Toenemende kans op winterse neerslag

Komende uren neemt de kans op winterse neerslag toe boven de Benelux. Er wordt vanuit het noorden namelijk polaire lucht aangevoerd die in combinatie met het warme zeewater van de Noordzee buien gaat veroorzaken. Vooral later op zondag en op maandag en dinsdag neemt de kans op enkele sneeuwvlokken toe boven 300 m. Het is trouwens ook uitkijken naar de situatie boven Nederland. Daar kan de neerslag door isothermie winters van aard worden. De grootste kansen daarop zijn voorbestemd voor woensdag.

Kans op winterse neerslag

Het licht winters intermezzo op de weerkaarten wordt veroorzaakt door een solide hogedrukgebied nabij de Azoren. Aan de oostelijke flank van dit systeem daalt een lagedrukgebied richting het zuiden. De polaire luchtcirculatie is geboren. Of de situatie op de weerkaarten zich kan verstevigen is momenteel nog koffiedik kijken. Zowel UKMO, ECMWF als GFS hebben erg veel moeite met de berekeningen vanaf woensdag. Indien de straalstroom sterk zuidelijk blijft, kan de oostelijke luchtcirculatie in stand blijven. Veel ‘indien’ en ‘kan’ dus waardoor het niet verstandig is om daar nu al een uitspraak rond te doen. We adviseren met veel plezier om onze actieve community te volgen met geregeld nieuwe reacties.

luchtdruksituatie-november-2016

Momenteel hebben we te maken met deze luchtdrukconfiguratie. Een stevig hogedrukgebied wordt opgeworpen in de buurt van de Azoren. Met een straffe zuidwestelijke luchtcirculatie wordt een poging ondernomen om een Scandinavisch hogedrukgebied op te werken. Dat geeft de kans aan de koude lucht om daar onderdoor te duiken. Met de zwarte pijlen hebben we continentale en koude lucht gevisualiseerd.

Weersverwachting via het ‘Weer op locatie’

Leuk om te zien trouwens hoeveel mensen er gebruik maken van het weer op uw locatie! Wanneer we de plaatsen Brussel en Amsterdam analyseren voor de komende werkweek zien we vooral voor Amsterdam hogere kansen op winterse neerslag. In Brussel is die kans het grootst op dinsdagochtend. Op beide plaatsen in de Benelux zien wel duidelijk hogere neerslagkansen i.v.m. afgelopen weken.

weersverwachting-voor-brussel

De blauwe kleur bij de spreiding in de grafiek simuleert de kansen op nachtvorst. Richting donderdag loopt de rode lijn fors op en stijgt de kans op een zachter weertype.

weersverwachting-voor-amsterdam

Op deze afbeelding zien we dat het weer op locatie een andere schaal hanteert omdat de koude lucht dichterbij zit.

 

Scharnierpunt rond woensdag

In quasi alle belangrijke weermodellen zien we rond woensdag een interessante situatie ontstaan. De straalstroom op de Atlantische Oceaan heeft een sterke neiging om te duiken richting Frankrijk. Op deze actieve straalstroom ontstaat vervolgens een klein lagedrukgebied waardoor het noorden van Nederland in de koude lucht blijft vertoeven. Het zuiden van de Benelux (België) komt dan tijdelijk in de warme sector terecht met behoorlijk wat regen tot gevolg. Het is zeer de vraag of isothermie hier voor een verrassing kan zorgen. Nederlandse weerbedrijven komen nu immers al met sneeuwkansen op de proppen voor woensdag.

kans-op-winterse-neerslag-op-woensdag

In de 06:00 run van het Amerikaans weermodel wordt een klein maar venijnig weerbeeld geschetst. Aan de noordkant van het systeem komt een oostelijke tot zuidoostelijke luchtcirculatie tot stand met aanvoer van koudere lucht. Aan de zuidkant van de kern gaat het echter om zachte luchtmassa’s waar de kans op winterse neerslag onbestaande is. Diverse bronnen spreken van isothermie waar beide luchtmassa’s elkaar ontmoeten en vervolgens een stijgende kans op (natte) sneeuw. De zone die hierop het meeste kans maakt in de regio in het zuidoosten van Nederland (afhankelijk van de kern).

zone-met-kans-op-winterse-neerslag

Als de kern van het lagedrukgebied in de volgende runs wordt bevestigd dan heeft de zone tussen de 2 zwarte lijnen de meeste kans op enkele (droge) sneeuwvlokken. Boven de Ardennen is de kans groter dat er tijdelijk een drapdekje ontstaat.

UPdate stratosfeer en Polar Vortex

De gezondheid van de stratosfeer heeft afgelopen weken opnieuw aan populariteit gewonnen. Eind oktober 2016 was er een gevoelige opwarming ontstaan op 10 hPa, 30 hPa en 50 hPa. Op sommige grafieken was er zelfs sprake van een major warming met een reversal (omkering) van de windrichting. Wanneer meteorologen dat zien gebeuren, kriebelt het behoorlijk. Een omkering van de windsnelheid op die hoogte kan immers de kans op blokkades beïnvloeden. Valt zo’n blokkade goed voor Europa, dan stijgt de kans op winterweer aanzienlijk. Mogelijk dat de speldenprikken van de winter daar een gevolg van zijn.

wonde-stratosfeer-eind-oktober-2016

Eind oktober 2016 zagen we een forse opwarming op zowel 10 hPa, 30 hPa als 50 hPa. Gevolg was een gesplitste polar vortex op 30 hPa met een reversal in windrichting.

herstel-stratosfeer-november-2016

Op 6 november 2016 heeft de Polar Vortex zich op 30 hPa hersteld. Een volgende opwarming in de stratosfeer kan gebeuren richting het midden van de maand. Mogelijk dat dit een zeer belangrijk gegeven gaat zijn voor de cruciale klap van de poolwervel boven de Noordpool.

Veel sneeuw voor de Alpen?

Komende periode gaat het natuurlijk flink sneeuwen in de Alpen. Een noordelijke luchtstroming gecombineerd met een lagedrukgebied boven Italië zorgt traditioneel voor uitstekende condities om winterweer te veroorzaken in de Alpen. Beelden uit Val Thorens spreken alvast boekdelen! Kijk eens naar deze prachtige sfeerbeelden!

De sneeuwvalgrens schommelt op de meeste plaatsen rond 700-800 m. Echter, komende dagen daalt ook deze grens waardoor gebieden onder de 500 m ook sneeuw van betekenis mogen verwachten. Bekijk maar eens de animatie van de neerslag van het Europees weermodel. Blauwe kleur symboliseert regen en paarse kleuren duiden winterse neerslag aan. Niet alle paarse neerslag valt onder droge sneeuw. De Alpen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië mogen sneeuw van betekenis verwachten vanaf woensdag. De periode vanaf vrijdag is nog onzeker om momenteel te bespreken. Afwachten wat GFS, ECMWF en UKMO gaan toveren 😉

 •  Volg de sneeuwcams via dit artikel!
 • Reageer zeker mee via onderstaande reacties 😀
kans-op-winterse-neerslag-animatie

Mooie GIF-animatie die de instroom van winterse neerslag mooi weergeeft. Hou vooral de regenzone in de gaten die ontstaat op dinsdag (begin GIF) en vervolgens transformeert in winterse neerslag naarmate het hoger gelegen gebieden bereikt.

 • Thread gaat op slot, we praten verder met kansen op stormweer in https://www.noodweer.be/zacht-weertype-van-tijdelijke-duur/

 • Dries Denolf

  idd, enkel de 6z run spartelde tegen

 • Dries Denolf

  6z run was een afknapper, maar in de vorige en de 12z run zit toch een continuïteit?

 • Dries Denolf

  Nu nog hopen dat het relatief, warme Noordzeewater geen roet in het eten gooit. De sneeuw moet immers uit Scandinavië komen en in december is het zeewater nog niet echt afgekoeld. Koude op 850 hPa kan helpen

 • Dries Denolf

  In tegenstelling met de gfsz6 run, maar in opvolging met de 4 vorige runs? er begint toch een zekere continuïteit in de runs te zitten?

 • Dries Denolf

  GFS12z geeft toch eind deze maand een hogedrukgebied boven Groenland en een lage, uitzakkend gebied boven Scandinavië(op 500hPa)? Op die manier wordt het lagedrukgebied toch voortdurend gevoed met koude lucht, die afzakt naar onze streken, gevoed met koude vochtigheid?

 • happy godutch

  onder 2 standaarddeviaties, normaal gesproken valt 95% binnen 2SD en maar 2.5% er onder ( en 2.5% erboven)

 • Kevin Smetryns

  Jongens al de goede voortekenen ten spijt blijven de drukgebieden volgens mij toch tot eind november gewoon slecht liggen. Nu eerst een erg krachtig hoog boven Rusland die geen circulatie toelaat waardoor wij onveranderlijk een depressie west van ons hebben liggen met als gevolg zuidelijke tot zuidwestelijke stroming. Blijft dan ook zacht en nat. En ik vind dat niet eens zo slecht want pas half december kan de winter écht beginnen toeslaan in onze streken. Mag nu nog even volop herfst zijn!

 • Omstreeks 19:00 gaat er een slotje op dit artikel. We kunnen met iedereen dan gaan discussiëren over de stormkansen en winterweer via https://www.noodweer.be/zacht-weertype-van-tijdelijke-duur/

 • lieven

  (dag)warmterecords voor midden november liggen rond de 15° à 16°, dus vrij dicht bij wat GFS in die periode voorspelt.

 • Matthias

  UKMO12 en gfs hebben grote gelijkenissen wat betreft WAA richting groenland op +144h. Nu hopen dat ec ook meegaat, want dat deed het vanmorgen niet. https://uploads.disquscdn.com/images/87debea140024dd20a75b13cf7ae5a6680f89642d00bf03d771e57a70f6dee6b.png https://uploads.disquscdn.com/images/d182fc8b409b4e25fb1c1b19921ae0e225baba4fb992ef905815e9f1fc346920.gif

 • Jeroen Maes

  Volgende run is het waarschijnlijk weg maar wie weet zien we het dan op 300 uur ofzo.
  Situatie is momenteel quasi onberekenbaar zien we de laatste runs dus het is gewoon blij zijn met wat er uitkomt in een run als deze en verder afwachten. 🙂

 • lieven

  Dit ziet er al beter (meer winters) uit. Maar opnieuw meer heel veel voorbehoud ! https://uploads.disquscdn.com/images/9fbdf78b763745d28e1b2321e0d8d314a391fd69749ddfd579f9c6a37ba9131e.png

 • Matthias

  Nog een paar van die kaartjes maar dan op kortere termijn en het ontploft hier!
  Deze is uiteraard lange termijn, maar als dit ook voorkomt in de tijdspanne van +192h dan mogen we echt wel warm beginnen lopen.

 • Jeroen Maes

  Idd, GFS berekent zelfs een mooi laagje van 8 centimer ongeveer.

 • Jeroen Maes

  is dat warmterecord zo laag?

  23 November is het warmste bij GFS en dat is 14 graden.

 • Thomas
 • Matthias

  Idd vandaar dat ik zeg voorlopig ;). Zolang dat laag boven de Golf van Biskaje rondjes blijft draaien, is de kans groot dat we wind uit zuiden krijgen. Maar goed, dat laag moet maar een goeie 500km van plaats veranderen en we hebben een andere luchtsoort. Tijd zal het ons vertellen.

 • lieven

  Volgens GFS 12u zouden we in de periode 22-23-24 november we wel eens dicht bij een warmterecord kunnen zitten .. maar he, morgen kan een andere run misschien wel voor sneeuw zorgen voor die periode. Met deze kaarten kan de situatie echt nog alle kanten op.

 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes

  Als we wat wintersweer krijgen, in elk geval op 850 hpa temperaturen onder 0 dan is de richtdatum voor mij 27 November dus nog niks uitstel.

  GFS is trouwens goed bezig vanaf ongeveer 300+ uur , jammer dat de echte kou dan wat ver zit waardoor het lang duurt voor ze hier is.

 • kasperd007

  Pff altijd dat uitstel

 • Matthias

  Niet meteen. Voorlopig lijken we aan de zachte kant te blijven zitten.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  En na die depressie zou het mss wel eens stilletjes aanbbeginnen te winteren

 • Matthias
 • Fred

  We zien alvast uit naar je sappige verhalen, of ze nu uitkomen of niet 😀

 • Ronduit indrukwekkend! Geheel tegen de normale gang van zaken.

 • Laurenz, op zich zijn dat de 2 beste sites omdat te analyseren. Ook wetteronline (premium) is een flinke aanrader, zeker voor ECMWF weerkaarten.

 • Stormdepressie blijft in de pijplijn binnen de 192 uur. We volgen het op.

 • kasperd007

  Inderdaad
  Mooie voorspellingen maar ze moeten wel nog uitkomen.

 • happy godutch
 • Paco37

  En zo zal het nog een aantal dagen blijven.
  De tendens is gezet en zal naarmate december naderde met en meer en winterse setting worden.

 • Paulus Piet

  Moet je beter kijken, rond de 6 eerder(felgroen 4 tot 6 graden). Dan klopt de theorie ook want op 850hPa was het tussen de 0 en -2, dus 8 graden verschil (plaatselijke verschillen daar gelaten) Snap even niet waar je die 0 tot 4 vandaan haalt(overdag). Maar is verder ook niet relevant, de kaarten liggen alweer helemaal anders.

 • lieven

  De laatste run van GFS (6h) is vanaf 200 uur opnieuw sterk verschillend. Niettegenstaande dat het ganse noorden onder hoge druk zou komen te liggen (zeer uitzonderlijk) blijven we (jammergenoeg) quasi continu onder invloed van stromingen uit het zuiden tot zuid-westen. In dergelijk scenario gaan we eerder naar vrij zacht weer .. ondanks de blokkade op de Oceaan.

 • Paco37

  Begin december dus reële kans op winter weer een dan later in december nog de mogelijke invloed van de SSW erover heen. Dan zouden we dus zomaar vertrokken kunnen zijn voor een langere Periode van onvervalst winter in de L.L.
  Gevoel is goed, laat maar komen zou ik zeggen.
  Eerst volgende week nog mogelijk een storm voor onze kiezen. Tja dat hoort er dan ook maar bij. Nu willen we alles.

 • Chris Meire

  Bijhorende temp kaart voor zelfde periode toont op 2m temperaturen rond 4 graden.

  https://uploads.disquscdn.com/images/9729830850d9619c4d82f2bca78b861e0ddc52fa2c3ce0e03b8a1f9849f8a987.png

 • Chris Meire

  Bijhorende temp kaart voor zelfde periode toont op 2m temperaturen in de omgeving van 4 graden.

  https://uploads.disquscdn.com/images/9729830850d9619c4d82f2bca78b861e0ddc52fa2c3ce0e03b8a1f9849f8a987.png

 • Paulus Piet

  Hmm 0 tot 4 graden op ooghoogte bij deze bewuste kaart, klopt niet helemaal. Temp op 850hPa (ongeveer 1500m hoogte) is bij deze bewuste kaart rond de 0 graden. Daar mag je op ooghoogte tussen de 8 en 10 graden bij tellen. Compleet normale temperaturen dus voor de tijd van het jaar.

 • Chris Meire

  op de grond beduid dit normaal temperaturen tussen 0 en 4 graden overdag. Dezelfde dag vorig jaar zaten we in Ukkel aan 13.4 graden. vandaar voor mij “impressionant”. bijna 10 graden verschil in vergelijking met dezelfde dag vorig jaar

 • Paulus Piet

  Wat vind jij hier zo ‘impressionant’ aan dan, als ik vragen mag?

 • Laurenz

  welke sites zijn het snelste ivb met nieuwe runs,ik kijk op wetterzentrale en meteociel.iemend andere suggesties?

 • geert duym

  Laat ons eerst eens kijken of er zondag zich geen stormsituatie kan voordoen!! Dat moeten we in de gaten houden. Alleszins toch interessanter weer de eerstkomende dagen met eindelijk wat meer wind en buien!

 • lieven

  Ik hecht er nog geen echt geloof in, maar dit is echt uitzonderlijk (als het uitkomt) … https://uploads.disquscdn.com/images/9fd4e7c179001e3347532171a1c1e511eb53e9a8883da961f47af029fa91f658.png

 • lieven

  Wat je merkt uit de laatste runs is dat die depressiekernen maar ter plaatse blijven trappelen in onze omgeving. Dit is wellicht ook deels te wijten aan de zwakke PV, die er normaal voor zorgt dat deze despressies van west naar oost worden gestuwd. Het mooie hieraan is ook de moeilijke voorspelbaarheid: een depressiekern die 200km opschuift is in dergelijke setting al genoeg om het verschil maken tussen sneeuw of regen. Een ding staat vast: we zullen de komende dagen de kaarten veel zien veranderen !

 • lieven

  Klopt, alhoewel dit wel winterse buien kan opleveren (koude bovenluchten), komt de wind uit de verkeerde richting om het koud genoeg te maken op grondniveau.

 • Laurenz

  Ist nie zo dat die lagedrukgebieden eerst ten z-o van ons moeten komen te liggen voor deftig winterweer of ben ik verkeerd

 • Chris Meire

  Zeer ver weg, dus niet teveel waarde aan hechten, maar toch impressionant

  https://uploads.disquscdn.com/images/71f306c2b24fb863ac13c0870f5c2cf969befc6aa0167563346a3c5877b98bcf.png

 • Chris Meire

  Zeer ver weg, dus weinig waarde aan hechten, maar toch impressionanthttps://uploads.disquscdn.com/images/71f306c2b24fb863ac13c0870f5c2cf969befc6aa0167563346a3c5877b98bcf.png r ver weg, dus weinig waarde aan hechten, maar toch impressionant

 • Chris Meire

  nog 1 of 2 zo n kaarten en doe boel gaat hier ontploffen 😉

 • Chris Meire

  kwam er geen nieuw artikeltje rond noodweer?

 • lieven

  Je ziet dat je pas goeie soep kan maken als dat Azorenhoog van het menu verdwijnt!

 • Jeroen Maes

  Op het einde zelfs scandihoog. 🙂

 • GFS 06:00 //// indrukwekkend te noemen na 192 uur! Ja jongens, de wilde kaarten komen opzetten. De server van noodweer.be mag zich schrap gaan zetten 😀

 • Bradley Lems

  Vandaag en morgen dubbele cijfers ( wat ik al verwacht had ) dan weer keldering van temperatuur om vervolgens weer naar dubbele cijfers te gaan in de loop van volgende week. https://uploads.disquscdn.com/images/f1155ad31bae5bafdb587bf196e69215ba3d91b05eb411257a8b7cfd46640e12.gif

 • Thomas

  Gaat het gebeuren?? GFS 12z stratosferische ontwikkelingen… Een mogelijke split van de Polar Vortex (op 10 hPa)?… https://uploads.disquscdn.com/images/5af5ed0698753f8bd3f757c0c3cfe2549b3f1a386723c183dfb2ca0c631a69f1.png

 • Jeffrey

  Ik ook niet. Absoluut niet zelfs.

 • kasperd007

  Buienradar op lange termijn vind ik wel niet echt betrouwbaar.
  Veranderd constant.

 • Jeffrey

  Nou ja, ik zit even op buienradar.nl de Nederlandse kaarten te bekijken. Maar op een paar dagen na zou het afkoelen en zie ik na een week alweer oostenwind. Het is een raar gegeven met vorig jaar in het achterhoofd.

 • Matthias

  Identiek was misschien een slechte woordkeuze 😉

 • Thomas

  Dit zijn de 2 belangrijkste modellen van het Amerikaans ensemble. Maar exact hetzelfde zij ze uiteindelijk nooit. Ze hebben ongeveer dezelfde input dus een echte verrassing is het niet dat GEFS hier ook mee komt. In ieder geval positeif om te zien.

 • Paco37

  Nog 14 dagen herfst en dan op naar de winter, wat zou dat een mooi scenario zijn of niet.
  14 dagen herfst? Hebben we herfst nu? Ja denk het wel, toch wel vreemd een herfst zonder bijzondere noemenswaardig heden.
  Geen echte storm, vrij koud en bomen die hier in de straat nog redelijk in de blad staan.
  Temperaturen deze week rond normaal tot iets eronder, zondag tijdelijk hoger +12graden, regelmatig regen of buien van regen, zo krijgt de herfst toch nog eer aan zijn naam.
  Vanaf begin volgende dalen de temperaturen weer naar een graad of 8 en wordt het rustiger en droger.
  Richting weekend 25 november zakken we nog iets verder in temperatuur rond 6 graden
  Hierna moet het Groenland hoog de aanval gaan kiezen, waarbij richting eind november langzaam een Noord-Zuid stroming opgang moet komen, vooral in de hogere luchtlagen koelt het meer een meer af en neemt de kans op winterse buien toe rond eind november, voor droge sneeuw moet de wind wat meer door naar Noord Oost. De noordzee is nog net iets te warm.
  De modellen komen meer en meer met een scenario dat de winter kansen gaat maken.
  Ik heb er een goed gevoel over gezien ontwikkelingen die de kou een handje gaan helpen, neem verder mee dat er dit jaar steeds heel gemakkelijk hogedruk ontwikkeling is in het noorden.
  Mij zou het niet verbazen dat we aan de vooravond staan van een eerste winter offensief wat eerste week december op poten is gezet, mocht de hogedruk steeds zo makkelijk herstellen, wat ik wel verwacht, zouden we wel eens vertrokken kunnen zijn voor een koude en sneeuw rijke december maand.
  Laat nu de puzzel stukjes eens goed vallen.

 • Momenteel door wat vertraging niet in staat om een update neer te schrijven in de blog.

 • Nathan

  Mooie kaart 😉

 • Matthias

  Ik wil wel vermelden dat het weermodel GEFS identiek is aan het gfs. Het zijn dus geen twee verschillende weermodellen. Net zoals je verschillende leden hebt bij ec, heb je dat ook bij het gfs, alleen wordt dat hier GEFS genoemd. De run die jij toont is de control run. Dat is dezelfde input als de hoofdrun(oper), maar dan met lagere resolutie ( even groot als de andere leden).

 • Jeroen Maes

  Idd 2 heel goede runs, op het einde zie je bij beide wat voor een hoeveelheid kou zou afzakken naar ons na 384 uur.

 • Thomas

  De twee Amerikaanse weermodellen zien er goed uit vanavond, zeg! Van die twee springt GEFS daar toch echt wel uit! WOW! https://uploads.disquscdn.com/images/9cc01a5edcca4e4d0d398034336be8b36ea7b2f4b21917ff97c240b43bc097a1.png

 • Jeroen Maes

  volgend weekend? De verwachting is dan ongeveer 7 graden.

 • lieven

  Anderzijds zou volgend weekend de temperatuur mogelijks zelfs de 15° kunnen halen.

 • Jeroen Maes

  Maar in de laatste 4 runs (GFS 12 van vandaag nog niet in rekening genomen) keldert de temperatuur wel steeds op termijn, meestal rond 25-27 November.
  En het gaat over de temperatuur op 850 hpa, de temperatuur op de grond is al zeker onbetrouwbaar op die termijn want daar hangen nog meer factoren van af.

 • lieven

  GFS schudt de laatste paar runs het ene na het andere scenario uit haar mouwen vanaf begin volgende week. Het is duidelijk dat de modellen nog niet weten wat het vervolg zal zijn op de depressie die west/noord Europe deze week zal domineren.

 • Paco37

  Stel dat nu iedereen zou voorspellen binnen de betrouwbare 3 dagen? Zit je meestal goed en hoef je aklen kleine details aan te passen. Hoe verder weg hoe moeilijker het wordt en dus ook de voorspelling onbetrouwbaarheid toe neemt. Ik zou zeggen lees de 3 dagen en laat de rest vallen.
  Gelukkig zijn er genoeg die hun nek durven uit te steken.
  Shapoo voor deze mensen. Waardering op zijn plaats.

 • Chris Meire

  Paco kent wel wat van de kaarten en hoe ze te analiseren. Zn voorspelling zijn geef ik toe altijd “Zeer enthousiast”, maar wel telkens onderbouwd. Iedereen mag de kaarten interpreteren zoals ze dat zelf lezen. Daarom is deze forum zo interessant. Verschillende visies en meningen over hoe een kaart te interpreteren en te voorspellen.

 • Paco37

  Er komt beweging in het feit dat de modellen meer en meer overeenstemming vertonen richting eind november wat betreft een Noord _ oost stroming.
  Even afwachten of dit er in blijft.
  Zelf heb ik goede hoop en zelfs wat vertrouwen voor dit scenario.
  Dit zou een mooie aanzet kunnen zijn naar een winterse periode in de loop van 1e week december.
  De kansen op noordelijke hogedruk blijft onveranderd groot wat weer gunstig kan zijn voor echte diepvries kou. Alleen die laagjes mogen straks wat zuidelijker door trekken. Iets wat je nu al af en toe ziet in de modellen doordat het Azoren hoog begint te verzwakken.
  Dus langzaam de winter in lijkt me een prima optie.
  De kansen op winter stijgen naarmate november gaat eindigen.

 • jurgen

  zou wel leuk zijn moesten ze eens uit komen ook

 • Chris Meire

  leuk dat je er terug bij bent deze winter. kijk uit naar je leuke vooruitzichten 😉

 • Paco37

  Gewoon dezelfde.
  Kon niet meer inloggen met de oude paco

 • Jeroen Maes

  Geheel onbetrouwbaar toch niet denk ik, uiteraard kunnen er natuurlijk nog veel aan veranderen maar feit is wel de nao index negatief zou gaan vandaar de hogedruk bij Ijsland en gisteren kon je ook al aan de ensembles zien dat de russische beer zich heel waarschijnlijk zou terugtrekken. Behalve dan dat de precieze druk en de ligging van alle drukgebieden nog wel wat kunnen veranderen geef ik dit scenario wel wat kans.

 • Chris Meire

  Heb het ook als een paar runs in de gaten. Ik zit er niet mee in dat deze kaarten zouden omslaan, t is tenslotte nog November, wat ik absoluut haat is dat deze mooie kaarten dag per dag een dag opschuiven naar later. Zo had ik vorige winter al een hele winter vol met frustraties. Dan zie ik liever niet zo’n kaarten

 • Chris Meire

  Paco van de vorige winters met zn fantastische voorspellingen? of een andere Paco? 🙂

 • Stephan Valcke

  Nog ver weg en uiteraard onbetrouwbaar maar nu toch een aantal runs na elkaar een interessante ontwikkeling bij GFS richting laatste decade november. Opbouw hogedruk Groenland en een arctische uitbraak van koude lucht richting lage landen. Toch iets om op te volgen in de komende runs. https://uploads.disquscdn.com/images/c5fb67997d9afb6ddba107a922887a307676e1afa87eceb41647da4b366e43f2.png

 • Paco37

  De winter lijkt kans te maken begin december, maar dan moeten de puzzel stukjes goed vallen.
  Bah nu weet ik waarom ik puzzelen nooit leuk heb gevonden. Duurt te lang voordat ze goed liggen.
  Zo is het ook met de winter in de benelux .
  Laat het dit jaar dan eens en kinder puzzel zijn. De kans dat dan de stukjes goed liggen is en stuk groter.
  Denk dat ik mijn schaatsen vast ga laten slijpen.

 • Jens Pinoy Soenens

  Wanneer komt het nieuwe artikel online?

 • Arjan van der Wal

  Haha ik houd wel van die cryptische berichten van jou 😉 ben benieuwd waar je dit vandaan haalt 😉

 • Super Ceejay! Welkom!

 • Thomas

  Inderdaad Matthias, daar sta ik volledig achter. Er bestaat een onderverdeling in SSW’s. Het leek me al vreemd dat een SSW en een Warming 2 verschillende dingen zijn. Een SSW is een SSW en het lijkt me sterk dat een Minor SSW geen echte SSW is omdat de effecten niet geheel hetzelfde zijn.

 • Matthias

  Je hebt gelijk Thomas. Een SSW heeft eigenlijk 2 belangrijke onderverdelingen. 1. Een major SSW en 2. Een minor SSW. Wat jij bedoelt is een minor SSW, waarbij de zonale winden niet omkeren, maar vertragen en zelfs tot stilstand komen. Ook zal in deze gevallen de PV gewoon verder afzwakken. Een Maior SSW daarentegen heeft meestal het effect dat de zonale winden worden omgedraaid ( dus van oost naar west ipv west naar oost). Ook zal de PV verplaatst worden, of zelfs splitsen.

 • Paco37

  December winter maand. Poos geleden alweer dat we dat konden zeggen.
  De kansen nemen toe en laat maar komen zou ik zeggen. Ik zit er klaar voor, al ben ik bang dat ik die kou even niet meer gewend ben.

 • Stephan Valcke

  De opties bij gfs06 zijn op langere termijn in elk geval boeiend.

 • Jeroen Maes

  Dus als het invloed heeft eerder positief dan negatief.

 • Thomas

  De Polar Vortex wordt vaak verzwakt door de hogedruk die zich vormt boven de Siberische sneeuw. Ik weet niet of Canadese sneeuw daar voor op de juiste plaats ligt. Voor het Europese weerbeeld lijkt me dat wel positief. Zo kan er dan geen koude lucht op de Atlanitsche oceaan stromen wat op zijn beurt dan weer zorgt voor een lagere depressieactiviteit.

 • Jeroen Maes

  Met de SAI index zou veel sneeuw in Siberië goed zijn voor de winter bij ons en die sneeuw ligt er ook enorm veel maar heeft de sneeuw in Noord-Amerika ook invloed op ons weer? Daar ligt momenteel namelijk veel te weinig sneeuw doordat het daar de laatste dagen enorm warm was.

 • Thomas

  Dan laten we de Sudden Stratospheric maar weg hé ;). Een opwarming op dat vlak zal altijd wel zijn effect hebben op de Zonal Winds. Vind het toch vreemd dat er een verschil is tussen een opwarming en een plotselinge opwarming van de stratosfeer. Heb nergens gelezen dat er zo’n stikte regels zijn en dat dus een een opwarming pas een plotselinge opwarming van de stratosfeer is als de Zonals Winds omkeren (en dus niet verzwakken)… Ik denk dat het in ieder geval duidelijk is wat er bedoeld wordt.

 • Chris Meire

  top, thanx zoals altijd Noodweer.

 • Dag Chris, je mag vanavond op een nieuw artikel rekenen waarin ik de huidige analyse ga doen van de stratosfeer alsook meegeef op basis van 06:00 bij GFS wat de opties zijn 😉

 • Jeroen Maes

  Idd, GFS begint eindelijk ook koude opties voor ons te tonen. Wel ver in de meteofictie maar de mogelijkheden zijn er zeker en vast.

  Trouwens, ook een warming is al goed voor de PV klappen toe te brengen toch of heeft dat helemaal geen invloed?

 • Chris Meire

  dag noodweer, kan even geen kaarten checken. geblokkeerd West stromingspatroon of ander patroon?

 • Kevin Smetryns

  Stevig!

 • Dit is voor alle duidelijkheid geen SSW, maar een warming. Er bestaat verwarring dat dergelijke opwarmingen in de stratosfeer op 10 hPa meteen een SSW veroorzaken. Een SSW is een oorzaak van deze warming en heeft een reversal windrichting tot gevolg. Wat ik trouwens zie in de 06:00 run zijn de eerste wilde kaarten met een volledig geblokkeerd stromingspatroon. Vooral na de uren 192 uur. Indrukwekkend!

 • Arjan van der Wal

  Dit lijkt mij meer een zuidwest tot westen wind 😉 wel met koelere lucht

 • Thomas
 • Thomas

  Voor de stratosferische Polar Vortex ziet het er echt niet goed uit. Er lijkt maar geen einde te komen aan die mini-SSW’s. Rond 150 uur wordt er bij GFS 00z zo een berekend en op de lange termijn rond 360 uur zelfs nog een grotere. https://uploads.disquscdn.com/images/a66d65079cab3b928d9ec0ce99ef3e0db5c2a12b568f6863feed849f606c0aaf.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c1229398596b036a9b99705ad35e7614a44c754da23c9b3e230ff6a582da9b54.png

 • Arjan de Weerman

  De ensembles van het Amerikaans weermodel GFS (00 uur) prikpunt midden NL. Flinke verzachting vanaf maandagavond om vervolgens weer temperaturen te krijgen rond of iets onder normaal. Ook wordt het (tijdelijk) regenachtig. Rond het einde van de maand zien we meer leden gaan voor kouder weer. https://uploads.disquscdn.com/images/f6e2dab3890906c89bd5e81804a3f10c354c2e6a87f6c1738e85c426a5b34a88.gif

 • Ceejay

  Goedemorgen, veel mee gekeken en meegelezen en me als nieuw ingelogd.
  Wel jammer dat het op de kaarten soms winters oogt, maar in werkelijkheid …
  Ik hoop of althans velen hopen op een echte uitbraak van Koning Winter.
  En zo tikken de uren en dagen voorbij en lijkt het telkens meer en meer anti-winters.
  Groeten Ceejay.

 • Bradley Lems

  Zoals verwacht gaan we naar wat zachter novemberweer een paar dagen. Ah wat is het toch leuk om realistisch te blijven, ik ga dus ook nooit teleurgesteld zijn :). Er zijn wel signalen naar wat kouder na het warmere weer maar echt winterweer op de weerkaarten is er nog niet.

 • Laurenz

  Iemand al nekeer naar cfs 12u run op meteociel gekeken?wat een kaarten,winter staat er weer volledig op.natuurlijk ver dan het betrouwbare,maar toch plezant om naar te kijken.

 • Normaal zijn de reacties opnieuw beschikbaar op de voorpagina! Als test 🙂

 • lieven

  12u run van GFS is nog minder koud, zelfs het Eurohoog komt zich er mee moeien. Op naar december zou ik zo zeggen !

 • kjell
 • Stephan Valcke

  Nogmaals het is nog volop herfst. Het is toch ook niet zo dat een goede zomer valt of staat met een prachtige meimaand? Alles op zijn tijd. Het is goed zoals het is en de temperaturen zullen perfect zijn voor de tijd van het jaar. Niet te zacht, niet te koud. Trouwens, we hebben nu al evenveel nachtvorst gehad dan de voorbije winter samen.

 • Jeroen Maes

  Alles is eigenlijk totaal verschillend met vorig jaar, logisch ook en het is niet omdat de kaarten nu niet goed vallen voor ons dat ze over een maand niet goed vallen.

  De huidige 12z run is in elk geval wel opvallend te noemen, eerst gaat het Azorenhoog op wandel om verbinding te maken met de Russische beer, daarna ontstaat er door snelle drukstijging boven groenland een soort blokkade. In elk geval een interessante run.

  Wel erg weinig koude lucht in deze run voor ons… maar eerder interessant omdat het bijna het tegenovergestelde is van een gewone westcirculatie.

 • Dat kan je nooit voorspellen, dat maakt het weer ook zo boeiend. Feit is gewoon dat je een volledige ontregelde situatie hebt in de stratosfeer en dat had je vorig jaar niet. Het is gebleken dat je deze parameter moet ‘mee’ hebben om een interessant verloop van de winter te kennen in West-Europa.

 • kasperd007

  Doet mij sterk denken aan vorig jaar.
  T’zal weer net niet worden…

 • lieven

  6h run GFS laat het Azurenhoog steeds maar liggen op z’n plaats. Als het dan al eens ietsjes verzwakt of wat opschuift is het max voor een dag of 2. Weinig kans op standvastig winterweer in zo’n configuratie. Gevolg is dat de depressies ons steeds vanuit west to noordwest blijven bereiken, ondanks de zwakke PV.

 • Binnenkort verschijnt een nieuw artikel met een refresh van de stratosfeer en de ontwikkelingen die worden verwacht de komende 2 weken. Even verdiepen in de materie rond warming.

 • Chris Meire

  het verhaal van de laatste 3 winters. maar de algemene settings liggen toch anders als vorig jaar November. moet je maar s opzoeken als je zin hebt. Laat november maar November zijn. Heb liever geen kruit verschoten te vroeg.

 • kasperd007

  Toch weer een gemiste kans.
  Telkens als we wat winterse kaarten te zien krijgen worden ze nooit bevestigd.
  Gelukkig zijn we nog maar november.

 • kjell

  Idd, woensdag word het juist ietsjes te zacht daarnaa iets onder normaal, zacht kan je dat dan niet noemen.

 • Laurenz

  Daarnet cfs bekeken,de volledige run heeft ons t.e.m 20dec een West circulatie,tzal toch weer niewaar zijn hè zeker?verleden jaar waren ze er ook pal op.

 • Arjan de Weerman

  2 dagen zacht, namelijk dinsdag en woensdag daarna normale of iets onder normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

 • Rizky Taufik

  De normaal voor deze periode is 10 graden, komende week, buiten woensdag, temperaturen rond normaal of er iets onder. Dus van zacht weer geen sprake en ik spreek over zacht weer als het boven normaal is.

 • Stephan Valcke

  Exact.

 • Jeroen Maes

  Normaal gebruik je het woord “zacht” wel voor temperaturen boven normaal. 😉
  Maar dus hier wordt “zacht” ook gebruikt voor normale temperaturen? Even duidelijk anders gaan we elkaar misverstaan.

 • lieven

  Laatste runs van de modellen gaan opnieuw voor een zachte verderzetting zover het oog reikt. Ondanks het feit dat het Azorenhoog zijn kracht wat verliest, volstaat dit niet om de depressies/straalstroom zuidelijker te sturen. Ook en vooral omdat tegelijkertijd het scandi-hoog volledig zou imploderen in de loop van volgende week. Een breed Ijslands lagedrukgebied zou ons weer bepalen de komende 10 dagen. Het blijft wachten tot de puzzels eens in de juiste setting vallen …

 • Robbe Maes

  Bijzondere temperatuurverschillen momenteel in de Benelux, zo is het bijvoorbeeld ‘maar’ -1graad in de Ardennen terwijl het in de Noorderkempen al bijna -3graden is en is het in West-Vlaanderen aan het vriezen, wanneer het in Zeeland plus 5graden is. Hier in Turnhout nu -2,6graden.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ecd8b8ad5bf27523ef79787ff53e7eff40beff731f042098d65a4e05536a1720.png

 • Kees, goede opmerking. We zijn er ons inderdaad van bewust. Reden is dat de synchronisatie van de reacties met de website momenteel nog niet geactiveerd staan om de werking van een aantal functionaliteiten backend te testen. Bedankt voor de support en de reactie!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wist de caches van het internet eens.

 • Keesjansens

  Goedenavond. Even technische noot: Op de hoofdpagina worden de meest recente reactie niet ververst. Is dit al bekend bij jullie?

 • Arjan de Weerman

  Goedenavond, de weermodellen deze avond geven voorzichtige signalen op een mogelijk winterse setting richting het einde van november. Wat we niet zien en de winterliefhebbers ook niet willen zien is een strakke westcirculatie. Nee, we zien al snel meandering in de straalstroom met zelfs weer een Scandihoog op termijn en zelfs wat verbindingen naar de Russische Beer. Uiteraard is de termijn waarop we dit zien op 240 uur nog verre van betrouwbaar, we zien ook dat als dit mocht lukken de vorstgrens ver weg is getrokken. Al met al zijn dit toch echt hoopvolle weerkaarten waarbij we weer over de winter kunnen gaan discussiëren de komende dagen! Hieronder de weerkaarten van GEM, CMA en ECMWF op +240 uur. Fijn weekend! https://uploads.disquscdn.com/images/917efc4751a06d1e555fc010554403711d9403a6dcaec743586567bea557761f.png https://uploads.disquscdn.com/images/0e53c03cc373c4bfa187b2eee73581697172fcbe79295d189ee89f67fc753a44.png https://uploads.disquscdn.com/images/338b1ec06bd9e3e12bfb8df9f6558de5d5c9f717b9812c55bc30a45147dfdb22.gif

 • Paco37

  Het begint er echt op te lijken zo richting eind november.
  Spannende tijden gaan aanbreken.

 • Nathan

  Hopelijk wordt het nog eens een echte winter 😉

 • Nathan

  Ja nu midden West-Vlaanderen amper 1 graad

 • Zegt u het maar, visualisatie gezondheid stratosfeer tegenover 2015-2016 (blauwe lijn). Komende tijd gaan we de gezondheid van de stratosfeer verder aantasten met de oranje lijn als voorspelling. Dit moet toch winterweer gaan opleveren voor de Benelux op lange termijn 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/0a784b957e21d3773942ccc29b05c62e5c29025186a4abdf20b0c96f061628a3.png

 • Arjan de Weerman

  Goed gezien! Komende nacht trouwens lage minima! Helder en weinig wind zijn de ingrediënten. Kwik nu al dichtbij het vriespunt. Matige vorst tot zeer lokaal -6 graden sluit ik niet uit op neushoogte!

 • Arjan van der Wal

  GFS12 komt net binnen. Op 180u is de ons zo ‘geliefde’ straalstroom al aardig onderbroken als ik mij niet vergis 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/2720ad200db4612fde6c2f4d6a151331e5d0308e730bc946336b5478af7f86ad.png

 • Arjan van der Wal

  Ah ik zat het al in de gaten te houden 😉 SSL certificaat was mij inderdaad al opgevallen. Goed bezig!
  Nu benieuwd wat de kenners te melden hebben 🙂

 • Met veel plezier hebben we online onze discussie opnieuw geactiveerd op 6 artikels die recent geleden veel nieuwe reacties kregen. Dit moesten we doen vanwege de migratie van serveromgeving en de integratie van SSL-certificaat die de privacy en veiligheid van onze bezoekers nog meer respecteert! Ik zou zeggen: laat de reacties maar komen.

 • Jeroen Maes

  Die run is idd mooi, de koude lucht op hoogte zou hierbij niet meteen bij ons geraken maar door de oostenwind op het einde toch vriezen s’nachts en nog geen 8 graden overdag.

 • lieven
 • lieven

  Ik zou eerst en vooral het einde dan het volgende weekend in de gaten houden na de doortocht van een nieuwe kleine depressie die tussen de 2 hoge drukgebieden inzakt. Ik zie die hoge druk invloed in onze buurt niet direct zomaar wegtrekken. https://uploads.disquscdn.com/images/0d4eb162baf6d7d82adefc7c19d5009af2d54278b33739c4265de8390ead81aa.png

 • Rizky Taufik

  Maw een klassieke WC lijkt er niet aan te komen. Positief

 • Arjan de Weerman

  Volgens mij dezelfde visie dus puik! ?

 • Stephan Valcke

  We waren tegelijkertijd hetzelfde aan typen Arjan. ??

 • Arjan de Weerman
 • Stephan Valcke

  Positieve signalen van zowel GFS en EC op de langere termijn. Hogedruk boven Rusland blijft stand houden, Azorenhoog neemt in sterkte af, hogedruk impulsen boven Groenland, en daartussen het uitzakken van koude lucht vanuit het noorden met een duikende straalstroom. Ik denk dat de WC geen lang leven beschoren is en weldra ons weer mogen verheugen op wilde winterkaarten.

 • Arjan de Weerman

  Goedemorgen, het enigszins koude weertype blijft gehandhaaft tot en met het weekeinde (Noordoost Nederland in de koudste sector) daarna staat een westcirculatie op het programma. Doordat de stroming niet teveel zuidelijk lijkt worden, zullen de temperaturen niet extreem hoog oplopen, eerder naar normaal of er nipt boven. Tegen het einde van de vewachtingsperiode zien we de straalstroom alweer meanderen en naar het zuiden afzakken. Dit komt door drukstijgingen boven Groenland. Polaire lucht kan ons dan weer bereiken zonder dat het meteen winters wordt. De westcirculatie lijkt dus al weer op de schop te gaan. Het lijkt mij verstandig om deze ontwikkeling eerst eens te monitoren! https://uploads.disquscdn.com/images/2afeefa83382753b80852b0bd0c747752ee81409486867b5c2234afc2bd3d257.gif https://uploads.disquscdn.com/images/0e5329c5b74adfaaeba8a3a7dc099d7847afa6b070009117831aa2b28a7983c8.gif

 • Warme oproep aan alle experts, we hebben sinds enkele maanden een account op Instagram en halen straks de kaap van 10.000 volgers! Volg onze weerfoto’s door even gratis te abonneren! https://www.instagram.com/noodweerbenelux/

 • Matthias

  De controlerun van gfs zit in het gefs ( Global ensemble forecastinf system). Dit is 1 model. Alleen hebben ze de verschillende leden de naam GEFS gegeven 😉

 • Jeroen Maes

  Ja het verschil daarvoor is al erg groot dus laat staan daarna. Leuke kaartjes zijn altijd leuk om te tonen maar idd voorlopig nog totaal onbetrouwbaar.

 • Matthias

  Neen hoor. GEFS is gewoon het ensemble van gfs. Net zoals je meerdere leden hebt bij ec, heb je dat hier ook. De controlerun werkt dus met dezelfde resolutie als de aparte leden, maar met dezelfde beginwaarden als de oper.

 • lieven

  Het geeft toch in ieder geval aan dat je voorlopig niet verder dan 20/11 moet kijken.

 • Jeroen Maes

  Ow dat wist ik niet, de controle run van GFS kan je dus net als de controle run van EC niet zien?

 • Thomas

  Vergeet niet dat dit een geheel ander model is dan GFS. GEFS is net als GFS ook Amerikaans, maar het zijn wel 2 aparte modellen.

 • Jeroen Maes
 • Thomas

  Het is dan wel de lange termijn, maar GFS12z laat door zijn hele run de russische Beer standhouden. De koude lucht blijft zo mooi verdeeld. Mocht dit uitkomen zou mogelijk later in de afwezigheid van hogedruk boven de Azoren zich een Scandihoog vormen. https://uploads.disquscdn.com/images/d4acfb24e8b2892521d198cb2f2ebcc2da8cc3fe2bcf4eb47b419005b0ccea40.png

 • Thomas

  Het is dan wel de lange termijn, maar GFS12z laat door zijn hele run de russische Beer standhouden. De koude lucht blijft zo mooi verdeeld. Mocht dit uitkomen zou mogelijk later i https://uploads.disquscdn.com/images/d4acfb24e8b2892521d198cb2f2ebcc2da8cc3fe2bcf4eb47b419005b0ccea40.png n de afwezigheid van hogedruk boven de Azoren zich een Scandihoog vormen.

 • Thomas

  Mooie “biljartbal” te zien momenteel. De zon is ongeveer al 2-tal dagen oprij zonnevlekkenvrij van langst de kant dat het SOHO beelden binnen krijgt. https://uploads.disquscdn.com/images/1aedfcabcc534665a92e9d574e9d3e6411fd0b691da6fd0982c3464095bcc257.jpg

 • kasperd007

  Eerstkomende 2 weken geen winterweer te zien.
  Denk dat we de verhalen over de Russische beer even mogen opbergen.

  https://uploads.disquscdn.com/images/8a3ab3261958cf7227d89220a8b881eb7ccf76c4e8b4d45f8eef17d321053baa.png .

 • Belangrijke opmerking! In de loop van donderdagavond verwachten wij dat de server problemen zal hebben om de site te serveren naar jullie. Dit is conform een belangrijke update/stap in de groei van Noodweer Benelux. Mogelijk dat we na middernacht opnieuw up and running zijn. Ik herhaal deze boodschap ook vanavond en morgen.

 • happy godutch

  Ik hoop het niet winterbanden gaan er de 21ste op, geen zin om te glibberen tot die tijd

 • Voorlopig geen aanwijzingen dat we voor 20 november nog structurele koude over de vloer gaan krijgen. Westcirculatie gaat tijdelijk in activiteit toenemen. Op 10 hPa gaat het later opnieuw flink opwarmen in de stratosfeer. Mogelijk de genadestoot voor de poolwervel.

 • happy godutch

  Net zoals ik zo zeker was dat Trump ging winnen en vandaag aardig wat geld heb gewonnen zo zeker weet ik dat het een strenge winter wordt

 • lieven

  De verkiezing van Trump biedt betere vooruitzichten voor een strenge winter: blokkering op de Oceaan 🙂

 • Paco37

  Het is november. ….

 • Paco37

  Effe de herfst er doorheen. Prima

 • Laurenz

  Nu al vrezen voor de winter?de herfst is net begonnen.de winter duurt nog 4 maand?

 • happy godutch

  Er zit anders steeds duidelijk een nieuwe SSW in dus, de vooruitzichten voor de winter blijven gewoon goed

 • jurgen

  Niet te veel geloven van die amerikanen ?

 • Paco37

  Wordt nog leuk hoor

 • lieven

  Laat de rest november maar gewoon lekker nat en winderig worden .. en zo ziet het er ook naar uit.

 • Stephan Valcke

  Je moet nu toch niet vrezen voor de winter. Het is nog volop herfst

 • geert duym

  De ochtendrun van de GFS is niet bepaald euforisch voor de winterliefhebbers. Begin volgende week een gordel van hogedruk net ten zuiden van ons en diepe ijslanddepressies en in een gang zettende westcirculatie volgende week. Als die doorzet vrees ik voor de winter. Maar er zijn toch indices zoals de AO en NAO die het tegendeel bewijzen, laat ons hopen!!

 • Paco37

  Alles wijst op kou. De vraag is niet of… alleen wanneer

 • Jens Pinoy Soenens

  Zouden jullie hiervan paar kaartjes kunnen van tonen aub? Betekend dit dat de opwarming terug word verschoven?

 • Excuses voor het ongemak eerder deze avond (downtime). Komende week staat een belangrijke update op de planning. GFS 18:00 is trouwens indrukwekkend te noemen (zelfs op korte termijn). Verbinding met Russische beer tussen Azorenhoog! Zou wat betekenen, want de koude wordt dan in snel tempo richting het westen geadvecteerd.

 • Paco37

  De kaarten gaan geschut worden

 • Paco.

  Moet gaan lukken

 • Jeroen Maes
 • Sup78

  Bestaat er mogelijkheid dat er vannacht toch ook smeltende sneeuw zou vallen in vlaanderen, of is het bijna zeker dat alle neerslag, vannacht in vlaanderen, uit regen zal bestaan?

 • Jeroen Maes

  Berekeningen van de poolwervel geven aan dat die wel eens noord-zuid geörienteerd zou kunnen worden met dan een heel erg goede ligging om Europa te bestoken met arctische uitbraken. Dit zou natuurlijk enorm gunstig zijn voor ons maar zijn er kenners hier die daar iets van kennen en die berichtgeving kunnen bevestigen?

 • Dries Denolf

  wetteronline.de is inderdaad een goeie, relatief onbekende site met veel informatie. had deze namidag ook gemerkt dat de Ardennen de volle laag krijgen. en volgens Harmonie ligt de t° er laag genoeg

 • We hebben snel eens een GIFJE gemaakt van de neerslagsoort van het Europees weermodel. http://gifcreator.me/viewgif/20161108-06-t0MbkT2tAcyyPal5-Fk4KPq

 • Laurenz

  Begin beetje schrik te krijgen dat het een winter van net niet zal worden,d.w.z,2-3dagen koud gevolgd door periode van zacht weer gedurende een week of 2

 • Paco.

  Regen in Nederland

 • Dit is een antwoord dat ik niet beter kan verwoorden. Wat heb je aan het weer die geleverd wordt door de klassieke partijen en waar het dag in dag uit hetzelfde monotone beeld is. Liever een discussie op gang brengen met liefhebbers/experten om er vooral veel van te leren op meteorologisch gebied. Als ik sommige reacties hier zo lees sta ik versteld van de kennis die Noodweer Benelux in huis heeft. Werkelijk genieten!

 • Thomas

  GFS 12z is weer een goede run. De Russische Beer blijft lang noordelijk hangen waardoor alle opgeslagen kou mooi wordt verdeeld tot in Wit-Rusland. Een tactische zet zullen we maar zeggen, want als er daarna een Scandihoog tot ontwikkeling kan komen zitten we meteen in de diepvrieslucht. https://uploads.disquscdn.com/images/7c0f4751addb8da8a51e7df1cf6bb9df6bdde0bba20b38ba47a4ca4dff2d95d3.png https://uploads.disquscdn.com/images/52f9988f805a4ff90ed2757489dda77859611f0ffe52d93d620d22d57c9afb6a.png

 • Stephan Valcke

  Een van de leuke dingen is de voorpret. Meteofictie. Dat is het leuke aan dergelijke sites. Voor realistische berichtgeving heb je het KMNI en Meteoservices. Soms loopt het goed, soms loopt het fout. Maar liever eens wegdromen bij een droomrun, ook al is het meteofictie , dan nuchter te blijven in de voorspelling. Ieder kiest daarin wat hij wilt, maar voorpret is soms even leuk als je het mij vraagt.

 • Bradley Lems

  Zie je wat ik bedoel met realistisch blijven? Dit bedoel ik niet slecht maar zo kan je ook niet teleurgesteld worden?. Ik wist dat de koude van vandaag en eigenlijk vandeweek ging komen maar ook dat het (tijdelijk) warmer ging worden. Ik wacht wel op wat winters weer voor december maar liefst in de betrouwbare termijn en geen droomkaarten want dan zal ik weer realistisch blijven zoals nu.

 • GFS 12:00 = er is geen pijl op te trekken op dat weermodel momenteel. Ik verwacht tijdelijk inzet westcirculatie maar door gebrek aan sterke polar vortex geen lang leven beschoren. Eind november dienen zich nieuwe kansen aan.

 • Jeroen Maes

  Temperatuur in Ukkel is nog wel gestegen maar onder de 6 graden gebleven.

 • Stephan Valcke

  Hier in Kortrijk helder en amper 3 graden

 • lieven

  Volgens mij kan de doortrekking van de zwakke depressie van donderdagnacht op vrijdag nog wel het een en ander doen kantelen op de kaarten. Niet alleen de koers van die depressie, maar ook het herstel van de hoge druk na de doortocht zou wel eens andere kaarten kunnen opleveren in de volgende runs.

 • Paco.

  Het is nog niet beslist

 • Rizky Taufik

  2de helft van november heeft al leuke sneeuwsituaties bezorgt hoor, dieper landinwaarts van Belgie, incluis mijn woonplaats.

 • happy godutch

  25-11-2005 niet? Iig wel zware sneeuwval van Brussel tot Breda. Ik herinner me de vele uren in de file nog goed…

 • lieven

  Max temperatuur te Ukkel voor vandaag werd voorlopig deze nacht bereikt (4°). Momenteel kouder door hardnekkige langhangende bewolking/mist.

 • Chris Meire

  op dit moment temperatuur van het zeewater 13,2 graad, wat perfect normaal is voor deze tijd van het jaar.

 • Jeroen Maes

  Ideaal eigenlijk, betekent dat de zeewatertemperatuur zal blijven dalen wat gunstig is

 • Chris Meire

  ik heb het in mijn leven slechts 1 keer weten sneeuwen in west Vlaanderen in November, dat was in 1993. Dus zit wel allemaal snor op dit moment. normaal weer in de vooruitzichten op dit moment. das al een hele verbetering met November 2015

 • lieven

  Laatste 6h run van GFS bevestigt nu al paar runs na elkaar het vrij normale herfstweer dat we tot 20/11 mogen verwachten, met een paar keer wat kans op lichte nachtvorst bij een tijdelijke hogedrukwig boven onze hoofden (uitstralingskoude). Voorlopig geen winter te bespeuren binnen de ‘aanvaardbare’ termijn van 10 dagen.

 • lieven

  Maar dat Azorenhoog blijft maar op alle kaarten staan, en dat is ook niet goed voor echt winterweer.

 • Stephan Valcke

  EC pluim duidelijk kouder tot en met zondag. De grote verschillen zitten hem in de trekrichting van de depressies. NO Nederland zou wel eens echte sneeuw kunnen zien. Na zondag tijdelijk? zachter.

 • Rizky Taufik

  De nieuwe EC-pluim van deze ochtend bevestigd, koud weer tem zondag en vanaf maandag overgang naar normale temperaturen, maar zoals het er nu naar uitziet niet voor lang.

 • Arjan de Weerman

  Wat vooral gunstig is dat ik geen Eurohogen zie in de verwachting en ook geen diepe paarse kleuren boven Groenland. De kaarten worden nu geschut en ik verwacht deze week al weer winterse kaarten op de (zeer) lange termijn!

 • Chris Meire

  Klopt noodweer, maar gelukkig zit de grafiek van vorig jaar November er dit jaar niet in qua temperaturen.
  In de WC zie ik geen temperaturen van boven de 11 a 12 graden. Vorig jaar verschillende malen boven de 15 graden. https://uploads.disquscdn.com/images/ff6a96e4bb8ff4af3db4e2b30f0e938798e0c3460d4ce47ae6dd418d93d383e4.png

 • Peter

  Morgen kans op winterse neerslag! De regen transformeert in een groot deel van de Benelux tot natte of smeltende sneeuw. Van droge sneeuw waarschijnlijk geen sprake. Daarvoor liggen te dauwpunten gewoon te hoog (+1 of +2). En die moeten gewoon negatief zijn. Maar die eerste dikke vlokken zijn toch al mooi om te zien he :p. De WC komt er de volgende dagen in, maar voor hoelang dit zal duren is nog maar de vraag. We gaan wel eerder naar een graad of 9 met af en toe eens een dag warmer. Vorig jaar was de gemiddelde maximumtemperatuur 13,1 graden, daar komen we zeer waarschijnlijk niet aan dit jaar. https://uploads.disquscdn.com/images/00ed2ef9e7e99eb7b0fcf8551309e4dd696a4b1292ef35f4f3d28769ebb5e494.png

 • Rizky Taufik

  Positief is dat we we eerder naar normaal neigen kwa temperaturen op termijn dan naar temperaturen boven normaal. Toch al een serieuze verbetering dan het voorgaande jaar.

 • Robbe Maes

  Het weerstation van Beerse (vlak bij Turnhout) geeft -0,1 graden aan, dus hier vriest het ook 🙂

 • kasperd007

  Was te denken
  Nu ja, beter nu dan in januari

 • Klopt, de westcirculatie gaat het winnen van de koude.

 • Stephan Valcke

  Gfs en EC komen op 1 lijn. De WC komt erin. M.a.w. volop herfst.

 • Chris Meire

  Goodmorning noodweer. Brugge 2,4 graden, geen krabtoestanden deze morgen. 🙂

 • Nathan

  Ja ik heb het ondervonden 😉

 • Goedemorgen liefhebbers! Ligt het aan mij of is het deze ochtend behoorlijk koud ondanks de dampende Noordzee en de hoeveelheid bewolking? Het vriest zowaar in Waregem, provincie West-Vlaanderen.

 • Jeroen Maes

  En de modellen verwachten net in het noordoosten sneeuwkansen, daar waar hier regen en een wolkje staat.

 • Paulus Piet

  Het KNMI tekent niet gauw winterse neerslag in haar kaarten. Ben benieuwd voor morgen. Tempratuur blijft volgens het KNMI hangen rond de 3 graden. https://uploads.disquscdn.com/images/f21bd49931623c6a51c128840420c0f8086bfb68166c1afb1ae88703b3a551ca.gif

 • Dries Denolf

  Hoe is je gevoel een etmaal later, na de laatste updates, Arjan?

 • Dries Denolf

  Vind je dan net als ik dat alles wat meer dan 144h indicatief (speculatief) is, of heb je aanwijzingen over een evolutie na die termijn in de ene of andere richting? En zo ja, op wat baseer je je dan? Ik sta immers altijd verrast als je met kaarten afkomt, die ik in de verste verte nog niet heb gezien en vraag me soms af waar je die vindt

 • Dries Denolf

  De lage t° van 08 t/m 10/11 doen me vergeten dat we eigenlijk nog midden in de herfst zitten en ik dit niet mag veralgemen. De sneeuwfoto’s op wetteronline.de deden me even dagdromen. Muv het einde is de oper in de EC run nog best koel

 • Dries Denolf

  Klopt idd, Jeroen. De lage t°

 • Peter

  Buien doven snel uit wanneer ze aan land komen. Veel regen zal het niet zijn voor vannacht.

 • Jeroen Maes

  Idd, EC blijft eerder koud te noemen met meer dagen onder de 5 graden als maximumtemperatuur dan erboven.

 • Matthias

  En dat is dan gfs, bij de nieuwe weerpluim van EC, is zowel het gemiddelde als de oper beneden de 10 graden( tot 16/11)

 • Paulus Piet

  Precies Jeroen… Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. 😉 En ik hoor mensen hier nu al zeggen; het word weer niks. Terwijl we nog midden in de herfst zitten..haha. Hoop niet dat dit de komende 4 maanden de trend gaat zijn.

 • Jeroen Maes

  ja… vannacht kan het sneeuwen in Nederland… dat is toch wel winters. Anders moet je eens kijken wat een normale winter bij ons inhoud. 😉

  Het is November dus -10 met 20 centimer sneeuw hoef je idd nog niet te verwachten.

 • Jeroen Maes

  Dan zit je al helemaal aan het einde van de run zeker nu veel te ver om over temperaturen een uitspraak te doen, een tendens kan je al wel zien en dat is dat het azorenhoog sterk afzwakt wat een erg goed teken is en dat een blokkade zou ontstaan (komt erg veel terug). En dan zijn er uiteraard nog veel dingen mogelijk.

  En GFS zegt mss 3-4 dagen boven de 10 graden max… dat is dus niet echt “zacht” dat is gewoon normaal.

 • kasperd007

  T’wordt weer niks.
  Eerstkomende 2 weken geen winterweer te zien.
  En het ziet er niet uit dat dit snel zal veranderen

 • Dries Denolf

  gfs 12z geeft toch zachte t° vanaf komend weekend tot minstens 23/11, zowel op normale hoogte als op 850 en 500 Hpa?

 • lieven

  Als het wat meevalt hebben we de volgende dagen een paar dagen met wat lichte nachtvorst … meer (winter) zit er de volgende 10 dagen niet in. En wat daarna zal gebeuren: wie zal het zeggen.

 • lieven

  Het gaat eerder over korte tijdelijke koudeprikken in een langduring normaal tot zacht patroon ….

 • Dries Denolf

  Wat me dan wel tegenvalt is dat t° 2m bij gfs 12z (in tegnstelling tot 6z) wel zacht blijft vanaf het weekend t/m 21/22 nov. Blijkbaar staan de weermodellen nog steeds niet op 1 lijn

 • Robbe Maes
 • Nathan

  goedenavond iedereen ,weet er iemand wat er vanavond en vannacht van neerslag gaat vallen ?

 • Thomas

  GFS 12z is weer een extreme verbetering t.o.v. zijn 2 voorgangers. De kou wordt tot diep in Scandinavië doorgevoerd dankzij een Russische Beer die voor de verandering gelukkig eens niet omvalt. https://uploads.disquscdn.com/images/f4aca73a2f13b7975d99fe26e67b6e5729c7a46a98543bf73cfd3307fc35736e.png

 • Jeroen Maes

  Ook toont GFS al veel runs (tenminste gisteren zat het er ook in) een verzwakking van het azorenhoog, nu blijft het steeds op zo’n 1035 hpa maar dat zou toch fel verzwakken.

 • Jeroen Maes

  Ja die zachte lucht lijkt het wel te gaan winnen nu maar tegen 15-20 November zou dat weer moeten omslaan. Dat is in elk geval de verwachting.

 • Jeroen Maes

  Tja als je kijkt naar de AO en de NAO dan gaan ze nu ongeveer even positief tot ongeveer 15 November, een aantal dagen erna zie je in GFS ook steeds een blokkade in de kaarten sluipen dus mogelijk gaan we even een zachter weertype krijgen al zal dat niet lang zijn waarschijnlijk dan en daarna zou de AO en de NAO lang negatief blijven dus de verwachting blijft erg positief. 😉

 • kasperd007

  Ik geloof niet echt dat de koude lucht ons zal bereiken.
  Daarvoor moeten er te veel puzzelstukjes in elkaar vallen.
  Ik denk dat we het nog een eindje met een westcirculatie zullen moeten doen.

 • Ben

  Ok bedankt voor de info!
  Wel leren bij 🙂

 • lieven
 • Paulus Piet

  Winter.. nee dat niet. Winterse buien zijn wel mogelijk. Ik raad je aan om ook zeker de tempratuur op 850hPa (ongeveer 1500m hoog) voortaan in de gaten te houden. Dit laat vaak heel duidelijk zien of er dan wel of niet koude of zeer koude lucht met zo n depressie meekomt. Maar er zijn meer para s van belang wil de winter echt tot bij ons komen. Windrichting bijvoorbeeld. Een noordwesten wind (zoals we die krijgen als dat kaartje werkelijkheid word) zal nooit echt winterweer bij ons brengen.

 • lieven

  Neen, alle depressies die vanuit het westen (W, NW, ZW) (van over de Oceaan/Noordzee) aan komen gewaaid, brengen – zeker in deze periode van het jaar – te zachte zeelucht mee om van winter te kunnen spreken. Enkel als zo’n depressie ten zuiden (Z, ZO) van ons doorschuift, gevolgd door een noordelijke blokade kan dit een koud intermezzo inluiden, maar dan ook enkel na de doortocht van zulke depressies.

 • Ben

  Dit is meer een vraag dan een bijdrage.
  Hieronder het kaartje van het GEM op 180H waarbij een diep lagedrukgebied uitzakt vanuit Groenland.
  Mocht dit kaartje werkelijkheid worden (grote onwaarschijnlijkheid), brengt dit dan winter met zich mee?
  https://uploads.disquscdn.com/images/ea7a05dfc506a2163ecc8a09ccf7cbd31c9baa9f61dd2eeb0b657cd33cf9917c.gif

 • always godutch deplorably

  Ik kan de geschiedenis niet terug vinden, de laatste dagen klopt de voorspelling toch redelijk

 • Arjan de Weerman

  Heb ik gezien, ik doelde meer op deze setting want dan (als dit uitkomt) komt de kou er vanzelf in!

 • lieven

  Niet teveel naar die rode lijn (voorspelling) kijken. 2 weken geleden zat die rode lijn nog in het wit onder het licht grijs, en kijk wat de realiteit werd: terug naar het donkergrijs.

 • lieven

  Neem er ook even de Temp-kaart bij voor die voorspelling en je ziet dat deze configuratie zelfs niets winters oplevert, gewoon ook al omdat in de periode ervoor de kou uit het Oosten is verjaagd https://uploads.disquscdn.com/images/a4104f4e6f40f6d250434732f92ba20dbbdb84541bd20ba31a00251ee7182c1c.png

 • always godutch deplorably

  Als de kou niet nu wint dan zeker later wel, de zonale winden nemen sterk af, mogelijk komt er nog een ssw rond 21 november en de bromgebieden zijn gewoon heel koud

  http://www.atmos.albany.edu/student/hattard/realtime/u_65N_10hpa.png
  http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2016110706/gfsnh-10-360.png?6

 • Arjan de Weerman
 • Arjan de Weerman

  Persoonlijk denk ik dat dit gevecht nog wel even door kan gaan, ik vermoed ook dat de zachte lucht (helaas) toch nog aan het langste eind gaat trekken. GFS 00 en 06 komen na 240 uur met andere opties. Een stijgende luchtdruk boven Groenland en het zwakker worden of verdwijnen van de hoge luchtdruk boven de Azoren. Gezien de AO- index momenteel iets positiever wordt verwacht ik meer in de laatste decade van november. Dit is puur gebaseerd op de trend van de weerkaarten en mijn gevoel.

 • Paulus Piet

  Een alleszeggend kaartje over de stand van zaken op onze weerkaarten momenteel. Zacht tegen koud. De modellen komen er maar niet uit over wie er nu als overwinnaar uit gaat komen. https://uploads.disquscdn.com/images/1e7e07f128ed81ba9b42423ba9e988732f8645dfacfac6a35a722b861eca3efc.png

 • lieven

  Op zich weinig nieuws in de laatste run van GFS: de depressiekern ter hoogte van Groenland produceert lustig kleine depressiekernen die dan op de glijbaan van het Azorenhoog onze richting worden uitgestuurd de volgende dagen. Kans op veel regen de komende periode … dat mag ook, want op sommige plaatsen is het nu al maanden uitzonderlijk droog voor de tijd van het jaar.

 • maxim vh

  Zware gok van de oper, als dit uitkomt gaat hij hier veel geld mee verdienen 😉

 • Robbe Maes

  toevallig dat het bijna de zelfde foto/webcambeeld is haha 🙂

 • Arjan de Weerman

  De nieuwe pluim van het Europees weermodel ECMWF toont al snel enorme onzekerheid. De oper komt na een korte zachte periode weer met lage temperaturen. Dit heeft te maken met de berekening van de fusie tussen het Azorenhoog en het Scandihoog. Alhoewel de temperatuur op 850 hPa stijgt kan door uitstraling en (inversie) de temperatuur dan laag blijven. Vanavond de nieuwe run eens bekijken, het schuift enorm. https://uploads.disquscdn.com/images/0ea5d119d3957042d808000fc6b892056cb4b6b77d4c223a60b0dc052f65e1e2.jpg

 • Chris Meire

  Absoluut akkoord Stephan. Al een geluk dat het nu nog niet tot stevige vrieskou komt.Liever de west circulatie nu in november dan in december of jan(al hebben we natuurlijk nu ook geen WC). Rendez vous vanaf begin Décember, want vanaf dan mag alles van mij, lol.
  In een normale winter hebben we ongeveer 3 a 4 kogels te verschieten, maar gezien de laatste 3 jaar, zou ik zoveel mogelijk kogels sparen voor putje winter.

 • We herkennen die beelden, zie onze Facebookpagina Noodweer Benelux 😉

 • Robbe Maes

  Ook de eerste webcambeelden van een witte wereld op de hoogste punten van het land zijn er, altijd toch speciaal die eerste keer sneeuw! https://uploads.disquscdn.com/images/78d12cf5b60fb3c9c345d973b5eef3255ef610564f07255123099fa06b75ebdc.jpg ! https://uploads.disquscdn.com/images/4997776091d8fab21ef9584ec6bab6d6d86d656c88403ef208e524d471ebecc2.jpg

 • Stephan Valcke

  Ik vind het prima zo. Laat het maar herfst zijn in zijn eigen seizoen. Beter nu dan in december of januari. Kwestie van al het kruid niet te vroeg te verschieten. Want met ons klimaat weet je dat je géén 10 kogels hebt. ?

 • Robbe Maes

  Ook de eerste webcambeelden van een witte wereld op de hoogste punten van het land zijn er, altijd toch speciaal die eerste keer sneeuw! https://uploads.disquscdn.com/images/4997776091d8fab21ef9584ec6bab6d6d86d656c88403ef208e524d471ebecc2.jpg d973b5eef3255ef610564f07255123099fa06b75ebdc.jpg

 • Jeroen Maes

  Op +180 gaat GFS voor onder de 4 graden in het grootste deel?

 • Jeroen Maes

  De gelijkenissen bij EC en GFS zijn er nu wel duidelijk tot +144 en +168, beide laten ze scandihoog en azorenhoog verbinding maken.

 • kasperd007

  De meeste modellen geven toch zachter uit.
  Ik zou er niet te veel op rekenen.

 • lieven

  Volgens gfs blijft het gewoon herfst de ganse periode. Kijk ook naar de ligging van het azorenhoog: gfs laat dit gewoon de volgende 10 dagen mooi ter plaatsen trappelen. Onmogelijke setting voor echt winterweer, zelfs al zouden we januari zijn.

 • Peter

  Even geen winterverwachtingen, maar deze namiddag is een zware tornado (EF2 of EF3 over Rome getrokken. De schade is enorm en er zijn al minstens 2 doden. http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/2963733/2016/11/06/Tornado-raast-over-Rome-minstens-twee-doden.dhtml

 • Jeroen Maes

  Ja die koudste modellen bij EC zijn wel veel kouder als bij GFS, vanaf donderdag is er amper een lid dat de 0 aantikt bij GFS en bij EC gaan er nog tot -5.

 • Jeroen Maes

  De pluim van EC is erg koud te noemen vanaf volgende zondag, wat veel te ver is uiteraard want GFS gaat volgende zondag voor ruim 10 graden.
  https://uploads.disquscdn.com/images/002d70be7ce326699a9246212fd6ed77c8fbbf1fec0c1561881e401dd1c2563a.png

 • Dries Denolf

  De EC12z ensemble run geeft dan zelfs een variatie ts. +15 °C en – 5 °C voor Nederland. Een beter bewijs dat de modellen het voor het voorlopig niet weten, bestaat er niet

 • Nathan

  Bedankt

 • Robbe Maes

  Wetteronline.de, is een Duitse site.

 • Nathan

  Sorry dat ik het niet weet maar op welke site is die radar het ziet er nog betrouwbaar uit

 • Robbe Maes

  De eerste vlokjes sneeuw van deze winter zijn momenteel aan het vallen op de Hoge Venen,bij een temperatuur iets boven het vriespunt! (paarse/roze tinten rechts op de foto is sneeuw, de blauwe vlekken versprijd over de rest van het land is regen.) https://uploads.disquscdn.com/images/2a3ba31e4e511c9bb03a30a7bee5e14f7392c66b0218e1972e675f4e75e6ad6e.jpg

 • Robbe Maes

  De eerste vlokjes sneeuw van deze zijn momenteel aan het vallen op de hoge venen bij een temperatuur iets boven het vriespunt! https://uploads.disquscdn.com/images/0647d83d5f75d1f52a0b0758ee2f0807560a95ca59ad0e81304e6ee9b307983f.jpg

 • Bradley Lems

  Inderdaad want oost is te droog al kan je ook sneeuw hebben van oost met een lagedrukgebied. Noord blijft in mijn ogen slecht door invloed van de noordzee. Toch zeker voor de kustregio’s. mijn woonplaats dus. Is van 2010 dat ik hier nog eens goed sneeuw heb gezien.

 • Dries Denolf

  Als je puur naar de t° kijkt is O idd ideaal voor winterweer. Wil je er ook sneeuw bij, kun je beter een N hebben toch?

 • Jeroen Maes

  Haha jammer dat blauw voor regen staat dan. 😉

 • Dries Denolf

  ik zie dat Harmonie een blauw sneeuwbolletje in mijn tuintje in Brugge voorziet. Kon niet beter

 • Nathan

  Ik woon daar 😉

 • Matthias

  Dit is slechts een indicatie. Dus het is zeker mogelijk dinsdag morgen. Hou wel rekening dat geen enkel model buien “heel precies” kan voorspellen.

 • Peter

  Ik kijk naar kortbij en dit is dinsdagmorgen. Volgens het fijnmazig weermodel Harmonie komen er dinsdagmorgen in het westen van het land enkele buien, regenbuien, winterse buien en sneeuwhbuien. Dit gebeurt wanneer de temperatuur net boven het vriespunt is en de dauwpunten rond of net onder het vriespunt zitten. Ik zou dit toch maar even in de gaten houden misschien ver genoeg van de kust heel tijdelijk een wit draplaagje? https://uploads.disquscdn.com/images/c4c58b4c7329e49d24bfe413979d1e3d022f19311428a940daa18e048c2253f4.png https://uploads.disquscdn.com/images/daa7109f0bf9272c80350e6049a74c5d7f9663d44003c748c0a217618eb3b7b0.png https://uploads.disquscdn.com/images/1499a05b20e657c3d89d45e2e3baa6363904229df665bcb1fb0529b0f3f34f21.png

 • Matthias

  Dat zal het zeker worden! 😉

 • Nathan

  De komende week wordt zeer spannend om te volgen denk ik

 • Nathan

  Wow al 50 reacties op dit zeer mooie artikel 😉

 • Dries Denolf

  kun je even de consequenties van het verschil aan een leek uitleggen?

 • Het duidt vooral op een ‘ik weet niet wat ik moet kiezen optie’ bij de weermodellen. Daarom is zelfs een +96 uur hoogst ongeloofwaardig. Ik vind dit een prachtig scenario om het weekend mee uit te zwaaien. Op naar de winterse neerslag in de Ardennen!

 • Klopt, want ik verwacht ook dat EC en GFS er nog niet aan uit zijn over de komende 24/48 uur. Zou wel eens kunnen goed gaan wanneer de sneeuw begint te vallen en de koude zich kan conserveren.

 • Matthias

  Kan wel goed zijn, maar als de hoofdmodellen het nog niet eens zijn op +144, waarom zou het einde dan wel geloofwaardig zijn?

 • Jeroen Maes

  Moet toch nog wat veranderen om ons wel echt in de kou te laten delen. 😉 Kouder dan -2 op 850 hpa gaan we niet

 • Die werd al lang gepubliceerd…

 • ECMWF zou ik niet zomaar de vuilbak in gooien 😀 Eens gekeken wat er later in de run gebeurd? De hele Polar Vortex komt richting Scandinavië en noordoosten van Amerika doet niet mee in de forse koude. Interessant!

 • Jeroen Maes

  Ja idd zo gaat EC daarna voor eerder oostenwind al is dat niet perfect hier aangezien het druklijntje uit zuidoost Europa komt (Turkije). tegentelling tussen GFS en EC is heel groot.

 • Matthias
 • Matthias
 • Arjan de Weerman

  Om vervolgens weer te stijgen toch? Al zie je veel andere oplossingen wel dalen maar dat zijn de verstoorde berekeningen. En we weten hoe meer spaghetti (spreiding) hoe meer onzekerheid. Wat ik wil aangeven is dat de oper meer waarde heeft dan de verstoorde berekeningen alleen heb je er na 5 dagen niet zoveel aan omdat de overige leden allemaal wat anders zeggen. Dus dat betekent dat de verwachting hoogst onbetrouwbaar is. Daarbij mag je in je achterhoofd houden dat er een kans is op een stijgende luchtdruk op termijn omdat de oper dit berekend. Van belang is het nu om de volgende runs te bekijken en of er meer ondersteuning gaat komen bij de oper. 🙂

 • Bradley Lems
 • always godutch deplorably

  ja maar doe nou eens oproepen op twitter dat we @judah47 moeten gaan volgen, we willen allemaal die SAI weten toch?

  https://twitter.com/judah47/status/793090174804692997

 • Bradley Lems

  Dit is vortex niet. dit is op z500.vortex is op 10 hpa hoogte.

 • Arjan de Weerman

  Klopt en ook een fusie met het Scandihoog behoort tot de mogelijkheden. Toch zie ik liever geen Azorenhoog. Daarmee vallen de puzzelstukjes beter op hun plaats om echt winterweer te krijgen. De echt strenge winters vroeger hadden ook nauwelijks een krachtig Azorenhoog. Duik maar eens in het archief om de koude winters te bekijken (even googlen) via deze link: http://meteociel.fr/modeles/archives/archives.php

 • Bradley Lems

  Volgens mij kan je een straffe noordelijke circulatie hebben bij een azorenhoog dat naar het noorden gaat waarbij je bij een scandihoog een oostelijke circulatie genereert. Wat mij betreft blijft een oostelijke circulatie de beste op winterweer.

 • Peter

  987 is binnen 😉

 • Jeroen Maes

  Maar als je de oper en control op langere termijn bekijkt zakt de luchtdruk daar helemaal weg. 😉

 • Bradley Lems

  Wie zei gisteren dat de opwarming niet ging komen? En dat je members niet moet geloven en alleen op run GFS moet voortgaan door de beste rekencapaciteit? Het is zelfs al geen 5 maar 7 graden geworden momenteel. https://uploads.disquscdn.com/images/bf8c50dfc1fae8f8a12b0d0fcbe18d606d82df907de53784ce987896542f1437.gif https://uploads.disquscdn.com/images/b500ff0513b38ba0ac8f9015e9968a56e65287d9c031db2f43a072cd0fc49bd4.gif

 • Arjan de Weerman

  Inderdaad Dries, alhoewel de rekenkracht van de oper iets hoger ligt. Dus als je wilt speculeren kun je dus voorzichtig inzetten naar een stijgende luchtdruk op termijn. Durf je dat niet dan kun je je spaarcenten maar beter op de bank zetten maar dan krijg je ook geen rente he! 😛

 • Dries Denolf

  sorry, dat bedoelde ik ook. Lapsus

 • Dries Denolf

  Als het Azorenhoog naar het noorden uitbreidt, zorgt het toch voor een blokkade van de WC? Of is dat bij die configuratie niet echt belangrijk en bepalen andere factoren of we kans maken op een oostelijke tot noordelijke luchtstroom?

 • Dries Denolf

  Het enige besluit dat je uit zo’n kaart kunt nemen is dat er geen besluit uit te nemen valt. Ik onderstel dat we zeker tot woensdag moeten wachten voor we iets zinnigs kunnen zeggen

 • Arjan de Weerman

  Hierbij de ensembles (GFS 12) voor de berekende luchtdruk boven Noord-Scandinavië. Zeer grote spreiding al vanaf dag 4 vooruit. Oper en control neigen wel naar herstel! https://uploads.disquscdn.com/images/1d517869aa7f9d179bd8a44ac8a4d21492e0336ccc7d8a5bfd9c8e140bcc279f.gif

 • Jeroen Maes

  Waar zie je dat? ik zie enkel iets van terug hersteld maar op 6 November

 • Dries Denolf

  In het artikel komt de PV terug op 16/11, of is dat ondertussen ook al weer achterhaald?

 • Arjan de Weerman

  Nu het Azorenhoog nog weg. Straks een kijken of we dat met de ensembles kunnen bekijken. De Jet moet nog iets zakken. Verder een keurige kaart 🙂

 • Dries Denolf

  Ook de blokkade op de Atlantische Oceaan is de ene run zichtbaar, de volgende run is die verdwenen. De modellen weten voorlopig niet uit welk hout pijlen gesneden, ik ook niet. Inderdaad best wachten tot de kaarten van woensdag, dan zullen we (wellicht?) meer weten

 • Graag doe ik hier nog eens een warme oproep! Mensen met een gmail account kunnen zich gratis abonneren op ons account van YouTube! De magische kaap van 1.000 abonnees komt in de buurt. http://www.youtube.com/c/NoodweerBeneluxVIDEO

 • Dries Denolf

  ik ook

 • Nathan

  Toch een mooie kaart vind ik 😉

 • Nathan

  Ja inderdaad bij mij ook hoor, hoelang is het bijvoorbeeld niet geleden dat we nog een witte kerst hadden.Ik heb alvast een goed gevoel dat het dit jaar wel eens zou kunnen gebeuren want de kaarten voor november zijn toch al helemaal anders dan vorig jaar dus dat is een goed teken denk ik.

 • Robbe Maes

  Dus anders gezecht krijgt hoog-belgie de eerste sneeuw op maandag en dinsdag, noord-Nederland heeft woensdag een kans op wat winterse neerslag en voor al de rest van de Benelux is het nog een maandje te vroeg… Maar ja het is natuurlijk ook nog maar november dus we mogen niet te hard van stapel lopen!

 • Jeroen Maes

  De kansen zijn er zeker, de kaarten moeten alleen goed vallen en daar kan het nog mislopen.

 • Deborah Ahlers

  Ik moet toch eerlijk bekennen dat door alle berichtgevingen van de laatste dagen mbt de winter, ik toch al lichtelijk de kriebels krijg ?
  Lieve mensen , wat zou het toch prachtig zijn als we dit jaar eindelijk weer eens van een geweldige winter mogen genieten! Fingers crossed!

 • Matthias

  Het kan wel verschillen meebrengen. Maar in deze situatie zal 100km verschil van dat laagje niet zoveel verschil maken 😉

 • Matthias

  Een heel andere situatie! Vorige jaren zagen we altijd zo een ” koudebel(paarse kleur)” altijd rond Groenland die natuurlijk het ene lagedrukgebied na het andere produceerde. Dat is nu duidelijk niet het geval

 • Jeroen Maes

  Klopt maar… heeft dat dan geen invloed op het verdere verloop? Of is dat echt gewoon een detail wat enkel bepalend is voor woensdag?

 • Matthias

  Dat komt door positie van het laagje dat woensdag gaat passeren. Noordkant= koel, zuidkant= eerst warm, na draaien wind koeler

 • Matthias

  Idd. Ik kan mij ook niet herinneren dat de PV zo zwak was. Er is er zelfs amper een.

 • Jeroen Maes

  Je ziet het zelfs op zeer korte termijn… voor eigenlijk heel woensdag was er tot voor GFS 12z steeds sprake van 6-7 graden dacht ik en GFS 12z houdt het op zo’n 4-5 graden in de warmste delen.

 • Thomas
 • Ik moet zeggen, in het aantal jaren dat ik de weerkunde op de voet volg heb ik zelden zo’n complexe situatie in de diverse weermodellen gezien. Bijzonder.

 • Jeroen Maes

  En dat is dus dezelfde dag als dat GFS 13 graden aangeeft… ja dan zie je wel dat het te vroeg is conclusies te trekken. 😉

 • Matthias

  En dat zal het nog een paar runs zo blijven. Alles is afhankelijk van hoe de energie van de straalstroom zich zal gedragen. Als die energie meer boven het hoog van scandinavie zal gestuurd worden zal het hoog platgewalst worden (hebben we al enkele runs gezien). Als de straalstroom meer zuidoostelijk gaat, onder het hoog dus, dan kan het hoog blijven bestaan en ontstaat er misschien zelfs een oostelijke wind. Het is een zeer complexe weersituatie.

 • Stephan Valcke

  Zot he. De modellen hebben het heel moeilijk. Dat is duidelijk

 • Matthias

  Zeker te vroeg om conclusies te trekken. Ligt na 120h. de modellen hebben het de laatste tijd immers vrij moeilijk met berekenen. Vooral de straalstroom zorgt voor een grote onzekerheid. Bij gfs zal die meer terugkomen dan bij ec ( dit ook omdat gfs daar “meer op gebaseerd” is laat ik zeggen. Net zoals gfs vaak meer gericht is op een wc, heeft ec vaak het probleem van een te sterke WAA te doen. Afwachten dus

 • Stephan Valcke

  De verschillen in de run zit hem in details. Geloof me , het zal nog veel veranderen de komende dagen. Depressie boven Ijsland, Azorenhoog en Hogedruk boven Rusland. Wij zitten er tussenin. Elke kleine verandering kan grote gevolgen hebben

 • Jeroen Maes

  Voor zaterdag berekend GFS nu zo’n 13 graden in België, in Nederland gaan daar een paar graden af. Deze run is daarmee bijna 10 graden warmer als zijn voorganger, nog te vroeg om conclusies te trekken of?

 • Leuk om te horen Jeroen 😉

 • Jeroen Maes

  In GFS 12z is de neerslag voor woensdag bijna volledig weg, de neerslag wordt ten zuiden van België in Frankrijk berekend.

  De temperaturen zouden hierdoor woensdag wel veel lager blijven dan voorheen berekend.

 • Jeroen Maes

  Erg mooi artikel!

 • always godutch deplorably

  Hier in Zuid-Holland nu hagel…