4 augustus 2013 - 3 min. lezen 20 reacties

Op maandag 4 augustus staat een weersvoorspelling voor onweerskansen in de steigers die veel mensen kan verrassen. Aan de voorzijde van een kleinschalig lagedrukgebied dat zich morgen ontwikkelt tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt warme lucht richting de Benelux opgestuwd. In deze lucht bevindt zich een convergentielijn waarop later enkele felle onweersbuien kunnen ontstaan.

Het interessante aan deze onweersverwachting is dat de buien vooral ten oosten van de lijn Brussel – Charleroi gevoed worden door een sterke windschering. De kans op supercells met een lokale windhoos, hagel en/of felle bliksemactiviteit behoort in deze regio zeker tot de mogelijkheden.

Grote onweerskans in het zuidoosten

Richting het zuidoosten dus. Voor het noordwesten en centrale deel van België verwacht ik weinig tot geen vuurwerk morgennamiddag. Daarvoor zijn onweerindices zoals CAPE en windschering niet van die mate om het één en het ander te triggeren. In het zuidoosten echter zien we de situatie helemaal anders (omgeving Luik / Luxemburg / Namen). Daar hebben ze met een maximum temperatuur van bijna 30°C een mooie thermische meerwaarde om onweders te generen.

Ook elders in België kan deze tropische grens bereikt worden, maar dat zou al vroeg in de namiddag weer een fractie afnemen waardoor ze aldaar minder onstabiliteit genereren. De Franse collega’s van Keraunos.org gaan tevens mee in de prognose dat de meeste kans op ‘natuurgeweld’ voor de zuidoostelijke sectoren van de Benelux is.

Onweerskansen 4 augustus

onweerskansen 4 augustus

Dynamiek voldoende in het zuidoosten

Tijdens de namiddag wordt België beïnvloedt door warme en vochtige luchtmassa’s. In het zuidoosten worden deze luchtmassa’s extra gemotiveerd om onweders te veroorzaken door enerzijds het reliëf (orografie) en anderzijds de gunstige setting van windschering. Zo slaat vanaf 15:00 de 1-8 km Deep Layer Shear in volledig België aardig uit richting 30 kts.

Wist u dat: windschering bij onweersbuien is in vele gevallen belangrijker dan een hoge 2 m temperatuur. Dit verschil in windrichting en windsnelheid zorgt er vaak voor dat onweersbuien rotatie gaan vertonen. Vanaf dat moment is het ontstaan van een windhoos niet uitgesloten. Als stormjager prefereer ik vaak meer windschering dan latente onstabiliteit (cape).

Zoals eerder gezegd het best in het zuidoosten te combineren omdat ook daar een aardige cape zit (850 tot 1200 j/kg). Het EL of ook wel de temperatuur van de onweerswolken daalt in die regio mits de gunstige ontwikkeling tot -40°C. Dat moet voldoende zijn voor hagel.

De Thompson index wederom actief boven het zuidoosten van BE stijgt richting 35 tot 40 met een aardig convectief neerslagsignaal gedurende 3 uur. Dat wijst erop dat onweersbuien plaatselijk veel neerslag op korte tijd kunnen produceren (wolkbreuk). De windschering tussen 0 – 6 km bedraagt ruim 35 kts waarmee de overlap tussen de 1-8 km windschering eerder in dit artikel ruim voldoende is ! Door deze 2 voorgaande parameters is ook de SCP (Supercell Composit Parameter) in de betrokken regio gemiddeld matig tot sterk in de vooravond.

TIP: meer kaartjes met onweerindices

Met al deze technische achtergrond durf ik ervan uitgaan dat de kans op een windhoos in het zuidoostelijk kwadrant van de Benelux betrekkelijk groot tot groot is. Mede dankzij deze kans en de kansen op hagel is er gekozen voor een HIGH + waarschuwing (paars). Bij deze onweersbuien is voorzichtigheid uitermate geboden. Elders in het land en zeker ook in Nederland moet er minder worden gevreesd voor hevige onweders. Daar kan de doortocht van het front zelfs geruisloos gebeuren.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken