4 december 2013 - 3 min. lezen 9 reacties

Het is u vast niet ontgaan dat we morgennamiddag een stormveld op bezoek krijgen. Door heel wat vragen van onze bezoekers en de jongste weerkaarten hebben wij besloten om jullie een extra update mee te geven. Deze update laat meer details vrij over de kracht van de windstoten en de regio’s waar de storm het meest invloed zal uitoefenen. Voor de gebieden die hier buitenvallen is het echter ook opletten. Er zijn namelijk indicaties dat het koufront serieuze tot zeer zware windstoten gaat veroorzaken (ruim 100 km/h).

Storm met een pittig kantje

Komende 24 uur ontwikkelt zich een nieuwe depressie aan de noordelijke flank van een hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied was enkele dagen geleden nog belangrijk geweest voor winterse ontwikkelingen op vrijdag, maar ook dat is inmiddels van de weerkaarten verdwenen (ja, de natuur is en blijft ons éénmaal verrassen).

Voor de bespreking van deze avond heb ik de 2 voornaamste weermodellen geïnterpreteerd. Dat zijn ECMWF en GFS (beiden de versie van 12:00). UKMO en HIRLAM laat ik voorlopig nog links liggen, maar als blijkt dat de storm zich anders gaat gedragen dan de twee weermodellen die ik bespreek, interpreteer ik deze morgen.

storm met een pittig kantje volgens ECMWF

Bovenstaande en onderstaande weerkaart zijn respectievelijk van het ECMWF en GFS-weermodel. Wat daarbij opvalt is dat het Europees weermodel (ECMWF) beduidend voorzichtiger is met de uitdieping van het secundair laagje nabij Denemarken. Zo ligt de 1000 hPa lijn op de Noordzee terwijl deze in onderstaande weerkaart (GFS) over het noorden ven Nederland loopt. Dit zijn kleine details maar suggereren wel een belangrijk verschil.

Mogelijk dat GFS de hele stormsituatie een fractie aan het overschatten is en de windstoten niet zo diep zullen uitpakken als wordt voorzien door dat weermodel (opgelet voor springtij en hoge waterstanden). Ik hou een marge van 10 km/h aan en voorzie windstoten tot 105 – 115 km/h in het noordwesten van Nederland. Elders in Nederland is dat vaak tussen 90 – 100 km/h.

storm gfs

Windhozen loeren om het hoekje

Morgen zien we een setting die we kunnen gelijkschalen aan een stormsituatie in Tornado Alley (USA). Althans wat de windschering in de eerste 6 km van de troposfeer betreft. De onstabiliteit is geheel andere koek en zelfs heel klein. Doch laten we het niet aan ons voorbij gaan om te waarschuwen voor potentieel gevaarlijke buien op en net na het koufront (supercells)!

gfs onstabiliteit

Bovenstaande cape / lifted index is minimaal en zelfs belachelijk klein om te laten zien eigenlijk. Doch doe ik het omdat in het verleden meermaals is gebleken dat een marginale cape (hoe klein ook) goed genoeg kan zijn voor enkele krachtige windhozen. Hoe dat komt?

Dat laat het onderstaande weerkaartje heel goed zien! De windschering is tijdens de doortocht van het koufront enorm hoog tot maximaal (juist ja, we liggen tussen 12:00 en 18:00 enkele uren in het zwarte gebied). Als een bui zich kan ontfermen over deze hallucinante windschering dan mag je je borst nat maken voor enkele windverschijnselen en/of enorme windstoten. De enigste factor waar ik niets over te zeggen heb, is of deze buien wel überhaupt gaan ontstaan ..

maximalestormrelativehelicity

Relevante artikelen over stormweer

Bron uitgelichte afbeelding: accuweather.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen