2 mei 2016 - 4 min. lezen 3 reacties

De dagen worden langer, de nachten worden korter en de astronomische zomer gaat van start. Toch hebben we geen reden om niet naar de hemel te kijken tijdens de nacht en ook niet overdag. Zo zal er op 9 mei 2016 een vrij zeldzame Mercuriusovergang plaatsvinden en hopen we dus op veel zon.

Overzicht nachthemel mei

Jupiter is tijdens de avond te zien in zuidelijke richtingen tot iets na middernacht waar hij ondergaat in het westen. Saturnus is laag in het zuiden te zien en komt steeds vroeger op zodat die een groot deel van de nacht zichtbaar is. Ook Mars is een groot deel van de nacht te zien, maar niet hoger dan 18 graden boven de zuidelijke horizon. Op 30 mei staat de rode planeet het dichts bij onze planeet. Het dichtst wil hier zeggen ongeveer 75 miljoen kilometer. Mercurius is niet te zien, enkel op 9 mei tijdens de Mercuriusovergang. De maan zien we op 13 mei als eerste kwartier, volle maan is het op 21 mei, laatste kwartier op 29 mei 2016.

21 mei 2016 tegen middernacht staat de maan 5° ten noorden van Mars. Ook Saturnus en de ster Anteras zijn in de buurt.

samenstand 21 mei 2016
Samenstand Mars, de maan, Saturnus en de ster Antares op 21 mei (afbeelding 23:30 uur Belgische tijd)

Op 22 mei tegen middernacht staat de maan 2° ten noorden van Saturnus.

samenstand 22 mei 2016
Samenstand Mars, de maan, Saturnus en de ster Antares op 22 mei (afbeelding 23.30 uur Belgische tijd)

Mercuriusovergang

De vorige Mercuriusovergang was op 7 mei 2003. Op maandag 9 mei 2016 is het opnieuw zover, een vrij leuke dag voor mensen die graag iets bijzonder zien. De planeet Mercurius zal namelijk voor de zon schuiven en dat kan u waarnemen bij de Volkssterrenwacht in uw buurt. Zij organiseren een happening vanaf de middag tot de avond.

De overgang is trouwens volledig te zien, al moet dat wel door een verrekijker of telescoop gebeuren. Doe dit niet zonder de juiste bescherming of filter want anders is dit zeer gevaarlijk voor de ogen! Op onderstaande video zien we een animatie van de overgang.

Om 13.15 uur Belgische tijd zal Mercurius zich volledig voor de zon begeven ten opzichte van ons waarnemers. Om 16u57 is de afstand tussen Mercurius en het centrum van de Zon het kortst en 2,5 uur later, om 20u39, bevindt Mercurius zich opnieuw aan de rand van de Zon. Om 20u42 is Mercurius uiteindelijk helemaal weggeschoven van de zonneschijf en is dit prachtige schouwspel voorbij. De volgende Mercuriusovergang zal plaatsvinden op 11 november 2019. Daarna is het wachten tot 13 november 2032. Dat zijn 2 overgangen in november en dus een grotere kans op grijs weer. Daarom is het aan te raden om 9 mei aan te stippen in de agenda voor wie hier interesse in heeft. Hopelijk zit het weer mee!

Overzicht nachthemel juni

Jupiter is te zien tijdens de avond in het westen, de zichtbaarheid neemt verder af. Saturnus is bijna de hele nacht zichtbaar in de buurt van de ster Antares. Mars is ‘s avonds en een groot deel van de nacht te zien, maar opnieuw niet hoger dan 18 graden boven de zuidelijke horizon. Mercurius is van 9 tot 26 juni te zien ongeveer 50 minuten voor zonsopkomst. De maan zien we op 12 juni als eerste kwartier, volle maan is het op 20 juni, laatste kwartier op 27 juni 2016.

Op 1 juni start de weerkundige zomer. De astronomische zomer start op 21 juni om 0:34 uur (Belgische tijd). In het noordelijk halfrond zijn de dagen dan het langst. Op 11 juni is er een nauwe samenstand tussen de maan en de planeet Jupiter die 2 graden ten noorden ervan staat (zie afbeelding).

samenstand 11 juni 2016
Samenstand de Maan 2° ten zuiden van Jupiter op 11 juni

Op 14 juni staat de maan 4 graden ten noorden van de ster Spica. Op 19 juni staat de maan 2 graden ten noorden van Saturnus.

Bron: hemelwaarnemen.com, spacepage.be

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken