8 januari 2014 - 2 min. lezen 50 reacties

Als weerliefhebber konden we de afgelopen dagen niet klagen. Het kwam geregeld tot flinke regenval met zelfs enkele fikse onweders. Dat in schril contrast met de weersituatie in grote delen van Noord-Amerika waar Koning Winter met de scepter zwaait/zwaaide. Dat winters weerbeeld lijkt zich volgens de jongste weerkaarten ook te gaan uitbreiden naar grote delen van Europa. Erg negatieve temperaturen zoals ze dat aan de overkant van de Atlantische Oceaan hebben gekregen verwacht ik natuurlijk niet.

Winter loert om het hoekje dankzij duikende depressies

De afgelopen weken werd door menig weerliefhebber gespeurd en gezocht naar winterse aspiraties. Vooral het Amerikaans weermodel (GFS) en het Europees weermodel (ECMWF) kregen het daarbij hard te verduren met geregeld de nodige ergernissen op de F5-toets… Als u één van deze mensen bent, heb ik goed nieuws.

In en vooral na het komende weekend lijkt de zuidwestelijke luchtstroming een hak te worden gezet met de intrede van koelere / koude lucht uit het oosten van Europa (via het proces van transportkou).

duikendedepressie

Dat wordt namelijk veroorzaakt door een erg zuidelijke straalstroom op de Atlantische Oceaan en een iets voorzichtigere uitstroom van koude lucht boven Groenland. Hierdoor gaan depressies afvlakken en met de zuidelijke straalstroom op zoek naar ‘warmere’ oorden. In dit geval de Middellandse Zee. Vanaf dat moment heten we het ‘duikende’ depressies.

Vorst en sneeuwval

Of deze (virtuele) winterprik gaat uitmonden in een gelijkaardige situatie als 2012-2013 is nog maar af te wachten. Wat wel vertrouwen schept is de gelijkwaardige setting waarmee de weermodellen op de proppen komen. Telkens duikt er een depressie richting de Middellandse Zee en kan de koude lucht aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied in het noorden naar omlaag stromen.

Vervolgens neemt een depressie op de Middellandse Zee haar taak op zich om transportkou uit het verre oosten (Rusland) op de rails te zetten. Als dit dreigt te lukken en de brongebieden kunnen snel afkoelen, dan is vorst overdag en natuurlijk ‘s nachts heel goed mogelijk. Of het meteen tot sneeuwval zal komen is nog niet te voorspellen. Vaak zijn sneeuwsituaties met een oostelijke luchtstroming bijzonder moeilijk te voorspellen en hanteren wij vaak de termijn van 24 tot 48 uur op voorhand.

winter loert om het hoekje

Relevante artikelen rond winterweer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken