Onweerskansen donderdag 23 juni 2016

Terwijl het onweer op dit moment (00:17) nog sterk aanwezig is in de omgeving van de Benelux kijken we met argusogen uit naar de situatie op donderdag 23 juni 2016. De kansen op hevig onweer zijn wederom groot te noemen en deze keer meer gespreid over België en Nederland. Door de onzekerheid in de thermische factor moeten we ons beperken toe een eerste kleinschalige update. Vanaf wanneer we beschikken over de weerdata van GFS 00:00 kunnen we ook onze waarschuwingskaart gericht plannen.

Onweerskansen donderdag

Waarschuwingskaart 23 juni 2016

Op basis van GFS en Harmonie werd een level 1 en een level 2 keuze gemaakt voor het grondgebied Benelux. In het binnenland van België en Nederland ontstaan deze voormiddag enkele brede opklaringen die in een onstabiele opbouw van troposfeer gaan resulteren in flinke regen- en onweersbuien. De kans op hagel (2-4) cm is daarbij aan de orde, vooral bij ‘jonge’ onweersbuien. Tevens berekenen weermodellen ook hevige windstoten bij dit type onweer. Windsnelheden van 80 tot lokaal 100 km/h zijn niet uitgesloten.

UPdate 12:50

Na doortocht van een actieve onweerszone over het westen van België en Nederland heeft het onweer zich verplaatst naar het oosten van de Benelux. Het is inmiddels onderhevig aan deactivatie en dat brengt een nieuw ‘probleem’ met zich mee. Er bevinden zich brede opklaringen boven Frankrijk in een zeer onstabiele omgeving met dynamiek aan de westflank van de opklaringen. Voor het koudefront uit stijgen parameters zoals windschering wat de kans op stevig onweer later vanmiddag opnieuw sterk doet stijgen. Of er boven het oosten spontane convectie zal optreden is nog koffiedik kijken. Bij maxima rond 30/31°C lijkt de CIN daar doorbroken te worden. Kans op heftig onweer in die regio aldaar kan gepaard gaan met hagelstenen met diameter 1-4 cm, wateroverlast en stevige windstoten tot 100 km/h.

Voorlopig is er geen upgrade nodig naar een level 3 waarschuwing al moeten we toch de vingers aan de pols houden. Situatie kan kritiek worden indien de opklaringen boven Frankrijk nog enkele uren standhouden.

 • Thomas Verstraete

  Wat een groot verschil tussen de Amerikaanse weerpluim en de Europese, hopelijk heeft de Europese het bij het rechte eind

 • Paulus Piet

  Een interessant kaartje.. Het aantal ontladingen die het KNMI afgelopen donderdag 23 juni registreerde…

 • Thomas

  ECMWF ziet nog steeds de kans op warme temperaturen rond de lange termijn. Dit is duidelijk te zien in de pluim. Merk ook op: de luchtdrukverdeling is vrij gelijkaardig aan die van afgelopen donderdag…

 • Thomas

  ECMWF ziet nog steeds de kans op warme temperaturen rond de lange termijn. Dit is duidelijk te zien in de pluim. Merk op: de luchtdrukverdeling is vrij gelijkaardig aan die van afgelopen donderdag…

 • Paulus Piet

  Toch flink wat ontladingen momenteel boven zuidwest-Nederland (11uur27). Niet verwacht, zeker niet zo vroeg op de dag met deze setting.

 • Thomas

  Altijd mooi en warm weer dan, maar een Spanish Plume zorgt 9/10 voor een (goede) onweersset-up.

 • Thomas Verstraete

  Geen spanish plume meer te zien op de langere termijn? Deze staat toch voor mooi weer, niet?

 • Voorlopig niet aan de orde, zowel GFS als ECMWF gaan eerder voor wisselvallig zomerweer.

 • Thomas Verstraete

  Betekend dat, dat er dan een langere periode met stabiel zomerweer in de maak is?

 • Inderdaad, hou ons op de hoogte he thomas! Nuttige updates.

 • Thomas

  ECMWF 00z lijkt (net zoals de 12z-run van gisteren) op de lange termijn iets te laten zien van een Spanish Plume. Tussen opbouwende lagedruk boven de Golf van Biskaje en hogedruk boven het Europese Continent lijkt zich een WAA te kunnen stabiliseren. Deze is trouwens in de huidige run meer uitgesproken dan in de run van gisterenavond.

 • Paulus Piet

  Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) 22 graden (0:17) en dat na een pittige onweersbui.. maak je niet vaak mee.

 • Paulus Piet

  Intussen ontstaat er ten westen van de gigantische strook met bliksem, een nieuwe onweersbui ten zuiden van Gent. Benieuwd of deze nog wat gaat brengen..

 • Paulus Piet

  Het gebied blijft zeer actief, gaat bijna de grens over. Benieuwd hoelang het zo actief blijft, in principe is er meer dan genoeg voeding.

  Het levert allemaal weer mooie wolkstructuren op!

 • Paulus Piet

  Inderdaad zeer heftig… trekrichting noord/noordoost?

 • Thomas

  Het gebied boven Parijs begint kenmerken te vertonen van een MCS. Merk ook vooral de gigantische kern op. Het aantal ontladingen per minuut ligt trouwens erg hoog!

 • Thomas

  Boven Parijs gaat het echt los momenteel. Buien clusteren meteen nadat ze ontstaan zijn!

 • Thomas

  30°C is officieel bereikt te Scherpenheuvel!

 • Thomas

  Ik denk dat ik zonet een overblijfsel van een supercell heb gezien (Scherpenheuvel). De bui was al deels uitgestorven, maar ik ben er toch vrij van overtuigd dat ik een mesocycloon gezien heb. Daarvoor ook trouwens nog een iriserende wolk!

 • Paulus Piet

  Na fikse regen en onweersbuien breekt nu het zonnetje door, de tempratuur stijgt gestaag momenteel. Op nog geen half uur van 19 graden naar 22 . Benieuwd wat de opwarming later vandaag teweeg gaat brengen. Overigens zijn er meldingen van een downburst afgelopen nacht in Breukelen (Utrecht). En in Oostkappelle (Zeeland) heeft een windhoos huisgehouden.

  http://nos.nl/artikel/2112967-bomen-afgeknapt-door-valwind-bij-breukelen.html