11 juni 2015 - 4 min. lezen 15 reacties

We beleven dagen met een fors onweerachtig weertype! Exact 1 week geleden werden we reeds getrakteerd op fiks onweer en dat lijken we de komende 24 uur over te doen. 4 en vooral 5 juni 2015 gingen de archieven in als warme dagen met een thermische uitschieter op vrijdag. Op veel plaatsen werd het ruim 30 graden. Ook vandaag en morgen kunnen we genieten van Spaanse luchtmassa’s die via een klein lagedrukgebied ten westen van Frankrijk richting het noorden van Europa worden gestuwd.

Het is allemaal opnieuw een tijdelijke situatie omdat de warmte/hitte op vrijdag verdreven wordt door enkele fikse onweersbuien. In tegenstelling tot een week geleden mogelijk onweer van een ander kaliber.

Zomerse donderdag

Vooraleer we de synoptische situatie voor vrijdag uit de doeken doen, willen we toch ook deze mooie donderdag in de bloemetjes zetten. Met een landelijk gemiddelde van 25 graden, een licht briesje uit het noordoosten voelt het bijzonder aangenaam aan. Geen zweterige toestanden en geen enkele kans op onweer.

Voor veel zomerliefhebbers zijn dit de dagen die we willen krijgen. Helaas leven we nog altijd heel dicht bij onze Noordzee en net die invloed zorgt ervoor dat warmte-opstoten geen lang leven beschoren zijn. Mogelijk dat er later deze maand wordt gewerkt aan een iets stabielere configuratie op de weerkaarten.

  • Mogelijk type onweer op vrijdag: MCS

Wat mogen we op vrijdag verwachten?

Goed, over naar de reden waarom u deze blogpost leest: de onweerskansen op vrijdag. We zien opnieuw een klassieke configuratie met op de Atlantische Oceaan een trogvormig systeem welke forse WAA naar het noorden van Europa stuwt. Deze WAA (warm air advection) wordt in de loop van vrijdag afgebroken door een nieuwe thermische vore. Op deze zone zullen nieuwe onweersbuien ontstaan (mede geholpen door de hoge temperaturen van 30 graden of meer).

We verwachten dat systeem ergens tussen 12:00 en 17:00 over België. De gebieden in het zuiden van Nederland moeten logischerwijs nog wat langer wachten op deze thermische zone. Na de doortocht van deze thermische zone volgt het koufront. Dit lijkt pas in de vooravond en nachtperiode over de Benelux te trekken met een verhoogde kans op buien.

fors onweerachtig op 12 juni 2015

Door het gebrek aan windschering hebben wij de Benelux voorzien van een gele (level 1) en oranje kleur (level 2) op de schaal. De gebieden in de gele zone worden gevolgd vanwege het ontstaan van onweersbuien. De oranje kleur houdt rekening met de overvloedige neerslag die buien kunnen veroorzaken in de betrokken zone.

We zien namelijk een erg trage treksnelheid in de onderste luchtlaag van de atmosfeer waardoor stevige exemplaren een (hele) lange tijd over hetzelfde gebied kunnen trekken. Gevaar voor wateroverlast is hier dus aan de orde.

De kans op hagel is eveneens aanwezig bij deze grote thermische verschillen. Aan de grond wordt het zo’n 31,32 graden terwijl het in een krachtige bui gemakkelijk tot -50 graden kan gaan. Deze enorme verschillen gaan morgen lokaal ook voor hagel zorgen. Huidige diameter van de steentjes varieert tussen 1 en 4 cm maximaal. Kansen op hagel in de gaten houden via de hagelradar.

Technische fiche van deze onweerskansen

Liefhebbers van onweer zullen al wel vertrouwd zijn met de parameters die we gebruiken. Zo hebben we interessant onweer 3 facetten nodig. Enerzijds latente onstabiliteit uitgedrukt in CAPE. Anderzijds hebben stormjagers daarbij graag een vleugje windschering zodat de buien zich kunnen organiseren en/of ontwikkelen tot heuse supercells. Deze type buien behoren de crème de la crème onder de buien en veroorzaken hevige windstoten, bijzonder grote hagel en/of windhozen.

Voor vrijdag 12 juni 2015 is de kans op dergelijke cellen kleiner omdat zowel tussen 0-1 km als 0-6 km de windschering relatief laag is. Als laatste facet is ook de triggering van cruciaal belang. Zonder vuur aan de lont mogen we zelfs bij een hoge CAPE en voldoende windschering onweer op onze buik schrijven.

Na vrijdag nog steeds warm en veel zon?

Traditioneel gaat het zomerweer even op stap na de doortocht van een thermische vore/koudefront. Dat zien we ook na vrijdag gebeuren wanneer de luchtstroming draait van zuid naar noord en gevoelig frissere lucht binnenkomt vanaf Nederland. Het lijkt hier echter weeral om een tijdelijke dip te gaan, want zowel GFS als ECMWF zinspelen op een nieuwe hogedrukgebied dat zich afsnoert van het honkvast exemplaar regio Ierland.

Het slechte weer met onweders verplaatst zich verder naar het zuiden van Europa (Frankrijk).

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
2 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen