20 juni 2015 - 4 min. lezen 2 reacties

Liefhebbers van 25 graden en veel zonneschijn kunnen de komende 2 maanden alleen maar hopen dat de voorspellingen waarheid worden. Tot nu toe stelde het weerkundig jaar 2015 vrij teleur met regelmatig te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Af en toe een speldenprik begin juni van wat zomerse hitte, maar daarmee is ook alles gezegd. Neen, we zijn op zoek naar een stabiele configuratie op de weerkaarten met een zachte zuidwestelijke bries en temperaturen die vrij geleidelijk klimmen.

Het gaat veranderen mensen! Nog even volhouden en door de spreekwoordelijke zure appel heen bijten. Er zitten weer warme zomerdagen aan te komen. Kan het aangekondigde warme zomerweer dan wat langer blijven of is het na een paar dagen van warm zomerweer weer gedaan? That’s the question.

Valse start van de zomer

wolken

Gisteren waren er prachtige wolkenstraten te zien. Een typisch verschijnsel bij een noordwestelijke aanvoer van polaire lucht. Uit de bewolking vielen plaatselijk enkele regenbuien. Dit weerbeeld blijft bepalend voor ons weer tot woensdag. Verantwoordelijk voor dit koele en enigszins natte weerbeeld is het vastgeroeste stromingspatroon op de weerkaarten. Dat het nu wel tot wat meer regen komt, heeft te maken met wat actievere fronten die ons passeren. Een druppel op een hete plaat helaas.

Alpen koel en extreem nat

sneeuw Alpen

Wees maar blij dat u niet in de Alpen zit. Deze regio heeft het al weken moeilijk in de noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Vooral aan de noordkant van de Alpen. Vanmorgen viel er sneeuw vanaf 2000 meter hoogte. (bekijk hier de webcambeelden).

Door het Azorenhoog hebben ze daar te maken met een Nordstau waarbij de vochtige oceaanlucht botst tegen de bergen en deze zorgt voor langdurige neerslag. Ook daar hebben ze dus te maken met een geblokkeerd stromingspatroon en is het wachten op betere tijden.

wolkenanimatie

De situatie is hier afgebeeld op de weerkaart. Een relatief koude luchtcirculatie met aanvoer van vochtige lucht met wolken en regen. U ziet de Alpen in de neerslag zitten en sneeuw valt er boven de 2000 meter.

Vanaf woensdag warmer en meer zon

weerkaart- donderdag- ECMWF

Woensdag draait de stroming naar zuidwest door een sturend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Deze zorgt voor flinke WAA waardoor een uitloper van het Azorenhoog warme lucht naar ons land transporteert. De koelere luchtstroming zijn we dan kwijt. In de plaats komt een droog weertype met zonnige periodes en waarbij de temperatuur in die warme lucht kan oplopen naar 20 tot 25 graden.

Blijft de warmte of weer koeler?

weerkaart maandag ECMWF

Rond de maandwisseling wordt het spannend. Blijft de warmte of wint de koelere lucht vanaf de Atlantische Oceaan weer terrein? Het Amerikaanse weermodel GFS laat de warmere lucht winnen terwijl het Europees weermodel ECMWF het koelere weertype opnieuw laat zien.

Maar ook in dat geval ligt een nieuw warmbloedige depressie klaar om warme lucht (weergegeven met nummer 1 in het plaatje) onze kant op te sturen. Dit komt door flinke WAA zodat het Azorenhoog weer kan aanzwellen en meer het Europese continent op kan trekken. Hiermee wordt dan de relatief koude noordwestelijke stroming doorbroken.

We praten natuurlijk nu niet meer over de betrouwbare termijn, maar over de trend van de weermodellen. Deze laten zien dat het warmere weer op termijn, betere kansen van slagen heeft en na een tijdelijke onderbreking (toenemende onweerskansen) weer sneller terug kan keren. Dat zou in lijn liggen met de verwachting van de klimaatmodellen.

Die voorspelden namelijk een warme zomer. We gaan het zien. Eerst en vooral moet het huidige stromingspatroon, met frequent een noordwestelijke luchtcirculatie, definitief doorbroken worden. En net dat is iets wat we tot op vandaag (zaterdag) nog niet weten. Spannend!

Ensemble Brussel, kans op warm zomerweer stijgt

ensembles Brussel

Tenslotte het ensemble op het 850 hPa vlak (1500m hoogte): u ziet dat de helft van de berekeningen de opgaande warme trend volgen. De temperatuur stijgt mogelijk naar een waarde tussen 15 en 20 graden. Dit is de warmste variant die mogelijk is en die we al 2 keer gehad hebben dit seizoen middels de Spanish plume. Een zuidelijke luchtstroming is hiervoor verantwoordelijk en daarmee zijn tropische temperaturen mogelijk.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen