15 oktober 2016 - 5 min. lezen 0 reacties

Al tijden hebben we te maken met een stevige oostelijke stroming. Die voert droge, maar ook vrij koude lucht aan. Overdag bedraagt het kwik soms maar 10°C. In deze fase van oktober is 14°C normaal. Ook is de eerste nachtvorst van het seizoen geregistreerd. Het weer gaat echter op de schop.

Een depressie boven de Golf van Biskaje brengt een winddraaiing met zich mee: van oost naar zuid. Als gevolg daarvan krijgen we een warm weekend in de Benelux. Goede vooruitzichten dus voor het begin van de herfstvakantie voor Midden- en Noord-Nederland.

Scandinavisch hoog trekt zich terug

Afgelopen periode lag er een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië met een uitloper naar de Baltische Staten. Langs de oostflank hiervan werd er van oorsprong lucht uit het gebied rond de Barentszzee naar het zuiden getransporteerd. Hierdoor lagen de temperaturen in vrijwel heel Europa zowel overdag als ‘s nachts een aantal graden onder de norm. Een pluspunt was wel dat het overwegend droog was, afgezien van een koudeput die de afgelopen dagen uitgestrekte wolkenvelden veroorzaakte.

Het hogedrukgebied is echter aan slijtage onderhevig. Depressies boven Spanje en Italië laten de luchtdruk boven West-Europa geleidelijk zakken. Daardoor wordt het hoog gedwongen zich terug te trekken naar het noordoosten. Aangezien de depressies een vrij westelijke koers volgen (over de Golf van Biskaje naar Engeland), kan de wind in de Benelux bijdraaien naar het zuiden tot zuidoosten. Dat is de warme hoek in oktober. Het gevolg is dan ook dat de temperaturen op een beduidend hoger plafond terechtkomen. We krijgen zelfs een warm weekend, al arriveert het mooie en zonnige weer pas in de loop van morgenmiddag.

aangename-zondag-in-oktober
Hogedrukgebied nabij Scandinavië kiest voor een zuidoostelijkere koers waardoor de weg voor een zuidelijke luchtcirculatie open ligt. Boven het UK zorgt het lagedrukgebied voor wind en regenval.

Eerst nog een zwakke regenzone

Vanuit het zuiden raakt het vanmiddag en vanavond op de meeste plaatsen bewolkt. In het noordoosten van Nederland blijft de zon het langst van de partij. Later in de avond gaat het af en toe regenen. De meeste regen valt in West-Vlaanderen, lokaal misschien 10 mm. Elders valt er 1 tot 5 mm en wellicht blijft het langs de grens met Duitsland zelfs helemaal droog.

De regenzone vormt de voorste begrenzing van warmere lucht. Daardoor wordt het lang niet meer zo koud als eerder deze week: minima tussen 7 en 11°C. De oostenwind is aanvankelijk matig (3-4 Beaufort) en aan de kust tijdelijk nog vrij krachtig. In de loop van de nacht neemt de wind af en draait geleidelijk naar het zuiden.

Morgen is er aanvankelijk nog veel bewolking aanwezig. Gedurende de ochtend klaart het vanuit het zuiden geleidelijk op. ‘s Middags heeft de noordelijke helft van Nederland nog te maken met overwegend bewolkt weer, elders is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Tegen de avond breekt ook in Groningen de bewolking. Op andere plaatsen wordt het dan helemaal helder. De maxima liggen sinds lange tijd weer boven de norm: het wordt 13 tot 17°C bij een meest matige zuidenwind.

In de nacht is het kraakhelder. Alleen in het uiterste westen van Nederland en België komt wat hoge bewolking voor. Later in de nacht kan er in de Ardennen en Luxemburg lokaal (dichte) mist ontstaan. In het laagland blijft het bij een ondiepe mistbank. Minima van 5°C in de hogere delen van de Ardennen en Luxemburg tot 10°C langs de kust.

Warm weekend piekt op nazomerse zondag

Zondag is er veel zonneschijn in de Benelux. De dag start met (verkeershinderlijke) mist in Luxemburg, maar die lost in de loop van de ochtend helemaal op. Wat rest is een fraaie dag met hooguit wat sluierbewolking in het westen van de Benelux. Dankzij de zon loopt het kwik in de warme luchtsoort op naar 17 tot plaatselijk 22°C. We kunnen het met recht een vleugje nazomer noemen. De wind komt uit het zuidoosten en is matig van kracht. In de avond en nacht trekken er meer wolkenvelden vanuit het westen binnen. Later gaat het af en toe regenen, maar de hoeveelheden zijn klein.

zacht-herfstweer-in-oktober-2016
Door een zuidelijke hoogtestroming klimmen de temperaturen op zondag richting gemiddeld 20°C. Met de opklaringen in de rug ideale momenten om een herfstwandeling te plannen.

Weersverwachting herfstvakantie

Hoewel het een warm weekend wordt, lijkt dit weertype toch geen lang leven beschoren. Vanaf maandag trekken de eerdergenoemde depressies over de Benelux naar het oosten. Het wordt wisselvalliger met vaker perioden met regen of buien. Daarnaast gaat de temperatuur langzaam ook weer naar beneden toe: maandag en dinsdag is het 16°C, later in de week wordt het maximaal 13 of 14°C.

Op nog langere termijn zijn we de Scandinavische blokkade zich herstellen. Mogelijk keert de oostenwind in de tweede helft van volgende week weer terug. In dat geval blijft het vrij droog met kwikstanden iets beneden het langjarig gemiddelde.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken