Warm en onstabiel slot van de lente

Na een koeler intermezzo dat aan het begin van de week intrad, gaan de temperaturen tijdens de laatste dagen van mei weer omhoog. Maximumtemperaturen van meer dan 20°C zullen voor langere tijd weer gehaald worden. Zelfs de zomerse grens van 25°C komt in beeld. Daarnaast zal de kans op onweer ook weer flink toenemen, zodat het weerbeeld het best getypeerd kan worden als warm en onstabiel.

 • Bespreek het weer samen met 66.000 anderen (Facebook)

Vriendelijke donderdag met oplopende temperaturen

Het startsein voor deze warmere periode wordt morgen al gegeven. Na een frisse nacht met mistbanken (lokaal minima tot onder de 5°C) volgt een fraaie donderdag. Langs de kust is het van tijd tot tijd geheel zonnig. Boven land is iets meer bewolking aanwezig, maar ook daar doet de zon goede zaken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, al is een lokale regenbui boven het zuiden van België niet geheel uit te sluiten.

De temperatuur loopt op naar 15-18°C langs de kust en op de Nederlandse Waddeneilanden en 18-22°C elders in de Benelux. De wind is zwak tot matig (2 tot 4 Beaufort) en waait uit het noordoosten. In de nacht naar vrijdag wordt het geheel helder in het noorden van Nederland. Verder naar het zuiden is meer bewolking aanwezig en in Zuid-België valt een enkele geïsoleerde bui. De temperaturen dalen naar 7 à 8°C in Noord-Nederland en 9-13°C op andere plaatsen.

maxdonderdag

Maximumtemperaturen op donderdag (bron: wetteronline.de)

Lokale onweersbuien

Op vrijdag loopt de temperatuur verder op. Bij een matige oosten- tot noordoostenwind (3 tot 4 Beaufort) wordt het 18-23°C van noord naar zuid. Vanuit het zuiden gaat de zon in de loop van de middag echter steeds vaker schuil achter opbollende stapelwolken. Aan het einde van de middag kunnen er lokaal buien ontstaan. Een voorkeurslocatie voor deze buien is op dit moment niet aan te geven, maar in het noorden van Nederland is de kans daarop een stuk kleiner. Op de meeste plaatsen is de atmosfeer nog niet onstabiel genoeg om onweer te produceren. Een enkele donderslag is desondanks mogelijk. In de avond doven de buien weer grotendeels uit. De minimumtemperaturen bedragen 10-14°C waarmee het zacht te noemen is.

maxvrijdag

Maximumtemperaturen op vrijdag (bron: wetteronline.de)

Warm en onstabiel tijdens het weekend

In het weekend ontwikkelt zich een depressie ten zuiden van de Benelux. Hierdoor wordt het warm en onstabiel. Vooral in de loop van de dag (als de zon zijn opwarmende werk kan doen) neemt de onstabiliteit toe. Dat merken we zaterdag: in de ochtend is het nog droog, maar ’s middags ontwikkelen zich grote stapelwolken die uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Bij deze buien is er kans op hagel en zware windstoten. Verder kan er plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen, wat op sommige plaatsen mogelijk zelfs tot wateroverlast leidt. Houd de berichtgeving goed in de gaten!

Voordat de buien arriveren warmt het op naar 20-25°C. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig (2 tot 4 Beaufort) van kracht. Ook ’s avonds blijven er forse buien van zuid naar noord over de Benelux trekken waarbij er kans is op onweer, hagel en windstoten. In de nacht worden de buien minder in aantal, maar ze zullen niet geheel verdwijnen. Minima tussen 13 en 16°C.

warm en onstabiel zaterdag

Maximumtemperaturen op zaterdag. Op een aantal plaatsen kan de zomerse waarde van 25 graden gehaald worden. (bron: wetteronline.de)

capezaterdag

Tegelijk wordt het warm en onstabiel. Op de bovenstaande is de SB-CAPE voor zaterdag te zien, oftewel de onstabiliteit voor een luchtpakketje dat vanaf de grond opstijgt. Op veel plaatsen in de Benelux ligt deze waarde boven de 1000 J/kg, wat betekent dat onweer stevig kan uitpakken.(bron: wetteronline.de)

Zondag overdag leven de buien wederom op. Mogelijk zijn ze in omvang en kracht nog wat zwaarder dan op zaterdag. Opnieuw kunnen de buien vergezeld gaan van onweer, hagel en zware windstoten. De maxima voor zondag zijn erg onzeker: bij voldoende zonneschijn wordt de 25°C op uitgebreide schaal gehaald, bij hardnekkige wolkenvelden/buien zal het bij 20°C blijven. De matige wind (3-4 Beaufort) draait gedurende de middag bij naar het noorden, waardoor de temperatuur langs de kust gevoelig daalt.

warm en onstabiel zondag

Maximumtemperaturen op zondag volgens de ochtendrun van GFS. Hierbij moet gezegd worden dat de onzekerheid binnen de modellen erg groot is. Bij hardnekkige bewolking/buienrestanten pakt de temperatuur een aantal graden lager uit. (bron: wetteronline.de)

capezondag

De SB-CAPE (potentiële onstabiliteit) op zondag bedraagt in grote delen van de Benelux opnieuw meer dan 1000 J/kg. Wederom zijn er forse onweersbuien mogelijk. Kleine kanttekening: wanneer de maximumtemperatuur lager uitvalt zal de onstabiliteit ook afnemen. (bron: wetteronline.de)

Ostgewitter

De onweerssituatie die voor zaterdag en zondag is de kaarten staat, heeft veel weg van Ostgewitter. Wil je meer weten over deze onweerssoort, lees dan dit artikel.

