6 februari 2016 - 5 min. lezen 12 reacties

Ons weerbeeld is de komende dagen onderhevig aan een sterke straalstroom boven de Atlantische Oceaan. Dat brengt ons regen, maar vooral ook veel wind. Vooral de nacht naar zondag verloopt onstuimig met een vrij krachtige wind uit het zuiden (5-6 Beaufort). De windstoten pieken richting 70 tot 90 km/u. In combinatie met neerslag kan dit een gevaarlijke cocktail worden voor mensen die zich in het verkeer begeven. Hou hier rekening mee. Op zondag wordt het tijdelijk iets rustiger met een vrij krachtige bries uit het zuidwesten.

De nacht naar maandag krijgen we deel twee te verwerken. Volgens de meest recente weerdata komt er dan tijdelijk een volle storm te staan op de Noordzee (9 Beaufort uit zuidelijke richtingen). Het moge duidelijk zijn, de winter krijgt geen voet aan de grond in België en Nederland. Dat lijkt zeker de komende 5-7 dagen aan te houden. Merk op dat ook elders in Europa amper een spoor van Koning Winter te bespeuren valt. In Noord-Amerika daarentegen is het regelmatig prijs.

Droge zaterdag, maar winderig

Mensen die carnaval uitbundig vieren in de Benelux moeten het weerbericht nauwlettend in de gaten houden. Het Amerikaans weermodel GFS berekent voor de komende 12 uur een vrij droge episode. De wind trekt zich hier weinig van aan, in de namiddag variëren de windstoten tussen 50 en 70 km/u. De maxima schommelen rond 11°C als gemiddelde waarde in België en Nederland.

temperatuurkaart zaterdag
De zachte lucht stroomt over de Benelux. Van winter is geen spoor te bekennen.
windstoten zaterdagavond
De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) komen kort op elkaar te liggen. De windstoten pakken uit in de avondperiode.

Actieve regenzone in de nacht naar zondag

Boven het UK is de regenzone reeds zichtbaar. Dit systeem, verbonden aan een complex lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, trekt in de loop van de nacht naar zondag over de Benelux.

actieve regenzone boven UK
Bewolking afkomstig van de regenzones boven het westen reikt nu reeds over België en Nederland. Voorlopig houden we het droog op deze zaterdag.

Weermodellen voorspellen gemiddeld 2 tot 5 mm. De wind trekt vooral voor het systeem aan tot krachtig uit zuidelijke richtingen met enkele gemene windstoten (70 tot 90 km/u). Zondagvoormiddag neemt de wind tijdelijk af tot matig/vrij krachtig. De maxima kiezen op zondag voor 9-10°C.

neerslaghoeveelheid zondagochtend
Het koudefront brengt in de nacht van zaterdag op zondag lichte regen. Opgelet in combinatie met windstoten die pieken tot 80-90 km/u.

Stormveld nadert op maandag

Terwijl we op zondag profiteren van een tijdelijke rustpauze met betrekkelijk minder wind, moeten we de situatie in de nacht naar maandag nauwlettend in de gaten houden. Een randdepressie ontwikkelt zich op de sterke straalstroom en gaat zich vervolgens uitdiepen. Aan de zuidelijke flank van dat lagedrukgebied komt een stormveld te staan met 8-9 Beaufort in de buurt van België en Nederland. Vooral na middernacht zinspelen diverse weermodellen op hevige windstoten die pieken richting 90-100 km/u en een gemiddelde windsnelheid van 7-8 Beaufort boven de Benelux. En alsof dat allemaal nog niet voldoende is, passeert er tegelijkertijd een actieve neerslagzone. Er valt lokaal 5 tot 10 mm regen, waarbij vooral bij lokale buien windstoten kunnen optreden die boven de 100 km/u gaan. Uitkijken is de boodschap.

gemiddelde windsnelheid tijdens storm
Na middernacht (nacht van zondag op maandag) komt er een intens windveld boven de Benelux te liggen. Gemiddeld 60 km/u zorgt voor een uiterst winderige situatie. Matig uw snelheid.
windstoten tijdens stormveld maandag
Tijdens het hoogtepunt van de storm pieken de windstoten tot 100 km/u boven België en Nederland. Bij onweerachtige buien kunnen de windsnelheden boven 100 km/u pieken met gevaar voor windschade.
actieve neerslagzone maandagochtend
De neerslagzone die ons beïnvloedt maandagochtend is een stuk actiever dan het exemplaar van enkele uren geleden. Er kunnen ook enkele onweerachtige buien verscholen zitten in de neerslagzone. Kans op windschade bij dit soort exemplaren is aanwezig.

Waarschuwingskaart vanwege windstoten

Vanwege de windstoten en de stormkansen is er opnieuw een waarschuwingskaart actief. De periode is geldig tot en met zondagmiddag. In de loop van zondagmiddag vernieuwen we dit artikel met een 2e waarschuwingskaart voor de situatie tussen zondagavond en maandagmiddag. Er werd gekozen voor een level 1 waarschuwingszone voor een breed gebied binnen de Benelux. Vooral de doortocht van losse buien kunnen gemene windstoten tot 70-90 km/u opleveren. Uw snelheid aanpassen in het verkeer is een must.

stormwaarschuwing 7 februari 2016
De waarschuwingskaart voor zaterdag op zondag kiest voor een level 1 gebied boven het westen en midden van de Benelux. Op volle Noordzee komt tijdelijk een stormveld te staan (8-9 Beaufort). Op zondag volgt een nieuwe waarschuwingskaart die de situatie voor de volgende 12 uur zal belichten.

UPdate zondag 7 februari 2016

Weermodellen GFS en WRF berekenen voor komende nacht nog steeds een stormveld uit zuidwestelijke richtingen. Vooral het westen van België en Nederland moeten daarbij uitkijken naar de doortocht van het koudefront. Er is mogelijk sprake van een LEWP (regenzone met verscholen boogsegmenten). Dit soort situaties kunnen gemakkelijk windschade veroorzaken daar de windsnelheid van bovenaf richting omlaag wordt getransporteerd. De situatie is vooral in de gaten te houden tussen middernacht en maandagochtend. Daarom een keuze voor een vrij brede level 2 waarschuwing voor de westelijke regio’s. Elders voorlopig een HIGH end level 1.

stormweer zondagnacht

Mensen die vragen hebben, kunnen natuurlijk altijd met ons in contact komen via onderstaande reacties, we voorzien jullie graag van meer informatie.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken