Onweerskansen woensdag 22 juni 2016

Deze weersverwachting werd gebaseerd op de laatste uitdraai van het Amerikaans weermodel GFS. In de loop van de avond (19:30) verwachten we ook te beschikken over de Europese weerdata die wordt toegevoegd onderaan dit artikel. De weersvoorspelling is zoals steeds bij onweer een kansverwachting waarbij we zo goed en zo kwaad mogelijk alle parameters overschouwen die nodig zijn bij onweer. Onstabiliteit in combinatie met windschering geeft een significante kans op hevig onweer.

Wanneer en waar het precies gaat onweren geven we aan in onze eigen weerkaart. De kleurencodes gaan van geel tot rood. Paars wordt gehanteerd wanneer er uitzonderlijke natuurfenomenen worden waargenomen boven het grondgebied van de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). In dit artikel bespreken we de situatie voor woensdag 22 juni 2016.

Onweerskansen woensdag 22 juni

Vooraleer we van start kunnen gaan met de technische analyse van de situatie moeten we iedereen op de hoogte brengen van de werking van onze Facebookpagina Noodweer Benelux. Veel mensen geven ons via mail mee dat ze de updates te laat te zien krijgen. Dat komt omdat Facebook reguleert welke berichten u op een bepaald tijdstip te zien krijgt. U kan dit gelukkig omzeilen en onze statusupdates altijd zien door op de ‘vind ik leuk’ te gaan staan en te kiezen voor ‘altijd als eerste weergeven in de tijdlijn’. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van onze laatste informatie!

Hoe groot is de onstabiliteit op woensdag?

We bevinden ons op 22 juni 2016 aan de voorzijde van een koudefront dat gepaard gaat met een lagedrukgebied nabij Ierland. Tussen het warmtefront en het koudefront wordt een flinke portie onstabiliteit veroorzaakt. We noemen dit CAPE. Normaliter is een hoeveelheid van 100 tot 500 J/kg aan CAPE voldoende om onweer te veroorzaken. Wanneer we jullie vertellen dat de CAPE op woensdag richting 2000-3000 J/kg gaat boven het noorden van Frankrijk weten we dus dat er stevig onweer mogelijk is. Deze CAPE is trouwens afhankelijk van de temperatuur in thermometerhut. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer CAPE er kan worden geconserveerd. Daarom dat de meeste zware onweersbuien ook in de zomerperiode ontstaan.

hoeveelheid cape op woensdag 22 juni

Op deze weerkaart wordt de CAPE gevisualiseerd voor het tijdstip 18:00 UTC. Voor onze regio is dat 20:00 in de avond. CAPE swingt de pan uit boven Frankrijk. Ook de regio’s grenzend aan België krijgen hiermee te maken. Aan voeding voor onweersbuien dus geen gebrek.

Bovenstaande CAPE wordt veroorzaakt door een zwakke/diffluente luchtstroming uit het zuiden. Het warmtefront is ons immers gepasseerd in de nacht naar woensdag. In samenwerking met opklaringen die verspreid over de regio trekken kan de temperatuur dan ook vlot klimmen naar zomerse waarden van 25°C in België. In Nederland blijft het kwik lager met daar ook een verminderde hoeveelheid CAPE.

temperatuur op woensdag 22 juni

Op woensdag wordt het bijna overal zomers warm. Door de hoge luchtvochtigheid en evapotranspiratie voelt het benauwd aan. De UV-index is hoog te noemen waardoor we smeren met zonnecrème zeker aanraden.

Kansen op hagel vooral in beginstadium

Bij de onweerskansen op woensdag en donderdag behoort telkens een segment qua hagelkansen. Zo zien we tussen 14:00 en 21:00 een gerede kans op hagelstenen met diameter van 3 tot 5 cm. Vooral de cellen die nog maar net zijn ontstaan vertonen een solide en sterke stijgstroom met een verhoogde kans op deze ijsbolletjes. De kans op woensdag blijft vooral beperkt tot de regio’s langs de Frans-Belgische grens en het grondgebied in het noorden van Frankrijk. Op donderdag zien we een verschuiving van de hagelkansen richting het binnenland van België en het zuiden van Nederland. Schade is dan ook niet uitgesloten! U kan de hagel volgen via deze radarbeelden.

hagelkansen woensdagavond 22 juni

Via de hagelkaarten van Estofex.org zien we mooi de kansverwachting ontstaan op woensdag. Weermodellen berekenen door de hoge CAPE een voedingsbodem voor hagel tussen 2 en 5 cm waarbij de grootste kansen boven Frankrijk aanwezig zijn. Merk ook de situatie op in het oosten van Europa waar ze al enkele dagen na elkaar worden geteisterd door noodweer.

Naast de onstabiliteit hebben we ook windschering

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de dynamische kant van onweer. Door een aanwezigheid van windschering in de eerste 6 km van de atmosfeer kan onweer zich ook gemakkelijk gaan organiseren. Bij de buien van eerder deze maand was dat minder het geval. Deze exemplaren bleven vooral hangen boven éénzelfde regio met wateroverlast tot gevolg. In de situatie van woensdag en donderdag moet dat minder het geval zijn. Doch blijft wateroverlast en ook windschade bestaan vanwege de zeer onstabiele set-up. Hoe groot de kans op windhozen en/of valwinden is, is tot op dit moment niet te zeggen. LLS schommelt in de avondperiode tussen 5 en 10 m/s over het zuidwesten van de Benelux met een LCL van 800 tot 1000 meter. Dat zijn waardes die in principe voldoende zijn voor een lokale windhoos/tornado.

stp parameter woensdag 22 juni

Significant Tornado Parameter (STP) slaat uit in de vooravond boven het noorden van Frankrijk. Doch is de kans op een windverschijnsel relatief klein door de vrij magere set-up qua storm relative helicity.

Tijdstip van de onweersbuien

Kort door de bocht genomen, verwachten we de eerste onweerachtige buien tussen 15:00 en 18:00 boven Frankrijk. Met een zuidwestelijke luchtcirculatie worden de eerste onweders verwacht in de late avond aan de Frans-Belgische grens. Vermoedelijk in een complex (meerdere onweersbuien in 1 actief gebied). Dit heeft als nadeel dat een groter gebied binnen de Benelux geconfronteerd wordt met (veel) neerslag op korte tijd, windstoten aan de voorzijde van dit type onweer. Voordeel is dat de kans op grote hagel afneemt naarmate zo’n complex zich verder organiseert. Opmerkelijk aan deze systemen is dat ze zonder zonneschijn ook in leven bleven. Ze profiteren van de onstabiliteit die werd opgebouwd overdag om zichzelf te voeden. Het belooft dus een onweerachtige avond/nacht te worden voor de westelijke gebieden van België en Nederland.

 • Graag jullie updates voor donderdag 23 juni 2016 in het correcte topic 🙂

 • Peter

  100 liter zal wel hèèl plaatselijk zijn, maar dat kan zeker. In een brede kuststrook hebben ze nu al 25 liter, doe daar in het 2e deel van de nacht nog een onsweerbui bovenop en dan nog 1 zeer hevige mrgenavond/nacht en dan kom je inderdaad op grote hoeveelheden. Veel hangt af van de zon, die er in het westen maar zal doorkomen rond de middag. Zo zit de temperatuur daar morgenmiddag (12u) maar op 20-22 graden, maar als de zon erdan doorkomt, dan gaat de temperatuur naar waarden van 27-29 graden tegen 16-17uur. als de zon er 2uur later doorkomt, kan het niet meer zoveel opwarmen… komt de zon er iets vroeger door, wordt het tegen de 30 graden

 • Paulus Piet

  Ben naar Breskens gereden (Zeeuws-Vlaanderen).. Wat een lichtshow op de Noordzee !! Nonstop ontladingen eigenlijk. Kon deze clusters met onweersbuien niet aan me voorbij laten gaan.

 • Thomas Verstraete

  Zijn er al neerslag hoeveelheden bekend? Geert naessens sprak deze morgen van lokaal 100liter

 • Dat klopt, ze kunnen nog steeds profiteren van de hoeveelheid onstabiliteit in de middelbare niveaus.

 • Peter

  Deze nacht is er dus nog kans op nieuwe onweersbuien die vanuit Frankrijk komen? Momenteel zie ik gene op de radar, dus ze moeten nog ontstaan veronderstel ik?

 • Paulus Piet

  En ook deze.

 • Paulus Piet

  Ik weet dat Noodweer het op haar fb pagina heeft gezet als update en daarvoor dank!

  Maar toch wil het hier tegen ook even plaatsen.

  De verwachte neerslag voor vannacht. Het lijkt erop dat het westen van Vlaanderen en het zuidwesten van Nederland de volle laag gaan krijgen!

 • Thomas

  Ik begrijp het ook inderdaad niet, maar de temperatuur en CAPE lijken daar zo hoog op te lopen vanwege amper bewwolking. Desondanks zegt iedereen dat daar niet genoeg triggering is, mogelijk omdat die zone zich (nog) te ver van de convergentielijn bevindt en ook door mogelijk te hoge CIN-waardes. Trouwens, ik denk dat je je baseert op de laatste uitdraai van GFS? Wel, voor zo ver ik kan kijken is dat het enigste model dat de hoogste CAPE-waardes daar berekent. Bijvoorbeeld WRF berekent deze een stuk verder landinwaards.

 • De enorme bak CAPE boven de Ardennen zint me niet zo. Mogelijk dat Duitsland met het meeste gaat lopen.

 • Thomas

  Morgen zien we volgens Harmonie een erg interessante situatie. In de nacht naar vrijdag lijkt een groot onweerscomplex bijna heel de Benelux in te palmen. Het gebied lijkt zelfs zo groot dat het om een MCC (Mesoscale Convective Complex) kan gaan!

 • dawmast

  Het lijkt wel dat Spaanse Pluimen en de daarbij behorende onweersbuien de laatste jaren steeds vaker voorkomen dan eerder. En hoe komt het dat wij bij dit soort situaties meer te maken krijgen met buienlijnen en grote buiencomplexen dan met losse supercells? Terwijl het in de V.S. bij dit soort situaties vaak andersom is.

 • Paulus Piet

  Overigens is er vannacht al op heel wat plaatsten in de Benelux kans op een tropennacht (tempraturen die niet onder de 20 graden komen). Iets wat niet vaak voorkomt in onze regio.

 • Paulus Piet

  De zon…zeker een belangrijke factor.

 • Wanneer we kijken naar de bewolking die wordt veroorzaakt door oudere onweersbuien is het maar zeer de vraag of dit soort onweer met hagel zich kan ontwikkelen. Indien voldoende zon, dan komt er schade van.

 • Paulus Piet

  Wederom een aanwijzing dat het donderdagavond weleens om zware exemplaren onweersbuien zou kunnen gaan, mogelijk met flinke hagel.

 • Paulus Piet

  Laten we hopen dat de hagel morgenavond mee gaat vallen. Maar het ziet er voor alsnog vrij heftig uit.

 • Paulus Piet

  Geen dank. Graag zelfs.

 • Het belooft komende uren druk te worden. Graag onze website ondersteunen met jullie visie en weermeldingen. Bedankt!

 • Paulus Piet

  Aha ! Oke, dan ben ik weer mee .. 😉

 • Thomas

  Integendeel, Onweer bedoelt hier alleen dat GFS zelf de dauwpunten te hoog berekent. Persoonlijk denk ik van niet, want in de pluim van zelfs ECMWF zijn dauwpunten van lokaal 22°C te bespeuren, en de pluim van dat weermodel staat er om bekend om de temperaturen telkens iets te laag te berekenen, ook de dauwpunten.

 • Paulus Piet

  Als de dauwtemp. nog hoger word, in welke mate is dit, ik neem aan negatief voor de CAPE? Is dit i.v.m. het te vroeg op de dag vormen van wolken waardoor het niet echt kan opwarmen?

 • Hopelijk weer geen 3 graden teveel door GFS qua dauwpunt. Directe impact op CAPE.

 • Paulus Piet

  Inderdaad opvallend… Nog meer voeding voor de onweerscomplexen donderdag !

 • Thomas

  Opvallend bij GFS! Dauwpunten worden door dit model berekend tot zo’n 24°C!

 • Thomas

  Overlap tussen windschering en CAPE is bij WRF in de 12z-run opnieuw erg groot te noemen!