Nazomerse periode in september

De zomer kende een moeilijke start maar weet nu plots van geen ophouden. De afgelopen dagen konden we al volop genieten van een warm begin van de nazomer. Dankzij een opstuw van warme lucht uit het het zuidwesten genieten we van zomerse temperaturen en brede opklaringen. Tijdens het weekend lijkt het kwik enkele graden te zakken.

De temperaturen halen nog wel steeds plaatselijk een zomerse 25°C. Het lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk schuift iets westelijker. Hierdoor kan in de nacht van zaterdag op zondag een regenzone de Benelux bereiken. Na het weekend lijkt het nog iets warmer te worden met plaatselijk temperaturen tot 30°C! Een nazomerse periode met sterallures lijkt het wel!

hogedrukgebied voor nazomer

Dankzij een zwak hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk krijgen we momenteel warme lucht uit het zuidwesten.

Nazomerse periode

Vrijdag kunnen we opnieuw genieten van brede opklaringen, de wind waait zwak uit het zuidwesten. De temperaturen lopen opnieuw op tot een zomerse 25°C. In de loop van de avond koelt het wel snel af. De minima schommelen tussen de 12 en 14°C.

maximum vrijdag

De temperaturen klimmen vrijdag plaatselijk tot een zomerse 25°C.

Zaterdag meer bewolking

Zaterdag starten we de dag met nog enkele brede opklaringen. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Op plaatsen waar de zon het langst schijnt kan het kwik opnieuw oplopen richting een zomerse 26°C. In de loop van de avond bereikt een regenzone de Benelux. Deze regenzone trekt in de nacht van zaterdag op zondag verder door richting Duitsland. Dankzij de regenzone zal het een zeer zachte nacht worden met minima rond 18°C.

regenzone zaterdagnacht

De regenzone trekt tijdens de nacht van zaterdag op zondag van west naar oost over de Benelux.

Wisselend bewolkt op zondag

Zondag wordt de minst mooie dag van het weekend. Zon en wolken wisselen elkaar af, de wind waait zwak uit westelijke richtingen. De temperatuur klimt zondag tot een aangename 24°C. In de loop van de namiddag neemt de kans op een bui toe. Vooral in de oostelijke helft van de Benelux is de buienkans het grootst. Tijdens de nacht van zondag op maandag blijft het kwik hangen rond 16°C.

Na het weekend nog hogere temperaturen?

Na het weekend zorgt het hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagere druk boven de golf van Biskaje opnieuw voor een opstuw van zeer warme lucht recht uit Afrika. Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese model ECMWF berekenen na het weekend temperaturen tussen 25 en 30°C. De normale maximum temperatuur voor midden september bedraagt 19,2°C. Als er volgende week daadwerkelijk temperaturen van 30°C worden gemeten, wil dat zeggen dat de maxima bijna 11 graden boven normaal liggen. Het belooft dus een echte warme nazomer te worden!

hogedrukgebied hitte

Volgende week krijgen we zeer warme lucht vanuit Afrika aangevoerd.

Zijn tropische temperaturen zeldzaam in september?

Tropische temperaturen in september zijn vrij zeldzaam. Als het dan eens 30°C wordt in september gebeurt dit meestal tijdens de eerste decade. Een tropische dag tijdens de 2de decade is zeer zeldzaam, maar het zou volgende week wel kunnen gebeuren. De hoogste temperatuur ooit gemeten in september was in België op 4 september 1929, toen werd het maar liefst 34,9°C. Dit record zullen we normaal gezien niet breken volgende week. De komende dagen moeten we dus zeker genieten van deze warme nazomer!

 • Rizky Taufik

  Vandaag werd het maximaal 28,3 graden te Ukkel. Hierdoor is de kans op de allereerste officiele hittegolf in september herleid tot 0%. Ik weet nu niet of het tussen 15u en 16u eventjes 30 werd in Kleine Brogel, maar om 15u en 16u was het net geen 30 graden. Er zijn ook geen records gebroken te Ukkel vandaag. Zo zie je maar hoe moeilijk het is om zo laat op het jaar nog 30 graden te halen. Morgenavond een nieuwe up-date mbt de officiële metingen te Ukkel.

 • GFS 12:00 kiest voor donderdag nu ook 25 tot 30°C. Ai caramba 😀

 • Bradley Lems

  Nieuwe run van gfs gaat wel degelijk richting ec nu! Hierbij kaartjes van de 18z en de 00z run.

 • Paulus Piet

  Graag gedaan! As Always.

 • Bedankt Paulus Piet voor je toegevoegde meerwaarde!

 • Paulus Piet

  Dikke kans dat delen van de Benelux deze week nog 2 tropen nachten (temp. komt in de nacht niet onder de 20 graden) er bij gaan krijgen. Wat toch ook wel bijzonder is medio september.

 • Een fijne GIF animatie van de luchtsoort op 850 hPa. blob:http://www.tropicaltidbits.com/8f1ec2f5-d0e1-cb4d-a1f3-8a87e0d2d49d

 • Thomas

  Wordt dan nog spannend inderdaad. Waar ikzelf (Scherpenheuvel) woon was de maximum temperatuur vandaag 24,6°C. Temperatuur vandaag hing vooral af waar de zon kon doorbreken. Denk dat er dus vandaag heel erg weinig instraling van de zon was te Ukkel. Zoals Dexy al aangaf is in Maastricht de mogelijke hittegolf al gestart waar vandaag de 25°C wel gehaald werd.

 • Rizky Taufik

  Zolang de tegenstelling tussen EC en GFS groot blijft acht ik de kans klein hoor, GFS12 blijft volharden in de boosheid en geeft terug temperaturen tussen de 19 en 25 nu donderdag en vrijdag zelfs beneden de 20, wat Belgie betreft . Blijft spannend, maar ik geloof er nog altijd niet. En ik spreek voor Belgie aangezien ik in Belgie woon. Zoals Jeroen al aangaf vandaag geen 25 graden in Ukkel, het werd ongeveer 21,1 graad te Ukkel.

 • Bijzondere situatie lijkt mij! Zou wel een meerdere dagen kansen op onweer kunnen geven.

 • Dexy Roelvink

  De nieuwste GFS-run is duidelijk opgewarmd op donderdag en vrijdag, dit dan vooral voor Midden- en Noord-Nederland. Lagedrukgebied boven Frankrijk stagneert, waardoor de warmte langer in onze omgeving blijft hangen. Ben benieuwd of het ensemble ook opgewarmd is, of dat deze Oper eenzaam en alleen staat.

 • Jeroen Maes

  Om 17 uur lag die temperatuur nog op 21 graden dus ik denk niet dat we de 25 gaan halen.

 • Aida Noridania

  geen regen gezien hier in ruiselede en het ziet er belabberd uit… ook lagen we pal in het midden van de enige zone die 50% van de normale zomerse neerslag heeft gezien… de grond is hier kurkdroog en de planten snakken naar regen… hopelijk verandert het snel want mijn regenton heeft nog maar 300 liter meer over… van de 3000. WC staat al een maand overgeschakeld op leidingwater, douche ook.

 • Dexy Roelvink

  Maastricht heeft nu 25 C te pakken, waarmee dit station op koers ligt voor een (regionale) hittegolf.

 • Thomas

  Uiterst klein zou ik het allerminst noemen. De kans is groot dat maandag, dinsdag en woensdag tropisch verlopen. Mogelijk ook zelfs nog donderdag. Dus stel dat de temperatuur vandaag in Ukkel de 25°C zou overschrijden, dan neemt de kans op een landelijke hittegolf plots snel toe.

 • Rizky Taufik

  De kans op een hittegolf is nog altijd uiterst klein. Om in September een Hittegolf te krijgen, wat tot hier toe nog altijd niet is voorgekomen, moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Trouwens het verschil tussen GFS en EC blijft groot. Volgens de laatste EC-pluim zit de kans er nog altijd in, maar als we dan kijken naar de GFS-pluim geen hittegolf voor Ukkel. Allebie zijn ze er het wel over eens dat het vrijdag met moeite 25 wordt. Spannend wel, maar nog altijd een kleine kans op een hittegolf.

 • dEslectic

  hoh, en toch geloof ik niet in nog een hitte golf 😉 we zullen zien :p

 • Dexy Roelvink

  EC 12z houdt de hoop op een landelijke hittegolf in stand. Vrijdag kan overigens nog alle kanten uit.

 • Dexy Roelvink

  EC 12z houdt de hoop op een landelijke hittegolf in stand. Vrijdag kan overigens nog alle kanten uit, maar het gemiddelde ligt toch rond de 25 graden.

 • ECMWF blijft serieus warm tot en met donderdag, staat voorlopig alleen in vergelijking met andere weermodellen GFS en GEM. Van een spannende situatie gesproken!

 • Tourlijk, het Europees weermodel berekent voor donderdag zelfs tropische temperaturen. Wij coveren nu maandag tot woensdag.

 • dEslectic

  wat ik hier allemaal lees lijk anders wat het kmi verkondigd, vanaf donder-vrijdag terugval..

  Donderdag nog net te verraf? 🙂

 • Thomas

  Gigantische anomalieën trouwens als het daadwerkelijk tot lokaal 33°C zou komen. We zitten dan maar liefst 15°C boven het langjarig gemiddelde!

 • Thomas

  ECMWF-pluim maakt het wel erg spannend. Kans lijkt met de run te groeien dat we toch nog een landelijke hittegolf krijgen, zeker in België. Mocht dit ook echt het geval zijn, dan is dit nog nooit eerder gebeurd sinds de waarnemingen!

 • Thomas

  Van alle modellen prefereer ik ECMWF. Is vaak zeer consistent en kwam deze zomer telkens als eerste op de proppen met situaties zoalss die van volgende week.

 • Bradley Lems

  Grote verschillen in ECMWF en GFS op 120 uur. Gezien de termijn verwacht ik wel dezelfde lijn van de modellen. Er is wel een lagedruk(koudeput) mee gemoeid dus voorspelling is wat minder betrouwbaar. Wie moet ik geloven? Volgens GFS is woensdag de warmte eruit en volgens ECMWF maar vrijdag.

 • Bradley Lems

  Ruim boven het gemiddelde dat zal ik zeker niet ontkennen. En serieuze sprongen. Gisteren 19,4 en nu 20,8?

 • Thomas

  Hangt er vanaf welke bron je gebruikt. Metingen die dichter bij de kust werden gedaan haalden deze wel.

 • Bradley Lems

  Hoe je aan 22 graden voor zeewatertemperaturen komt is mij een vraagteken thomas? Ik vind hier niets van terug. Zelfs zandvoort zit momenteel onder de 20.

 • Thomas

  Zal vooral afhangen van de situatie hé ;). Des te groter het temperatuurscontrast des te krachiger de buien. Aan de kust is dit dan zowel overdag als ’s nachts en in het binnenland heel waarschijnlijk alleen overdag. Tenzij er natuurlijk een buiencluster (polair lagedrukgebied) groot genoeg het land optrekt kan het ook wel verder in het binnenland tot winterse neerslag komen. Maar goed eerst maar eens genieten van heel waarschijnlijk de laatste tropische dagen van 2016.

 • daar dan ook met onweer of vooral regen en/of sneeuw?

 • Thomas

  De meetste en krachtigste buien zullen zich waarschijnlijk aan de kuststreken voordoen. Maar dat wil niet zeggen dat andere buien(clusters) (overdag) het binneland niet kunnen halen/ontstaan.

 • Geen kans op lagere temp. Bvb 25?

 • Ik neem aan dat dat vooral voor de kuststreken en west Vlaanderen is?

 • Thomas

  Denk dat dit wel eens langstekkende gevolgen kan hebben. Denk maar aan het Noordzeewater. Door de late hittegolf eind augustus zit de temperatuur van het zeewater momenteel al op 22°C. Wanneer we volgende week mogelijk voor meerdere dagen 12°C boven het langjarige gemiddelde zitten zou dat wel eens kunnen stijgen naar (meer dan) 23°C. In de winter kan dat bij de juiste setting een grotere voedingsbodem geven. Denk maar aan een grotere kans op krachtige winterse buien met Thundersnow, meer kans op polaire lagedrukgebieden…

 • Mathias Bernaerts

  In Frankrijk kan het zelf richting 32 graden gaan 😉

 • Maa en din meer dan 30 in Frankrijk? Of gaat dat nog lager uitvallen?