25 mei 2016 - 5 min. lezen 21 reacties

Na een koeler intermezzo dat aan het begin van de week intrad, gaan de temperaturen tijdens de laatste dagen van mei weer omhoog. Maximumtemperaturen van meer dan 20°C zullen voor langere tijd weer gehaald worden. Zelfs de zomerse grens van 25°C komt in beeld. Daarnaast zal de kans op onweer ook weer flink toenemen, zodat het weerbeeld het best getypeerd kan worden als warm en onstabiel.

Vriendelijke donderdag met oplopende temperaturen

Het startsein voor deze warmere periode wordt morgen al gegeven. Na een frisse nacht met mistbanken (lokaal minima tot onder de 5°C) volgt een fraaie donderdag. Langs de kust is het van tijd tot tijd geheel zonnig. Boven land is iets meer bewolking aanwezig, maar ook daar doet de zon goede zaken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, al is een lokale regenbui boven het zuiden van België niet geheel uit te sluiten.

De temperatuur loopt op naar 15-18°C langs de kust en op de Nederlandse Waddeneilanden en 18-22°C elders in de Benelux. De wind waait matig uit het noordoosten. In de nacht naar vrijdag wordt het geheel helder in het noorden van Nederland. Verder naar het zuiden is meer bewolking aanwezig en in Zuid-België valt een enkele geïsoleerde bui. De temperaturen dalen naar 7 à 8°C in Noord-Nederland en 9-13°C op andere plaatsen.

maxdonderdag
Maximumtemperaturen op donderdag

Lokale onweersbuien

Op vrijdag loopt de temperatuur verder op. Bij een matige oosten- tot noordoostenwind (3 tot 4 Beaufort) wordt het 18-23°C van noord naar zuid. Vanuit het zuiden gaat de zon in de loop van de middag echter steeds vaker schuil achter opbollende stapelwolken. Aan het einde van de middag kunnen er lokaal buien ontstaan. Een voorkeurslocatie voor deze buien is op dit moment niet aan te geven, maar in het noorden van Nederland is de kans daarop een stuk kleiner.

Op de meeste plaatsen is de atmosfeer nog niet onstabiel genoeg om onweer te produceren. Een enkele donderslag is desondanks mogelijk. In de avond doven de buien weer grotendeels uit. De minimumtemperaturen bedragen 10-14°C waarmee het zacht te noemen is.

maxvrijdag
Maximumtemperaturen op vrijdag

Warm en onstabiel tijdens het weekend

In het weekend ontwikkelt zich een depressie ten zuiden van de Benelux. Hierdoor wordt het warm en onstabiel. Vooral in de loop van de dag (als de zon zijn opwarmende werk kan doen) neemt de onstabiliteit toe. Dat merken we zaterdag: in de ochtend is het nog droog, maar ‘s middags ontwikkelen zich grote stapelwolken die uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Bij deze buien is er kans op hagel en zware windstoten. Verder kan er plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen, wat op sommige plaatsen mogelijk zelfs tot wateroverlast leidt. Houd de berichtgeving goed in de gaten!

Voordat de buien arriveren warmt het op naar 20-25°C. De wind komt uit een oostelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Ook ‘s avonds blijven er forse buien van zuid naar noord over de Benelux trekken waarbij er kans is op onweer, hagel en windstoten. In de nacht worden de buien minder in aantal, maar ze zullen niet geheel verdwijnen. Minima tussen 13 en 16°C.

warm en onstabiel zaterdag
Maximumtemperaturen op zaterdag. Op een aantal plaatsen kan de zomerse waarde van 25 graden gehaald worden.
capezaterdag
Tegelijk wordt het warm en onstabiel. Op de bovenstaande is de SB-CAPE voor zaterdag te zien, oftewel de onstabiliteit voor een luchtpakketje dat vanaf de grond opstijgt. Op veel plaatsen in de Benelux ligt deze waarde boven de 1000 J/kg, wat betekent dat onweer stevig kan uitpakken.

Zondag overdag leven de buien wederom op. Mogelijk zijn ze in omvang en kracht nog wat zwaarder dan op zaterdag. Opnieuw kunnen de buien vergezeld gaan van onweer, hagel en zware windstoten. De maxima voor zondag zijn erg onzeker: bij voldoende zonneschijn wordt de 25°C op uitgebreide schaal gehaald, bij hardnekkige wolkenvelden/buien zal het bij 20°C blijven. De matige wind (3-4 Beaufort) draait gedurende de middag bij naar het noorden, waardoor de temperatuur langs de kust gevoelig daalt.

warm en onstabiel zondag
Maximumtemperaturen op zondag volgens de ochtendrun van GFS. Hierbij moet gezegd worden dat de onzekerheid binnen de modellen erg groot is. Bij hardnekkige bewolking/buienrestanten pakt de temperatuur een aantal graden lager uit.
capezondag
De SB-CAPE (potentiële onstabiliteit) op zondag bedraagt in grote delen van de Benelux opnieuw meer dan 1000 J/kg. Wederom zijn er forse onweersbuien mogelijk. Kleine kanttekening: wanneer de maximumtemperatuur lager uitvalt zal de onstabiliteit ook afnemen.

Ostgewitter

De onweerssituatie die voor zaterdag en zondag is de kaarten staat, heeft veel weg van Ostgewitter. Wil je meer weten over deze onweerssoort, lees dan dit artikel.

Maandag en dinsdag warm en onstabiel, daarna herstel

Ook de eerste dagen van volgende week blijft de atmosfeer warm en onstabiel. Forse onweersbuien trekken over de Benelux. In totaal kan er de komende zeven dagen op sommige plaatsen 50 millimeter neerslag vallen, wat overeenkomt met de normale maandhoeveelheid voor mei. De temperaturen liggen op maandag en dinsdag tussen de 17 en 22°C. Dat het minder warm is, komt doordat de wind uit het westen (vanaf de Noordzee) waait.

neerslagtm31mei
De verwachte neerslaghoeveelheden tot het einde van de maand

Vanaf woensdag 1 juni lijkt de depressieactiviteit boven onze contreien te verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een hogedrukgebied. Waar de kern van dit systeem komt te liggen, is nog niet zeker. Komt het systeem boven de Atlantische Oceaan te liggen, dan krijgen we met een noordelijke stroming te maken en zullen de temperaturen vooral overdag gematigd blijven. Trekt het hogedrukgebied naar Scandinavië, dan draait de wind naar het oosten en wordt het juist zomers warm (25 graden of meer).

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken