3 november 2016 - 2 min. lezen 2 reacties

Deze ochtend werd een bijzondere wolkenformatie gespot in Appelscha, Nederland. Het gaat om een morning glory en geeft de indruk aan de toeschouwer dat het geheel rolt. We zouden in principe dus ook de term ‘rolwolk’ kunnen gebruiken. De familie van de ‘rolwolken’ is verbonden aan de overkoepelende term die we ‘arcus‘ heten. In de zomerperiode zijn shelfclouds/arcussen regelmatig te zien als voorbode van fiks onweer. Deze ochtend bracht de morning glory in Appelscha geen onweer.

morning-glory-appelscha
In de ochtend van 3 november 2016 was deze spectaculaire morning glory te zien boven Appelscha. Michel Tel was de gelukkige weerfotograaf. Zelf ook zo’n indrukwekkende wolkenformatie kunnen fotograferen en/of filmen? Contacteer ons zeker via het mailadres [email protected].

Hoe ontstaat een morning glory?

Strikt genomen mag de term ‘morning glory’ alleen gebruikt worden voor deze wolkenformatie in het noordoosten van Australië. Elders in de wereld wordt vaak gesproken van de rolwolk. Echter, het is algemeen aanvaard dat deze termen door elkaar worden gebruikt.

Volgens wetenschappers hebben ze te maken met zwaartekrachtsgolven en convergentie van twee verschillende luchtsoorten. Koelere zeelucht wordt als het ware het binnenland ingestuwd wat gaat interfereren met een hogere temperatuur op het vasteland. Er ontstaat condensatie die vervolgens een rolwolk genereert.

Handig voor de wolkenliefhebbers:

het-ontstaan-van-een-morning-glory
Het principe van een morning glory of rolwolk kan verklaard worden door de condensatie bij twee verschillende luchtsoorten. Foto via Patrick uit Zaandam (weerwoord.be)

Uitleg via onze goede vrienden van Wikipedia: De Morning Glorywolk is een zeldzaam weerfenomeen dat zich overal ter wereld kan voordoen, maar vaak voorkomt in de Golf van Carpentaria.

Filmpje van deze gekke wolkenformatie

Eerder in 2016 werd een gelijkaardige wolk gespot boven Lake Michigan (1 van de 5 grote meren in het noorden van de Verenigde Staten). Onderstaande beelden werden versneld om de ‘rollende’ beweging te illustreren. Het kan zijn dat bij het overtrekken van deze wolk de windsnelheid aan de grond tijdelijk gaat toenemen waardoor mensen de indruk krijgen dat er noodweer op komst is.

Bron foto’s: dropbears.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken