Winterse weerkaarten, maar is het niet te laat?

Op 1 maart begint de meteorologische lente. U hoeft daarbij niet te denken dat de zeer zachte winter de lijn doortrekt met, voor de tijd van het jaar, hoge temperaturen. Integendeel, we zien zelfs spectaculaire winterse weerkaarten verschijnen in de weermodellen. Helaas komt dit voor de winterliefhebbers te laat, ondanks de “droomkaarten”. Winterse perikelen komen deze week zeker aan bod, u bent alvast gewaarschuwd!

Februari verloopt zeer zacht

temperatuurverloop-februari

Het maandgemiddelde in De Bilt ligt met ruim 5 graden flink boven de norm van 3,3 graden. Rond het midden van de maand was er een kleine winterprik met ’s nachts even matige vorst.

Februari verloopt tot nu toe zeer zacht en zeer waarschijnlijk gaat deze maand ook als (zeer) zacht de boeken in. De gemiddelde maandtemperatuur ligt met 5,2 graden bijna 2 graden boven de norm waarvoor 3,3 graden genoteerd staat. Zacht weer overheerste met veel wind en regen. In het midden van de maand hadden we even een onderbreking in het huidige circulatiepatroon waardoor een winterse intermezzo de temperatuur deed dalen. Hier en daar werd even matige vorst gerapporteerd, vooral in delen van Nederland. Sneeuw lag er vooral in de Veluwe en in de Ardennen. Een lang leven was het mini-wintertje niet beschoren.

Winter 2015-2016 gaat zeer zacht de boeken in

Temperatuuranomalie-2015-2016

Winter 2015-2016 is zeer opvallend qua temperatuur. Tot november zien we een mooi verloop in het gemiddelde daarna zien we alle maanden flink te zacht verlopen met grote uitschieters naar boven. December spant de kroon met 6 graden boven de norm!

Op de grafiek van de temperatuuranomalie zien we meteen wat er aan de hand is. Het wil maar niet langdurig koud worden. Zachte maanden volgen elkaar allemaal op zonder dat de temperatuur eens onder het maandgemiddelde komt. December verloopt, met 6 graden boven de norm, absurd warm.

Mogelijke oorzaak zeer zachte winter

Een oorzaak waarom de winter zo zacht verloopt is moeilijk uit te leggen. Deels kunnen we dit wel verklaren aan het fenomeen El Niño. Het is bekend dat de wereldtemperatuur tijdens en vlak na dit fenomeen hoger ligt dan gemiddeld. Toch wordt ook verklaard dat invloed van een El Niño voor onze omgeving weinig uitmaakt. Wat opviel deze winter was een sterke straalstroom die steeds zeer zachte oceaanlucht transporteerde richting West-Europa. Boven Groenland was de luchtdruk overwegend laag en boven de Azoren was het Azorenhoog honkvast. Depressies op de Atlantische Oceaan waren heer en meester. Deze setting heeft absoluut niets met winterweer te maken en slechts sporadisch kon dit tijdelijk doorbroken worden. Dit kunnen we ook aflezen uit de AO-index en de NAO-index. Beide waren vaak positief, winterweer maakt dan (nagenoeg) geen kans.

AO-index wordt negatief

AO-index-februari-maart

Deze winter hebben we 2 korte koudere periodes gekend met winterweer (januari en februari) en dit vooral in Nederland. Dit kunnen we goed herleiden uit de AO-index. De komende dagen gaat de index weer negatief worden. Bron: NOAA

Winterse weerkaarten

De AO-index vertelt ons wat over de sterkte van de poolwervel. Een zwakkere poolwervel laat de depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan afnemen en/of een andere koers belopen. Hierdoor maakt winterweer in onze omgeving meer kans. Als tegelijkertijd de NAO-index ook negatief wordt, dan is de kans op winterweer zelfs levensgroot. (Gebeurt nu niet en gebeurde ook nauwelijks deze winter.)

Winterse weerkaarten

Koude (vooral op hoogte) polaire lucht zakt maandag achter een depressie geleidelijk steeds dieper Europa in. Een noordwestelijke stroming gaat winterse buien aanvoeren. Zaterdag maakt het Azorenhoog een verbinding met het hogedrukgebied boven Groenland (blokkade). Hiermee weet de koude lucht zich te handhaven. De temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) gaat naar -8 graden. Dat is laag voor de tijd van het jaar.

De weerkaarten ogen winters deze week. Het is echt jammer dat het nu al eind februari is, want ze komen nu niet optimaal tot hun recht. De zon heeft inmiddels al aan kracht gewonnen en de nachten worden al weer korter. Bovendien is de voorgeschiedenis niet goed waardoor geen echte koude lucht voorradig is uit de aanvoerrichting (brongebieden). Achter een depressie wordt vanaf vandaag (maandag) geleidelijk steeds koudere, polaire lucht aangevoerd. De temperatuur daalt op 850 hPa geleidelijk naar een waarde van rond de -8 graden en dat is laag voor de tijd van het jaar. Tevens blijven we deze week nog wel even in deze koude luchtsoort zitten. Met een noordwestelijke stroming warmt de lucht op waarnemingshoogte (2 meter) nog wel aardig op naar waardes rond de 5 tot 7 graden in de namiddag. Uiteraard is het in de hoge Ardennen in deze configuratie flink kouder waarbij het kwik, in de namiddag, maar iets boven het vriespunt weet te klimmen.

Door het lagedrukgebied boven Scandinavië wordt de lucht enigszins onstabiel van opbouw. Op 500 hPa (5,5 km) zakt het kwik zelfs naar -36 graden op dinsdag. Hierdoor ontstaan winterse buien. Regen, korrelhagel en smeltende sneeuw zullen neerslagsoorten zijn die naar beneden gaan komen. Tot en met vrijdag blijft deze situatie gehandhaafd met een geleidelijk afnemende neerslagkans en hoeveelheid. Dat worden soms spectaculaire luchten met naast flinke stapelwolken, van het geslacht cumulonimbus, ook mooie opklaringen.

De minima pakken laag uit. Zo moeten we deze week rekening houden met een grote kans op vorst in de late avond, nacht en vroege ochtend. Het kwik schommelt dan rond of iets onder het vriespunt. Hoewel de buien verder landinwaarts waarschijnlijk dan even uitdoven, is er langs een brede kuststrook nog een verhoogde neerslagkans. De meeste kans op neerslag is weggelegd voor de noordwestelijke helft van Nederland terwijl het in Luxemburg, na dinsdag, het nagenoeg droog blijft. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat winterse buien, met mogelijke gladheid, de (ochtend)spits verstoren, maar ook als het droog is moeten we uitkijken voor rijm en ijsplekken. Toch nog een klein beetje winterweer in het verschiet!

 • Arjan de Weerman

  Vrijdag wordt een interessante dag op weergebied. Een duikend laagje zorgt voor een aflandige stroming (Zuidoost) tevens zit er een neerslaggebied aan vast. Door de juiste timing (vroege ochtend) begint de neerslag op veel plaatsen als smeltende sneeuw. Omdat de wind aflandige wind is, is dit ook in Vlaanderen mogelijk. Helaas zit er geen vorst in de grond. Toch is het goed mogelijk dat door de intensiteit er toch een sneeuwdekje gaat ontstaan op diverse plaatsen. Het kwik ligt hierbij meest net boven het vriespunt. Boven de 200 meter hoogte komt het tot een gesloten sneeuwdek. Later in de ochtend gaat de sneeuw op veel plaatsen weer in regen over. Er is een kleine kans dat de neerslag helemaal winters blijft vallen! Houdt de berichten maar even in de gaten!

 • Arjan de Weerman

  Dag Chris,
  De kans op sneeuw of op een sneeuwlaag is dan best reëel al zullen de temperaturen waarschijnlijk net positief worden. Neem de slee maar mee. Zeker vanaf 500 meter hoogte moet het lukken om sneeuw te zien!

 • Stephan Valcke

  Vanaf komende nacht tot begin volgende week is er in gans Vlaanderen kans op gladheid en sneeuwbuien tijdens de nacht en ochtend . Overdag gaat dit veeleer om regen en hagelbuien. Deze setting in januari en het was diep winters met een dik pak sneeuw. Met maart op de kalender kan het in de ochtend eventjes wit zien , maar smelt overdag terug weg. In de hoge Ardennen kan er tegen zondagavond 20 cm liggen.

 • Glenn

  Temperatuur in vrije val hier in Ieper

 • Chris Meire

  was nie daarom dat ik mn reactie deelde hoor. zit daar nu zondag toevallig en tkan hopelijk nie beter vallen. laat de sneeuw maar vallen daar.

 • Dries Denolf

  aan de Baraque Fraiture zul je je hart in elk geval kunnen ophalen Chris. Wellicht het laatste weekend om Brugge te ontvluchten en toch nog van sneeuw te genieten

 • Dries Denolf

  Je zult wel gelijk hebben, Kasper, wellicht een vorm van wishful thinking na de steeds maar niet consistente voorspellingen van de meeste weermodellen gedurende de vorige winter

 • Chris Meire

  voor vlaanderen is het te laat vrees ik. wel geloof ik nog in een dik sneeuwdek in de Ardennen. Het lijkt daar nu al koud te blijven met sneeuw tot volgende week dinsdag.

 • kasperd007

  Ik geloof er niks van, het gisteren ook sneeuwen, niets van gemerkt

 • dries denolf

  Zou wel eens de enige sneeuwval van betekenis kunnen zijn deze winter voor Vlaanderen. EC12 volhardt in elk geval en geetf idd nog steeds sneeuw van betekenis voor gans België (zelfs kuststreek)

 • Willem Schoenmaker

  Dat zijn de goede berichten Thomas. Van mij mag het nu ook wel warmer worden?.

 • godutch

  Mooi ik heb het nou wel gehad met die waterkoude, echt koud gaat het toch niet meer worden en een mooi pak sneeuw kunnen we ook wel vergeten.

  Ik ben dit jaar voor het eerst op wintersport geweest, ongelofelijk hoe lekker de kou daar aanvoelt maar hier voelen temperaturen 5-15 graden warmer gewoon veel ellendiger en kouder

 • Thomas

  GFS komt al meerdere keren op rij met een temperatuursverandering rond medio maart. De 15-gradengrens zou dan wel eens doorbroken kunnen worden

 • Paulus Piet

  Ben benieuwd wat dat lagedruk gebied (wat nu nog voor de kust van Groenland ligt) van vrijdag naar zaterdag teweeg gaat brengen. Zoals het er nu naar uit ziet komt de kern precies boven de Benelux te liggen. GFS berekend toch sneeuwval van enige betekenis voor de Benelux.

 • Tim

  Nacht van vrijdag op zaterdag sneeuwval van betekenis (zelfs voor Vlaanderen) of zie ik dit verkeerd?

 • Stephan Valcke

  Tijdens het komende weekend en begin volgende week worden de bovenluchten flink koud . De buien die dan vallen kunnen vooral tijdens de nacht en ochtend wel eens heel winters zijn. In de Ardennen komt er een mooi sneeuwtapijt te liggen. Van vroege lente is er op de weerkaarten de komende 10 dagen absoluut geen sprake.

 • Chris Meire

  bedankt voor de info Stephan

 • Dries Denolf

  zou tegen zondag zelfs een serieus tapijt kunnen zijn. je zit tenslotte boven de 600m

 • Stephan Valcke

  Nog een beetje ver maar ik denk dat de hoge Ardennen wel kans maken op een sneeuwtapijtje

 • Chris Meire

  Dag noodweer, Arjan, of anderen. Per toeval zit ik zondag aan de Baraque Fraiture. Ik zie op de middelange termijn daar toch vrijd, zat en zond kansen op sneeuw(al lijkt het kantje boordje qua temperatuur). Denk je dat het die dagen daar tot een tapijtje kan komen? Kwestie van te weten om slee mee te nemen en dergerlijke :). bedankt voor de info.

 • Het is uitkijken naar dinsdagochtend wanneer een warmtefront eerste winterse neerslag lijkt te brengen. Een echt sneeuwdek in het westen zie ik niet ontstaan, mogelijk wel tijdelijk in het centrum/oosten van het land.

 • wim

  spannende en intressante situatie voor mijn woonplaats, gelegen in het centrum van het land.

 • Dries Denolf

  Ik begrijp er niks meer van. ECMWF geeft al meer dan een week een einde van de winter vanaf overmorgen dinsdag. GFS zwabberde zo maar wat rond en gaf bij elke run een totaal andere oplossing en dus totaal onbetrouwbaar. Nu geeft he Europese model plots terug nachtvorst vanaf eind volgend weekend. Iemand heeft hier een tijd geleden eens erg lyrisch geschreven ” it ain’t over until the fat lady starts to sing”. Mijn overtuiging was that the fat lady dinsdag mocht beginnen zingen. Niet dus. Qua wispelturigheid hebben de weermodellen gans de winter hun best gedaan.

 • wim

  Oke, bedankt voor de up-date. Kan nog interessant worden dinsdag.

 • Aanstaande dinsdag even in de gaten houden met betrekking tot sneeuwval boven Nederland en mogelijk ook het midden van België. Harmonie, GFS komen met sneeuwsignalen.

 • Ian Badilla

  Hopelijk kunnen we nog wat sneeuw hier zien in omgeving Veluwe 🙂 0,5 cm sneeuwdek of hoger hoop ik op dinsdag.

 • Chris Meire

  Zal niet meer gebeuren deze winter Thomas. Hooguit wat buien maar niet genoeg voor n tapijt

 • Jeroen Maes

  In 2013 hadden we net na nieuwjaar een warming, zorgde die voor winterweer 2-3 maanden erna? Of is die termijn te lang om het daarop te steken?

  En ik denk dat voor een koude winter vooral december veel kouder moet zijn dan deze winter. Als je de zeewatertemperatuur bekijkt zie je gewoon dat die maand veel te warm was, temperatuur van het water zakte niet terwijl die anders 3 graden ofzo zakt, dat heeft de andere wintermaanden waarschijnlijk ook wel beïnvloed.

 • Het moge duidelijk zijn, weerkaarten zijn boeiend geworden door een forse opwarming in de stratosfeer afgelopen weken. Invloed en relatie tot het weerbeeld wordt dus wederom gestaafd. Als we dergelijke opwarming zien in oktober 2016 kan het wel eens kassa zijn in de maanden daarna. Bekijk zeker ook eens het GEM-weermodel.

 • Thomas Verstraete

  Zien jullie een kans dat onze kids een sneeuwman kunnen maken in regio west Vlaanderen. Of is dat te veel dromen?

 • Thomas Verstraete

  Het echt interpreteren van de kaarten is nog te moeilijk voor mij, maar ik probeer wel een trend te zien. Daarom vind ik het raar dat er hier zo weinig over geschreven. Normaal gezien bij een winterse setting is het de ene comentaar na de andere

 • Peter

  gfs 12:00 berekent ze iets noordelijker, iets slechter voor ons dus. Hopelijk verandert het nog 😉

 • GFS 06:00 is nochtans leuk te noemen. Graag jouw mening?

 • Paulus Piet

  Ik ben ook zeer benieuwd naar zijn deskundig onderbouwde mening. 😉

 • Peter

  Ik vind hem goed te noemen. Winterse buien die in de nacht sneeuwbuien kunnen worden. De nacht naar 3maart (woensdag op donderdag) zou ik ook zeker in de gaten houden. Dan passeert een laagje net boven ons met eerst regen/smeltende sneeuw en naar de ochtend toe sneeuw. De temperatuur zou dan net boven het vriespunt zijn en temperaturen op 850hpa van -6. Als dit laagje zich net iets zuidelijker nestelt. Wordt het net iets kouder en kan er een heuse sneeuwverassing komen. Passeert het net iets noordelijker, wordt het waarschijnlijk wat natte sneeuw. Wordt vervolgd

 • Thomas Verstraete

  Tis hier wel heel stil.

 • Chris Meire

  zal ook niet uitkomen, deze kaart staat niet meer op de boeken.

 • kasperd007

  Eerst zien, dan geloven. Ik heb al genoeg kaarten gezien deze winter die niet uitkomen

 • Bradley Lems

  @onweer levert dat ook niet veel wind op voor die termijn? We krijgen dan de zuidelijke flank te verduren van die deppresie.

 • Chris Meire

  Wordt nergens voorspeld maar we leven in hoop

 • Wat tovert ECMWF 12:00 deze avond uit haar hoed? Lijkt sterk op GFS-scenario. Lage diktewaarden, vrij warme Noordzee en polaire luchtcirculaties… Dat gaat winterse buien, sneeuwbuien opleveren.

 • Willem Schoenmaker

  Sneeuwbuien leuk

 • Thomas Verstraete

  Laat ons hopen dat west Vlaanderen nu voor 1 keer niet uit de boot valt

 • Jeffrey

  Ik wil niet vervelend zijn. Maar hier in Purmerend sneeuw op de daken en op de grasveldjes.

 • Robbe

  Nu heel dikke vlokken ! Mijn dag is goed !

 • Robbe

  Turnhout matige sneeuwbui bij -1,5° !!!

 • Chris Meire

  Op dit moment korrelhagel in brugge

 • Dries Denolf

  Lijkt me onwaarschijnlijk, Stefan. In tegenstelling tot de 6h run, verdwijnt de Atlantische blokkade en buigt die eens te meer oostwaarts. Of zoals de moderator zei: nooit conclusie trekken op basis van 1 run

 • Stephan Valcke

  Misschien nog sneeuw pret in maart Dries

 • Dries Denolf

  Eens te meer een antwoord waarbij je de puntjes op de i zet, Arjan. In het artikel over de AMOC waar je me naar toe verwijst, wordt erg veel belang aan de invloed van broeikasgassen gehecht. Echter, ook daar moet men toegeven dat het effect van de broeikasgassen erg complex is. Een voorbeeld: iedereen had een een stijging van de zeewaterspiegel verwacht, maar die komt er (voorlopig) niet

 • Dries Denolf

  Klopt wat betreft GFS (nochtans niet mijn favoriet): ze hebben idd gedurende gans de winter nooit gespeculeerd op winterweer. Vrees alleen dat een koele lente ons te wachten staat als we de LT-kaarten bekijken. Hoewel: de lente is een overgangsseizoen en nog moeilijker te voospellen

 • Dries Denolf

  Kaarten over meer dan 10 dagen lijken mij een slag in het water, zoals we gans de winter ervaren hebben. Een weekje wachten en dan pas conclusies trekken

 • Dries Denolf

  Had ook al een tijdje het gevoel dat kaarten op lange termijn een zachte winter door een koele lente laten volgen. 2X pech: geen sneeuwpret en geen aangename lenteavonden

 • Dries Denolf

  Idd een erg interessant artikel en zoals je zegt, een discussie die idd beter in een apart artikel past. Opvallend is de t° evolutie, waar je de opwarming in de 15de eeuw en de afkoeling in de 17de eeuw (waar ik het in vorig artikel over had) mooi weerspiegeld ziet. Idd een verkoeling sinds de 21ste eeuw en het feit dat niettegenstaande de global warming de zeespiegel nauwelijks of niet stijgt. Blijkbaar ben je meer op de hoogte van dit onderwerp dan je zelf wil toegeven en hoop ik dat je tot een artikel over dat topic komt. ik zal dat met veel plezier met mijn eigen kennis zal aanvullen

 • Ondertussen zien we op de langetermijn een final warming ontstaan boven de Noordpool (stratosfeer). Effecten zouden wel eens lang kunnen aanhouden in de lente. Gevolg, kouder weer.

 • Stephan Valcke

  Tja we hebben niet te kiezen. In elk geval zoals het er nu voor staat is er van een vroege lente inval geen sprake. Ik denk dat die er voor 10 maart er niet aankomt

 • Chris Meire

  voor mijn part graag. Alles wat we nog kunnen meenemen van wit goud is een extraatje. Maar nadien graag een zachte lente, en nie zo van april/mei en juni 3 maanden aan een stuk 12 a 13 graden. 🙂

 • Stephan Valcke

  Qua accuraatheid denk ik 50/50 tussen de 2 modellen. Volgens mij zou die blokkade er perfect kunnen komen. Is ook niet onlogisch en typisch voor de periode van het jaar. Kou in het noorden, het zuiden begint op te warmen en daardoor ontstaat er hogedruk boven zee. Dit brengt ons dan de blokkade die afhankelijk van de ligging ons N tot O wind brengt .

 • Chris Meire

  Dat klopt stephan, maar ik bedoelde de momenten wanneer GFS wel met winterse taferelen kwam. En toen hadden ze een bug in hun systeem enz…. Ik vertrouw meer ECMWF, die lijken mij naar mijn bescheiden mening beter betrouwbaar. Wat deze winter betreft toch. Al zaten ze er ook meermaals naast.

 • Niet voor het 1 of het ander, maar als ik je status van hierboven analyseer draait je visie met 1 run meteen naar ‘perfecte blokkade’ voor… Nu kan je niet verwachten dat wij hier een éénduidig antwoord op bieden. We zien wat er komt.

 • Stephan Valcke

  Ik vond dat Gfs het deze winter niet zo slecht gedaan heeft. Het waren meermaals kaarten die we als winterliefhebber liever niet zagen maar die het achteraf bekeken dikwijls wel juist hadden. Toch denk ik dat maart nog winterse trekjes kan bieden . Meer moet je niet meer verwachten. Hopelijk volgend winterseizoen beter .?

 • Paulus Piet

  Ik zag het ook al ja. Dit gaf de GFS 0z run trouwens ook al aan. Vanaf 3 maart word er opnieuw een poging gedaan tot een blokkade, die er tot nu toe perfect uitziet. Maar ja, zoals we allemaal al weten…de lange termijn haha.

 • Chris Meire

  als we uitgaan van de langetermijn voorspelling van GFS sinds medio Dec 2015 is mn antwoord duidelijk: NEEN. (jammergenoeg)

 • geert duym

  Nu komt de GFS met de 06.00 run wel met de perfecte blokkade eind volgende week maar dat is buiten de betrouwbare termijn….Dat zou straf zijn mocht dit uitkomen…..Denken jullie dat dit kans van slagen heeft?

 • Paulus Piet

  Helaas ben ik het daar mee eens.. Weer hetzelfde liedje als de hele winter, depressies die steeds maar weer doorbreken. Geen sterke blokkade .. Volgend jaar beter.

 • Stephan Valcke

  Ik snap wel de ontgoocheling . Dit zijn we allemaal wel een beetje. Nu nog genieten van de laatste speldeprikjes om ons daarna te focussen op een hopelijk betere winter vanaf november?

 • Minima gehaald van -2°C in Waregem, bij een heldere hemel. Een vleugje winter bij de koffie 😉

 • geert duym

  al waren de weerkaarten deze week voor volgende week mogelijk winters nu zie je duidelijk, dat ook eind deze week de situatie niet goed benut wordt, een depressie boven de de Mz trekt later veel te oostelijk naar het noorden en dan het Azorenhoog die zich veel zuidelijk manifesteert en een volgende week weer te noordelijke straalstroom waardoor zelfs de laatste winterkans tot mislukking gedoemd is., het zat er gewoon niet in deze winter…….

 • Arjan de Weerman

  In onderstaande link zie je de dalende tendens die al is ingezet. Het blijft een interessante theorie waarvan ik ook het fijne nog niet helemaal weet. Ik denk dat het goed is om een apart artikel hierover te schrijven waar we verder kunnen discuseieren om niet te veel van het onderwerp te veranderen. Zie: http://www.climatecentral.org/news/climate-change-jamming-critical-heat-conveyor-18810
  Ik hou ook wel van een nette discussie hoor, zeker als we er wat van kunnen opsteken. Ik leer ook graag bij 😉

 • Dries Denolf

  Ik besef dat ik een lastige klant ben voor je Arjan, maar het zit nu eenmaal in het beestje. De AMOC theorie legt uit waar ik altijd een believer van ben geweest. We leven nu in een tussenijstijd, maar de temperatuurboog van zo’n tussenijstijd verloopt niet mooi rechtlijnig, maar bestaat uit een opveenvolging van mini-ijstijdjes en warmere periodes.
  Tot +- 1000 hadden we een afwisseling van de 3 Duinkerketrans- en regressies. een transgressie komt overeen met een warme periode, een regressie met een daling van de zeespiegel.
  Ook in de schilderkunst merken we dit: in de 15de eeuw worden alleen zomerse taferelen uitgebeeld met wijnbouw, 2 eeuwen later schildert Breugel enkel wintertaferelen.
  En zoals je opmerkte wacht ons nu een periode van verlaagde zonneactiviteit, meestal synoniem van lagere t°.
  Toch nog een vraagje: waar vind je terug dat de AMOC negatief wordt, want dat heb ik niet teruggevonden in het interessante artikel dat je me liet lezen

 • Arjan de Weerman

  Dat is natuurlijk een hele goede vraag waar ik het antwoord niet op weet. Statistisch gezien maakt de volgende winter meer kans om kouder te verlopen dan deze winter, we hebben immers al 3 zachte winters op rij gehad. Het kan net zo goed pas de winter daarop worden. Wie zal het zeggen. Sla de statistiek hier maar op na. Zo zie je dan ook dat de meeste koudere winters in clusters voorkomen (2009-2012) Aan de andere kant wordt door de toenemende uitstoot van het CO2 de temperatuur op aarde steeds hoger. Hier zijn veel (maar niet alle) geleerden het over eens. Vroeger waren er ook flinke schommelingen in de temperatuur, niet veroorzaakt door broeikasgassen. We meten pas officieel sinds 1901. Intussen is ook door verstedelijking de temperatuur opgelopen. Allemaal punten die voor discussie vatbaar zijn en waar ieder zijn of haar eigen mening over heeft. De mens heeft de neiging om alles te willen controleren en in het weer is dit gelukkig niet (helemaal) mogelijk.

 • Arjan de Weerman

  @driesdenolf:disqus Klopt voor een heel groot deel. Het belangrijkste punt is inderdaad het afsluiten van de depressies op de Atlantische Oceaan. (ons weer komt immers voor het grootste gedeelte vanuit het westen, daarom altijd naar links kijken op de weerkaarten) De Russische beer is goed voor droge, continentale koude (Elfstedentocht) Van belang is het in beide situaties dat het tot een blokkade komt. De afgelopen winters zagen we weinig blokkades of op de verkeerde plaats. We zagen veelvuldig, als er een blokkade kwam, het Eurohoog boven de Alpen opdoemen. Tussen depressies op de Oceaan en dit hoog kon vooral in december zeer zachte (van origine subtropische lucht) naar ons land toestromen. De vraag is of El Nino hier ook een oorzaak in had. Overigens wordt de komende jaren de activiteit van de zonkracht steeds minder daardoor is er een grotere kans op koudere winters, zeker als ook de AMOC negatief wordt. Maar nu bevind ik me weer op glad ijs met dit laatste. We zullen zien. Feit is wel dat de meeste Elfstedentochten verreden zijn met een cyclus van lage zonneactiviteit. Dus we mogen echt wel een beetje hopen de komende jaren.

 • Dries Denolf

  Bedankt voor je uitleg Arjan, die eens te meer bewijst dat je de inspanning doet om voor iedereen (dus ook mij) de modellen naar mensentaal te vertalen., De site die je beheert krijgt zoveel positieve reacties bij weerliefhebbers, dat verdere reclame niet hoeft. Even verduidelijken dat mijn frustratie zich niet richt tot jullie deskundige uitleg. Mijn frustratie richt zich naar het feit dat sinds ik afgestudeerd ben als fysisch geograaf in 1979 op ongeveer 35 jaar de weerkunde zo weinig geëvolueerd is, niettegenstaande 1000en X sterkere computers. Daardoor heb ik soms de reflectie of al die dure modellen het nodige rendement halen en andere benaderingen niet tot een hoger rendement leiden (bv. een statistische invalshoek).

 • Dries Denolf

  @ Arjan Kort samengevat zijn dus 3 elementen essentieel om tot wintersituaties te komen: een Atlantische blokkade, die afbuigt richting Groenland, de Russische beer en tussen beide een sterk lagedrukgebied boven Scandinavië. klopt dat of maak ik het te simpel?

 • Arjan de Weerman

  Dries, toen zagen we een straalstroom die zuidelijk gelegen was. We zagen ook een “warmbloedig” hogedrukgebied boven Groenland/IIJsland en een lagedrukgebied boven de Azoren. Hiermee waren de AO-index en de NAO-index beide flink negatief. Ik kijk graag naar die parameters omdat ze een goede indicatie zijn. Een noordelijke stroming voerde over de relatief warme Noordzee die sneeuwbuien aan. Hieronder de weerkaart als voorbeeld hoe het moet om tot een goede sneeuwsituatie te komen!

 • Arjan de Weerman

  De komende uren en dan tot en met de ochtendspits is het opletten geblazen voor plaatselijke gladheid! De weg is op veel plaatsen nog nat en de temperatuur zakt naar waarde van rond of iets onder het vriespunt. Alleen aan de kuststrook blijft het kwik meest ruim boven het vriespunt. Naast opklaringen valt er nog een enkele winterse bui. Dit maakt het voor de gladheidsbestrijders lastig. Zout wordt dan weer dunner. U bent dus gewaarschuwd!

 • Arjan de Weerman

  Dries, dit vind ik een sportieve reactie. Top! Ik voelde ook wat frustratie in je berichten en ik kan je mededelen dat ik ook een enorme winterliefhebber ben. Het is inderdaad zaak om de artikels goed te interpreteren. We (ik) proberen zo objectief mogelijk te schrijven. Dat is lastig met de laatste zachte winters. Daarbij proberen we iedereen de nodige kennis in een artikel bij te brengen met onderbouwing. Dat is onze kracht. Soms gaan ook wij de mist in, zoals onze winterverwachting. Dat heb ik in een andere reactie aan je toegelicht. Aan de andere kant gaf me jouw inzicht ook een eye-opener.

 • lieven

  Het is in ieder geval jammer dat de kaarten die nu op tafel komen te liggen niet een maandje vroeger van de partij waren, want dat zou nog eens echt winter met alles erop en eraan kunnen geweest zijn. Voor het eerst zien we nu een scenario met een echt trekpaard boven de middenlandse zee, jammer van de timing. Nu we bijna maart zijn, is diepe vrieskou niet meer van de partij. Anderzijds, niet vergeten dat in 2013 de maand maart record koud was met amper 3° als gemiddelde temperatuur, en een gemiddelde minimumtemperatuur onder het vriespunt !

 • Dries Denolf

  volledig akkoord, Thomas, dat een Russische Beer tot droge erg koude continentale luchtaanvoer zorgt (Elfstedentochtweer). Maar wat zijn dan de voorwaarden om tot een sneeuwwinter te komen, zoals we die 4 jaar geleden hebben gehad?

 • Dries Denolf

  Hoi Stephan, je hebt 100% gelijk. Daarom heb ik het in een ander artikel over de interactie tussen ons sneeuwwinterliefhebbers en de nuchtere reacties van de moderators en Arjan in het bijzonder gehad. Juist dat zorgt ervoor dat NOODWEER.BE een TOPsite is

 • Chris Meire

  Kleine kans dat we donderdag nacht weer mogen snowcasten. yoehoeee

 • Dries Denolf

  Het is toch soms hilarisch hoe sommige weermodellen alles uit de kast halen om sensationele berichten te kunnen publiceren. Gisteren las ik een artikel van ACCUWEATHER waarin ze beweren dat ons een onstuimige lente met hevig onweer en overstromingen wacht, gevolgd door een hete zomer. Hoe ze tot die prognose komen, staat er niet bij (kan ook niet, want hun voorspelling rust enkel op sensatiezucht). Geef me dan maar NOODWEER.BE waar moderators en Arjan in het bijzonder ons sneeuwwinterliefhebbers (en zij ook natuurlijk) ons regelmatig uit onze droomwereld helpen, door met wetenschappelijk onderbouwde kennis te waarschuwen voor overdreven enthousiasme

 • Thomas

  Volgens mij kan bij een Scandihoog of bij een Russische Beer die komt piepen een noordstroom ook niet op gang komen. Vanuit die richting in de winter een continentale luchtaanvoer met een droog, koud weerbeeld.

 • Stephan Valcke

  Dries, ik denk dat je dringend eens de artikels correct moet leren lezen . Hier werden de voorbije maanden enkel mogelijke winterkansen besproken . Meermaals werd vermeld dat structureel winterweer niet aan de orde was. Bovendien hangt winterweer niet alleen af van hogedruk boven Rusland . Een beetje een vreemde reactie als je het mij vraagt

 • Dries Denolf

  @ onweer: ik hoef hier geen gelijk te krijgen, maar in mijn 1ste artikel schrijf ik toch dat de oostelijke continentale koude dient gecombineerd te worden met noordelijke arctische, vochtige lucht om tot een sneeuwwinter te komen. Dat bewijst nog maar eens hoeveel dobbelsteentjes op hun plaats dienen te vallen om in onze streken tot een doorgedreven sneeuwwinter te komen. En net zoals iedereen op de site zit ik hier als winter-sneeuwliefhebber te treuren dat we terug een jaar moeten wachten. het is ondertussen al 4 jaar geleden dat we nog kunnen genieten hebben van 30cm sneeuw gedurende een relatief lange periode. toen kon in Brugge zelfs geschaatst worden op de Damse Vaart met bijhorende sfeervolle kraampjes en was enkel de grote hoeveelheeid sneeuw een hinderpaal tot een Elfstedentocht. Hoewel koude in onze streken daar niets toe terzake doet, verschenen er plots geen artikels in de media over de opwarming van de aarde

 • Daarnet enkele hagelbuien in de omgeving van Waregem, licht winters gevoel. Great!

 • Dries, mag ik ook duiden dat winterweer niet alleen afhankelijk is van wat er in Rusland aan de orde is. Je doelt hier duidelijk op continentale koude terwijl een ander, scherp noordelijk scenario eveneens voor winterweer kan zorgen. Verwar je eigen interpretatie niet met hetgeen we in onze artikels meegeven aan de geïnteresseerden. Mochten wij dan toch die indruk gegeven hebben, we zijn ook alleen maar liefhebbers van winterse vrieskou. Fijne avond.

 • Dries Denolf

  Ik volg je redenering helemaal, Chris, waar je het over de nabije toekomst hebt. Er staat ons inderdaad een relatief lange periiode (afhankelijk van de modellen) te wachten met lichte nachtvorst en dagt° rond +5°C. Maar ik kom terug op de vorige maanden waar steeds winterweer voor mogelijk werd gehouden, zonder dat daarvoor het elementaire aanwezig was, namelijk diepvriestemperaturen in Rusland (de welgekende Russische Beer)

 • Chris Meire

  er wordt ook in dit artikel niet beweerd dat er structureel winterweer zit aan te komen Dries. Het gaat over het winterweer dat eventueel op komst kan zijn. Er wordt in dit artikel nergens verwezen naar bron koude in Rusland enz. Structureel winterweer is niet aan de orde.
  De kans is wel reeel met de temperaturen s’nachts dat er s’morgens wel eens verrassingen kunnen liggen. Of ook niet.
  En eind februari zijnde wordt verondersteld dat de bloggers hier wel weten dat aankomend winterweer niet het zelfde is/zal zijn als aankomend winterweer midden januari bv.

 • Dries Denolf

  Naar mijn aanvoelen wordt hier sinds november meer aan wishful thinking gedaan dan aan gestructureerd afwegen van de winterkansen. Alle mogelijke parameters worden uit de hoed getoverd om toch maar de kans op winter te bewijzen (AO, NAO, temperatuurverloop op 10hPa, hypothetisch verloop van de straalstroom). En dat terwijl het belangrijkste element om tot een winter te komen nooit is aangehaald, namelijk een stevig hogedrukgebied in het oosten en meer bepaald in Rusland, dit samengaand met een noordelijke windcirculatie, die vor de noodzakelijke aanvoer van neerslag zorgt.. Als je geen brongebied hebt, kun je nooit aanvoer van echte vrieskou hebben.

 • Arjan de Weerman

  Ik neem de vergelijking mee Wim in een volgend artikel! Al ligt het altijd wel dicht bij elkaar.

 • wim

  By the way, in ukkel verloop de maand momenteel 1,3 graden te warm met een gemiddelde temperatuur van 5 graden tegen 3,7 normaal. Vermelden waart voor de Belgische volgers. Een tip, misschien in het verlof ook de gevevens van Ukkel vermelden, want er zijn ook Belgische volgers. Met de verwachte temperaturen vanaf morgen tot het einde van de maand, zou februari wel eens normal kunnen eindigen.

 • wim

  Kijk de lente begint dit jaar op 20 maart, dus graag nog een paar winterse dagen en vanaf 20 maart mag dan stillekes aan de lente beginnen. Zoals hier al vermeld sneeuwverrassingen zijn altijd mogelijk, kijk maar naar Maart 2005, Maart 2008 en Maart 2013. En als we EC en GFS mogen geloven geen vroeg lenteweer tem 0803. Laat Maart maar zijn zoals hij hoort te zijn met zijn typische maartse buien

 • Nico DS

  Je weet maar nooit he 😉 Een 4-tal jaar geleden hadden we ook prijs in maart he!

 • Sneeuw is voor mij het belangrijkste, de vrieskou is niet meteen interessant 😉

 • Thomas Verstraete

  Juist vtm weerbericht gezien. Er wordt niet direct sneeuw voorspeld

 • Stephan Valcke

  Voor structureel winterweer is het inderdaad te laat. Maar sneeuwverrassingen blijven mogelijk tot diep in maart.