Maandag en dinsdag warm en onstabiel, daarna herstel

Ook de eerste dagen van volgende week blijft de atmosfeer warm en onstabiel. Forse onweersbuien trekken over de Benelux. In totaal kan er de komende zeven dagen op sommige plaatsen 50 millimeter neerslag vallen, wat overeenkomt met de normale maandhoeveelheid voor mei. De temperaturen liggen op maandag en dinsdag tussen de 17 en 22°C. Dat het minder warm is, komt doordat de wind uit het westen (vanaf de Noordzee) waait.

neerslagtm31mei

De verwachte neerslaghoeveelheden tot het einde van de maand (bron: wetteronline.de)

Ten slotte nog een korte vooruitblik op de eerste dagen van de nieuwe maand: vanaf woensdag 1 juni lijkt de depressieactiviteit boven onze contreien te verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een hogedrukgebied. Waar de kern van dit systeem komt te liggen, is nog niet zeker. Komt het systeem boven de Atlantische Oceaan te liggen, dan krijgen we met een noordelijke stroming te maken en zullen de temperaturen vooral overdag gematigd blijven. Trekt het hogedrukgebied naar Scandinavië, dan draait de wind naar het oosten en wordt het juist zomers warm (25 graden of meer).

Bronnen:

 • Hartelijk dank voor de update! Zeer informatief.

 • Rizky Taufik

  De gegevens van de maand mei en van de lente zijn vrijgegeven en daaruit blijkt dat de maand mei in Belgie 0,6 graden te warm is verlopen, maar ligt nog binnen de normale (normaal is 13,6 en dit jaar was de gemiddelde temperatuur 14,2). De Lente verliep, dankzij April 0,7 graden te koud (Normaal 10,1, dit jaar 9,4)

 • Thomas

  Als we het weermodel WRF bespreken met als run de 06z, dan staat ons vanaf woensdag (morgen) een erg bewogen week te wachten. Op iedere dag zien we een behoorlijke onstabiliteit. Voorkeur voor het oosten van de Benelux. Het weekend lijkt het onweerachtigste te verlopen uit deze periode. Op zondag zijn in het oosten van België zelfs CAPE-waardes mogelijk tot (+) 2000 J/kg!

 • Kurt DH

  De meest frappante voorspellingen van GFS gisteren voor vandaag lijken het bij het rechte eind te hebben… Ging van gemiddeld 20 liter tot een plaatselijke uitschieter van 80 liter. Als je ziet dat er nu al op verschillende plaatsen meer dan 40 liter wordt genoteerd en er nog meer water afkomt dan denk ik dat de Amerikanen deze (bijzonder) moeilijke situatie goed hebben ingeschat!

 • Paulus Piet

  Inmiddels heeft het KNMI code oranje afgegeven voor grote delen van Nederland. http://www.knmi.nl/waarschuwingen

 • Paulus Piet

  Er komt toch weer een gebied aan met fors onweer. Die worden natuurlijk ook nog goed gevoed door de hoge tempraturen in het Noordoosten en Oosten van Nederland. Benieuwd of deze activiteit blijft naarmate het gebied naar het Zuidwesten trekt.

 • Thomas Van Hullebusch

  Regio Gent zware regenval en ontladingen

 • Paulus Piet

  Het onweerscomplex wat vannacht heeft huisgehouden boven Zuid-Duitsland is inmiddels aangekomen boven Zuidwest-Nederland. Weliswaar veel minder actief, maar met toch nog flink wat ontladingen en gedonder. Overigens is er wederom een zeer actief complex ontstaan boven het Westen van Duitsland, dit gebied steekt momenteel bij Noord-Limburg de grens naar Nederland over.

 • Thomas Verstraete

  Bedankt voor de info

 • Paulus Piet

  De modellen gaan alle kanten op, het is voor morgen zeer lastig te voorspellen allemaal. De positie van het lagedruk gebied, wat over Frankrijk naar Zuid-Duitsland trekt is alles bepalend.

 • Thomas

  Jezus, wat een onweerscomplex momenteel boven Zuid-Duitsland! Een upgrade naar een MCC is zelfs niet ondenkbaar!

 • Thomas Verstraete

  Er werd voor morgen zeer veel regen voorspeld maar op weer op locatie vind ik dit niet terug. Hoewel het KMI nog steeds van 10 tot 25 liter verwacht. Wat denken jullie hiervan?

 • Volgende week onweer in het weekend en het weekend daarop nog zwaarder onweer?

 • Peter

  Nu dat de temperatuur moeilijk boven de 20° raakt, wil dit dan zeggen dat onweersbuien zich moeilijker gaan ontwikkelen deze namiddag/avond? In limburg is het wel al begonnen

 • Thomas

  Doen we het Pinksterweekend nog eens over? :p

 • Olaf van Kooten

  3 uur ’s nachts pas? 🙁

 • Peter

  Ja inderdaad!

 • Thomas

  Even een CAPE-kaartje voor het plezier. 😉 Bij GFS 06z zien we rond 300 uur een sterke onstabiliteit!

 • Thanks Thomas, gaat behoorlijk los op de bliksemradar https://www.noodweer.be/bliksem-in-detail/

 • Thomas Van Hullebusch

  Onweersbuitje ontstaat ter hoogte van Menen

 • Paulus Piet

  Helaas heeft de GFS 6z run de CAPE waardes voor zaterdag en zondag flink bijgesteld voor de Benelux. De onstabiliteit lijkt zich meer naar het oosten te verplaatsen. Maar dit kan natuurlijk nog allemaal veranderen.

 • Zeer duidelijk @dexyroelvink:disqus