3 september 2015 - 4 min. lezen 0 reacties

In deze blog overloop ik samen met jullie de nachthemel september en oktober. De nachten worden langer en zo hebben we in oktober al meer dan 12 uur de tijd om de nachthemel te bewonderen, bij opklaringen tenminste 😉 Er staat heel wat te gebeuren met voor iedereen de maansverduistering als hoogtepunt. Mochten er vragen zijn, plaats ze gerust in een reactie onder dit artikel. Wie graag op de hoogte blijft van wat er reilt en zeilt in de weerkunde, astronomie kan terecht op NoodweerBenelux.

Overzicht nachthemel september

Venus zien we steeds vroeger voor zonsopkomst in het oosten verschijnen. Ook de planeet Mars komt in het oosten steeds vroeger op. Zo is op 25 september rond 5:30 uur onze tijd een nauwe samenstand te zien van de planeet Mars en de ster Regulus. Ook Jupiter en Venus zijn dan kortbij waar te nemen.

25 september 2015

Jupiter zien we rond 12 september aan de ochtendhemel verschijnen in het oosten. Elke nacht verschijnt hij iets vroeger in het oosten voor zonsopkomst. Saturnus zien we dan weer steeds minder lang in het zuidwesten staan. Eind september is Saturnus ongeveer 2 uur zichtbaar, laag in het zuidwesten na zonsondergang.

Met een sterrenkijker kan men op 5 september een paar sterren van de Hyaden zien bedekt worden door de maan. Op 10 september is er dan weer een mooie samenstand te zien rond 06:00 onze tijd. We aanschouwen dan een fijne maansikkel 2 graden ten noorden van Venus in het oosten.  De astronomische herfst begint op 23 september 2015 om 10:21 uur, dag en nacht duren dan ongeveer even lang.

In de nacht van 27 op 28 september beleven we een totale maansverduistering, hierover zal binnenkort een extra artikel over verschijnen met o.a. wat we precies zullen waarnemen en om welke tijdstippen. Op 28 september is de afstand Aarde – Maan minimaal dit jaar. De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt dan 356877 kilometer.

Expo Gateway to SPACE

Dirk Frimout

Tot en met 25 oktober 2015 is er in de Brussels Expo in paleis 2 een tentoonstelling Gateway to SPACE. De gloednieuwe en fascinerende expo met verschillende objecten, echte satellieten en een ruimtestation. U komt er alles te weten over de geschiedenis van de ruimtevaart en wat haar toekomstplannen zijn. Ook leuk is dat je er zelfs een stukje van de maan kan aanraken! Kortom: een enorme aanrader voor de liefhebber!

Overzicht nachthemel oktober

Van 9 tot 26 oktober zien we in de ochtend de planeet Mercurius laag in het oosten. Venus is later op de nacht te zien in het oosten. Jupiter komt net voor zonsopgang op in het oosten en ook Mars is te zien in het oosten nabij Venus en Jupiter. Saturnus kunnen we nog even zien na zonsondergang in het zuidwesten maar vanaf half oktober komen de zon en Saturnus dichter bij elkaar en verdwijnt hij in het zonlicht.

Op 9 oktober om 06:00 uur onze tijd kunnen we de Maan, Venus, Mars, Jupiter en Regulus allemaal vrij dicht bij elkaar zien staan zoals hieronder afgebeeld. Een datum om te pinnen in het agenda.

9 oktober 2015

Eind oktober hebben we een  samenstand van de planeten Venus, Mars en Jupiter. Op onderstaande afbeelding zien we de samenstand zoals die er zal uitzien op 27 oktober in de vroege ochtend als u kijkt naar het oosten tot zuidoosten.

27 oktober 2015

Als laatste in oktober is er nog Aldebaran die in de avond van 29 oktober voor een uurtje achter de maan zal verdwijnen. Dit van 22:48 uur tot 23:50 uur onze tijd.

29 oktober 2015

Nacht van de duisternis

Op zaterdag 10 oktober is het de 20ste editie van de nacht van de duisternis. Heel wat gemeenten doen dan wat straatverlichting of andere verlichting uit zodat het donkerder is. Met deze campagne wil men jaarlijks de impact van de lichtvervuiling even aankaarten. Lichtvervuiling is een niet te onderschatten probleem. Vooral in Vlaanderen is de lichtvervuiling zeer groot. Naast enkele lichten die gedoofd worden zijn er in enkele gemeenten ook activiteiten zoals een avondwandeling en sterrenkijken.

Foto’s hemellichamen afkomstig van Stellarium.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken