8 september 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

Terwijl in België en Nederland het onweersseizoen stilaan op zijn einde loopt, krijgt het Middellands zeegebied de komende maanden weer extra onweer over zich heen met op meerdere plaatsen veel neerslag. Zo zien we na de grote hagel in Napels dat afgelopen maandag ook de Spaanse zuidkust met hevige onweders te maken kreeg die voor zware overstromingen zorgden.

Volgende dagen zal er zich boven de Middellandse Zee wellicht een Médicane vormen en zo over het meest zuidelijke tot zuidoostelijke deel van Italië trekken met windstoten, veel neerslag op korte tijd en mogelijk ook forse onweersbuien. Vinger aan de pols houden!

Luchtdruk 500 hPa
Zwarte cirkel markeert de positie van het lagedrukgebied.

Wat is een Médicane?

Lagedrukgebieden op de Middellandse Zee zorgen in het najaar vaak voor onweders. Koudere lucht kan dan steeds vaker vanuit het noorden richting het zuiden worden gestuwd. Samen met het warme zeewater is dat een ware broeihaard voor het ontstaan van intense onweders.

In sommige gevallen kunnen deze onweders de luchtdruk sterk omlaag duwen zodat er tijdelijk een zelfstandig en intens lagedrukgebied ontstaat. In de meest extreme gevallen observeren wij een wolkenloos oog in het centrum van het lagedrukgebied. We spreken in dat geval dan van een tropische storm tot Médicane afhankelijk van de behaalde windsnelheden.

medicane in 2014
Actief lagedrukgebied / Médicane actief op 7/11/14 (radar Sicilië)

Veel neerslag en sterk windveld

Op onderstaande weerkaart zich we de verwachte neerslag in een tijdspanne van 3 uur. Dit weermodel gaat richting 100 liter per vierkante meter. Dit kan lokaal nog veel meer worden. Als deze grote neerslagsom ook zal vallen, zal dit wellicht voor problemen zorgen in de vorm van wateroverlast en/of flash flooding (overvloedig veel regen waardoor alles wordt weggespoeld dat op het pad van het water ligt).

neerslagtotaal 3h
Lokaal enorm veel neerslag met 100 mm of meer!

Ook een sterk windveld word er verwacht met rukwinden van meer dan 100 km/ uur.

wind 10 m
Windsnelheden lopen op tot 20 – 25 m/s. Snel omgerekend betekent dat 70 tot lokaal 100 km/h. Windstoten niet meegerekend.

Op onderstaande weerkaart zien we de verwachte luchtdruk die een ware duik maakt.

Luchtdruk in hPa
Sterk verlaagde luchtdruk signaleert potentieel gevaarlijk lagedrukgebied.

Warm zeewater is 1 voorwaarde

Het zeewater in de Middellandse Zee is momenteel zeer warm en bedraagt gemiddeld 25 graden. In principe is dat genoeg om een tropische storm tot ontwikkeling te laten komen, maar dat zal niet lukken daar het oppervlak van de Middellandse Zee in omvang beperkt is. Het lagedrukgebied kan onvoldoende energie opslurpen om zich verder te ontwikkelen tot een orkaan. Gelukkig maar!

Temperatuur zeewater
Temperatuur zeewater schommelt rond 25 graden.

De laatste keer dat we een gelijkaardige situatie kregen dateert van 7 november 2014. Er werden toen windstoten opgemeten tot 120 km/h en bij de passage op Malta vielen er bijzonder grote neerslaghoeveelheden. Een lokaal weerstation heeft zelfs een rukwind geregistreerd tot 150 km/h.

Aansluitend bij dit artikel:

Volgende 24 uur zullen we de weermodellen opvolgen om te zien wat er precies zal gebeuren.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen