15 september 2015 - 6 min. lezen 4 reacties

Tot op dit moment staat de maand september in het teken van zeer wisselvallig weer en voorlopig komt daar geen verandering in. Sterker nog, het wisselvallig weerbeeld zal op woensdag juist weer gaan toenemen. Verantwoordelijk voor het slechte weer is een randstoring boven het Kanaal (restanten van ex-tropische storm ‘Henri’). Komende 24 uur diept deze depressie sterk uit met daarbij de nodige gevolgen. Flink onweer en grote hoeveelheden neerslag behoren tot de mogelijkheden. In de nacht naar donderdag komt er bovendien veel wind langs de kust staan. Extra informatie hieromtrent onderaan dit artikel!

restanten tropische storm henri
Op woensdag en deels ook donderdag zullen de restanten van ex-tropische storm ‘Henri’ het Belgisch en Nederlands weerbeeld beïnvloeden. We krijgen veel buien, lokaal met onweer en hevige windstoten. Windschade is niet geheel uitgesloten!

Twee warmtefronten op woensdag

De eerste voortekenen van het ‘Kanaalrat’ zullen al in de nacht naar woensdag te merken zijn. In de nacht trekt er een warmtefront van zuidwest naar noordoost. Daarachter begint de onstabiliteit langzaam toe te nemen. Een klap onweer is na middernacht en tijdens de ochtendperiode niet uitgesloten, zeker niet in de zuidelijke helft van de Benelux. De meeste onstabiliteit bevindt zich echter aan de achterzijde van een tweede warmtefront, dat in de loop van de ochtend en middag van zuid en noord trekt. We zitten dan in de ‘warmte sector’, waar de lucht warm en zeer vochtig is. De ideale broeihaard voor enkele forse regen- en onweersbuien.

klassiek kanaalrat
Klassiek voorbeeld van een ‘Kanaalrat’. Een lagedrukgebied dat boven het Kanaal ontstaan is, koerst via het Nauw van Calais richting de Noordzee. Tijdens de passage van het Nauw van Calais diept de storing behoorlijk uit (kerndruk < 990 hPa). Vervolgens scheert het systeem vlak langs de Benelux naar het noordoosten.
twee warmtefronten boven Europa
Situatie morgenmiddag. Het eerste warmtefront is dan al gepasseerd, het tweede warmtefront is dan gevorderd tot over Midden-Nederland. Op dat moment bevinden België, Luxemburg en Zuid-Nederland zich in de meest onstabiele lucht. Daar kunnen zich zware onweersbuien vormen met windstoten en veel regen in korte tijd. Lokaal is er zelfs een potentie tot de vorming van windhozen.

Extreem weer parameters

Gezien de zeer onstabiele setting, is het aardig om een kijk te nemen naar de onweersparameters. Zo zien we achter het eerste warmtefront een gebied met hoge SRH-waarden (hoge heliciteit) boven Zuid-Nederland arriveren. Dit impliceert een verhoogde kans op de vorming van windhozen/tornado’s, maar dat kan alleen als de CAPE-waarden hoog genoeg zijn. Dat is morgenochtend zeer zeker niet het geval. Daardoor is het nog tamelijk onwaarschijnlijk dat er reeds in de ochtend grootschalig noodweer losbarst.

srh ochtend woensdag
Morgenochtend zien we een gebied met hoge SRH-waarden passeren (verhoogde kans op windhozen). Dat kan alleen maat tot uiting komen in een gebied met hoge CAPE en dat is morgenochtend niet het geval. Daarom blijft noodweer waarschijnlijk nog uit.

Kans op hevige buien groeit in de namiddag

Morgenmiddag en -avond zien we dat de onweersparameters veel gunstiger uitslaan. De Surface Based CAPE gaat dan op sommige plekken richting de 1000 joule per kilogram, ruim voldoende voor het laten ontstaan van onweersbuien (wolkenhoogte max 11 km). Tegelijkertijd werken de dynamische omstandigheden in de bovenlucht mee, waardoor de kans op goed georganiseerd onweer groot is. Focus ligt eerder op multicell dan op supercells.

  • Bekijk de wolkenhoogte van de buien via de hagelradar
significant tornado parameter henri
Situatie aan het begin van de avond. Alle puzzelstukjes vallen nu precies goed, waarbij de Benelux precies in de vuurlinie ligt. De SB-CAPE gaat richting de 1000 joule per kilogram (zie hieronder), de 0-6-km-shear ligt rond de 70 knopen en de low-lever-shear is ook aanzienlijk. Aan de gekleurde lijnen boven de Benelux is te zien dat de Significant Tornado Parameter ook hoog ligt, waarmee de kans op windhozen/tornado’s dus zeker aanwezig is.
onstabiliteit tropische storm henri
Latente onstabiliteit kan in de namiddag stijgen door regionale opklaringen. Moet voldoende zijn om onweersbuien te voeden waarbij ze gebruik kunnen maken van een (extreem) interessante setting qua windschering. Opletten geblazen.

Wat brengt het vuur aan de lont?

Het laatste wat nodig is om het onweer op gang te brengen, is een forceringsmechanisme in de vorm van een front of convergentielijn. En ook dat is morgen aanwezig. Een koufront dat morgenavond over de Benelux trekt, zorgt voor de benodigde stijgbewegingen in de atmosfeer. Hiermee kan het noodweer losbarsten!

veel neerslag op actief koudefront
Op het koufront zelf zitten de meest actieve buien.

Wind in de nacht van woensdag op donderdag

Na het onweer van morgen zijn we nog niet helemaal van de depressie verlost. Achter het koufront zal de westenwind namelijk flink gaan aantrekken. Dit proces voltrekt zich in de nacht naar donderdag. Langs de Nederlandse kust komt een volle windkracht 8 te staan met kans op zware windstoten tot 100 km/h. Ook elders waait het stevig door. Zelfs landinwaarts staat op de meeste plaatsen een volle 5 Bft, wat natuurlijk behoorlijk veel is. Alleen in Luxemburg valt het relatief mee met het windveld (daar maximaal 3 tot 4 Bft).

tijdelijk zuidwesterstorm
Veel wind donderdagochtend. Aan de Nederlandse kust komt enige tijd een stormachtige wind (8 Bft) te staan.

Het lijkt aannemelijk dat het hoogtepunt van de wind nog vóór de spits op donderdagochtend valt. Gelukkig maar! Wel moeten reizigers rekening houden met afgewaaide takken, die her en der voor overlast kunnen zorgen. De bomen staan nog vol in het blad en vangen zodoende veel wind. Pas donderdagmiddag heeft het Kanaalrat definitief onze contreien verlaten. Een naderende rug van hogedruk zorgt ervoor dat de atmosfeer eindelijk tot rust komt.

Frankrijk verwacht windstoten tot 120 km/h

In de beginfase van deze depressiekern kunnen de windstoten pieken tot 110-120 km/h volgens de laatste berekeningen. De focus van deze hevige rukwinden ligt op het westen, zuidwesten van Frankrijk. Ook de gebieden rond de Pyreneeën liggen in het vizier van stormweer. Daar kunnen de windsnelheden tot 140 km/h halen. Alle mensen kunnen de windsnelheden live volgen via de pagina wind- en luchtdruk.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen