17 maart 2016 - 5 min. lezen
6 reacties 6

Herinner de winter 2009/2010! Dat was de koudste winter sedert 1996 met opvallend veel sneeuwval. Voertuigen kwamen niet meer van hun plek en het nemen van een brug of viaduct leek wel onmogelijk. Er was zo’n run op winterbanden dat de meeste uitverkocht waren of voor record hoge prijzen verkocht werden. Zou de overheid van zowel Nederland als België winterbanden verplicht moeten maken bij winterse omstandigheden? Of zijn onze winters te grillig en ziet u het nut er niet van in?

Als u nog twijfelt, wij hebben geen aandelen in winterbanden, maar we willen u graag goed informeren zodat u veilig de weg op kan. In Luxemburg zijn winterbanden verplicht gesteld bij gladheid.

Reageer onderaan het bericht in de reacties en vertel, aan ons, uw ervaringen over het rijden met winterbanden, dan wel zomerbanden in winterse omstandigheden.

Winterbanden
De samenstelling in het rubber bepaalt de rijeigenschappen van de autoband. Winterbanden hebben zachter rubber en een ander profiel dan een zomerband. De All seasonband is een compromis tussen beide rubbersamenstellingen. (ANWB.nl)

Het nut van verschillende banden

Het verschil tussen verschillende banden zit in de samenstelling van het rubber. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Zomerbanden verliezen daardoor bij lage temperaturen hun grip op het wegdek. Hierdoor verdwijnen alle goede eigenschappen van de band. Testen van de ANWB wijzen uit dat bij een temperatuur van 7 graden en lager de winterband beter presteert dan de zomerband.

Dit komt door een andere samenstelling van het rubber. De winterband is van een zachtere rubbersoort gemaakt en heeft bovendien een ander profiel. Met name onder winterse omstandigheden bij sneeuw en sneeuwmodder presteren winterbanden hierdoor veel beter dan zomerbanden.

ijzel 2
Foto uit Grootegast (Groningen). De straat is veranderd in één grote ijsvlakte. (Leo Roetman)

Een winterband is dus een band die onder winterse omstandigheden goede grip biedt. In veel Europese landen zijn winterbanden dan ook verplicht in het winterseizoen. Ze zijn niet alleen veiliger, maar zorgen ook voor een betere doorstroming in het verkeer door meer grip. Geadviseerd wordt om de banden te vervangen als ze minder dan 4 mm profiel hebben om zo de goede rijeigenschappen blijvend te kunnen garanderen.

Extra grip door winterbanden

Winterbanden-sneeuw
In de Alpenlanden zijn winterbanden verplicht tijdens de wintermaanden en dat is maar goed ook.

Vooral tijdens sneeuw merk je het verschil heel erg goed in vergelijking met de zomerbanden. Je hebt veel meer grip en dat merk je al bij het wegrijden. Angst voor het rijden in de sneeuw? Niet meer met het aanschaffen van winterbanden. Wat een verschil! De remweg is ook vele malen korter zodat je niet meer in een bonkende auto zit waarbij het ABS systeem overuren maakt.

Winterbanden zijn fabeltjes? Nee dus, ze zijn een regelrechte uitkomst. Natuurlijk maakt de autobranche daar dankbaar gebruik van, maar ik ben blij dat ik ze heb. Het is veel relaxter rijden en ik pleit dan ook voor het verplicht stellen van winterbanden bij winterse omstandigheden in heel de Benelux. Het is een feit dat als iedereen winterbanden zou gebruiken bij winterse omstandigheden het de veiligheid van het wegennet ten goede komt. Het zou zelfs beter zijn voor de doorstroming van het verkeer.

Met meer grip komt het voertuig beter weg van zijn plek en met een iets hogere snelheid zit er meer gang in het verkeer. Dat wil natuurlijk ook weer niet zeggen dat u met winterbanden de maximum toelaatbare snelheid perse moet gaan halen want dan komt schijnveiligheid om de hoek kijken.

Hoeveel kosten winterbanden?

Wat kost dat geintje dan wel niet? Het liefst houden we natuurlijk de knip dicht. Het makkelijkste is als u er voor kiest om dit te laten doen bij een autobedrijf. Deze haalt de zomerband van de velg en monteert daar de winterband op. De zomerbanden kunnen tegen meerprijs opgeslagen worden. Vaker wordt er echter gekozen voor een setje winterbanden op andere velgen. Het voordeel hiervan is dat ze makkelijker te monteren zijn en u dit ook zelf thuis kunt doen. Hiermee kunt u eventueel kosten besparen.

Online bestellen via internet bijvoorbeeld via Popgom gaat makkelijk en bespaart geld. Zo zijn er al complete setjes te verkrijgen (velg+band) voor 400 euro. Winterbanden zonder velgen zijn er al vanaf 200 euro. Natuurlijk wel afhankelijk van de bandenmaat. Het grootste voordeel is dan nog wel dat de (zomer)banden niet verder slijten. Daardoor doe je dus langer met een set banden. De uitgave valt dus echt mee.

noodweer benelux in de sneeuw

Wat is een logisch eindoordeel?

Wij kunnen winterbanden dan ook alleen maar adviseren. De temperatuur ligt in het winterseizoen een groot deel van de dag vaak onder de 7 graden. Ook tijdens zachte winters. Bij deze lage temperaturen zijn de rijeigenschappen van winterbanden beter dan zomerbanden. Tijdens sneeuwval komen winterbanden nog beter tot hun recht.

Bijkomend voordeel is dat uw andere banden niet verder afslijten zodat u langer met deze banden kunt doen. In ons druk verkeer zouden winterbanden de kans op ongelukken kunnen verkleinen. Het wordt dan ook tijd voor de overheid om winterbanden verplicht te stellen tijdens winterse omstandigheden.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken