6 november 2016 - 5 min. lezen 327 reacties

Komende uren neemt de kans op winterse neerslag toe boven de Benelux. Er wordt vanuit het noorden namelijk polaire lucht aangevoerd die in combinatie met het warme zeewater van de Noordzee buien gaat veroorzaken. Vooral later op zondag en op maandag en dinsdag neemt de kans op enkele sneeuwvlokken toe boven 300 m. Het is trouwens ook uitkijken naar de situatie boven Nederland. Daar kan de neerslag door isothermie winters van aard worden. De grootste kansen daarop zijn voorbestemd voor woensdag.

Kans op winterse neerslag

Het licht winters intermezzo op de weerkaarten wordt veroorzaakt door een solide hogedrukgebied nabij de Azoren. Aan de oostelijke flank van dit systeem daalt een lagedrukgebied richting het zuiden. De polaire luchtcirculatie is geboren. Of de situatie op de weerkaarten zich kan verstevigen is momenteel nog koffiedik kijken. Zowel UKMO, ECMWF als GFS hebben erg veel moeite met de berekeningen vanaf woensdag.

Indien de straalstroom sterk zuidelijk blijft, kan de oostelijke luchtcirculatie in stand blijven. Veel ‘indien’ en ‘kan’ dus waardoor het niet verstandig is om daar nu al een uitspraak rond te doen. We adviseren met veel plezier om onze actieve community te volgen met geregeld nieuwe reacties.

luchtdruksituatie-november-2016
Momenteel hebben we te maken met deze luchtdrukconfiguratie. Een stevig hogedrukgebied wordt opgeworpen in de buurt van de Azoren. Met een straffe zuidwestelijke luchtcirculatie wordt een poging ondernomen om een Scandinavisch hogedrukgebied op te werken. Dat geeft de kans aan de koude lucht om daar onderdoor te duiken. Met de zwarte pijlen hebben we continentale en koude lucht gevisualiseerd.

Weersverwachting via het ‘Weer op locatie’

Leuk om te zien trouwens hoeveel mensen er gebruik maken van het weer op uw locatie! Wanneer we de plaatsen Brussel en Amsterdam analyseren voor de komende werkweek zien we vooral voor Amsterdam hogere kansen op winterse neerslag. In Brussel is die kans het grootst op dinsdagochtend. Op beide plaatsen in de Benelux zien wel duidelijk hogere neerslagkansen i.v.m. afgelopen weken.

weersverwachting-voor-brussel
De blauwe kleur bij de spreiding in de grafiek simuleert de kansen op nachtvorst. Richting donderdag loopt de rode lijn fors op en stijgt de kans op een zachter weertype.
weersverwachting-voor-amsterdam
Op deze afbeelding zien we dat het weer op locatie een andere schaal hanteert omdat de koude lucht dichterbij zit.

Scharnierpunt rond woensdag

In quasi alle belangrijke weermodellen zien we rond woensdag een interessante situatie ontstaan. De straalstroom op de Atlantische Oceaan heeft een sterke neiging om te duiken richting Frankrijk. Op deze actieve straalstroom ontstaat vervolgens een klein lagedrukgebied waardoor het noorden van Nederland in de koude lucht blijft vertoeven. Het zuiden van de Benelux (België) komt dan tijdelijk in de warme sector terecht met behoorlijk wat regen tot gevolg. Het is zeer de vraag of isothermie hier voor een verrassing kan zorgen. Nederlandse weerbedrijven komen nu immers al met sneeuwkansen op de proppen voor woensdag.

kans-op-winterse-neerslag-op-woensdag
In de 06:00 run van het Amerikaans weermodel wordt een klein maar venijnig weerbeeld geschetst. Aan de noordkant van het systeem komt een oostelijke tot zuidoostelijke luchtcirculatie tot stand met aanvoer van koudere lucht. Aan de zuidkant van de kern gaat het echter om zachte luchtmassa’s waar de kans op sneeuw onbestaande is. Diverse bronnen spreken van isothermie waar beide luchtmassa’s elkaar ontmoeten en vervolgens een stijgende kans op (natte) sneeuw. De zone die hierop het meeste kans maakt in de regio in het zuidoosten van Nederland (afhankelijk van de kern).
zone-met-kans-op-winterse-neerslag
Als de kern van het lagedrukgebied in de volgende runs wordt bevestigd dan heeft de zone tussen de 2 zwarte lijnen de meeste kans op enkele (droge) sneeuwvlokken. Boven de Ardennen is de kans groter dat er tijdelijk een drapdekje ontstaat.

UPdate stratosfeer en Polar Vortex

De gezondheid van de stratosfeer heeft afgelopen weken opnieuw aan populariteit gewonnen. Eind oktober 2016 was er een gevoelige opwarming ontstaan op 10 hPa, 30 hPa en 50 hPa. Op sommige grafieken was er zelfs sprake van een major warming met een reversal (omkering) van de windrichting. Wanneer meteorologen dat zien gebeuren, kriebelt het behoorlijk. Een omkering van de windsnelheid op die hoogte kan immers de kans op blokkades beïnvloeden. Valt zo’n blokkade goed voor Europa, dan stijgt de kans op winterweer aanzienlijk. Mogelijk dat de speldenprikken van de winter daar een gevolg van zijn.

  • Geïnteresseerd in de stratosfeer? Dan is dit boek zeker iets voor jou
  • Dit boek behandelt dan weer processen rond de Polar Vortex.
wonde-stratosfeer-eind-oktober-2016
Eind oktober 2016 zagen we een forse opwarming op zowel 10 hPa, 30 hPa als 50 hPa. Gevolg was een gesplitste polar vortex op 30 hPa met een reversal in windrichting.
herstel-stratosfeer-november-2016
Op 6 november 2016 heeft de Polar Vortex zich op 30 hPa hersteld. Een volgende opwarming in de stratosfeer kan gebeuren richting het midden van de maand. Mogelijk dat dit een zeer belangrijk gegeven gaat zijn voor de cruciale klap van de poolwervel boven de Noordpool.

Veel sneeuw voor de Alpen?

Komende periode gaat het natuurlijk flink sneeuwen in de Alpen. Een noordelijke luchtstroming gecombineerd met een lagedrukgebied boven Italië zorgt traditioneel voor uitstekende condities om winterweer te veroorzaken in de Alpen. Beelden uit Val Thorens spreken alvast boekdelen! Kijk eens naar deze prachtige sfeerbeelden!

De sneeuwvalgrens schommelt op de meeste plaatsen rond 700-800 m. Echter, komende dagen daalt ook deze grens waardoor gebieden onder de 500 m ook sneeuw van betekenis mogen verwachten. Bekijk maar eens de animatie van de neerslag van het Europees weermodel. Blauwe kleur symboliseert regen en paarse kleuren duiden winterse neerslag aan. Niet alle paarse neerslag valt onder droge sneeuw.

De Alpen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië mogen sneeuw van betekenis verwachten vanaf woensdag. De periode vanaf vrijdag is nog onzeker om momenteel te bespreken. Afwachten wat GFS, ECMWF en UKMO gaan toveren 😉

kans-op-winterse-neerslag-animatie
Mooie GIF-animatie die de instroom van winterse neerslag mooi weergeeft. Hou vooral de regenzone in de gaten die ontstaat op dinsdag (begin GIF) en vervolgens transformeert in winterse neerslag naarmate het hoger gelegen gebieden bereikt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken