Onweersbuien maandag niet uitgesloten

En zo vliegen de maanden in dit prille jaar voorbij. We bevinden ons al bijna weer halverwege april, in de volksmond ook wel de ‘grasmaand’ genoemd. De zomer komt weer in zicht en het weer krijgt ook al hier en daar zomerse trekjes. Zo kunnen er morgen in de avonduren een paar felle onweersbuien ontstaan. Het is de eerste echte onweerssituatie van het jaar en dus heerst de vraag: hoe stevig gaat het uitpakken? Iedereen kan de bliksem live volgen via bliksem in detail.

Warm weer

Na een heldere en frisse nacht met minima tussen 4 en 8°C (in de Ardennen nog iets lager) start de dag morgen zonnig. Gedurende het grootste deel van de dag blijft de zon volop schijnen. De oostenwind is matig tot vrij krachtig (3-6 Beaufort). In open gebieden kunnen forse windstoten voorkomen. Uit de wind in de zon is het heerlijk toeven. De maximumtemperaturen bedragen 12-16°C op de Waddeneilanden en 17-21°C elders. Waar de 20°C overschreden wordt mogen we spreken van een warme dag. Eerder deze maand was het op zondag 3 april al officieel een ‘warme dag’. Lokale weersvoorspellingen per uur: het weer op locatie.

maximumtemperatuur maandag

De berekende maxima voor maandag 11 april. Mogelijk komen de daadwerkelijke maxima nog een fractie hoger te liggen (bron: wetteronline.de)

In de tweede helft van de middag neemt vanuit het zuiden de hoge bewolking geleidelijk toe. Dit is de voorbode van buien die vanaf circa 18.00 uur het zuidwestelijk deel van de Benelux binnentrekken. Bij deze buien kan makkelijk een klap onweer voorkomen. Hoe zwaar het allemaal gaat uitpakken, is voor een groot deel afhankelijk van een aantal parameters. Deze zullen we hieronder bespreken.

CAPE als 1 van de parameters

Gedurende de middag loopt de CAPE op naar waarden tussen de 100 en 500 J/kg, wat erop duidt dat de atmosfeer onstabieler wordt. De toenemende onstabiliteit wordt gestimuleerd door de oplopende temperatuur. Het stelt nog niet heel veel voor, want hartje zomer komen er regelmatig CAPE-waarden van 2000 J/kg in onze omgeving voor. Toch is de beperkte hoeveelheid CAPE morgen voldoende om onweer te genereren. Dit gaat ook gebeuren. In alle gebieden ten zuiden van de Rijn is er morgenavond een significante kans op onweer.

onweersbuien maandag

In het groene gebied kunnen de buien morgenavond vergezeld gaan van een klap onweer. Dit geldt dus vooral voor België, Zuid-Nederland en Luxemburg. In Noord-Nederland is de lucht kouder en droger waardoor de kans op onweer daar een stuk kleiner is (bron: wetteronline.de)

Vochtige luchtmassa moet het doen

Een andere parameter voor onweer is de zogenaamde potentiële natteboltemperatuur, ook wel aangeduid als Theta-W 850 hPa. Hiermee wordt het karakter van een luchtsoort aangegeven. Hoe hoger de natteboltemperatuur, des te warmer en vochtiger de luchtmassa. En laat dat morgen nu net het geval zijn. Aan de hand van onderstaande afbeelding is te zien dat er een ‘tong’ met hoge Theta-W-waarden uitsteekt via Luxemburg en België over de Noordzee naar Engeland. Een groot deel van de Benelux bevindt zich in deze ‘warme tong’. Aangezien warmte en vocht essentieel zijn voor de ontwikkeling van onweer, geldt dus dat bij een hogere potentiële natteboltemperatuur de kans op onweer ook groter is.

theta w maandag

Een deel van de Benelux zit morgen midden in een ‘warme tong’ met hoge Theta-W-waarden. De luchtsoort is warm en vrij vochtig, de ideale combinatie voor onweer. (bron: weatheronline.co.uk)

Kans op hoosverschijnselen in Luxemburg

In de avonduren zien we vanuit Noordoost-Frankrijk een betrekkelijk klein gebied met hoge SRH-waarden naderen. Een dergelijke setting duidt op een verhoogde kans op de vorming van windhozen/tornado’s. Het gebied heeft de neiging om naar het noorden te trekken, dus is een waarschuwing op zijn plaats. De potentie tot hoosverschijnselen is zeker in Luxemburg aanwezig, zij het op zeer kleine schaal. Over het algemeen blijft het alleen bij onweersbuien.

srh maandagavond

(bron: meteociel.fr)

Samenvatting

Na een fraaie dag met temperaturen tot 21°C krijgen we morgenavond te maken met de eerste serieuze onweerssituatie van dit jaar. Rond 18.00 uur komen de eerste onweersbuien het zuidwesten van België binnen. Gedurende de avond en nacht trekt het geheel noordwaarts over de Benelux. Met name ten zuiden van de Rijn is de kans op onweer het grootst. Vanwege de geringe richtingsshear zal het voornamelijk om multicells gaan. In Luxemburg is zelfs een enkele supercell mogelijk, maar de kans hierop is klein. Bovendien kunnen er in Luxemburg lokaal ook hoosverschijnselen ontstaan. Pas tegen het einde van de nacht trekken alle buien weg naar Duitsland.

Bron uitgelichte afbeelding: nl.freeimages.com

 • Dexy Roelvink

  Waarschijnlijk ook veel dynamische forcering d.m.v. een zogenaamd ‘zeewindfront’. Dit maakte het gemakkelijker om de buien te laten ontstaan en door te ontwikkelen.

 • Thomas

  Veel vorticiteit. Vandaar ook de tuba’s.

 • Paulus Piet

  Die buien gaan momenteel ook tergend langzaam…grote kans op wateroverlast dus in Midden-Nederland.

 • Paulus Piet

  Toch wel apart dat deze buien, met bliksem en alles er op en aan, daar opeens ontstaan met tempraturen die slechts blijven steken rond 15/16 graden. Hoe is jou kijk daar op?

 • Dexy Roelvink

  Momenteel ontstaan er tal van zware buien boven het westen van Nederland. Windhozen gespot in de omgeving van Leiden.

 • Op dit moment lichte regen in Waregem (Frans-Belgische grens). Weinig kans op onweer.

 • Dexy Roelvink

  Meeste activiteit zit nu in het westen van Nederland. Flink onweer en veel regen in o.a. omgeving van Amsterdam

 • Dexy Roelvink

  Sinds een half uur is het hier in Amsterdam ook flink aan het regenen. Af en toe ook onweer.

 • Dexy Roelvink

  Op de grens van Zeeland en België bevindt zich een buiencomplex dat kenmerken vertoont van een LEWP. Tegelijkertijd ontstaat er boven Zuid-Holland nu van alles. Zou het hier in Amsterdam toch ook nog gaan gebeuren? We wachten af.

 • Peter, ik vermoed dat we het meeste nu wel gehad hebben.

 • Peter

  Momenteel buien ten noordwesten van Parijs met redelijke bliksemactiviteit. Trekken richting westen Belgie of is de trekrichting toch meer oostelijk?

 • dEslectic

  Niet zo heel duidelijk. Maar mamatus waargenomen na dat onweer omstreeks 17u te Brugge. Het onweer leek mr sterk te ontwikkelen op dat moment.

 • Dexy Roelvink

  Er ontstaan in rap tempo alweer nieuwe buien boven West-Vlaanderen. Het is een komen en gaan.

 • Dexy Roelvink

  Behoorlijk wat activiteit boven Zeeland. Onweer en hagel gerapporteerd. Plaatselijk echt noodweer.

 • Bradley Lems

  Inderdaad en ik hou persoonlijk van onweders dus voor mij het beste seizoen. Thomas vervloesem had toch wel bij het rechte eind dat het vandaag een betere setting is.

 • Paulus Piet

  Het lijkt zelfs meer te activeren momenteel boven Zeeuws-Vlaanderen.

 • Dexy Roelvink

  Klopt, achteraf had ik het artikel beter voor vandaag kunnen schrijven. 😉 Maar ja, dan doen we vandaag maar de updates.

 • Bradley Lems

  Inderdaad onweer kan altijd maar ik vind dat we niet kunnen klagen. Toch wel een betere setting met gisteren. Artikel moest voor vandaag bedoeld zijn haha.

 • Het kan slechter hé @bradleylems:disqus

 • Bradley Lems

  Man man wat een begin van het nieuwe onweerseizoen! Overal ontladingen op de satteliet!

 • Paulus Piet

  Heel wat ontladingen nu in west Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied waar Dexy het over heeft is daar nu aangekomen. Flink wat onstabiliteit in de lucht momenteel.

 • Dexy Roelvink

  Flinke onweersbuien momenteel in West-België. Low-topped supercell in de buurt van Brugge.

 • Thomas

  Met veel windschering en SRH hoeft CAPE maar op te lopen tot zelfs maar een aantal 100 J/kg. De buien die dan ontstaan worden dynamisch geforceerd.

 • Peter

  Wat zijn zo de minimumwaardes van SRH en shear om het tot onweer te laten komen / wanneer is er ‘genoeg dynamiek’ in de atmosfeer?

 • Thomas

  Momenteel verspreidt over het land regenbuien welke soms intens kunnen zijn. Sommige daarvan kunnen nog wat elekrtificatie vertonen maar al bij al valt het nog goed mee. Persoonlijk vind ik morgen een (veel) betere setting. Niet alleen de CAPE-waardes (tot 1000 J/kg zijn lokaal mogelijk morgen) zien er beter uit, maar ook qua dynamiek ziet het er een stuk beter uit dan gisteren. SRH (0-3km) = 120m²/s² en shear (DLS / 0-6km) = 26m/s.

 • Dexy Roelvink

  Update 21.20h: Buien zijn nu gevorderd tot halverwege Nederland en trekken verder noordwaarts.

 • Peter

  Ik denk dat morgen een grotere kans mogelijk is op onweer in het land. De CAPE waarden liggen morgen een fractie hoger en de temperatuur is toch iets hoger dan men vorige week voorspelde. Lokaal kan het tot 18 graden worden in de kempen. Wel is de grootste kans volgens mij voor het centrum en oosten van het land. Vandaag misschien hier en daar een donderklap maar veel meer dan dat zal het niet zijn.

 • Dexy Roelvink

  Update 19.20h: Paar buien nu in ZW-Nederland. Heeft niet veel om het lijf.

 • Dexy Roelvink

  Update 17.30h: De eerste buien zijn inmiddels België ingetrokken. Nog altijd weinig onweer, wel lokaal even plensregen.

 • Dexy Roelvink

  Update 11.50h: De buien waar we mee te maken krijgen, bevinden zich nu net ten noorden van Parijs. Nog geen onweer. Ze trekken heel geleidelijk noordwaarts.

 • Focus voor de buien vandaag ligt op het westen van België en de gebieden langs de Frans-Belgische grens. Overlap CAPE en windschering in deze zones het meest aanwezig. Elders mogelijk embedded onweer.

 • Thomas

  Ik weet het niet, maar de shearwaardes zijn nagenoeg verwaarloosbaar. Goed georganiseerde single cells gaan de norm zijn denk ik.