18 januari 2015 - 4 min. lezen 10 reacties

Het zat al een tijdje in de berekeningen en nu is het zover dat er een licht winterse periode aanbreekt. Ik schrijf het bewust zo op omdat we qua winterweer nog niet veel gehad hebben de afgelopen tijd. Wat houdt die winterse periode dan in? We verwachten temperaturen beneden normaal, soms wat winterse neerslag en grote kans op nachtvorst.

Kunnen de schaatsen uit het vet en moeten we ons opmaken voor een felle vorstperiode? Het antwoord daarop is nee. Daarvoor liggen de weerkaarten niet goed en ziet het er ook op de lange termijn er nog niet goed uit. Al zijn er altijd natuurlijk wel wat kansjes.

Waarom kwakkelweer?

Ik vind de definitie “kwakkelen” wel goed passen. Net of de weergoden niet weten wat ze willen. Zullen we het laten vriezen of laten dooien? We doen wel allebei van wat dan is iedereen tevreden. Nou ja dat valt natuurlijk nog te bezien. Uiteraard loert bij dit weertype gevaar van vorming van rijm en ijsplekken, zeker in de nacht en ochtend is het hiervoor opletten geblazen.

Als er winterse neerslag verwacht wordt kan dit dan ook (tijdelijk) gladheid opleveren.

Welke neerslaghoeveelheden?

Voorlopig lijken de neerslag hoeveelheden echter mee te vallen. Als het nog tot echt winterweer wil komen moeten we onze hoop gaan vestigen op februari. Eerst gaan we nu kijken voor de situatie van vandaag en morgen (zondag/maandag) als een front passeert met ook winterse neerslag.

satteliet-sat24

Regen of sneeuw?

We nemen er de satellietbeelden eens bij en daarop zien we een uitgestrekte wolkenband van noordwest Frankrijk tot over de Benelux lopen. Daaruit valt neerslag, meest nog in de vorm van regen maar lokaal wordt al natte sneeuw gemeld. Om de neerslag als sneeuw te laten vallen dan moeten alle parameters goed zijn en daar voldoen we op dit moment nog niet aan. Toch gaat de natuur ons waarschijnlijk een handje helpen en gaat door doorvallende neerslag (isothermie) de bovenlucht afkoelen.

Verder landinwaarts gaat dit later vandaag en vannacht lichte sneeuwval opleveren. Aan de kust en in een brede kuststrook verwacht ik meer de vloeibare vorm al is het niet ondenkbaar dat ook daar enkele vlokken gezien worden. Het probleem is dat de wind momenteel een westelijke component heeft en daarbij koelt de onderste luchtlaag niet genoeg af om de neerslag in een vaste vorm naar beneden te zien komen.

ecmwf sneeuw 2015

De neerslagband beweegt zeer traag oostwaarts om in de loop van maandagochtend langzaam weg te trekken naar onze buurlanden. Later vandaag dus kan de neerslag, indien deze voldoende van intensiteit is overgaan in (smeltende) sneeuw. Globaal gezien verwacht ik dat de meeste kans daarvoor weggelegd is over een strook in het midden van België (lijn Brussel en oostelijker) en in Nederland ten oosten van de lijn Tilburg, Utrecht, naar Groningen.

sneeuwhoogte wetteronline

Om dat proces nog even te laten zien zie je op de bovenste kaart in een brede kuststrook de vorstgrens rond 300 meter liggen. Hier kan dan alleen sneeuw waargenomen worden als de intensiteit heel hoog ligt. Hoe verder landinwaarts hoe minder invloed van de zee en mede doordat in aanhoudende neerslag de onderste luchtlaag ook verder afkoelt is dit net genoeg om de neerslag tot aan de grond als sneeuw te laten vallen. Hier ligt de verwachte vorstgrens vannacht dan ook onder de 100 meter.

Er kan zich in de oostelijke helft een sneeuwtapijtje vormen maar ik verwacht nergens meer dan enkele cm’s. Op een enkele plek in het oosten misschien 5 tot 8 cm. Ook in de Ardennen verwacht ik die hoeveelheden.

kaart GFS luchtdruk

Weersvooruitzichten

Donderdag kan weer een interessante dag worden als een lagedrukgebied vanaf IJsland afzakt naar onze omgeving. Dit kan weer sneeuwval geven al zijn de juiste details nog niet bekend. Dat hangt af van de exacte positie. Verder zien we een hogedrukgebied bij de Azoren en in de buurt van Scandinavië. De blokkade die eerder door mij aangeven werd komt niet goed uit de verf. Hierdoor kan de winter (vorst) zich niet goed vastzetten in onze omgeving.

kaart GFS luchtdruk termijn

Bovenstaande weerkaart geeft weer dat we ons later begeven in een soort “niemands” landje. De Oceaan staat constant te trappelen om de aanval met zacht weer te openen. De Groenland blokkade is immers opgeheven omdat daar de luchtdruk laag is. Enige redding is het hogedrukgebied ook wel de Russische beer genoemd die op de weerkaarten zichtbaar wordt.

Echter is de positie hier niet goed en zou deze retrograads westelijker moeten komen te liggen. Dat gebeurt echter zelden. Voorlopig blijft dus het winterse kwakkelweer aanhouden.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen