14 mei 2016 - 4 min. lezen 5 reacties

Vandaag is het lange Pinksterweekend begonnen. Traditioneel is het een weekend waarin veel evenementen plaatsvinden en mensen er graag op uit trekken, zeker wanneer het weer meewerkt. De vraag is: kunnen we dit jaar genieten van mooi Pinksterweek? Wie op zoek gaat naar een weersverwachting kan ook eens het weer op locatie gebruiken. Deze tool geeft het weerbericht voor ruim 800.000 locaties binnen Europa. Prognoses tot de eerstvolgende 15 dagen zijn goed te gebruiken als trendweergave. Bekijk ook zeker onze nieuwste update van de live onweerradar!

Koel Pinksterweekend

De afgelopen week was het volop zomer in de Benelux. Dagelijks werd de 25°C overschreden en dankzij een droge oostelijke (continentale) stroming scheen de zon flink. Inmiddels is de wind naar het noorden gedraaid en is er vanaf de Noordzee veel koelere lucht de Benelux binnen gestroomd. Werd het gisteren nog plaatselijk 25°C in de Kempen, vandaag is de temperatuur op sommige plaatsen meer dan gehalveerd. Het wordt 9°C op de Hoge Venen en 10-12°C elders in de Benelux.

De gevoelstemperatuur ligt vanwege een stevige noordwestenwind rond een graad of 8. Warm aankleden dus! Het is hierbij overwegend bewolkt, al vindt de zon af en toe wel een gaatje. Hier en daar kunnen een paar buien vallen, maar grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht.

Pinksterweekend koelte
De maximumtemperatuur vandaag. Ten opzichte van gisteren is de temperatuur op veel plaatsen gehalveerd. Dankzij een stevige noordwestenwind voelt het daarbij ook nog behoorlijk koud aan.

Een van de koudste Pinksterzondagen ooit

Morgen is de bewolking op de meeste plaatsen nog wat hardnekkiger dan vandaag. Opnieuw kunnen er enkele regenbuien overtrekken. Een doorstaande noordwestenwind leidt ertoe dat de temperatuur niet hoger uitkomt dan 10 tot 13°C (als alles meezit). Daarmee belanden we waarschijnlijk in de top 5 van koudste Pinksterdagen ooit. In de tweede helft van de middag begint het wolkendek vanuit Frankrijk heel voorzichtig te breken. Vooral in het West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Zeeland breekt de zon af en toe door.

max temperatuur zondag
Het wordt morgen één van de koudste Pinksterdagen uit de meetgeschiedenis. Goed aankleden als u morgen de straat op gaat.

In de nacht naar maandag klaart het overal in de Benelux wat vaker op. Ook gaat de noordwestenwind liggen. We bevinden ons op dat moment in een koude luchtsoort, wat betekent dat de temperatuur fors onderuit gaat. Op de Hoge Venen en boven de zandgronden van de Kempen en Oost-Nederland kan het kwik dalen tot 1°C boven het vriespunt. Aan de grond kan het hier een aantal graden gaan vriezen. Elders (met name aan de kusten) is het met 5 tot 9°C iets minder koud.

Minder fris op Pinkstermaandag

Op maandag is er een tweedeling wat betreft het weerbeeld. In het zuidwestelijk deel van de Benelux blijft het overwegend droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. In het noordoostelijk deel van de Benelux is het bewolkt en vallen een aantal buien. De noordwestenwind neemt in kracht af en mede daardoor kan de maximumtemperatuur een graadje winst boeken: 11-14°C.

Na het Pinksterweekend: zomer of herfst?

Voor de dagen na het Pinksterweekend is de spreiding momenteel erg groot. Vanuit het westen doemen talrijke depressies op, maar tegelijkertijd nestelt zich boven het zuidoosten van Europa een krachtig hogedrukgebied. Op dit moment is het nog onzeker welk systeem zijn invloed kan uitbreiden over onze omgeving. Komen de lagedrukgebieden sneller oostwaarts, dan krijgen we te maken met een krachtige westcirculatie.

In dat geval krijgen we het ene na het andere regengebied over ons heen en zijn de temperaturen met 14-18°C aan de magere kant voor eind mei. Geeft het hogedrukgebied tegengas, dan komt er een diepe zuidelijke stroming tot stand en wordt het wederom zomers warm (25 graden en meer) eventueel gevolgd door warmteonweer. Op dit moment is de wisselvallige variant het meest kansrijk, maar gezien de verwachtingstermijn (meer dan 5 dagen vooruit) kan dit nog gemakkelijk veranderen.

luchtdruk 22 mei 2
Luchtdruksituatie voor eind volgende week volgens de avondrun van GFS. Depressies lopen als het ware stuk tegen een hogedrukgebied boven Oost-Europa. Er ontstaat boven de Benelux en Frankrijk een transport van lucht uit de Sahara. De temperaturen lopen weer op tot boven de 25 graden.
luchtdruk 22 mei
De run van vanmorgen komt voor dezelfde dag (22 mei) met een heel ander scenario. Diepe lagedrukgebieden walsen over het hogedrukgebied boven Oost-Europa heen. Er wordt een krachtige westcirculatie in gang gezet. De ene na de andere storing trekt over de Benelux en de temperaturen zijn gematigd.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken