8 augustus 2016 - 3 min. lezen 6 reacties

Na een teleurstellende start van het weer in het eerste weekend van augustus moeten we deze week opnieuw rekening houden met enkele buien en betrekkelijk lagere temperaturen. Dat heeft alles te maken met de positie van lage- en hogedrukgebieden. Wie op zoek wil gaan naar zomerweer binnen Europa kan daarvoor nog steeds terecht in het zuiden van Europa, alsook het oosten van ons continent.

Met weinig verschil in luchtdruk blijft het oosten van Europa warm tot tropisch. Lokaal ontstaan er enkele onweersbuien. De verwachting is dat het zomerweer daar nog enkele dagen zal aanhouden. Gelukkig wordt het ook later deze week opnieuw warmer in West-Europa met opties tot meer. Spannend.

Te koel tot en met donderdag

In een eerder verschenen artikel werd de situatie reeds beschreven. Tot en met donderdag verwachten we iedere dag enkele buien die via een noordelijke luchtstroming richting de Benelux worden getransporteerd. Vanaf vrijdag zien we de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk aan kracht winnen.

Dat zal zorgen voor een onderdrukking van de buienactiviteit evenals een toename van het aantal uren zonneschijn. In het weekend zitten de temperaturen vervolgens in de lift en moeten we op meerdere plaatsen binnen België en Nederland de zomerse grens van 25 graden bereiken en overschrijden.

geleidelijk warmer augustus 2016
In de weerpluim zien we duidelijk een dip ontstaan in het weerbeeld. In en na het weekend kiezen meerdere weermodellen voor zomerse opties.

Na vrijdag zomers warm en meer

Vanaf vrijdag wordt de invloed van het hogedrukgebied uit het westen krachtiger. Dat zorgt voor droge condities met een toenemende kans op brede opklaringen verspreid in de Benelux. We zien de thermische ‘upgrade’ trouwens ook mooi in de weerkaarten ontstaan. Onderstaande weerkaarten zijn afkomstig van het Amerikaans weermodel GFS en visualiseren de temperatuur op donderdag en zondag.

Het verschil is navenant. Wie het weerbeeld in detail wil bekijken, kan terecht op het weer op locatie. Deze gratis tool berekent de weersverwachting in een handomdraai voor ruim 800.000 locaties in Europa.

temperatuur donderdag
Op donderdag waait de wind voornamelijk uit westelijke richtingen. Het algemeen weerbeeld is hoofdzakelijk bewolkt. Boven Nederland is de grootste kans op neerslag.
temperatuur zondag
Op zondag genieten we volgens dit weermodel van zomerse maxima. De grondwind waait uit oostelijke richtingen. Doch kan het sterk opwarmen vanwege de zuidelijke hoogtestroming.

Weerbeeld tijdens vallende sterren?

Veel mensen werden reeds via onze website en de nationale media getipt! Komende dagen bereikt de meteorenzwerm de Perseïden haar hoogtepunt. We mogen we zelfs uitkijken naar een grote burst van ‘vallende sterren’. Algemeen genomen stijgt vanaf vanavond (8 augustus) de kans op vallende sterren na middernacht.

Volgens data is de periode tussen 01:00 en 04:00 het best om enkele meteoren te spotten in een willekeurige kijkrichting aan de hemel. Wie veel last heeft van lichtvervuiling zoekt dus maar best een rustige en donkere plaats om te genieten van het natuurfenomeen. (Perseïden zijn stofdeeltjes afkomstig van komeet Swift-Tuttle.)

  • Weerbeeld nacht naar dinsdag: 13-15°C, eerst zwaarbewolkt, opklaringen richting ochtendperiode
  • Weerbeeld nacht naar woensdag: 10-13°C, eerst helder, bewolking komt binnen 2e deel van nacht
  • Weerbeeld nacht naar donderdag: 10-13°C en vrij goede omstandigheden om sterren te spotten
  • Weerbeeld nacht naar vrijdag: 14-16°C en vrij veel hoge bewolking na middernacht

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken