19 juli 2015 - 5 min. lezen 8 reacties

Nog “nooit” was het weerbericht zo belangrijk als nu, want de zomervakantie is volop bezig en er staat ook nog een zeer groot dancefestival op het programma. Qua weerbeeld mogen we echt niet klagen. Veelal is het droog geweest en de temperatuur was ook regelmatig erg hoog. Op en top zomerweer dus. In het vorig artikel haalde ik aan dat korte warmtegolven de trend zouden kunnen worden van deze zomer. Hoe zal dit zich evolueren de komende week?

Zomerweer verliest grip

GFS -zondag 19-07-2015- 850 hPa

De komende week hebben we te maken met een westelijke stroming. Hiermee wordt op een heel voorzichtige wijze de warme lucht steeds verder verdreven. De bovenstaande weerkaart schetst de temperatuur op het 850 hPa vlak. In de rode kleuren is het hoogzomers en heet en de gele kleuren geven het gematigde zomerweer aan.

Een westelijke stroming staat altijd garant voor gematigd (warm) weer in onze omgeving zonder al te veel uitschieters, immers het (koele) zeewater ligt voor de deur. Dat betekent dat de komende week de temperatuur bij ons het meest schommelt tussen de 20 en 25 graden in de middag.

Op dinsdag en woensdag kan het nog ruim 25 graden worden, vooral in de oostelijke helft. Het hete weertype gaat zich geleidelijk terugtrekken naar de gebieden waar dit normaal is voor deze tijd van het jaar. Langs de Middellandse Zee zit u dus safe. Later op woensdag als de warme lucht verdreven wordt, is er kans op onweer vooral in de zuidoostelijke helft. De signalen daarvoor zijn aanwezig maar nog niet overtuigend.

Ligging van de straalstroom

GFS-straalstroom 21-07

De straalstroom, graadmeter voor ons weertype ligt voorlopig akelig dicht in de buurt. Zolang ze ten noorden van ons land bivakkeert maakt warm zomerweer een kans. De komende dagen zitten we dan op de grens met het mooie weer. Stralend zomerweer hoeft u niet te verwachten. Daarvoor missen we de stabiele hogedrukgebieden in onze omgeving. Wij kunnen echter nog profiteren van de warmte op het Europees continent die als het ware voor een soort bescherming zorgt tegen lagedrukgebieden. De luchtdrukverdeling is namelijk erg vlak.

Zolang de storingen boven de Atlantische Oceaan niet krachtig genoeg zijn, kan de warmere lucht zich blijven verspreiden boven Europa. De luchtstroming is dan ook de eerste dagen van de week nog meest zuidwest zodat de middagtemperatuur de zomerse grens van 25 graden kan bereiken. Met deze configuratie is het dan altijd warmer landinwaarts dan direct aan de kust. Dat spreekt voor zich.

Dinsdag en woensdag tamelijk zomers

Vandaag en morgen (maandag) hebben we wat last van randstoringen in onze omgeving. Er valt van tijd tot tijd regen maar er is ook ruimte voor de zon. Belangrijk om even de regenradar in de gaten te houden. De maxima lopen uiteen van 18 tot 23 graden. Maandag wordt het opnieuw iets warmer.

Dinsdag en woensdag kunnen we dan profiteren van een zwakke uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren. Spectaculair is het allemaal niet maar qua zomerweer toch alleszins prima voor onze omgeving. Naast zon komen er ook stapelwolken voor en met maxima van 23 tot 26 graden kunnen we spreken van aangenaam zomerweer.

Richting de Franse grens kan het nog warmer worden. Aan zee schijnt de zon nog wat uitbundiger maar dat moeten ze compenseren met de temperatuur. De maxima liggen daar meest tussen de 20 en 22 graden. Er komen dus flinke verschillen voor in de temperatuur tussen (noord)west en zuidoost. Dit heeft zowel te maken met de invloed van het zeewater als met de ligging van de verschillende luchtsoorten. Ik vertelde al dat we precies op de grens zitten van het warme zomerweer boven het Europese continent.

Weerbericht tijdens Tomorrowland

En dan nu het spannendste gedeelte van dit artikel. Wat gaat het weer doen tijdens het dancefestival? We bekijken de situatie vanaf donderdag. De weerkaarten zitten momenteel complex in elkaar om exact juiste uitspraken te doen maar een trend is al te zien. Veel en langdurige regenval staat wellicht niet op het programma. Zoals het er nu naar uitziet blijft het tijdens het gehele evenement overwegend droog.

De luchtstroming blijft westelijk waardoor de temperaturen eerder gematigd warm zullen zijn. Het Europees weermodel ECMWF komt donderdag en vrijdag met een middagtemperatuur van rond de 20 graden. Ideaal voor de feestgangers. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af. In de avond zal het sneller afkoelen. Extra warme kleding is dus gewenst.

ECMWF-luchtdruk-zaterdag 25 juli

Zaterdag komen er significante verschillen in de weermodellen. Niet zozeer in de kans op neerslag want die blijft relatief klein maar wel in de ligging van de luchtdrukgebieden. Zo komt het Europese weermodel met een zwakke trekrug waarbij de wind tijdelijk continentaal wordt en de maxima kunnen oplopen naar zomerse waarden. 25 graden is dan opnieuw mogelijk.

Het Amerikaanse weermodel laat juist de luchtdruk boven het UK oplopen. De wind kiest voor een noordelijke variant en de maxima komen lager uit maar liggen altijd nog rond de 21 graden. In beide gevallen zien we een afwisseling van zon en bewolking. Zondag zou volgens het Europese weermodel de kans op regen kunnen toenemen. De depressie boven de Atlantische Oceaan komt dan dichterbij. Het Amerikaanse weermodel wil daar echter niet aan mee doen en komt met blijvende hogedrukinvloed.

Samenvattend woordje

We kunnen besluiten dat we deze week te maken krijgen met gematigd warm zomerweer waarbij dinsdag en woensdag de topdagen zijn. Dit zijn echte zomerdagen die ook nog aangenaam weer brengen in de avond. Donderdag en vrijdag wordt het wat koeler en wisselvalliger. Er kan een bui vallen maar meestal is het droog terwijl de stapelwolken de zon af en toe gezelschap houden.

Het weekend zou dan weer zomers warm kunnen verlopen maar dat is nog niet zeker. Wat we wel zien is dat de kans op neerslag voorlopig beperkt blijft na maandag. De weergoden lijken ons dan ook positief gezind te zijn. Dat is mooi meegenomen toch? Houd de updates onderaan het artikel in de gaten, zo houden we de weersverwachting actueel.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen