29 maart 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Dit weekend lieten we de winter ‘volledig’ achter ons en namen we afscheid van het winteruur. In de nacht van 28 op 29 maart schakelden we over van winteruur naar zomeruur. Precies wil dit zeggen dat we de klok 1 uur vooruit moesten draaien. 2 uur werd 3 uur. Helaas duurt het komende weekend dus 1 uur minder. Het positieve is dan weer dat het vanaf deze avond een uur langer licht is.

Hadden we vroeger ook winter en zomeruur ?

Hiervoor moeten we terug naar de zomer van 1780. Een Amerikaanse politicus en fysicus wou door een uur wisseling kaarsen besparen maar zijn plan ging toen niet door. Tijdens de eerste wereldoorlog werd voor het eerst het zomeruur ingevoerd in Duitsland. Dit was echter tijdelijk tijdens de oorlog. Ook in wereldoorlog 2 werd opnieuw tijdelijk in verschillende landen zomer – en winteruur ingevoerd.

zomeruur 2015

De oliecrisis in 1973 was de uiteindelijke doorslag om in 1976 in Frankrijk het zomeruur opnieuw in te voeren. In 1977 volgde België en Nederland en begin 1980 hadden alle Europese landen winter en zomeruur ingevoerd.

Hoeveel landen hebben deze maatregel ook ?

Zomer en winteruur past men niet enkel in de Europese Unie toe. Het zijn vooral de landen rond de evenaar die geen gebruik maken van winteruur en zomeruur. In de volgende landen is deze regeling wel van kracht: Australië, Brazilië, Canada, Chili, Cuba, Egypte, Filipijnen, Guatemala, Honduras, India, Iran, Israël, Japan, Jordanië, Kirgizië, Mexico, Namibië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Peru, Rusland, Syrië, Taiwan, Tunesië, Verenigde Staten en Zuid-Korea.

Gevolgen van uur wisseling

Het positieve is dat het tijdens de avond een uur langer licht is en dat we dus langer buiten kunnen vertoeven. Hierdoor zouden we ook minder elektriciteit verbruiken. De meeste mensen hebben echter weinig problemen om met een uurtje minder slaap door te komen. Anderen zijn dan weer verstoord in het slaappatroon en hebben duidelijk moeite met een uurtje minder. Ook is vastgesteld dat er in de week na de uur wisseling meer ongevallen op de weg gebeuren.

In de nacht van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober 2015 schakelen we opnieuw over op het winteruur.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

2 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen