Sneeuw op vrijdag een mogelijkheid?

Met 1 maart op de kalender is afgelopen dinsdag de meteorologische lente begonnen. In de lente neemt de daglengte op onze breedtegraad sterk toe en krijgt de zon meer kracht. Daardoor kan de temperatuur vooral op zonnige dagen flink oplopen. De eerste dag met 15°C wordt meestal al in maart gemeten, maar soms kan het kwik in de eerste lentemaand al boven de 20°C uitkomen. Het kan dus al behoorlijk warm worden in deze maand. Helaas is daar momenteel niets van te merken. Het is guur en er valt regelmatig neerslag in de vorm van (smeltende) sneeuw.

Op vrijdag wordt hier een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd wanneer een indraaiend frontensysteem in een gedeelte van de Benelux voor een witte verrassing zorgt. Of worden we voor de zoveelste keer deze winter weer blij gemaakt met een dode mus? Onze visie!

Lagedrukgebied met risico

Een depressie die op dit moment nog bij Noord-Ierland gepositioneerd is, komt in sneltreinvaart afzakken naar het zuiden. Morgen ligt de kern van het systeem dwars over de Noordzee en Zuid-Engeland. Min of meer parallel aan de kern bevindt zich een front, gemarkeerd door een windsprong. Ten zuiden van de windsprong is de wind westelijk, ten noorden ervan oostelijk. Aangezien de Benelux zich vannacht en morgen vrijwel geheel aan de noordkant van het systeem bevindt, waait er bij ons een oostenwind. Deze voert van oorsprong koude en droge lucht aan. Op het eerste gezicht is dit een ideale luchtsoort voor (droge) sneeuw.

Sneeuw op vrijdag afhankelijk van dauwpunt

Toch zijn de omstandigheden in werkelijkheid minder optimaal dan ze lijken. Eén van de belangrijkste indicatoren voor sneeuwval is de zogenaamde dauwpunttemperatuur. Deze geeft de vochtigheid van de lucht aan. Om een sneeuwdek te krijgen, moet de dauwpunttemperatuur lager dan 0°C zijn. Het is nog maar een vraagteken of het dauwpunt tijdens de passage van het front onder 0°C ligt. Op het front zelf wordt de lucht namelijk geleidelijk vochtiger waarmee het dauwpunt oploopt. Dit kan de eventuele sneeuwval flink aantasten. Daarom is het zeer de vraag waar er vannacht en morgen sneeuw gaat vallen en of deze überhaupt kan blijven liggen.

dauwpunt vrijdag

De dauwpunttemperatuur morgenochtend op het moment dat de neerslagzone passeert. In de Ardennen, de Eifel en het Sauerland liggen de dauwpunten ruim onder 0°C. Daar blijft de sneeuw dan ook liggen. De lage waarden in Overijssel, Drenthe en Groningen duiden op droge lucht voor het front uit waardoor het nog onzeker is of het daar überhaupt tot sneeuwval komt. Elders liggen de dauwpunten boven 0°C en valt de neerslag in de vorm van smeltende sneeuw of zelfs regen. (bron: weerplaza.nl)

Weermodellen over sneeuw

Een klein verschil in dauwpunt kan dus grote gevolgen hebben voor de neerslagvorm (droge of smeltende sneeuw) en het zwaartepunt van de sneeuwval. Dit zien we ook terug in de diverse weermodellen: de onzekerheid is groot te noemen.

Allereerst nemen we de Hirlam-run van vanochtend erbij. Behalve in de Ardennen en de Duitse middelgebergten komt het ook tot lichte sneeuwval in Noordoost-Nederland. De neerslag arriveert hier wat eerder dan in andere modellen. Rond 2 uur ’s nachts komt het front aan bij Koksijde, waarna het zich in de loop van de nacht en ochtend geleidelijk uitbreidt over de rest van de Benelux. De temperatuur is op dat moment nog laag en het dauwpunt ligt nog onder nul. Daardoor kan het in de Nederlandse provincies Overijssel, Drenthe en Friesland in de loop van morgenochtend tijdelijk tot een dun sneeuwdekje komen. Op de Veluwe kan op sommige plaatsen zelfs 2 centimeter vallen. In dat geval kleurt het landschap wit. Overigens lijken de wegen sneeuwvrij te blijven, aangezien de wegdektemperaturen overal boven het vriespunt liggen. De zuidelijke provincies van Nederland en Vlaanderen blijven in de verwachting van Hirlam sneeuwvrij.

sneeuw vrijdag Hirlam

Sneeuwverwachting Hirlam voor morgenochtend. (bron: webservice-nl-nl.weeronline.nl)

Het WRF-model laat het accent van de sneeuwval veel zuidwestelijker plaatsvinden. Tevens komt de neerslag iets later aan land dan bij Hirlam. Daarentegen is de intensiteit van de neerslagzone hoger. Door de hogere neerslagintensiteit koelt de onderste luchtkolom sterker af. Natte sneeuw kan daardoor overgaan in droge sneeuw die blijft liggen. In de verwachting van WRF moeten de Nederlandse provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Utrecht rekening houden met een sneeuwdek van 1 tot 5 centimeter. Ook het uiterste noorden van Vlaanderen kleurt wit. In de Ardennen kan tot 10 centimeter verse sneeuw vallen.

sneeuw vrijdag WRF

Sneeuwverwachting WRF (totale sneeuwaccumulatie tot zaterdagnacht). Duidelijk te zien is dat de sneeuwval zich veel zuidwestelijker concentreert dan bij Hirlam. (bron: wetterzentrale.de)

Het ECMWF-weermodel is het Europees weermodel bij uitstek en komt zonet binnen met de laatste neerslagverwachting. Daar berekent het weermodel na 03:00 toenemende kans op winterse neerslag in het binnenland van België en het zuiden van Nederland. De dauwpunttemperatuur blijft de uren daarna voldoende laag in het uiterste zuidoosten van de Benelux om sneeuw te geven. Ook boven Nederland lage dauwpunten met mogelijk een forse verrassing en chaos op de weg. Hou hier rekening mee.

sneeuwkansen volgens ecmwf vrijdag

Europees weermodel kiest een pad tussen diverse weermodellen in. Sneeuwkansen worden groter tussen 02:00 en 04:00. Vrijdagochtend vooral over het centrum, noorden van België en het zuiden van Nederland kans op winterse neerslag en lokale gladheid. Daarna verplaatst de neerslagzone zich naar het noordoosten.

Tenslotte bekijken we het fijnmazige Harmonie. Dit model laat enkel sneeuw vallen in de hogere delen van de Benelux (de Ardennen en Luxemburg). Elders blijft het bij een mix van regen en smeltende sneeuw. Qua timing komt Harmonie aardig overeen met WRF. Het front trekt pas later in de nacht/ochtend over de Benelux. Alleen is de neerslagintensiteit minder hoog dan bij WRF. Mogelijk is dat de verklaring waarom het hoofdzakelijk om natte sneeuw/regen zal gaan en er geen sneeuwaccumulatie ontstaat. Isothermie is morgen belangrijk!

sneeuw vrijdag Harmonie

Sneeuwverwachting Harmonie tot morgen middag. Alleen de Ardennen kleuren wit, elders blijft eventuele sneeuw niet liggen. (bron: wetterzentrale.de)

Voorlopige sneeuwverwachting

In de Ardennen en Luxemburg gaat het in de loop van komende nacht sneeuwen. Deze sneeuwval blijft daar tot zaterdag aanhouden. In totaal kan er op sommige plaatsen 5 tot 10 centimeter vallen, dit met name op de Hoge Venen. Voor de lager gelegen delen van de Benelux is de weersverwachting voor morgen een stuk onzekerder. Gaat er überhaupt sneeuw vallen en zo ja, waar gaat het sneeuwen? Deze vragen zijn op dit moment nog niet te beantwoorden. Veel hangt af van de timing (tijdstip) en de dauwpunttemperatuur tijdens de frontpassage. Voor de vorming van een sneeuwdek moet de dauwpunttemperatuur onder het vriespunt liggen. Het is nog niet zeker of dit morgen het geval is. Beste kansen reserveren we voor het noorden van Vlaanderen en het zuiden van Nederland.

Door middel van updates houden we jullie vanavond, vannacht en morgenochtend op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom de sneeuwval op vrijdag. De sneeuwradar vormt komende 24 uur ook een handig instrument.

 • Sven

  gavere (tussen gent en oudenaarde) ook niks

 • godutch

  niks nada nak hier in zuid holland

 • Bradley Lems

  Artikel was beter gemaakt voor maandag? In belgië heeft het bijna overal gesneeuwd zelfs in oostende. Weet wel niet hoe het gegaan is in nederland.

 • jurgen

  Volledig mee eens

 • godutch

  Voor echte sneeuwpret moet het gewoon vriezen anders wordt alles binnen de kortste keren vieze sludge

 • Sven

  hier de “bewijzen” voor sneeuw morgenvroeg

 • Peter

  Wel degelijk een grote kans op een tijdelijk sneeuwlaagje voor het westen! Temperatuur vannacht 1 of mss 2 graden, tijdens een bui is er isothermie waardoor de temperatuur zakt naar waarden van -1 of 0 graden. Zowel GFS als EC berekenen sneeuw, harmonie ook tijdelijk. Andere weermodellen heb ik niet bekeken. Bovenluchten koelen deze namiddag af en vannacht waarden van -7 of -8 (850hpa). Dit zijn ideale waarden voor sneeuwval. Ook de dauwpunten zijn licht negatief, dit is nog een positief punt voor sneeuwval. Na deze opsomming kan men dus concluderen dat de verassing er wel degelijk inzit Sven!

 • wim

  Zoveelste virtuele verrassing van deze winter. Sneeuw voor Vlaanderen zit er gewoon weg niet in deze winter. We moeten ons focussen op een betere winter volgend jaar.

 • Sven

  maandagmorgen nieuwe sneeuwkansen voor het westen? Woensdag zouden we ook in de gaten moeten houden, kan mss wel eens een verrassing zijn.

 • Thomas

  Misschien kunnen we op sommige plekken zondag 13 en maandag 14 maart de 15°C aantikken. Lente pur sang dus…

 • Peter

  Mij zul je ook in volgende seizoenen af en toe horen. Voor diegenen die enkel winterliefhebbers zijn: dankuwel voor de prachtige updates ik heb weer veel bijgeleerd deze winter. Btw volgende kansen op sneeuw voor maandagmorgen: in het oosten van Nederland en de provincie Limburg in Belgie kan het maandagmorgen tijdelijk wit liggen. Tot woensdag kans op wat winterse toestanden, daarna is het zeer waarschijnlijk uit met de winter.

 • Bedankt aan alle winterliefhebbers om er vorig seizoen van alles uit te halen wat er net niet in zat. Op naar de lente en naar de zomer. De supercells en de prachtige onweders zullen binnenkort de tijdlijn van Noodweer Benelux opnieuw gaan vullen. Vergeet ons zeker dagelijks niet te lezen op diverse kanalen 🙂

 • Chris Meire

  was weer boeiend om de aanstormende kaarten te volgen van alle weermodellen deze winter. Op naar de zomer. Voor onweer heb ik veel minder interesse(persoonlijk hé), dus voor mij is het ook tot volgend najaar bij de eerste spannende kaarten. Hopelijk geen muis volgend jaar maar een serieuze beer. mag eens na 3 jaar non winters.
  Have a good summer everybody 🙂

 • Willem

  Prettige reis alvast en tot einde dit jaar. ?

 • Dries Denolf

  Bedankt allemaal voor de leerrijke en boeiende discussies. het belangrijkste wat ik opgestoken heb, is dat de weermodellen – niettegenstaande de hoge vlucht van de technologie – eigenlijk nog in hun kinderschoenen staan en zoals Arjan me duidelijk gemaakt heeft na 4 à 5 dagen enkel nog een indicatieve functie hebben. Ook ik zie jullie terug in november terug, maar vertrek donderdag voor enkele weken op reis naar Centraal-Afrika om af te kicken

 • godutch

  Daar kan je geen sneeuwbal van gooien, grappig in Noord bleef niets liggen. En in voorbij schiphol 5.5C VS 1.5 in Amsterdam

 • wim

  Ik ga ook stillekes aan in winterslaap om vanaf November weer wakker te worden. Zoals de W13/14, stelde deze winter in mijn woonplaats niks voor. Geen enkele dag met sneeuw. Jammer, maar helaas. Hopelijk een niet al te warme zomer en hopelijk worden we gespaard van die hitte toestanden zoals we bv vorig jaar in juni, begin Juli hadden. Kan volgende winer alleen maar beteren.

