1 juli 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

De langste dagen zijn niet echt ideaal om de sterren te bekijken omwille van de korte nachten. Ook zat het weer de voorbije weken soms dik tegen, toch is er de uren dat het donker is het één en ander te zien. Dit weekend is er de zonnekijkdag en hopen we toch op wat bredere opklaringen komende zondag. Wat u in juli en augustus kan waarnemen leest u hieronder.

Voor de mensen die op reis gaan is het soms leuk om de sterrenhemel even te bekijken. Zo kan je in bepaalde delen van de Ardennen, de Alpen en Pyreneeën heel wat meer sterren zien dan wij in Vlaanderen en Nederland gewoon zijn daar er minder lichtvervuiling is.

Overzicht nachthemel juli

De planeet Venus is te zien vlak na zonsondergang aan de westnoordwestelijke horizon. Op het einde van de maand is de planeet wel moeilijker te vinden. Jupiter zien we in het westen tijdens de avond, al zal ook deze planeet steeds minder lang te zien zijn. Mars en Saturnus zien we tijdens de avond in het zuiden tot zuidwesten. De planeet Mars is de helderste en heeft een wat oranje kleur.

Op 2 juli vanaf 4:45 uur kan u aan de oostelijke horizon de smalle maansikkel zoeken vlak bij de ster Aldebaran.

Samenstand 2 juli 2016
Samenstand 2 juli 2016 4:45 uur Belgische tijd aan de oostelijke horizon.

Zondag 3 juli is het zonnekijkdag, meer info hieronder. Op 4 juli staat de aarde het verst van de zon. De aarde is dan in het aphelium van haar elliptische baan. De afstand tussen de middelpunten van de aarde en de zon bedraagt dan ongeveer 152.104.000 kilometer.

Nieuwe maan is het op 4 juli, eerste kwartier op 12 juli, volle maan op 20 juli en laatste kwartier op 27 juli.

Zonnekijkdag 3 juli 2016

Zondag 3 juli 2016 kan je op heel wat plaatsen door een telescoop naar de zon kijken. Met aangepaste apparatuur kan je veilig naar de zon kijken zonder je ogen te beschadigen. De sterrenwachten in Vlaanderen zijn dan open. Meer info lees je op hun sites.

zonnekijdag
Foto van de zon met een 300 mm lens en speciale filters om de ogen niet te beschadigen.

Overzicht nachthemel augustus

Wat de planeten betreft zijn Mars en Saturnus nog steeds te zien tijdens de avond in het zuid tot zuidwesten. De zichtbaarheid neemt geleidelijk af. De ster Antaras is in de buurt van beide planeten. Jupiter is de eerste dagen van de maand nog het best waar te nemen tijdens de avond in het westen. Rond 10 augustus komt hij de dicht bij de zon en is Jupiter niet meer te zien. Mercurius en Venus zijn niet echt meer te zien omdat deze vlak na zonsondergang ook reeds verdwijnen in het ondergaande zonlicht.

Op 11 augustus kan je van 22 uur tot iets na middernacht de maan enkele graden te noorden van de planeet Mars zien aan de zuidzuidwestelijke horizon. Links van de maan zien we Saturnus en links van Mars zien we de vrij heldere ster Antares. Samen zien we ze als een vierkant.

24 augustus is er tijdens de avond een mooie samenstand van de planeet Saturnus, Mars en de ster Antares aan de horizon in het zuidzuidwesten. Bij zeer gunstige weersomstandigheden en je staat donker genoeg kan je proberen de Melkweg te zien. In onderstaande afbeelding zien we die hier in het zuiden staan.

Samenstand 24 augustus 2016
Samenstand 24 augustus 2016 22:15 uur: Saturnus, Mars en de ster Antares.

Nieuwe maan is het op 2 augustus, eerste kwartier op 10 augustus, volle maan op 18 augustus en laatste kwartier op 25 augustus.

De Perseïden

In de nacht van 11 op 12 augustus zijn we weer aan het hoogtepunt van de meteorenzwerm de Perseïden. Iedere minuut kan u dan een ‘vallende ster’ zien en een wens doen. Dit jaar kan de maan een beetje de hemel verstoren. Op 10 augustus is het namelijk eerste kwartier en op 18 augustus is het volle maan. Bij helder weer zullen enkele leden van NoodweerBenelux een mooi plekje zoeken in het vrij donkere Maarkedal.

perseïden
Perseïden 2015

Weetjes

Op 4 juli begint de astronomische herfst voor het noordelijk halfrond van de planeet Mars. Wie naar de hemel kijkt ziet dat de sterren niet gelijkmatig verdeeld zijn. Op bepaalde plaatsen staan er veel meer bij elkaar, dit heet een sterrenhoop. De bekendste sterrenhoop die met het blote oog te zien is zijn de Plejaden in het sterrenbeeld Stier. Meestal ziet men met het blote oog 6 sterren bij elkaar, in zeer goede omstandigheden 9 sterren maar dan moeten je ogen ook nog willen meewerken 😉 Met een telescoop kan je ongeveer 120 zichtbare sterren zien in deze sterrenhoop. Echter met speciale apparatuur zou het aantal rond 3000 liggen!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken