4 april 2016 - 7 min. lezen
0 reacties 0

Water, wie is er niet dol op om het vast te leggen. Water kan ons veel vertellen over het ‘weer’ immers, zie je golfjes of weerspiegelingen. Water is net als sneeuw een van mijn favoriete onderwerpen. Echte grote rivieren zijn er niet in mijn directe omgeving, daarvoor moet ik echt de provincie grenzen over. Af en toe doe ik dat uiteraard. Artikel werd geschreven door fotografie-expert, Karin Broekhuijsen, bekend van het praktijkboek rond weer en fotografie.

Met de laarzen aan naar buiten

Ik ben dol op hoog water en op droogte. Ga graag op vakantie naar plaatsen waar ik water kan vastleggen op gevoelige chip. Rubberlaarzen behoren tot de standaard dingen die in de koffer mee gaan op vakantie, naast de stevige wandelschoenen. Heerlijk rubberlaarzen aan, net een klein kind door plassen banjeren. Zoals nu, is er op diverse plaatsen in Drenthe wateroverlast. Wateroverlast is ’weer’. Het kleine kind komt dan direct in me boven al als ik eens in een plas stap die dieper blijkt te zijn dan ik dacht.

Oeps, als het water maar niet over mijn laarzen gaat, dan moet ik eerder naar huis dan de bedoeling was. Dat wil ik niet uiteraard. Onlangs is bv. de Elperstroom buiten zijn oevers getreden. Voor iemand die bij grote rivieren woont niet spectaculair, voor mij een klein feestje om het bos in te wandelen en op onderzoek uit te gaan.

elperstroom buiten oevers

De buiten zijn oevers getreden Elperstroom op een koude ochtend. Belichtingstijd 1/50 seconde, diafragma 7.1 en ISO 250 op statief genomen, vanaf een berg houtsnipper die er zijn neergelegd door SBB, de boswachter gaf me toestemming om er van boven af foto’s te maken.

Handig is om een polarisatiefilter te gebruiken, om de reflectie van het water te beïnvloeden. De filter beïnvloedt niet alleen de reflectie van het water, maar ook de blauwe lucht als er blauw lucht is tenminste.

Water fotografeer ik met korte en langere sluitertijden, soms is echt lange sluitertijd niet eens nodig is een halve seconde al voldoende om de kracht van water te laten zien. Wat helemaal hip is, met een filter werken waarmee je de sluitertijd enorm kunt verlengen.

Voor mij een reden om dat juist niet te vaak te doen, want iedereen doet het al. Ik blijf zeggen, fotografeer waar je hart ligt en doe niet wat iedereen al doet. Probeer je te onderscheiden, doe daarom nogmaals wat je zelf leuk vindt om te fotograferen.

Wel vind ik het reuze gezellig om met enkele mensen op pad te gaan. De vraag is dan wie wil er zo vroeg opstaan als ik? Zelfs in deze tijd van het jaar loopt de wekker om 5 uur af, in de zomer is dat nog veel eerder, dan blijf ik meestal wel in de buurt. Duik er extreem vroeg in als ik de volgende ochtend vroeg weg wil. Zodat ik mijn uren slaap wel krijg.

Fotograferen van waterpartijen

zonsopkomst en waterpartij
Foto genomen ruim een half uur voor zonsopkomst, bij windstil weer. Sluitertijd 10 seconden diafragma 11, ISO 200. Ondanks de sluitertijd van 10 seconden zie je een perfecte weerspiegeling. Geen wind dus. Er is geen filter gebruikt.
golven rots
De golven klotsen tegen een rots. Deze foto is genomen in Noorwegen: 1/5 seconde, diafragma 32, ISO 50, geen filter gebruikt.
weerfoto lofoten
Deze foto is genomen op de Lofoten bij Noorwegen: 1/800 seconde, diafragma 9, ISO 400.

Voor weerliefhebbers bieden de Lofoten in de winter een waar paradijs. Schitterende wolkenluchten komen er voorbij! Ruig weer zoals we dat hier in ons Drenthe niet kennen. Ik ga echt uit mijn dak in het hoge noorden. Hopelijk gaan we de komende winter terug! Het is een populaire vakantie bestemming voor fotografen, mede vanwege het poollicht.

Het kriebelt al bij mij als ik weer fantastische foto’s van het hoge noorden zie om terug te gaan, maar heerlijk om juist nu weer een vakantie bestemmingen te kiezen die niet iedereen kiest, maar wel goed betaalbaar zijn. Zo staat er nog van alles op mijn verlanglijst om te fotograferen. Als er maar ‘weer’ op staat! Het ’weer’ speelt vaak een hoofdrol in mijn landschappen. Strakblauwe luchten zijn niet directe favoriet.

lofoten winterbeeld
Deze foto is genomen op de Lofoten bij Noorwegen: sluitertijd van 3,2 seconde, diafragma 22 en dit tijdens het blauwe uurtje in de winterperiode. De beweging van het water van de zee is duidelijk zichtbaar.

Eerst leren kijken, daarna vastleggen

Windstil weer kan prachtige reflecties geven, kunstzinnige reflecties zelfs. Dat is vooral een kwestie van goed kijken. Goed kijken leer je door het vooral veel te doen, dus niet alleen fotograferen tijdens de vakantie. Daarom hieronder een paar bijzonder reflecties genomen vanaf een varend bootje. Er werd een hele snelle sluitertijd met ongeveer diafragma 9 gebruikt. Het bootje voer op stevige snelheid, dus een langzame sluitertijd is dan geen optie.

Een statief ook al niet, het bootje trilt teveel door de motor. We hadden vroeg in de ochtend het eerste bootje genomen, daardoor was het water nog mooi rustig en vlak. Op de terugweg anderhalf uur later waren er rimpels te zien en was het niet mogelijk om de foto wederom op deze wijze te maken.

De foto’s zijn in Kroatië genomen in het hele vroege voorjaar. Bomen nog kaal, de laatste sneeuwresten zijn nog niet gesmolten. Een perfect moment dus voor de reflecties. Als we er later waren geweest en de bomen al bladeren zouden hebben, hadden we deze bijzondere reflecties niet kunnen maken. De zon die schijnt draagt hier een positief steentje bij. De schaduwen van de bomen, de strakblauwe lucht

Op de eerste foto zie je al wat er op de foto’s erna staat. De eerste foto is met een groothoek genomen, de foto’s erna met de 70-200 mm lens. De beelden zijn allen niet gekropt, hooguit de horizon iets recht gezet, omdat je op een wiebelend bootje zit. De horizon recht in beeld krijgen, is een kwestie van goed kijken. Bij deze foto’s heb ik bewust de horizon in het midden geplaatst.

reflectie waterpartijen 1
reflectie waterpartijen 2
reflectie waterpartijen 3

Ja, echt de onderstaande foto is water, bevroren water op een dakraam. IJskristallen met een macrolens op 100 mm gefotografeerd. Water onherkenbaar als water? De witbalans ben ik niet aan geweest, zo gelaten als het was. Het was zoeken op het raam naar bijzondere structuren.

De foto is genomen omstreeks zonsopgang. Een half uur later waren de ijsbloemen al gedooid. Het geldt voor alle weerfotografie, als je iets ziet, wees erbij en leg het vast, niets veranderlijker dan het weer.

Dat geldt voor alle foto’s in dit verhaal, nog even terugdenkend aan het bootje dat anderhalf uur later terug voer en het water rimpelingen vertoonde. Nog even terug komend op de eerste foto die is genomen een half uur voor zonsopgang, toen de zon eenmaal op was had je niet meer die sprekende kleuren.

ijsbloemen, ice flowers
IJsbloemen op het dakraam: 100 mm macro, sluitertijd 1/50 seconde, diafragma 11 en op statief.
waterval noorden ijsland
Belichtingstijd 1/10 seconde, diafragma 11, ISO 100.

Bovenstaande opname is van een waterval in het noorden van IJsland in de winter, de welbekende Godafoss of waterval van de goden.

Sommige links bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken