in tegenstelling tot gisteren. https://uploads.disquscdn.com/images/3e57b867be333117147e6ade58d0429475171ecfe9b35675720e92d4b98a6396.png

 • Jeroen Maes

  Nu staat de SSW er in elk geval opnieuw in.

 • Thomas

  Correct, fout getypt van mij. ?

 • always godutch deplorably

  Hoge druk gaat toch met de klok mee op NH?

 • Thomas

  Neen hoor. Een SSW creëert hogedruk. Hogedruk draait op het noordelijk halfrond tegen de klok in. Dus het verzwakken of zelfs omkeren van de zonal winds wordt mogelijk extreem gestimuleerd.

 • always godutch deplorably

  Maar de zonale gingen al omkeren heel waarschijnlijk, gaan ze dan niet terug naar west?

 • Interessant voor de experts op deze website http://www.noodweer.be/21-11-de-nao-index-en-de-winter/

 • Thomas

  SSW zit er terug in bij GFS. Doodnormaal dat het even duurt vooraleer dit volledig in de kaarten blijft. Komende dagen weten we meer. https://uploads.disquscdn.com/images/0628412e3e96070effcbc3c47275099e80dd2cb2fd38091d48519156f78b5ea5.png

 • Peter

  Gfs laat inderdaad in de winterperiode een paar steken vallen. Ec lijkt de laatste winters toch accurater te zijn. Als het scenario van EC zou uitkomen dan zitten we zeer goed denk ik. We gaan dan stilaan naar half november, toch het begin waar een echte winterperiode kan toeslaan.

 • ECMWF, nieuwe weerpluim van woensdag 2 november 2016. Zeker niet slecht te noemen. De koude cluster wordt duidelijk zichtbaar. Ook de warmer cluster 5-10°C blijft in de weerpluim actief. Het zal nu zaak zijn om te zien wie welke richting gaat nemen, EC richting GFS of omgekeerd. Opmerkelijk, EC wordt gesteund door GEM en UKMO. https://uploads.disquscdn.com/images/8d0fe7a0da32cc8f4d4c466ab483f1db5b19803decf0d94c19e8763dd3c4a441.png

 • Kevin Smetryns

  We hebben het vorig jaar ook al gezien dat GFS in de winter hardnekkig vasthoudt aan een WC in tegenstelling tot EC maar dan plotseling zijn kar keert. Ik gok op hetzelfde scenario 1 van de komende dagen!

 • Kevin Smetryns

  Koel herfstweer met de nodige regen maar zeker niet stormachtig of kletsnat. In feite niks speciaal maar het is de algemene setting die de goede richting uitgaat, men moet ergens beginnen hé.

 • always godutch deplorably
 • lieven

  Een paar dagen met lichte nachtvorst is volkomen normaal voor de herfst. Meer zelfs, geen vorst zou abnormaal zijn voor de herfst.

 • Dries Denolf

  De gfs 18h run geeft algemene nachtvorst voor de nachten 7/8 en 8/9 november. Lijkt me niet echt herfstachtig. Daarna een verwarming, maar ik heb mijn twijfels aan voorspellingen +144h. Wait and see voor wat daarna komt, zou ik zeggen

 • Dries Denolf

  Gebaseerd op resultaten van de vorige winters, de statisrische kans dat een weervoorspelling na 3, 5 , 10 en meer leiden tot een correct resultaat. Een vergelijking van de resultaten per weermodel: welk model haalt de beste resultaten enz.

 • Robbe Maes

  Zo ongeveer als op Onweer-Online zou leuk zijn, een mooi overzichtje met de artikels en topics waar je overzichtelijk waarnemingen kan achterlaten.
  Voor de rest heb ik op de site niks op te merken, zeker in de winter gebruik ik ze een
  paar keer per dag, blijf zo voort doen!

 • Bwa, onmogelijk zou ik niet durven zeggen (remember 2013-2014).

 • Jeroen Maes

  Je moet het als een trend zien, als je wat naar onder scrolt zie je dat rond deze tijd de NAO index (ruim) negatief zou gaan vandaar dat hier al meerdere runs mooi winterkaarten uitkomen.

 • lieven

  Het onmogelijke is dat deze kaart het weer voor 30/nov tracht te voorspellen …

 • lieven

  Laatste runs geven in feite gewoon herfstweer: wind en regen. Hebben we dit jaar ook nog niet gehad ! Voor een goeie ouderwetse storm is het ondertussen ook al jaren geleden. Laat de winter gewoon in de winter komen, we hebben eerst nog 7 weken herfstweer tegoed.

 • Jeroen Maes

  Dat is die volle oostenwind waar ik daarstraks naar verwees in een reactie. 🙂

 • Kevin Smetryns

  Gewoon om even wat fun te hebben een CFS kaart die nu actief staat en die een bijna onmogelijke setting weergeeft haha. https://uploads.disquscdn.com/images/d091ffeff622beb6e0dc20d254e4d1df41e6943f7b94d160a0ab6cbfa09a540d.png

 • always godutch deplorably

  De lange termijn modellen zijn trouwen allemaal echt HEEL ERG BRAK. Ik geloof ze niet hoor mijn gevoel zegt dat de modellen ernaast zitten

  https://twitter.com/judah47/status/793447946146676736

 • Even een ballonnetje oplaten, welke nieuwe features zouden jullie graag zien verschijnen op noodweer.be? Het idee van een forum, een FAQ met de meest relevante winter en onweerstermen, een nieuw design, integratie van onze video’s van YouTube, een deftig contactformulier?? Zet maar neer onder deze reactie.

 • always godutch deplorably

  Ik zou graag een overzicht van alle relevante gegevens willen zien (zoals http://www.wintergek.nl/actueel/ maar dan mooier gedaan) en misschien met wat meer uitleg over wat de gegevens beteken en misschien ook de pluimen van verschillende regios en modellen in een overzicht

 • maxim vh

  Een FAQ zou echt wel een goed idee zijn. Iets wat ik ook wel interessant zou vinden is een soort van kaartje waarop (geregistreerde??) leden eventueel live een weermelding kunnen maken van de plaats waar zij zich op dat moment bevinden (gewoon thuis of op vakantie enz..). Zou leuk zijn bij een sneeuwsituatie of tijdens een onweer. Dat is natuurlijk wel een hele klus om op poten te krijgen, maar wel de moeite waard denk ik.

  Verder vind ik de site goed zoals hij is, duidelijk en overzichtelijk. Ik gebruik deze vooral in de winter dan ook dagelijks, nee ik lieg bijna elk uur een keertje 🙂

 • GFS 12:00 nu al met een vrij groot verschil op de korte termijn (+120 uur). WAA minder NO op de Atlantische Oceaan en meer Noord. Kans dat de rug op de Atlantische Oceaan wordt platgewalst lijkt groter.

 • Laurenz

  Idd Jeroen,en deze situatie komt al zo een 2weken voor in hun voorspelling.vorig jaar zat cfs er boenk op ivm de zachte winter van 2015

 • Jeroen Maes

  Een artikel schrijven over deze pagina: http://www.wintergek.nl/actueel/polar-vortex

  En dan hoe je elke afbeelding/grafiek moet begrijpen want ik heb geen idee wat je eruit kunt halen maar lijkt me wel handig. 😉

 • Jeroen Maes

  Opvallend is dat begin December de NAO in deze grafiek toch wel (redelijk) ruim negatief gaat en in de meeste runs van CFS is er eind November/begin December wel iets van goede winterkaarten te zien.

  Toevoeging: even naar de huidige CFS run gekeken en rond de maandwisseling vol oostendwind… hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden.

 • always godutch deplorably

  Maar wel belangrijk voor ons, vorig jaar natuurlijk zat negatieve ao gezien maar de nao bleef positief met alle gevolgen van dien:(

 • Jeroen Maes

  Perfect verwoord. 😉 Het is al leuk om die winterse kaarten/mogelijkheden te hebben, dat ze uitkomen zal wel is gebeuren. 🙂

 • Even een interessant grafiekje voor jullie (aantal reacties vanaf 1 juli tot 1 november). Opvallend is de hoeveelheid reacties op het einde van de maand oktober. https://uploads.disquscdn.com/images/aaf4e633ba8662c49b96cb3dabdd820f8ee53d7081f7c556919db477038b0243.png

 • always godutch deplorably

  Als ik me goed herinner is de voorspelbaarheid ongeveer 10 dagen , vorige jaar zagen we steeds opwarmingen tussen 10-15dagen die steeds uitgesteld werden. Maar toch goed om te zien….

 • Deze opwarming is zeer interessant om te volgen!

 • Klopt, GFS 06:00 is niet meteen goed te noemen.

 • Thomas

  De NAO is vaak een index met een lage amplitude. M.a.w. een kleine toename of afname kan het verschil maken tussen een positieve of negatieve NAO. Desalniettemin is ook die index grotendeels negatief. https://uploads.disquscdn.com/images/7d77910f6874c8970fed3ee8339bdb8bc3a08a8881459f21e498d55b48764e71.png

 • maxim vh

  Een beetje de AO in omgekeerde vorm 😉

 • always godutch deplorably

  En nao?

 • Paulus Piet

  Het is vandaag pas 1 november (!) Komt de winter vroeg dan is dat mee meegenomen. Komt ze wat later…so be it. Ik blijf er de volste vertrouwen in houden dat deze winter, meer gaat winteren dan die van vorig jaar. De para s blijven nog altijd uiterst goed! En ontwikkelen die we nu al zien op de kaarten, kwamen vorig jaar in de verste verte niet voor.

 • Jeroen Maes

  Ja, de gevolgen van die poolwervel split moeten ook nog komen toch? meestal duurt zoiets toch een aantal weken dacht ik.

 • Thomas

  Vergeet ook niet dat het even duurt vooraleer de effecten van een SSW zichtbaar zijn. Dat deze fenomenen zich nu voordoen is erg nefast voor de Polar Vortex. Zo maakt deze geen kans om in kracht te groeien. Dus uiteindelijk als de winter echt begint is de PV hoogstwaarschijnlijk veel zwakker in plaats van veel sterker dan normaal t. o. v. vorig jaar. Zo is de straalsstroom ook verzwakt en maken blokkades op de Atlantische Oceaan of boven Scandinavië veel meer kans.

 • Laurenz

  Mja ik zie ook eerder een verzachting na het weekend met een opkomend eurohoog,ondanks alle signalen van een ssw…enz blijft nog wss iets te zacht in november en eind november begin december terug een koudere periode.hoop dak ernaast zit,maar vrees er een beetje voor.

 • Thomas
 • Thomas
 • kasperd007

  Het wordt weer niks.
  Typisch, heel de tijd winterkaarten en op het einde gaat het weer mis.

 • Matthias

  Dat is inderdaad een kans, maar zie die spreiding eens. Na 7 november kan niemand zeggen of het nu terug 10 graden wordt of meer of zelfs koeler. Dat is gewoon nog te ver. Sommige leden gaan voor meer dan 10 graden en andere blijven tussen de 5 en 10 graden. ( En het zijn 50 leden + de oper)

 • lieven

  Je merkt toch ook dat de grootste kans bestaat uit een terugkeer naar normaal tot vrij zacht weer. De oper is slechts 1 van de 30 varianten, die dan nog de meest extreme is op het einde van dit scenario. Ik zie ook dat de oper zelfs amper tot een graad nachtvorst komt voor de 1ste 10 dagen.

 • always godutch deplorably

  Vergelijk eens runs van 10 tot 6 dagen geleden en vergelijk met de huidige situatie. Ecm klopt globaal tot 120h daarna worden de verschillen enorm

 • Jeroen Maes

  De oper blijft enkel afkoelen tot 5 graden tot waar de run stopt en de control blijft net zoals gisterenavond gewoon afkoelen en dit keer zelfs nog kouder dan gisterenavond.
  https://uploads.disquscdn.com/images/5da8c96634f0b296f28d36c0e6fdd17911be76f4319e0ba8a4572b34ca576675.png

 • Matthias

  Dat zou ik nog niet meteen zeggen… Het gfs ensemble is zeer verspreid en EC is nog steeds koud ( zie maar naar die pluim). Dus om zo maar te zeggen dat we zachter weer gaan krijgen is een beetje kort door de bocht. Het is een optie, maar die ligt nog niet helemaal vast!
  En wat zeker in rekening ook nog genomgen moet worden is deze grafiek. Hierbij zie je dat op +120 gfs het een stuk slechter doet deze periode van het jaar dan Ec en zelfs UKMO.
  https://uploads.disquscdn.com/images/08ddeb7e502d02942b34ea09d902c249c72c6c9244f6baea437bb6b41716e56f.png

 • lieven
 • lieven

  GFS bevestigt vandaag de trend naar een zachte westelijke stroming voor de 1ste helft van November. Zelfs de kou uit het oosten/noorden wordt uiteindelijk teruggedreven door een vrij noordelijke straalstroom. Buiten een paar dagen met wat nachtvorst (wat geheel normaal is voor november) rond 10/11, is er niks spectaculair te zien wat op een vroege winter zou wijzen. Midden november zou het atlantisch hoog zelfs zijn favoriete plaats ter hoogte van de Azoren terug innemen, waar het meestal ettelijke weken doorbrengt.

 • always godutch deplorably

  dit is de teaser

 • always godutch deplorably

  de extremen in de winter zijn natuurlijk veel groter, het verschil tussen historisch max en min max kan rond de 30 graden zijn, dat maakt het een stuk interessanter. En natuurlijk is onze gemiddelde winter met temperaturen net boven vriespunt gewoon verschrikkelijk koud, kouder kan veel kouder weer maar zonder alle plezier van echte kou, dat willen we niet.

 • Jeroen Maes

  De pluim van ECMWF, de oper geeft een maximumtemperatuur van 5 graden volgende week op het einde van de run en zit mooi in het midden van de ensembles bij het gemiddelde. De oper en control gaan gelijk op en als je dan kijkt waar de oper heen zou moeten… 😉

  https://uploads.disquscdn.com/images/c117bd84824742b600c51887d126a4f313bdeb18d7ebbe727fedac3ef5956752.png

 • lieven
 • lieven

  Als ik dergelijke kaarten zie, dan weet ik het wel, ondanks de grootste snowcover in Siberie sinds de laatste 50 jaar, of zwakke PV of SSW ten spijt. https://uploads.disquscdn.com/images/79acf9846c48e7de081dfdafd02126da2d8165433cfe56dc721ff6f7ad7abee1.png

 • Jeroen, wij gaan specifiek op je vraag door om WAA te verduidelijken. We onderzoeken eerst even of we dat in een ouder artikel op de site nog hebben staan 😀

 • always godutch deplorably

  Iedereen die een twitteraccount heeft @Judah47 even volgen, bij 3000 volgers gaat hij iets verklappen

  https://twitter.com/judah47/status/793090174804692997

 • Wauw, de expertise die hier de laatste tijd wordt gedeeld met elkaar is een enorm verschil met de zomermaanden en gelijkaardige informatie in de artikels. Veel winterliefhebbers die op noodweer.be zitten. Als jullie aanbevelingen hebben om ons beter te maken, shoot in een onderstaande reactie of via noodweer.be@gmail.com

 • Jeroen Maes

  Voor mij is het nu wel redelijk duidelijk denk ik maar extra uitleg is altijd handig ook voor andere bezoekers. 😉

 • Kevin Smetryns

  Vandaar dat ik er toch bij vertel, het is de standaardoplossing 😉 heeft net wat meer gewicht dan de andere leden. Ben benieuwd zoals altijd!

 • Thomas

  Correct, maar ik heb het vaak meegemaakt deze zomer bij voorspelde hitteperiodes dat de oper één van de eerste was met de uiteindelijke juiste oplossingen. Uiteraard zijn de weerkaarten in de winter veel onstabieler vanwege een actievere straalstroom.

 • Matthias

  Idd, door op hoogte warme lucht te verplaatsen naar een andere plaats, kan er hoge druk ontstaan. Ook kan zo een ex orkaan voor zoveel warmte opstoot zorgen dat de PV (polar vortex) ernstige schade krijgt ( zoals we in oktober hebben meegemaakt, als ik mij niet vergis.

 • Jeroen Maes

  Ah thx, een beetje het principe zoals dat een ex orkaan voor een hogedruk hier kan zorgen als ik het goed voorheb dus. 🙂

 • Matthias

  Warm air advection. Dat is een soort van warmteopstoot op hoogte waardoor de koude lucht verdreven wordt, als ik mij niet vergis

 • Kevin Smetryns

  Wel onthouden dat de Oper slechts 1 oplossing is binnen het model, weliswaar de standaardoplossing maar dan nog. Deze moet ondersteund worden door andere leden (de pluim) om als geloofwaardig te worden beschouwd. Valt de oper buiten de toon van de pluim dan mogen we deze alsnog afschrijven (voor 90%)

 • Jeroen Maes

  Volgens mij vroeg ik het gisteren of eergisteren al eens maar voor wat staat WAA alweer?

 • ECMWF 12:00 is niet slecht tot +168 uur, weer een groot verschil met de 00:00.

 • Thomas

  Diktewaardes stijgen boven Scandinavië als gevolg van een WAA van de depressie ernaast. Mocht ECMWF nog een paar uur verder gaan zou normaal duidelijk worden bij zo’n situatie dat de luchtdruk daar omhoog gaat.

 • Matthias

  Idd, en het belangrijkste verschil vormt zich rond +120 (wat vrij dichtbij is). Bij gfs zal later het laag noordelijk trekken, waardoor hogedruk boven Scandinavië geen kans heeft. Bij ec zien we het tegenovergestelde. De vraag is natuurlijk of ec ondersteund zal worden in het ensemble. https://uploads.disquscdn.com/images/78631f03aaef0abcbafaf15ba823ad0522b232e020fcdb61767327ff04e049ef.gif

 • Jeroen Maes

  Ik had anders net de indruk dat die hier eerder wordt weggedrukt richting het noorden/oosten, bij +216 ligt die zuidelijker

 • Paulus Piet

  ECMWF 12 is zeker niet slecht. De inkomende depressies uit de richting van Groenland lijken er even uit. Die worden toch wat tegen gehouden door het Azoren hoog, vooralsnog. (Noord) oostelijke stroming lijkt even stand te houden. Mooie kaarten! Hopen dat GFS wat bij draait later vanavond.

 • Thomas
 • Kevin Smetryns

  En toch ook een cruciaal verschil met GFS is dat bij EC de westcirculatie veel meer en langer uitblijft. En sinds we nu terug in de periode terecht komen waarin EC het qua betrouwbaarheid beter gaat doen dan GFS denk ik dat we een fijne periode kunnen binnenhalen.

 • Jeroen Maes

  Best wel ja, ook erg koud. Valt er eigenlijk van ECMWF ergens de neerslag te zien? Of is dat enkel premium bij bijvoorbeeld wetterradar?

  Straks in de pluim kan ik het wel zien denk ik.

 • Paulus Piet
 • Jeroen Maes

  Idd, sneeuwkansen voor de ardennen en andere delen van de benelux zijn echt wel aanwezig volgende week maandag en dinsdag, wel nog ver weg, temperatuur zal maar rond de 0 liggen en de neerslag die nu berekend wordt moet er ook echt komen natuurlijk. In elk geval schat ik de kans momenteel toch al boven de 50% voor de hogere delen.

 • Kevin Smetryns
 • Jeroen Maes

  Ja na dit verwachten ze in die run ook niet veel meer van echte winter.

 • Kevin Smetryns

  Het zou ideaal zijn zoiets maar ik volg CFS ook af en toe en zie vaker warme zuidenwinden in de voorspellingen voor de winter dan echte kou.

 • Paulus Piet

  Prachtig kaartje .. 😉

 • Jeroen Maes

  Aangezien ik bij bewerken geen afbeelding kan toevoegen hier even het scandinavisch hoog van een paar dagen eerder:

  https://uploads.disquscdn.com/images/082a06d49334e239aca25528ca5c8148f241c1e6a49e7101674f8dfee4f8aa98.png

 • Jeroen Maes

  Huidige CFS run geeft tussen 20 december en 10 januari 2 keer een hoog boven scandinavië. 😉 zegt uiteraard niets maar toch leuk om te zien.
  Kaartje van ongeveer de koudste dag in die periode:
  https://uploads.disquscdn.com/images/925c8a6ed9421de5cecde6d5ccb4f786aa139aecf0cd558252d999972a15c275.png

 • Warme oproep, mensen die hun kennis willen delen over de stratosfeer, polar vortex en/of andere wetenschappelijke parameters mogen zich steeds aanmelden bij noodweer.Be@gmail.com. Wij geven jullie graag de gelegenheid om een gastblog te schrijven die we uiteraard ook gaan delen op social media.

 • GFS 06:00 toont aan dat de eerste 10-15 dagen van november interessant gaan verlopen met een duikende straalstroom op de Atlantische Oceaan, mede geholpen door fletse blokkade. Daarna lijkt de lagedruk boven de Noordpool in intensiteit toe te nemen (aansterken PV) en is het maar zeer de vraag wat de effecten daarvan gaan zijn. Normaliter een toename van een zonale luchtcirculatie uit het westen draagt mijn voorkeur.

 • Jeroen Maes

  Nee hoor, vanaf 5 November zouden we de 10 graden niet meer halen, dat zegt het gemiddelde van de ensembles van zowel gfs als ecmwf, vooral op 850 hpa wordt het niet echt langdurig koud de komende periode maar we zouden vooral wind uit het oosten/noorden krijgen wat de temperaturen ook laag houdt, en er zijn wel die korte prikken van koude lucht in het gfs model.

  En voor de duidelijkheid: voor mij is vrij zacht weer pas wanneer het boven het historisch gemiddelde gaat, alles daaronder is eerder koud voor de tijd van het jaar.

 • lieven

  Wat wel duidelijk veranderd is in de laatste runs tov. de vorige is de algemene tendens van vrij zacht weer voor onze streken tot mid november. Alhoewel het nabije noorden en noord-oosten vrij koud zullen zijn, blijven we steeds binnen de matigende invloedzone van de hoge druk ten westen van de UK.

 • Die zone moeten we inderdaad in de gaten houden. Maar een SSW is een klim van temperatuur van 18 tot 22°C met een oostelijke wind tot gevolg op die hoogtes. Uit wat ik nu zo direct kan zeggen lijkt het afgelopen dagen geen SSW geweest te zijn, maar een canadian warming (minor SSW).

 • Jeroen Maes

  Veel meer op en afgaan in 1 run zal je niet snel vinden als je kijkt naar de hoofdrun van gfs… (zwart lijntje).
  Maar hier zie je ook de onduidelijkheid die in de modellen is geslopen de laatste runs, 2 of 3 runs geleden bleef dat gemiddelde (rood lijntje) gewoon 7 dagen ofzo op de 0.

  https://uploads.disquscdn.com/images/2bcb81e5841ad268c4a31824fbcb3c1cffbd122ef180969dfca8e67632aa9d39.gif

 • Thomas

  Inderdaad. Het is dan ook nagenoeg onmogelijk om een major SSW te krijgen terwijl de PV daar gewoonweg nog niet krachtig genoeg voor is. Maar goed, een SSW betekent plotesinge opwarming van de stratosfeer. Dus afgegaan op de opwarming zelf en niet de effecten ervan. Het beestje moet een naam krijgen zeg maar… ?

 • Jeroen Maes

  De vorige bleek overigens geen SSW te zijn, er was wel een poolwervel split maar dit kwam door de relatief warme noordpool en het te koude Canada en Siberië

 • Thomas

  In de 12z van GFS viel het ook al deels te zien: een nieuwe, mogelijke SSW in de maak! Stay tuned! https://uploads.disquscdn.com/images/6423e122fde5838bd607ab3383d3d63a42a116a1db0a5f02132021e62a3a937f.png

 • Jeroen Maes

  gfs berekent nu volgend weekend wel zware neerslag voor de benelux, vooral Nederland en het noorden van België met bijna 40 liter neerslag op zaterdag en zondag, het oosten van de benelux heeft daarentegen bijna niks.
  Engeland zou het nog harder te verduren krijgen, tot meer dan 100 liter neerslag op amper 2 dagen

 • Opvallend, ondanks een zwakke polar vortex lijkt het geheel zich sneller te gaan herstellen. Hierdoor in zowel EC als GFS weinig stabiele WAA naar Groenland of IJsland met vooral polaire invloeden.

 • Jeroen Maes

  Ik heb het hier al wel eens gezien maar wat is WAA alweer? 🙂
  Iets met de hogedruk die op termijn verschillende keren lijkt weg te vallen boven groenland?

 • Het is heel fijn om te zien dat hier veel mensen met de nodige expertise kennis aan het overdragen zijn.

 • Jeroen Maes

  2 dagen boven 0 op 850 hpa, die dagen stonden er al lang in hoor.
  De 12z run is wat minder maar zorgt nog steeds voor vorst rond 10 November met dank aan een oostenwind.

  ECMWF zit momenteel in de 12z run aan +168 en heeft daar op 850 hpa een temperatuur van -4 in de benelux, lijkt me niet slecht. 🙂

 • Bradley Lems

  In de 12z run gaat ongeveer de helft van members met controle en run gfs voor tijdelijk wat warmer in de loop van volgende week https://uploads.disquscdn.com/images/d25a76d543dfc78d81c446ea83e2d282ac169f5cf69694e966720e4ecff233c5.gif weeral dus berg die fantasie ( voorlopig) maar op.

 • always godutch deplorably

  En dat de poolwervel ongekend zwak is (net als je jetstream), de noordpool record warm en siberie record kou en sneeuwrijk allemaal factoren die een winterse uitbraken hier gunstig gezind zijn

 • lieven

  Klopt, heb me daar even vergist …. kwestie van jullie scherp te houden 🙂

 • Jeroen Maes

  Daar is erg veel kans op idd, zowel in de pluim van gfs als in de pluim van ecmwf zit het gemiddelde een paar graden onder het normaal (rond de 10 graden). De hoofdruns gaan vanaf 8 November ongeveer nog lager in temperatuur (van ecmwf en gfs) maar dit is nog te ver weg om zeker van te zijn.

 • Jeffrey

  Enige vaststaande is dus dat we naar een periode gaan met temperaturen onder normaal?

 • Jeroen Maes

  De sneeuwlaag was er uiteraard maar 1 run en deze sneeuwlaag zou er komen doordat er eerst een paar dagen erg koude lucht in onze streken zou hangen waarop een warmtefront met heel wat neerslag voorbij trekt en in het begin van deze neerslagzone zou het dus eerst nog sneeuw zijn die later in regen overgaat, enkel in het noorden van Nederland zou het blijven sneeuwen.

  In mijn reactie zei ik ook dat de ensembles nog steeds een pak hoger zitten en dat de hoofdrun steeds de koudste uitbijter is maar het staat er al heel wat runs op en ook ecmfw en gem gaan hier steeds in mee.

 • Paulus Piet

  Denk het ook. Het was de op 1 na zachtste november sinds de metingen. En vervolgens was december ook abnormaal zacht. Ik denk dat Lieven een beetje mis is, maar dat kan uiteraard een keer gebeuren.

 • maxim vh

  Inderdaad, http://www.meteobelgie.be/klimatologie/waarnemingen-en-analyses/jaar-2015/2077-waarnemingen-november-2015.html l, volgens mij is Lieven vorig jaar in november op reis geweest ?

 • Jeffrey

  http://janvissersweer.nl/ op deze site lees ik iets heel anders. Een november van maar 4 graden te warm.

 • lieven

  Niet vergeten dat November vorig jaar abnormaal koud was .. en we weten goed wat daarna is gekomen.

 • lieven

  Ik kan deze voorspelling toch niet rijmen met de temperatuur runs: tot en met 15/11 lijkt de temperatuur enkel ’s nachts soms even onder het vriespunt te duiken, om overdag tussen de 5° – 10° te blijven (in onze streken, hoge Ardennen buiten beschouwing gelaten). Ik zie niet in hoe dit een sneeuwlaag van cm-dik kan geven ?! De koudere voortzetting is ook nog te ver weg (> 10d). Begin vorige week gaf GFS nog een zeer koude okt/nov overgang, en wat zullen we in realiteit krijgen: een temperatuur van om en bij de 15° !

 • dawmast

  Op http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-10-29-winter-door-extreem-warme-noordpool/
  over de extreem warme Noordpool. Waardoor de Polar Vortex zwak is en de
  continenten juist kouder worden. Het lijkt wel dat een zwakke Polar
  Vortex in de stratosfeer ook de straalstroom daaronder niet strak in het
  gareel weet te krijgen, waardoor zich ontwikkelende hoogteruggen in de
  bovenstroming niet afvlakkend naar het oosten worden gevoerd.

 • Thomas

  De andere ensembles draaien later wel bij. De hoofdmodellen kunnen het meest correct ver vooruit berekenen.

 • Jeroen Maes

  Heb deze tool pas net ontdekt maar gfs berekent hier wel een erg mooie sneeuwlaag in de benelux en dan vooral in Nederland met zo’n 7-8 cm, blijft in elk geval spannend want de hoofdrun van gfs berekent al talloze runs op rij erg koud weer maar is steeds bij de koudste ensembles. Is er eigenlijk iets wat ervoor zou kunnen zorgen dat die ensembles veel te hoog zitten? ECMWF volgt gfs namelijk ook al een aantal runs in een koud scenario

  https://uploads.disquscdn.com/images/d901584cf138a55f008c76e3ac54ec1db9b8bc0807f57ff277e98992b46a8a27.png

 • Thomas

  Inderdaad, en als ik door de week dan opsta is de 00z-run ook al bijna helemaal klaar met updaten. Wat dat betreft is het winteruur dan wel weer handig. ☺

 • Jeroen Maes

  Vind ik beter, anders is de 18z run zolang wachten voor te kunnen gaan slapen. 😉

 • Thomas

  Niet vergeten straks om de klok een uur terug te draaien starks zoals al gezegd is op de facebookpagina van Noodweer. Gaat weer wennen worden dat de runs een uur eerder komen! 😉

 • GFS 06:00 blijft bevestigen met een interessant scenario de eerstvolgende 15 dagen.

 • Jeroen Maes

  Wou er net ook iets over zeggen maar dan doe ik het wel als reactie. 😉

  De hoofdrun is met deze run bij al minstens 5 runs achtereen erg koud met soms nachtvorst en steeds dagen van amper 5 graden maximumtemperatuur rond 10 November, dit blijft dus terugkomen maar de ensembles zijn steeds wel een pak warmer.

 • Hoi Arjan, fijn dat je opnieuw van de partij bent! We houden er zeker rekening mee om nu in de herfst/wintermodus te gaan. Mensen die ons willen helpen bij het schrijven van boeiende artikels = contacteer ons via noodweer.be@gmail.com

 • Thomas
 • Arjan van der Wal

  Goedemiddag!

  Leuk om te lezen dat de winterkoorts weer gaat beginnen 🙂
  Aan de bloggers: ook bedankt voor de artikelen die in de zomer geschreven zijn!

  Zelf ga ik in februari naar Finland, Lapland. Daar gaat de komende weken de temperatuur, zoals hieronder over de brongebieden gesproken wordt, flink omlaag. Nu al zin in 🙂

  Blijf vooral updates geven over de haperende straalstroom, de gesplitte polarvortex en de kansen op winterweer!
  Altijd een feestje om te lezen 🙂

  Alvast bedankt!

  Groet,
  Arjan van der Wal

 • Feit is dat sowieso de brongebieden koud moeten worden, wil het voor ons interessant worden. Dit is volop aan het gebeuren dus in vergelijking met vorig jaar hebben we pakken meer kans op een winterse veeg. Ook de polar vortex is inderdaad behoorlijk zwak op dit moment en dat zou eigenlijk niet horen te zijn, want hij moet compacter worden. Bedankt september en een flinke opwarming in de stratosfeer.

 • maxim vh

  Op papier ziet alles er weer behoorlijk goed uit! Op de pluim word alles vanaf ong 6 november wel heel onduidelijk, het kan de periode 5°C maar even goed ook 15°C zijn wat toch wel weer een wereld van verschil is. Ik hoop dat dit nu eens gewoon blijft staan, en niet blijft opschuiven tot we maart zijn 🙂

 • Thomas

  Wow!! ECMWF 00z ziet er op 240 uur erg winters uit. Opnieuw worden die blokkades run na run weer zichtbaar op de lange termijn. Boven Oost-Rusland wordt ook duidelijk hogedruk gevormd door de sneeuwbedekking. Merk ook op dat de PV in de troposfeer er nog heel ongeorganiseerd uitziet t.o.v. vorig jaar. De depressies https://uploads.disquscdn.com/images/bfaea837ac38f14facbf27b32e530cb4d92d67e85f3e76f2d66cef2fa9cf70db.png https://uploads.disquscdn.com/images/5aee7b81627be68a488026ec399593f9833c77f357eafa1aac4bd98d2ddfbe12.png https://uploads.disquscdn.com/images/843e40a9c89663ea19e718761b03f1d0cb15cb55c0cc7e6bc30b335fe4128bc5.png zelf zijn dit jaar ook veel minder uitgediept dan vorig jaar en verplaatsen zich ook minder snel wat duidt op een verzwakte straalstroom.

 • always godutch deplorably

  Je moet dan ook 27 10 2015 plaatsen en 2014

 • Thomas

  Interessant feit: sneeuwbedekking boven Siberië (SAI-index) heeft momenteel dezelfde waardes als winter 2009-2010. Grote kans dus dat daar zich uitgebreide hoegdruk gaat vormen wat op zijn beurt dan weer de Polar Vortex verzwakt. De brongebieden koelen zo ook extreem af wat ook voor transportkoude een positieve noot is https://uploads.disquscdn.com/images/188ed262a2ce420ef2bbc3726a99405f759f8b006a7c5650968a821ad1cc50d5.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/50c747d7ca1519f367e32b856b84c5b965862f6d3d7ee9bed6ce71830b213f5b.jpg

 • Paulus Piet

  Goede vraag. De brongebieden voor ons in dit geval zijn; Oost-Europa, Scandinavië en Rusland. Stel, het waait midden in de winter uit het Noorden of Oosten, maar er zit geen kou in deze gebieden, dan zal het bij ons (Benelux) ook nooit veel kunnen afkoelen. Dus geen winter perikelen. Maar is het ijzig koud in deze gebieden en de wind waait wederom uit het Noorden of Oosten, dan kan het bij ons zeer snel heftig afkoelen. Denk aan strenge vorst bij een Oosten wind, en aan veel sneeuw bij een Noorden wind.

 • Kevin Smetryns

  Wij leven in een gebied waar het van nature niet zo gemakkelijk afkoelt (iets zuidelijker al + dichtbij zee). Voor winterse episodes en echte winter moet de kou dus van elders komen. Dan denken we uiteraard aan gebieden meer in het noorden en het oosten. Daarom zijn Scandinavië, oost-EU en vooral Rusland de gebieden die ons interesseren. Wanneer de wind vanuit die richtingen komt dan kunnen we ons opmaken voor het betere winterweer. Daarom zijn dit de brongebieden, want om het hier goed te kunnen laten winteren heb je dus lucht nodig vanuit die kanten! (:

 • always godutch deplorably

  Volgens mij wordt het nooit echt koud bij ons, wij krijgen de koude van elders, uit Siberie via Rusland of Scandinavie. Correct me if I’m wrong

 • J.Zaman

  Winterbanden = Sneeuwbanden, wel heb je nog een categorie hoger die men ‘Nordiska’ noemt, zijn banden die nog een agressievere compount hebben en voorzien zijn van studs.
  In België niet te vekrijgen, enkel voor Scandinavie en Alaska en consoorten.

  Hier in België heeft een winterband best wel nut, het moet zelf niet gesneeuwd hebben omdat te bewijzen. De rubbersamenstelling is gewoon beter als een zomerband vanaf men onder de 7 graden gaat. -> Je staat rapper stil (ook in droge conditie)

 • Sup78

  Sorry dat ik dat vraag, maar wat wordt er bedoeld met de brongebieden? (Ik ben nog redelijk jong en doe een poging wat te volgen hier haha).

 • Jeroen Maes

  Dat klopt uiteraard niet altijd, de runs kunnen ook plotseling koude kaarten aangeven (zeker nu met de heel snel veranderende kaarten) en als de kou over een week of 2 in de brongebieden zit kan de kou hier rap zijn. 😉

 • always godutch deplorably

  winterbanden en sneeuwbanden zijn synoniem, ijsbanden (met sikes) zijn wel iets anders maar die zijn hier verboden

 • Geen zorgen maken Bradley, het gaat ook niet meteen winters koud worden in West-Europa, maar de brongebieden koelen nu flink af en dat is het voornaamste tot en met 15 november.

 • Bradley Lems

  Winterbanden zijn nauwelijks beter voor sneeuw daarvoor zijn sneeuwbanden. Ze zijn wel beter in regen dus in feite zijn veel mensen misleid en moet je sneeuwbanden leggen. Mijn nonkel zijn mobilhome rijdt het hele jaar door op zomerbanden tenzij hij naar duitsland gaat.en komt niks tegen met zijn zomerbanden.leg dat eens uit?

 • always godutch deplorably

  Het is geen gezever, winterbanden zijn echt gewoon veel beter in de sneeuw dan zomerbanden (of oudere generatie 4 seasons, de nieuwe generatie heb ik niet geprobeerd, die schijnen best goed te zijn)

 • Bradley Lems

  Naar een ander land inderdaad een luxe maar ik spreek dan ook over belgië. Naar mijn mening is da gewoon om het geld te doen ( zeker hier) maar in straffe winters kan dat inderdaad zijn nut bewijzen. Hier denkt iedereen dat ze veiliger zijn met winterbanden maar mijn nonkel die 40 jaar ervaring heeft als garagist zegt dat da zever is en een mens dat gewoon denkt.

 • always godutch deplorably

  Ze zijn een mooi excuus om op wintersport te gaan 😉 hierna koop ik waarschijnlijk de nieuwe generatie all-seasons, die het op sneeuw bijna net zo goed doen als de beste winterbanden

 • Bradley Lems

  Inderdaad maar echt winterweer zit er nog niet aan te komen. Op lange termijn wel winterkaarten maar dat verplaatst zich gewoon elke keer ik noem dat dagdroomkaarten. Nee ik ben geen pessimist maar een realist alles wat elke keer in de run dichter komt naarmate de werkelijkheid wordt altijd afgevlakt ( de ensemblelijnen) zowel in de zomer als in de winter. Vb. Wat 15 graden is op 1500 meter vandaag is 12 graden morgen en 10 graden de dag erna. Conclusie: alles verzwakt naarmate het dichter komt in de run.

 • Bradley Lems

  Allang? Het is nog 15 graden? Om de hoeveel jaar hebben we eens echt sneeuw om eens het nut van die winterbanden te ontdekken? Volgens mij weggesmeten geld maar dat is mijn mening. Als ze versleten zijn koop ik geen winterbanden meer dan blijf ik wel bij men zomerbanden. Owja noem eens iets van nut meer dat een winterband heeft dan zomer want ik leg ze al twee jaar en ik merk amper verschillen?

 • Wat ik opvallend vind is dat GFS 12:00 ook nog altijd zinspeelt op een blokkade op de Atlantische Oceaan en dat de Polar Vortex erg veel moeite heeft om zichzelf weer bij elkaar te rapen. Dit zijn volgens mij signalen op een bijzonder verloop richting de eerste 15 dagen van november. Stay tuned!

 • always godutch deplorably

  Ik vroeg me gewoon af wat die tweets betekenden, die winterbanden waren maar een grapje, hoewel ik wel de afspraak vandaag heb gemaakt maar dat was ik allang van plan.

  Er zijn het afgelopen gekke dingen gebeurd met het klimaat, de QBO die onverwacht en zeer plotseling niet deed wat verwacht werd (en kennelijk was de QBO een van de meest voorspelbare parameters) en nu die ongekend vroege ssw met polar vortex split. Het gaat volgens mij een interessante winter worden….

 • maxim vh

  Ikzelf Interpreteer dit als volgt: als 2 mensen die dag in dag uit met het klimaat bezig zijn, dingen zien gebeuren zo vroeg op het seizoen, die men anders nooit zo vroeg zal aantreffen er toch wel iets in de maak is. Of dit nu negatief of positief zal zijn (voor winterweer) kan alleen de tijd ons leren. Maar nu al van de daken schreeuwen dat de winter binnenkort stevig zal toeslaan, vind ik nog veel te vroeg. Positief aan het verhaal vind ik dat wat er mogelijk zou gebeuren uitzonderlijk is, ik (als nuchtere mens die gelooft in de opwarming van de aarde) denk dat er zo’n dingen (in 2016) nodig zijn om de ‘echte’ winter tot bij ons in de streken te krijgen. Of dat nu als sneeuw is, of als een langere vorstperiode maakt mij niet zo zeer uit. Na de voorgaande jaren zullen we snel content zijn.

 • Bradley Lems

  Ik heb zin om ze te verkopen?. In ons huidig klimaat is dat niet nodig. Heb naar mijn nonkel gebeld waar ze liggen is zelfs niet nodig zegt ie is nog veel te warm zal allicht december zijn wanneer ze liggen?

 • kasperd007

  Interessant artikel hier trouwens: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-10-27-schaatsen-in-november/

  November en december zou wat frisser verlopen, voor januari en februari opnieuw westcirculatie, Is natuurlijk nog lange termijn visie

 • kasperd007

  Moet ik toch nog eerst zien.
  Het zou niet de eerste doode mus zijn.

 • always godutch deplorably
 • always godutch deplorably
 • lieven

  Ondanks de zwakke PV, ondanks de ssw, ondanks de blokkades, ondanks … lijkt het eerste deel van november voor onze regio’s toch relatief zacht te gaan verlopen met vooral stromingen vanuit de brede westelijke richting. Enkel het oosten en noorden lijken eerder koud te gaan worden.

 • Thomas

  Inderdaad, maar ik denk dat de bovenstaande op 10hPa is. De amplitude is daar vaak minder uitgesproken dan op 1000 hPa. Vandaar dus dat op de ene kaart tijdens eenzelfde periode -5 verschijnt en op de andere bijvoorbeeld -3.

 • Jeroen Maes
 • Thomas

  Het was gisteren ook al te zien aan een deel van de ensembles: de AO maakt rond de maandwisseling echt wel een serieuze duik! https://uploads.disquscdn.com/images/2943c50ce83a0c2e721580b44db0f85c4a9d5e45c774c61dca903a66ede0bce3.png

 • Jeroen Maes

  En behalve dan 1 ensemble van gfs die zelfs voor -10,1 gaat op 850 hpa voor Antwerpen. 😉

 • Jeroen Maes

  Na de runs van gisteren waarbij de temperatuur niet meer echt zo zou duiken op 31 oktober is die duik vandaag wel terug, alleen een dagje later en voor de rest is er eigenlijk weinig veranderd qua temperatuur tegenover 2-3 dagen terug.

 • Kevin Smetryns

  https://uploads.disquscdn.com/images/f786f0d76e49fc1f0b1eb8ea3601c8733aa9405d9be67de885239330572cdf3b.png
  Analyse van GFS 12Z leert mij dat de brongebieden op termijn een eerste veeg uit de winterpan zouden kunnen krijgen. Dat is alvast 1 ding hoewel er voor ons nog weinig aan de hand is. De eerste nachtvorst lijkt wel steeds dichterbij te komen, voorlopig is de koudste nacht in mijn weerstation (locatie Gijzegem-Aalst) gestrand op + 0,2 °C.

 • Paulus Piet

  Interessante info, bedankt. Las het toevallig vanmiddag allemaal bij het verslag van Judah Cohen, in het Engels dan weliswaar. Maar zeer de moeite waard om het even te lezen! In zijn verslag komt West-Europa er toch steeds goed uit voor een eventuele echte winter dit jaar.

 • dawmast

  Op http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-10-25-koude-winter-op-komst/ lees ik het volgende:

  Poolwervel

  Een van de opmerkelijke patronen die soms vooraf gaat aan een koude winterperiode, is een plotselinge sterke opwarming van de stratosfeer (SSW, sudden stratospheric warming). Zo een plotselinge opwarming kan de ‘poolwervel’ als het ware stuk slaan of doen splitsen. De poolwervel is op te vatten als een zeer standvastig lagedrukgebied rondom de Noordpool, dat tot op grote hoogte in de atmosfeer (tot in de stratosfeer) aanwezig is. En aan de basis staat van sterke zonale stromingen op meer gematigde breedte zoals bijvoorbeeld in Noordwest Europa. Een sterke stroming uit het westen garandeert zacht en wisselvallig winterweer bij ons.

  Stratosfeer

  Een SSW komt in de regel pas voor in januari, februari of maart. Heel soms al in de loop van december. Maar nooit in oktober. Nu wel. Uit de diverse computerberekeningen kunnen we inderdaad afleiden dat de poolwervel in de komende dagen geleidelijk wordt gesplitst door processen die samenhangen met een flinke opwarming van de stratosfeer boven met name Siberië. De oorzaak aan deze opwarming van de stratosfeer is tot op de dag van vandaag oorzaak van veel wetenschappelijk onderzoek. Men koppelt de opwarming wel aan processen in het Himalayagebied of zelfs nog verder naar het zuiden, in het Midden Oosten. Waarom die opwarming nu al op gang komt is volstrekt onduidelijk. Maar de gevolgen, een zeldzaam vroege poolwervel-split, kunnen we dus wel zien aankomen.

  Poolhoog

  Het gevolg van de opmerkelijke poolwervel-split is de vorming van een sterk hogedrukgebied boven de Noordpool. Tegelijkertijd zien we nu al, en zeker ook op een termijn van 3 tot 5 dagen vooruit, opvallend diepe stormdepressies ‘aan de overkant’ van het Noordpoolgebied, richting de Chukchi Zee en de Aleoeten. Mogelijk houden deze diepe depressies verband met het ontbreken van zee-ijs aan die zijde van de Noordpool. Tegelijkertijd zullen deze diepe depressies er voor zorgen dat het gebrek aan ijs in zee ook niet kan herstellen. Ze blazen vooral nog meer warme lucht het poolgebied in. En dat terwijl de hoeveelheid zee-ijs nu al recordlaag is. Dat record wordt alleen maar scherper op deze manier.

  Is dit het gevolg van de extreem warme septembermaand? En we hebben al sinds halverwege augustus met geblokeerde stromingspatronen te maken. Nu het op de Noordpool zo warm is, nemen de temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de subtropen zo sterk af, dat de straalstroom verzwakt en daardoor gaat meanderen. Met als gevolg hoogteruggen en blokkades.

 • Kevin Smetryns

  Ik verkies nu eigenlijk een echte WC in de herfst wanneer het hoort tot eind november of zelfs half december en pas daarna mag alles overhoop met een winterinval! 😉

 • Joachim

  Vind het wel interessant dat er uberhaupt een ssw mogelijk is begin november. Wist niet dat dat kon op deze tijd van het jaar. Maar is dat niet juist een slecht teken voor de winter? Volgens mij is het weerbeeld van rond 1 nov zeker ook van invloed op de komende winter. Een late nazomer is een goeie indicatie voor een winter zoals we pas achter de rug hebben. Ga na: 1 nov 2006, 1 nov 2014 en 1 nov 2015 telkens nazomerweer, telkens gevolgd door zachte bijna mediterrane winters. Gelukkig deze 1ste nov doodnormaal weer. Een warme september en voor rest een onstuimige herfst zijn ook goeie tekens voor een stevige winter. Een normaal en (saai) winterseizoen 16/17 is heel waarschijnlijk. De zonneactiviteit is dan wel minder geworden, t zal duren tot 2019 vooraleer we terug winters mogen krijgen zoals die van 2008-2013. Vooral nuchter blijven dus en nog niet juichen.

 • Paulus Piet

  Zou het feit dat de cyclus van de Quasi-Biennial Oscillation (zonale winden in de troposfeer tussen de 16km en 40km hoogte) voor in het eerst in 60 jaar is onderbroken dit jaar, mee kunnen spelen hier in? De eventuele effecten hiervan is lastig om iets over te vinden, simpelweg omdat sinds de metingen hiervan, dit nog niet is voorgekomen. Momenteel word verwacht dat deze winter de wind op deze hoogtes westelijk zullen zijn. Westelijke stratosferische stromingen zijn gunstig voor koude winters.

 • Rizky Taufik

  Volledig mee akkoord. Ik kom maar pas uit mijn winterslaap rond het einde van November. Nu is het nog veel te vroeg om iet of wat van winterweer te krijgen. Het is nu, maar binnen 1 maand dat we deze kaarten en waarden moeten zien. En liever normale tot iets beneden normale temperaturen dan veel te warme temperaturen. Maar zoals Kevin al zegt de kaarten liggen er momenteel beter voor dan de afgelopen 2 jaar, maar ik wacht nog tot eind volgende maand hoor. Liever geleidelijk aan, dan nu alles geven en dan tegen December terug een WC, want vroeg of laat en laat ons hopen ergens in eind Februari of Maart dat de WC op stoom komt.

 • Kevin Smetryns
 • Kevin Smetryns

  Zit inderdaad goed in elkaar spijtig dat het nog vroeg in het seizoen is maar wat gebeurd er toch met die oceaan… Niks van activiteit. Oceaan is dood, lang leven de oceaan?

 • Kevin, je moet eens kijken naar GEM 12:00. Prachtige uitkomst 😮

 • Kevin Smetryns

  In afwachting van de eerste boeiende weerkaarten binnen de toch maximum +200h droom ik voorlopig nog wat weg bij verre kaarten die hopelijk toch een teken aan de wand zijn voor de winter. Alleen zijn zelfs voor CFS uitbraken als deze van korte duur. https://uploads.disquscdn.com/images/cc450e183c68b413555b32359e6163cb61e83af4e99beb1cc0840584d8771d76.png

 • Kevin Smetryns

  Hoe dan ook nog een maand ofzo wachten vooraleer we iets van winter kunnen krijgen. Voorlopig bieden de kaarten ons vlees noch vis, met vrij normale temperaturen of licht onder normaal. Echt weer om van te geeuwen eigenlijk :/ maar de vooruitzichten voor de winter zijn beter dan de vorige 2 jaar dat is zeker.

 • Thomas

  En opnieuw zien we dit soort kaarten terugkeren rond de lange termijn. Blokkades op de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavië welke gecreëerd wordt door een anticyclonale koudeluchtadvectie rond het Groenlandhoog. Lijkt allemaal te danken aan de NAO die negatief wordt. Zeer negatief zelfs: we moeten al terugtellen tot eerste week juli om waardes van -2 tegen te komen. De blokkadevorming opzich wordt nog eens extra gestimuleerd door een zwakke AO welke indirect voor een (in de meeste gevallen) meanderende straalstroom zorgt. De index wordt trouwens voor de zoveelste keer negatief berekend gans het eerste deel van de winter. Mogelijk dat de effecten van de mini-SSW al mee in de berekeningen worden genomen hiervan. Het gebied van de Warming blijkt later ook stationair blijven te hangen (waarschijnlijk valt dit te danken aan een PV die nog niet hard circuleert). Dit maakt het extra lastig voor de Polar Vortex om zich opnieuw naar de Noordpool te verplaatsen én een mooi, ronde vorm te krijgen. Tot op de koop toe is een verzwakte PV extra vatbaar voor nieuwe SSW’s als die er zo vroeg in het seizoen kunnen komen (wat erg uitzonderlijk is). M.a.w.: veel positieve uitzichten! https://uploads.disquscdn.com/images/e0c11c379721e11b80d7726565d4e3118dde1f8958dc024074c702665e8686ab.png https://uploads.disquscdn.com/images/5f56ede8c532c6e157c681a7fa17b73ce0b9182725ea5fc585490615f83b544c.png https://uploads.disquscdn.com/images/26aa87251abc35759c550c95d799b8aba7d2106e9bff675a533aeac0e05abc68.png https://uploads.disquscdn.com/images/e2dfa3fcaec39805832df1cc0d74663050d0ed8c47b2e7eb138d9c7bfd2ae5c1.png https://uploads.disquscdn.com/images/e582eba751ad19c6c692b5c5e92847b9048c4effa8f0feb3ae3aba3e73f9848e.gif

 • lieven

  En waarom zou dat zo zijn ?

 • Jeroen Maes

  Mmm, huidig gemiddelde geeft toch op 850 hpa nog steeds een gemiddelde van amper 0 graden wat niet veel hoger is als daarvoor. Het zou uiteraard kunnen dat de ensembles de hoofdrun nog moeten volgen maar ecmf geeft nog steeds een blokkering aan op 3 November

  als aanvulling: de NAO index zou tegen November naar -2 ongeveer gaan dus een blokkering is meer waarschijnlijk dan westcirculatie volgens mij, maar de termijn is nog steeds lang dus wie weet wat de kaarten morgen tonen, zelfs als het niks wordt is het al leuk om dit eind oktober al te hebben. 😉

 • Het moet gezegd zijn dat dit huidig weertype met veel stratus zal leiden tot een snelle afkoeling van het warme Noordzeewater.

 • lieven

  Momenteel is de Temp van onze Noordzee (ook noordelijk deel) nog 1° à 3° te hoog voor de tijd van het jaar.

 • lieven

  Klopt. Anderzijds, hoe sneller de noordzee kan afkoelen, hoe beter voor onze streken als het echt winter wordt.

 • always godutch deplorably

  Het is nog niet eens halverwege herfst

 • kasperd007

  De Winterkaarten zijn inderdaad volledig verdwenen.
  Doet mij terug denken aan vorige jaar toen het ook telkens net niets werd.
  Natuurlijk zijn we wel nog maar eind oktober dus we hebben nog eventjes tijd.

 • lieven

  Laatste run GFS volledig anders voor eind oktober/begin november: ipv. blokering Atl. oceaan komt de westcirculatie weer sterk opzetten en verdwijnt het Groenland/ijslands hoog, althans voor de eerste dagen van november.

 • Erwin

  Veel te vroeg dus voor echte winter.De echte wintermaanden zijn vanaf half december tot eind februari. Alles ervoor is te vroeg en dus van korte duur…

 • Jeroen Maes

  http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php

  als je hier op een plekje klikt dan zie je normaal de sneeuwkansen, als die er zijn natuurlijk. 😉

 • Peter

  Dankuwel is handig, ik zit namelijk ook op 60 meter (West-vlaamse heuvels). Maar eigenlijk vroeg ik om de site met de sneeuwkansen haha

 • Een goede site is deze website: http://nl-be.topographic-map.com (Anzegem ligt trouwens iets lager, 60 m). Kan het verschil vormen tussen regen en sneeuw. Beter alleszins dan de 14 meter van Waregem van vorig jaar 😀

 • Peter

  Waar vind je deze info?

 • Schitterende info Jeroen 😀 We kunnen tegen het einde van de maand ook sneeuw verwachten in het laagland hiehie. Ikzelf ben van Anzegem op 80/90 m hoogte. Halleluja Vlaamse Ardennen.

 • Jeroen Maes

  Op 411 meter in de Ardennen al 45% kans op sneeuw voor 3 November, op 328 meter is dat “amper” 30%. Kansen op sneeuw stijgen elke run, ook voor Antwerpen overigens al zit het hier nog maar op 10%. 🙂 (ook al vroeg voor begin November)

 • always godutch deplorably

  laten we het hebben over sneeuw en koude, oke?

 • always godutch deplorably

  Herfst 2015 was heel koud met de vroegste sneeuwval sinds tijden

  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/eerste-sneeuw-in-limburg

 • Amai, het gaat inderdaad niet over politiek op dit platform, maar ik vind het toch interessant om te zien wat er leeft onder de mensen die reageren! Fijne zondagavond man 😉

 • maxim vh

  Als ik mij niet vergis, was de herfst van ’15 ook redelijk fris. Pas half november begon de miserie. Met dat telkens weerkerende eurohoog. We moeten nog niet te vroeg juichen, al is het wel leuk om de eerste winterse tinten in de kaarten te zien verschijnen, daar fleurt een mens helemaal van op.

 • always godutch deplorably

  Klopt maar sinds kort val ik kennelijk onder de “the basket of deplorables” omdat ik Donald steun:

  “You know, to just be grossly generalistic, you could put half of Trump’s supporters into what I call the basket of deplorables. Right? The racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamaphobic—you name it. And unfortunately there are people like that. And he has lifted them up.”

  Disqus is groter dan alleen noodweer.be, ik wil het hier niet over politiek hebben ofzo maar je hebt het mij gevraagd, vandaar. Ik ben bedroevenswaardig en met trots

 • Goede vraag! Tip, probeer de naam van Disqus iets kleiner te maken, dacht dat het godutch was vorig jaar? 😉

 • always godutch deplorably

  volgens mij was dat vorig jaar ook zo en dat hebben we geweten….

 • Thomas

  De blokkade rond de maandwisseling lijkt te komen door de AO en NAO die wederom een diepe duik maken. Merk ook op dat de AO al vanaf begin oktober negatief is. https://uploads.disquscdn.com/images/55b05213856ce11f0388311c6ac68664a8ad392e0c06bda7bf4f5b36627de664.gif https://uploads.disquscdn.com/images/a31c66aaab2bee2ddb37e3dd10e01a710e6cfea8cd0ed1d793e8f4d5a90fa167.gif

 • Paulus Piet

  Dit is wel een ‘schoolvoorbeeld’ van een blokkade op de Atlantische oceaan ja. Het Azoren-hoog en Groenland-hoog worden 1. Wat een verschil met vorig jaar. Dit werd toen continu onklaar gemaakt door inkomende depressies, zowat de hele ‘winter’ lang. Maar eigenlijk had ik deze kaarten nog liever een maand later willen zien.. 😉 Maar goed de winter begint zich langzaam te laten zien op de kaarten, dat is al iets.

 • Thomas Verstraete

  Voor de leken, wat betekend dat voor onze streek en voor de komende winter?

 • Laat ons hopen dat dit op een volledig ontregeld patroon begint te lijken, want de polar vortex kan snel terugplooien.

 • Thomas
 • Brenda Ooms

  hou altijd jullie commentaar in de gaten, maar ik versta natuurlijk niets van de termen die jullie gebruiken, zoals hierboven, wat wil dit zeggen, is er winter op komst binnen een paar weken??

 • Jeroen Maes

  In elk geval interessant om de gevolgen te gaan zien dan, de ao index is al negatief en geen enkel lijntje gaat voorlopig boven 0

 • Thomas

  Correct, maar +12°C is dan ook echt wel een major SSW. De SSW die er nu zit aan te komen is veel minder krachtig, maar het is echt een rariteit dat dit, krachtig of niet, überhaupt voorkomt rond deze tijd van het jaar.

 • Jeroen Maes

  Had het gisteren en vandaag ook al gezien, maar -36 is toch nog vrij koud of niet? Vorig jaar was het iets van +12 maar dan wel in februari

 • Thomas

  We zien het nu al een aantal dagen terug in de modellen: rond 1 november lijkt er zich in de stratosfeer iets voor te doen wat lijkt op een mini-SSW. Dat we zoiets zo vroeg in het seizoen zien is erg uitzonderlijk. En aangezien de Polar Vortex momenteel in een aansterkende fase zit, is dit een (zware) klap voor de PV in de stratosfeer. Later zouden mogelijk ook de effecten ervan zichtbaar zijn in de troposfeer. https://uploads.disquscdn.com/images/b34ef3dd8d967f36dc722e0fd089fdad4f6f4c62e18bd9809803b1cb74e0cb50.png

 • Jeroen Maes

  De locatie maakt natuurlijk ook veel uit. Bij het gfs ensemble is er voor hoog belgië vanaf 31/10 onophoudelijk kans op sneeuw met soms tot 20% kans. wat toch betekent dat voor dat moment 4 leden voor sneeuw gaan op die plaats.
  Aan de kust zijn er dan weer enkel helemaal op het laatste 3 kansen van 5%, daar is het natuurlijk nog helemaal moeilijk met het warme zeewater.

 • kasperd007

  Ik geloof toch niet dat wel al sneeuw zullen krijgen begin november.
  Er is nog geen genoeg koude aanwezig.

 • GFS 06:00 is inderdaad interessant te noemen. Het lijkt erop dat de problemen met de stratosfeer en de minder sterke vortex nu al in de weerkaarten signalen geven.

 • Jeroen Maes

  Laatste run brengt dan weer sneeuw tot in België en Nederland op 1 November. 😉
  Maar gisteren en vandaag waren de runs erg verschillend dus de volgende run zegt mogelijk weer iets heel anders

 • maxim vh

  Zijn inderdaad leuke kaarten! Nog niet meteen winters voor de Benelux (wat kan je verwachten voor oktober) maar de brongebieden koelen al flink af. Hopelijk word deze fictie realiteit, want mijn winterslaap heeft lang genoeg geduurd!

 • We gaan het afwachten, interessante nickname trouwens 😉

 • ijstaartindeoven

  Hopelijk een milde winter. Als er maar geen sneeuw valt. Ik haat sneeuw. Volgens de NASA krijgen we in 2019 een mini ijstijd. Hopelijk krijgen ze ongelijk, want dan zijn de gevolgen iet te overzien.

 • Jeroen Maes

  De laatste runs van gfs gaan steeds wel erg koud voor Europa op het einde. Toch benieuwd of dat blijft terugkomen, termijn is nog erg lang natuurlijk.

 • Joachim

  Een koudere winter is absoluut welkom. Het is tenslotte 4 jaar geleden dat we nog een winter kregen. Maar ik wil nog niet van stapel lopen aangezien een zachte winter altijd meer kans maakt. Heb ook de voorspellingen bekeken van IRI en volgens hun mogen we een perfect normale winter verwachten tot iets te zacht. Ook de zeewatertemp. is een stuk normaler dan vorig jaar. Het ziet er echt wel beter uit dan de vorige jaren. Accuweather zit er regelmatig naast uit ervaring geweten maar het IRI is veel betrouwbaarder. Zij hebben trouwens ook de droogte van de afgelopen maanden voorspeld.

 • dawmast

  We hebben nu al met een langdurige droogte te maken en de natuur heeft wel wat water nodig. Laten we hopen dat er geen droge winter komt, anders hebben de natuur en de landbouw het komend groeiseizoen veel te weinig water.

 • Robbe

  Mooi artikel!
  Ik kijk er weer naar uit om zoals de voorbije jaren te discussiëren over de winter, toen werd het meestal net niet, hopenlijk word het dit jaar een paar keer net wél…

 • Sem

  Piet haalt aan dat er deze week depressies over Spanje trekken. Deze week en volgende week heel de week slecht weer in het Zuiden van Europa. (Spanje & Italië) daar met buien en depressies.
  Dit komt waarschijnlijk door de hogedruk in Oost-Europa ? Enige verbetering voor Spanje in zicht eind oktober/begin november ?
  Temperaturen lijken voor eind oktober voor de Benelux toch weer iets hoger op te lopen volgens de laatste pluim van GFS op meteociel.

 • Thomas

  Nog steeds goede vooruitzichten op de lange termijn! Wederom lijkt binnen een aantal dagen het zoveelste Scandihoog zich te kunnen ontwikkelen. Later zou er een verbinding ontstaan met hogedruk boven Groenland en Noordwest Canada. Ten gevolge daarvan verplaats zich de koude lucht van de Polar Vortex naar de brongebieden (Rusland) wat ook later voor transportkou gunstig is. Hoogstwaarschijjnlijk hebben we deze opkomende synotopische situatie te danken aan de AO en NAO indices die weer een (diepe) duik gaan maken. Voorlopig lijkt het er dus op dat de gezondheid van de Polar Vortex “ondermijnt” blijft, en de winter komt steeds dichterbij… https://uploads.disquscdn.com/images/7805ecadf185f3ceb366e62465ede54dbc83afe357c548efa5eba4b86cf8f709.gif https://uploads.disquscdn.com/images/21c2687ce6644995ffe4726b6c3e741aa7c57b353842640cd2799c4ce6799624.gif

 • Kevin Smetryns

  Fraai artikel hoor! Ben benieuwd naar de uitkomst, laat ons vooral nog niet te hard van stapel lopen. Ten vroegste in de tweede helft van november kan de winter al eens iets doen maar dat is nog een maand. Maar wat zou een dik pak sneeuw mij deugd doen!

 • Paulus Piet

  Ik heb er in ieder geval meer vertrouwen in dit jaar. De para s zijn gewoon net even wat beter, einde El Niño en de zonnekracht die een stuk minder aan het worden is. Wat mij nu vooral opvalt is dat de Oceaan depressies maar geen vat kunnen krijgen op West-Europa (verklaard de droogte).. Ze worden steeds richting het Iberische schiereiland gedrukt om vervolgens over Zuid-Europa te trekken. De hogendrukgebieden lijken dit jaar veel sterker op het Europese vasteland, waardoor er steeds continentale aanvoer mogelijk is vanuit het oosten tot noordoosten. Iets wat vorig jaar sporadisch voorkwam. Laten we hopen dat deze cyclus vaker gaat voorkomen deze winter. De tempratuur van de polar vortex stemt mij momenteel overigens ook positief.

 • Willem

  De kaarten die we momenteel te zien krijgen zouden binnen een dikke maand voor een algemene gekheid zorgen onder de winterliefhebbers… pfff (copy paste binnen een dikke maand dus aub)

 • Bedankt mensen voor jullie complimenten en bijdragen. Dit artikel kwam tot stand door de combinatie van verschillende bloggers van Noodweer Benelux. Graag de stand van zaken inzake stratosfeer, polar vortex ook in deze thread meegeven om het overzicht te bewaren.

 • Rizky Taufik

  De kans dat de voorspelling van Accu Weather uitkomt is natuurlijk groter dan diegene die een koude winter voorspellen, daar in ons klimaat 9 van de 10 winters zacht verlopen. Laat ons vooral hopen dat we geen herhaling krijgen van de afgelopen 3 winters.

 • Thomas

  Mooi artikel!

  Inderdaad, op het 30 hPa-vlak zien we dat de temperatuur daar vaak licht op en neer gaat wat waarschijnlijk duidt op een verzwakte Polar Vortex (in de stratosfeer). We komen rond deze tijd van het jaar op een cruciaal punt: vorig jaar ook rond midden oktober kelderde de temperatuur op dat vlak plots. Dat vertaalde zich ook uiteindelijk naar de zeer hoge depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan in december. M.a.w., als dit niet gebeurt maken winterse settings eens de winter echt begint veel meer kans. De QBO verandert ook weer van richting. Mits deze wind op grote hoogte tussen de stratosfeer en tropopause in de goede richting waait neemt de kans op SSW’s significant toe. Ook zouden deze dan vaker een split van de Polar Vortex kunnen veroorzaken i.p.v. een verplaatsing. Tot slot, als de PV zowel in de stratosfeer als in de troposfeer zwakker is dan normaal, maken SSW’s veel meer kans om plaats te vinden. Als deze tendens zich dus verderzet, ziet het er voor de winterliefhebbers zeer rooskleurig uit! https://uploads.disquscdn.com/images/58eeff9fbb35e6ae5543a73735e162edea3d1772d0742b5b486bd879536c050e.gif