26 oktober 2016 - 5 min. lezen 4 reacties

Op meteorologisch vlak kunnen we nu al stellen dat de herfst van 2016 behoorlijk droog verloopt. In september viel er gemiddeld over de Benelux slechts 20 mm hemelwater en ook oktober zit op veel plaatsen nog beneden de 50 mm. Zelfs als het in november zou gaan stortregenen, is de kans nog altijd groot dat de herfst van 2016 als ‘droog’ de boeken in gaat.

Het heeft te maken met het feit dat hogedrukgebieden al sinds begin september Noord- en Noordwest-Europa domineren. Regenstoringen kunnen daardoor niet tot onze regionen doordringen. Ook de komende week is het weer zich niet van plan aan te passen: het blijft bijzonder rustig herfstweer in de Benelux.

Hogedrukgebied boven Frankrijk

De afgelopen tijd lag er bijna continu een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit veroorzaakte een oostelijke stroming waardoor de temperaturen vrij laag waren. Inmiddels is het systeem aan oplossing onderhevig. Geleidelijk neemt de kerndruk af en zakt het naar het zuiden weg. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk vanuit het Azorenregio alweer snel waardoor zich boven de Golf van Biskaje een nieuw hogedrukgebied ontwikkelt.

Vanaf morgen ligt de kern van dit nieuwe systeem boven Frankrijk. Het gevolg is dat het de gehele komende week rustig herfstweer blijft. Het is daarbij droog met regelmatig zonnige perioden. Doordat de wind een zuidwestcomponent krijgt, gaan de temperaturen weer eens omhoog naar waarden boven normaal.

rustig herfstweer
Het hogedrukgebied boven Scandinavië is verdwenen, maar daarvoor in de plaats is een hogedrukgebied boven Frankrijk gekomen. Het blijft rustig en droog weer in de Benelux. De temperaturen gaan geleidelijk weer omhoog.

Eerst nog mist, vorst en gladheid

Voor het zover is, krijgen we met name in de noordelijke helft van Nederland nog te maken met een koude nacht. De reden daarvoor is dat er brede opklaringen voorkomen. Daardoor kan het kwik dalen naar circa 0 of -1°C. Tegelijkertijd ontstaat er op uitgebreide schaal mist. Deze kan zich afzetten op bruggen en viaducten, die bij temperaturen rond het vriespunt lokaal glad kunnen worden. Wees daarom voorzichtig als u morgenvroeg de straat op gaat in Noordoost-Nederland. Verder naar het zuiden overheerst de bewolking, vormt zich hooguit wat nevel of een ondiepe mistbank en blijven de minima steken op 3-6°C.

  • Volg onze foto’s ook op Instagram!
  • Volg ons op Twitter voor realtime weerinformatie!

Morgen blijft de mist boven Groningen en Friesland nog lang hangen, als het tegenzit tot aan het middaguur. Elders lost de nevel vrij snel op, maar is er veel laaghangende bewolking aanwezig. Geleidelijk komen er gaten in het wolkendek en schijnt de zon af en toe. In de loop van de middag schuift er dikkere bewolking vanuit het noordwesten de Benelux binnen. Daaruit kan het op de Waddeneilanden en in Noord-Holland later wat gaan regenen. De maximumtemperaturen komen uit tussen 10°C in Friesland en Groningen (bij hardnekkige mist onder de 10°C) tot 14°C in Zeeland. De wind is zwak tot matig, aan de kust tijdelijk vrij krachtig, en draait naar het zuidwesten.

mist
Mist en temperaturen rond het vriespunt kunnen in de nacht van dinsdag op woensdag voor lokale gladheid zorgen op bruggen/viaducten. Opgelet!

Daarna rustig herfstweer

Donderdag en vrijdag wordt er met een zuidwestelijke stroming zachte lucht naar de Benelux getransporteerd. De maxima bedragen op beide dagen 13-17°C van noord naar zuid. Ook de nachttemperaturen zijn hoog te noemen: 10 of 11°C. Er is een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn en het blijft daarbij in het grootste deel van de Benelux droog. Enkel in het uiterste noordoosten van Nederland kan een schampende storing wat lichte regen veroorzaken. In de nachten is er kans op nevel of mist. De wind houdt zich op de vlakte en is zwak tot matig (2 tot 4 Beaufort), op vrijdag misschien vrij krachtig (5 Beaufort).

maximumtemperaturen donderdag
De temperaturen liggen de komende tijd zowel ‘s nachts als overdag boven normaal. Vooral donderdag en vrijdag spannen de kroon met lokaal 17 graden in België.

Meer zon in het weekeinde

Ook in het weekend is het nog steeds rustig herfstweer. De stroming draait naar het zuiden tot zuidoosten en dat is een wat drogere aanvoerrichting. Vandaar dat er meer opklaringen komen. De temperaturen gaan een fractie naar beneden, maar blijven met maxima van 13 of 14°C en minima tussen 5 en 8°C boven normaal. Doordat de wind nog zwakker is dan op donderdag en vrijdag, zal het overdag tijdens zonnige momenten aangenaam aanvoelen.

Toch zicht op regen en kouder weer?

Na het weekend lijkt er dan toch verandering op komst. Boven Scandinavië nestelt zich een depressie. Tegelijk zien we sterke drukstijgingen boven het gebied rond IJsland en Groenland. Dit zijn interessante ontwikkelingen, waar het hart van menig winterliefhebber sneller van gaat kloppen. Tussen deze twee systemen stelt zich namelijk een diepe noordwestcirculatie in, die geleidelijk steeds koudere lucht afkomstig uit de poolstreken aanvoert.

Was het nu januari, dan konden we ons bij deze situatie opmaken voor sneeuwval in een groot deel van de Benelux. De kalender leert ons echter dat het nog pas oktober/november is. De lucht heeft een lange weg af te leggen over warm zeewater. Wel gaan de temperaturen vanaf maandag in ieder geval elke dag een stapje naar beneden. In de tweede helft van volgende week halen we overdag waarschijnlijk de 10°C niet meer en kan het tijdens heldere momenten ‘s nachts tot vorst aan de grond komen. Ook stijgt de kans op regen van betekenis.

noordwestcirculatie
Gaat november een compleet andere koers varen? GFS laat nu al enige runs een diepe noordwestcirculatie vanaf dinsdag zien.

Voor het zover is, eerst nog maar even genieten van het droge en vrij zachte herfstweer van dit moment!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken