Onweerachtig zomerweer in het verschiet

Op dinsdag 21 juni vindt de zomerzonnewende plaats. Dit markeert het begin van de astronomische zomer op het noordelijk halfrond, die tot 22 september duurt. Het weer lijkt zich prima aan de kalenderklimatologie te houden: de temperatuur gaat in de loop van de week weer omhoog naar zomerse waarden. Zoals gebruikelijk in ons gematigde klimaat gaat deze opwarming wel gepaard met een toename van de onstabiliteit, waar we vanaf donderdag mee te maken krijgen. De kans op regen- en onweersbuien neemt dan toe. Of het onweerachtig zomerweer daarna standhoudt is nog onzeker.

Hou de weerupdates in de gaten op Facebook (samen met 79.068 anderen)

Regenachtige maandag

Voordat het zover is, krijgen we eerst nog te maken met de passage van een actief frontensysteem. In de nacht van zondag op maandag begint het als eerste langs de westkust te regenen. De neerslag breidt zich vervolgens uit naar het oosten. Doordat de regenzone breed is, kan het op veel plaatsen langdurig blijven regenen. Een neerslagduur van 12 tot 15 uur is goed mogelijk. In totaal kan er tussen de 10 en 20 millimeter vallen. De zon zal niet te zien zijn en daardoor blijft het kwik steken op 16 tot 18°C. De wind is matig tot vrij krachtig (3 tot 5 Beaufort) en waait uit het zuiden tot zuidwesten. In de avond en nacht blijft het in het algemeen meestentijds regenachtig. De minima dalen niet verder dan 12 tot 16°C. Pas in de loop van de nacht wordt het vanuit het westen iets droger.

neerslaghoeveelheid

In het westen van de Benelux valt de komende 24 uur de meeste neerslag. Er kan circa 20 mm naar beneden komen. (bron: wetteronline.de)

Dag van de zonnewende

Ook op dinsdag staat het zomerweer nog even in de wachtrij. De dag begint grijs, maar geleidelijk breekt het wolkendek op steeds meer plaatsen. De neerslag uit de nacht trekt naar Duitsland weg en het wordt droog. ’s Middags is er een afwisseling van velden middelbare bewolking en perioden met zonneschijn. In de centrale en oostelijke delen van de Benelux ontstaat lokaal een bui, in het westen blijft het droog. De temperatuur boekt winst: het wordt 18-21°C. De wind is daarbij matig van kracht (3 of 4 Beaufort) en komt uit het zuidwesten. In de avond en nacht neemt de wind sterk in kracht af. Tevens klaart het vaker op en kan er op uitgebreide schaal mist ontstaan. Lokaal loopt het zicht terug naar minder dan 500 meter. Het koelt af naar 10-14°C.

Onweerachtig zomerweer door hoge temperaturen

Vanaf woensdag komt er verandering in de luchtdrukconfiguratie. Een uitloper van het Azorenhoog nestelt zich boven Oost-Europa. Als tegenhanger zakt een deel van het IJslandlaag uit naar de Golf van Biskaje. Tussen deze systemen komt er op hoogte een zuidelijke stroming te staan. Hiermee stroomt warme lucht afkomstig uit het zuiden naar West-Europa toe. Op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa) stijgen de temperaturen naar 15°C tegen het einde van woensdag. Dit indiceert dat we met een warme luchtsoort te maken krijgen. Ook aan de grond zal het kwik flink gaan stijgen in de loop van de ochtend/middag. Uiteindelijk zullen de maximumtemperaturen uitkomen op 21 à 22°C in het uiterste noorden van Nederland en 23-26°C elders in de Benelux. Dit alles bij een mengeling van wolkenvelden en zon. De wind is zwak tot matig (2-4 Beaufort) en draait van zuidwest naar zuidoost.

zomerweer woensdag

Maximumtemperaturen op woensdag. Met maxima rond de 25 graden kunnen we echt spreken van zomerweer. (bron: wetteronline.de)

cape woensdag

De SB-CAPE op woensdag. Vanuit het zuiden neemt de onstabiliteit toe. (bron: wetteronline.de)

De onstabiliteit neemt in de loop van de dag wel toe, wat goed te zien is aan de stijgende CAPE-waarden. In eerste instantie is het overal droog, maar in de tweede helft van de middag stijgt vanuit het zuiden de kans op een lokale regen- of onweersbui. Dit kan een stevig exemplaar zijn. Op veel plaatsen blijft het echter droog en is het aangenaam zomerweer. Tot diep in de avond ligt het kwik nog boven de 20°C. In de nacht daalt het kwik naar 15 tot 19°C, zeer hoge waarden voor deze fase van de zomer.

Spanish Plume

Donderdag belooft de warmste dag van de week te worden. Al vroeg in de ochtend is het op de meeste plekken meer dan 20°C. Bij een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind schiet het kwik verder omhoog. De maxima bedragen 23 tot 26°C in een brede kuststrook en 27 tot 30°C landinwaarts. Wanneer we de 30°C halen mogen we spreken van een tropische dag. ’s Middags gaat er op de stranden een zeewind waaien waardoor het daar enkele graden afkoelt.

zomerweer donderdag

Maximumtemperaturen op donderdag (bron: wetteronline.de)

De dag begint vrij zonnig, maar in de tweede helft van de ochtend beginnen er boven de Ardennen en Henegouwen al enkele stapelwolken te groeien. Rond het middaguur ontstaan daar de eerste regen- en onweersbuien. Vervolgens breidt het buiengebied zich noordwaarts uit en uiteindelijk krijgt de hele Benelux ermee te maken. Het kunnen bijzonder zware buien zijn met naast onweer ook kans op hagel en zware windstoten. Lokaal kan er zelfs een windhoos optreden. Ook kan er veel regenwater in korte tijd vallen waardoor er wateroverlast ontstaat. De SB-CAPE bereikt in een gedeelte van de Benelux meer dan 3000 J/kg, wat duidt op een extreem onstabiele atmosfeer. Dergelijke waarden komen dan ook zelden voor in ons deel van Europa.

cape

De atmosfeer wordt donderdag zeer onstabiel. De SB-CAPE bereikt donderdag extreem hoge waarden van boven de 3000 J/kg. De avondrun van GFS kwam zelfs met plaatselijk 4000 J/kg in Henegouwen. Er is potentie tot zwaar onweer met grote hagelstenen. (bron: wetteronline.de)

stp

Tegelijkertijd slaat de Significant Tornado Parameter (STP) ook behoorlijk uit aan het einde van donderdagmiddag. Kans op lokale hoosverschijnselen is aanwezig. (bron: wetteronline.de)

Houdt het zomerweer aan?

Vanaf vrijdag wordt de onzekerheid binnen de weermodellen groter. Het overgrote deel van de berekeningen, circa 80%, laat een terugkeer zien naar een koeler weertype met maxima iets boven de 20°C. Er is echter een kleine minderheid (20%) die het zomerweer laat aanhouden. Deze onzekerheid ontstaat doordat de scheidingslijn tussen het koele weer boven de Britse Eilanden en de warmte boven het Europese continent dichtbij komt te liggen. Grote delen van Europa krijgen vanaf het midden van de week te maken met langdurig hitte (temperaturen tot boven de 35°C). Een klein verschil in de luchtdruksetting zou ertoe kunnen leiden dat de warme lucht ook boven de Benelux kan standhouden. We gaan zien hoe dit uitpakt de komende week. Wie niet kan wachten, check het weer op locatie via onze website!

Bronnen:

 • MCC verwacht ik niet meteen, ook niet aanwezig geweest tijdens de vele level 3 warnings van Estofex. Zal eerder een level 2 warning van Estofex worden voor excessieve neerslag en hagel.

 • Kans is aanwezig, doch relatief klein door beperkte SRH in de onderste 6 km. Wanneer buien vooral profiteren van de mid level onstabiliteit worden ze snel elevated waardoor ook de windschering in de eerste 6 km (0-6 km) niet wordt benut. Sowieso een eerste echte onweersconfiguratie met dynamiek voor onze omgeving!

 • Paulus Piet

  De voorlopige hagel parameter voor donderdag..

 • Paulus Piet

  Zoals de kaarten nu liggen (gebaseerd op GFS run 6z), gaat Estofex donderdag zelfs voor een level 3 waarschuwing, voor zowat de hele Benelux.

 • Situatie blijft explosief voor zowel woensdagavond (westen) als donderdag (Benelux). Zou gemakkelijk een level 2 kunnen worden. Wij komen later op dinsdag, begin woensdag met een officiële waarschuwing.

 • Peter

  Het KMI heeft nu al een voorwaarschuwing voor woensdag en donderdag: het spreekt over donderdag: felle buien, met mogelijk schade ten gevolge van overvloedige neerslag, grote hagel en/of zware windstoten. Ik denk dat we ons mogen opmaken voor zwaar noodweer.

 • Paulus Piet

  GFS 18h Run. GFS houd zich vast aan waardes die weleens voor plaatselijk noodweer kunnen gaan zorgen in de Benelux as. donderdag.

 • Dexy Roelvink

  Het moet gezegd dat vrijdag nog wel erg onzeker is. Zowel warmte (tot 30°C) als intredende koelte vanaf de Noordzee (net boven de 20°C) behoren tot de mogelijkheid. Het heeft alles te maken met de timing van een koufront. Arriveert dit front vroeg, dan draait de wind al in de ochtend naar het westen en zullen we met het koelste scenario te maken krijgen. Komt het front later op de dag, dan kan het in een groot deel van de Benelux nog opwarmen naar maximaal 30°C. De komende dagen zal dit wel duidelijker worden.

 • Dexy Roelvink

  In het algemeen nog niet. Zowel binnen GFS als EC (twee belangrijkste weermodellen) blijft er een kleine minderheid bestaan die de warmte laat aanhouden, met daarbij overdag 25-30°C. Het grootste deel opteert echter toch wel een terugkeer naar normale maxima van iets boven de 20°C.

 • Thomas Verstraete

  En er na? Zijn de 20/80 verhouding al veranderd?

 • Dexy Roelvink

  GFS 12z laat de temperaturen in een groter deel van de Benelux oplopen tot dicht tegen de 30°C. Timing van het thermisch laag en de hoeveelheid bewolking rondom de buiencomplexen worden cruciaal bij het wel/niet hoog oplopen van de temperatuur.

 • Kevin Smetryns

  WRF kiest voorlopig voor het noorden van Frankrijk en het westen van België. Multicell lijkt mij voorlopig de meest plausibele uitkomst gezien de beperkte windschering. Veel cape kan hoge wolkentoppen promoten en tot diep in de nacht en stevige bliksemactiviteit garanderen, ook met kans op grotere hagel. Ideaal voer voor de fotografieliefhebber zoals ik!

 • Thomas

  En ook GFS komt in zijn 12z-run met CAPE-waardes die lokaal op kunnen lopen tot 3500 J/kg. Daarbij behorende een Lifted Index van -11.

 • Dexy Roelvink

  Groot verschil ook tussen GFS en EC wat betreft vrijdag: Veel berekeningen in EC laten het koufront pas in de avond passeren, waardoor ook vrijdag nog zomers tot regionaal tropisch verloopt. Bij GFS daarentegen trekt het koufront eerder over. Daardoor blijft het een aantal graden koeler en valt de maximumtemperatuur bovendien eerder op de dag.

 • Paulus Piet

  Ik denk dat we de Lifted Index in de gaten moeten gaan houden…als dit zo blijft, dan mogen we ons gaan opmaken voor Amerikaanse taferelen. Zware exemplaren dus !

 • Thomas

  CAPE-waardes.

 • Thomas

  WRF 06z: windschering X CAPE: 24 m/s X 3200 J/kg…

 • Thomas

  Inderdaad, zeker met zoveel windschering en onstabiliteit in de onderste luchtlagen van de atmosfeer is een clustering van onweersbuien tot een MCS / MCC niet ondenkbaar. En om het af te maken worden deze onweders nachtelijke onweders genoemd. Zeker als het ’s nachts nog zo onstabiel is kunnen deze extra fel uitpakken.

 • Paulus Piet

  De waardes zijn inderdaad imposant te noemen. Wat mij op valt is dat de onstabiliteit (waardes tussen de 1500 en 2000 J/kg) in de nacht van donderdag naar vrijdag zowat de hele nacht in stand blijven, pas tegen het ochtendgloren word het een stuk minder. Iets wat je niet vaak ziet. Zeer benieuwd wat het gaat brengen donderdag!

 • Thomas

  En wederom is WRF erg interessant. We zien zowel op donderdag als op vrijdag een grote kans op fel onweer. Op donderdag lopen de CAPE-waardes op tot +3000 J/kg met lokaal een Lifted Index van – 11. Op vrijdag doen we dat min of meer nog eens over, maar dan is de overlap tussen windschering en CAPE echt opmerkelijk…

 • dawmast

  Op http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-meerdaagse lees ik het volgende over aanstaande donderdag:

  Modelbeoordeling en onzekerheden:

  De consistentie in de EPS-pluim is tot en met donderdag aanwezig, op vrijdag neemt de onzekerheid sterk toe. Bijna alle leden laten de duidelijke opwarming zien met op donderdag op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25-30 graden. De warmte wordt later op donderdag of anders op vrijdag te worden verdreven door stevige onweersbuien en de naar west draaiende wind. De timing van de thermische vore kan echter nog wat schuiven waardoor we mogelijk ook op vrijdag nog in de warme lucht zitten. Wat opvalt zijn de hoge CAPE-waarden, op sommige plaatsen boven de 2000 J/kg. In combinatie met een waarschijnlijk sterke windschering (wind op op 500 hPa bedraagt ca. 50 kn) kan dit aanleiding geven tot goed georganiseerde convectieve systemen.

  Een grote kans op gevaarlijke supercells en/of een buienlijn aanstaande donderdag! Spaanse Pluimen zijn daar nogal berucht in. Hoe groot is de kans op een sterke tornado in de Benelux aanstaande donderdag?

 • Bonne

  Ik ben benieuwd naar de modeloutput voor wat betreft de windschering voor aankomende donderdag. Is er ergens de windrichting en -snelheid voor de 925,850,500,300,200mb te vinden?

 • Thomas

  WRF 12z schetst net als zijn voorganger opnieuw een erg interessante situatie voor aanstaande donderdag. We zien een (erg) grote overlap tussen windschering (DLS) en CAPE (SB). Deze waardes lopen respectievelijk op tot (lokaal) zo’n 30 m/s en 3000 J/kg. De gemiddelde overlap is zo’n 22 m/s X 2500 J/kg. Als we dit weermodel mogen geloven, dan lijken mij onweersbuien van het type supercell niet ondenkbaar…