 • Willem

  Zoals Stephan sluit ik ook bij deze de winter voor dit jaar af. Het was jammer genoeg weer 2x niets. Ik wens iedereen een prettig jaar verder en hoop dat de normalen gerespecteerd worden.

 • Dexy Roelvink

  Update 16.30 uur: Hier in Amsterdam-Oost is de (smeltende) sneeuw blijven liggen op het gras en op autoruiten. Actueel 0,5 C.

 • Paulus Piet

  Het sneeuwt toch goed door in Utrecht, bij 0,5 graden..het begint her en der te blijven liggen.

 • dEslectic

  Precies een verklaring van het einde van de wereld;) De winter is idd nt winters. Maar het weer moet je nemen zoals het komt en net dat maakt het mooi! En voor mij is dit forum nt echt gebonden aan seizoenen. Oké over hitte golven hebben we het nt in de winter… 😉

 • Dennis Heldoorn

  is er komend weekend nog kans op sneeuw in het oosten van NL, en dan bedoel ik in de nacht van zaterdag zondag, en zondag op maandag.

 • Stephan Valcke

  We mogen de winter van 2015 – 2016 afsluiten. Volgende week komt er stilaan verandering door het Azorenhoog die zich verplaatst en voorjaarswarmte met zich meebrengt . Wie van de winter nog eens wil genieten moet zich haasten naar de Ardennen . Ik sluit bij deze een opnieuw heel teleurstellende winter af en vervoeg jullie graag opnieuw vanaf december met hopelijk eens een goede winter. Geniet van de lente en zomer en aan de beheerders van de website, hopelijk een leuke periode met tal van supercells.

 • Dexy Roelvink

  Actueel (10.45 uur) 2,2°C en kletsnatte sneeuw. Veel stelt het niet voor.

 • Esther Van der Wal

  Die sneeuw die krijgen we denk ik niet. Althans hier in Nederlands Limburg zie ik hooguit weer korrelsneeuw vallen

 • Waregem (07:42): regen bij 4.6°C. Een tweetal graden te warm dus.

 • dEslectic

  Nog altijd regen al zie ik de zone met smeltende sneeuw wel uitbreiden boven Nederland 🙂

 • jurgen

  Dat gaat niet meer gebeuren het zit er gewoon niet in deze winter

 • Jeroen Maes

  Hier in Antwerpen nog regen voorlopig, temperatuur moet nog zakken dus ben benieuwd

 • dEslectic

  Iemand ergens al sneeuw gzn? Ik hoor en zie doodgewone regen te Brugge (mr da was dan ook voorspeld;))

 • Dexy Roelvink

  Update 0.30 uur: In het oosten van Nederland en België vriest het momenteel licht. Natte weggedeelten kunnen daar opvriezen en glad worden. Elders nog geen vorst. De neerslagzone waar het allemaal om draait, ligt nog boven Engeland. Momenteel zitten Harmonie en WRF het dichtst bij de werkelijkheid.

 • Paulus Piet

  Bedankt voor het artikel ! Zat er op te wachten. Toch nog spannende winterdagen op de valreep. We gaan het zien, sneeuwval is heel lastig te voorspellen, zeker in de lage landen !

 • Hetzelfde is mogelijk aan de andere kant, 1 graad kouder en vertraging op de neerslagzone. Kassa kassa in termen van sneeuwval en chaos op de Belgische/Nederlandse wegen.

 • steve

  Ik gok op chaos op alle wegen buiten west vlaanderen, ik schat deze situatie net hetzelfde in als 15 januari van dit jaar, ik heb toen 3uur in de spits gezeten, neem alvast men voorzorgen zéér vroeg opstaan, de temperaturen doen alvast hun best , overal al lage maxima momenteel. op naar het witte goud !

 • Robbe

  De meeste kansen voor het noorden van vlaanderen en het zuiden van Nederland,dat hoor ik graag 🙂 Maarja een graadje meer en het is weer nix…