Krijgen we nog een hittegolf in september?

Komende dagen wordt het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Dankzij een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukgebied nabij de golf van Biskaje wordt er zeer warme lucht vanuit het zuiden richting de Benelux gestuwd. Daarom klommen vandaag de temperaturen op vele plaatsen al richting 29°C. Plaatselijk werd de tropische grens van 30°C bereikt!

Morgen en overmorgen worden de bovenluchten nog iets warmer waardoor de temperatuur nog hoger kan uitvallen. Vanaf donderdag lijkt de onstabiliteit in de atmosfeer toe te nemen. De kans op onweersbuien neemt dan ook toe. Regionaal is een hittegolf in september zeker niet uit te sluiten.

hogedrukgebied-hittegolf-september

Dankzij het hogedrukgebied boven Oost-Europa en het lagedrukgebied boven de golf van Biskaje genieten we van een opstuw van zeer warme lucht vanuit het zuiden.

Uitzonderlijk warme periode

Om te kunnen spreken van een hittegolf moeten de temperaturen 5 dagen boven de 25°C liggen. In die 5 dagen moeten er ook 3 tropische dagen geteld worden met maxima boven de 30°C. De meeste hittegolven vinden plaats tijdens de maanden juli en augustus. Hittegolven die starten in september zijn zeer zeldzaam. Dit komt omdat de zon rond deze periode sterk afneemt in sterkte op onze breedtegraad. De laatste hittegolf in september dateert van 1947. De hittegolf eindigde toen pas op 20 september.

Kunnen we de komende dagen spreken van een hittegolf?

Als we de weerkaarten bekijken zien we dat de kans op een landelijke hittegolf de komende dagen eerder klein is. Regionaal kan er wel sprake zijn van een hittegolf. In Maastricht werd het gisteren bijvoorbeeld al meer dan 25°C. Ook vandaag werd het in Maastricht al meer dan 30°C. Regionaal zitten we dus op koers voor een hittegolf in september.

Dinsdag warmste dag van de week

Dinsdag bereiken zeer warme bovenluchten onze contreien. De temperatuur op 850 hPa loopt op tot 17°C, hierdoor kunnen de maxima oplopen tot wel plaatselijk 33°C! In het westen van de Benelux zullen er morgen wat meer wolken zijn, elders zal de zon opnieuw uitbundig schijnen. De nacht van dinsdag op woensdag wordt plaatselijk een tropennacht met minima die op veel plaatsen niet onder de 20°C zullen liggen. Volg de temperatuur in België en Nederland.

temperatuur-850hpa

De temperatuur op 850 hPa loopt dinsdag op tot wel 18°C.

Woensdag nog steeds tropische temperaturen

Woensdag wordt het opnieuw stralend weer. De zon schijnt terug overal gedurende de hele dag. De maxima kunnen ook op woensdag plaatselijk weer klimmen richting 32°C. De nacht van woensdag op donderdag wordt alweer een zachte nacht met minima rond 18°C.

maxima-woensdag

Woensdag wordt het opnieuw tropisch warm met maxima tot plaatselijk 32°C.

Donderdag onweerachtig

We starten donderdag met brede opklaringen. De temperaturen lopen donderdag op tot 29°C, plaatselijk is 30°C mogelijk waar de zon het langst schijnt. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanaf het zuiden. Tegen de avond is er vanaf de Franse grens kans op enkele lokale onweersbuien. Details omtrent deze onweersbuien kunnen we momenteel nog niet geven. Hou daarom zeker onze weerupdates in de gaten via onze Facebookpagina en onderaan dit artikel.

Vrijdag wisselvallig weer

Vrijdag starten we de dag met vooral boven België enkele buien. In de loop van de dag kunnen er over de gehele Benelux enkele stevige onweersbuien ontstaan met lokaal veel neerslag op korte tijd. De meeste weermodellen geven vrijdag nog maxima tussen 23 en 25°C.

neerslag-vrijdag-september

Vrijdag kunnen er enkele hevige onweersbuien ontstaan met plaatselijk veel neerslag op korte tijd.

Deze week schrijven we toch wel “weergeschiedenis”. Donderdag kan het zijn dat regionaal de hittegolf in september binnen is. Op de plaatsen waar we zondag geen 25 graden haalden, moet het vrijdag nog 25°C worden om van een hittegolf te kunnen spreken. Vergeet deze week zeker niet voldoende water te drinken en geniet van deze uitzonderlijk warme periode!

 • Paulus Piet

  Een setting als deze zal niet meer voorkomen dit jaar vrees ik. Laten we hopen dat de puzzelstukjes op zijn plaats zullen vallen. En wat je zegt over de bewolking… ik denk dat dit inderdaad vooral voor België een rol zal gaan spelen.

 • Thomas

  De kaarten zijn inderdaad best wel goed te noemen qua onweer. Verschillende modellen laten de CAPE-waardes oplopen tussen de 1000 en 2000 J/kg net voor de vore. Maar wat het echt spannend maakt is dat er toch een hoop dynamiek in de atmosfeer zit: GFS laat SRH 0-3km oplopen tot 250 m²/s² en ook bij WRF loopt de DLS op tot 25 m/s. Ik vrees alleen dat de kans bestaat dat restbewoking roet in het eten kan gooien.

 • Leuke, informatie discussie heren/dames! Bedankt hiervoor!

 • Bradley Lems

  In principe is cape waardes van 500 genoeg op zwaar onweer. Zolang de andere para’s heel goed zijn maakt cape weinig uit. Ik denk persoonlijk weer dat het morgen niks zal voorstellen zoals altijd. Toch zeker voor wvl die lopen altijd alles mis! Oftewel ontstaat de boel in nederland in plaats van belgië oftewel een glazen front zoals meerdere keren al gehad. Niet hopen want dat komt toch niet uit! Ik ben geleerd en hoop nergens meer op maar ik volg het wel op als er iets staat te gebeuren.

 • Aida Noridania

  in ruiselede… hier is maar de helft van de normale zomerse neerslag gevallen en is alles kurkdroog….

 • Dexy Roelvink

  Weinig regen in het verschiet, ook na morgen. Vrijdag en zaterdag wellicht een paar buien. Op de natste plaatsen valt 20 mm in totaal op beide dagen, elders 5-10 mm. Echter daarna lijkt het toch weer voor langere tijd droog te worden. We zien steeds weer uitlopers van het Azorenhoog richting de Benelux trekken. Mocht dit uitkomen, dan kunnen we eind september toch wel spreken van forse droogte. Dat is nu op sommige plaatsen eigenlijk al het geval, maar het lijkt er niet op dat die situatie snel zal veranderen.

 • Paulus Piet

  @Thomas, benieuwd naar jouw visie mbt. onweer morgen namiddag/avond. De potentie is er zeker door de nadering van het koufront…Cape waardes vallen mee, maar het is in principe genoeg. De regio s met de meeste kans zijn vooralsnog centraal België, zuidwest/zuid/zuidoost Nederland . Zou het dan nog 1 laatste keer gaan knallen dit jaar.. Ik hoop het.

 • Paulus Piet

  Toch noemenswaardig om te vermelden vind ik, is de rol van de wind op een zomerse dag als vandaag. Momenteel is het nog op plaatsen in Nederlands Brabant meer dan 26 graden met een oosten wind, terwijl het in Zeeland is afgekoeld door een noordwesten wind naar een graad of 21.

 • Rizky Taufik

  Vandaag werd het 29,1 graad te Ukkel en zo is deze periode uitgekomen op 1 tropische dag. Minder warm vandaag dan men had voorspeld.

 • Dexy Roelvink

  De Benelux is nu officieel het warmste deel van Europa. Werd het gisteren in Noord-Frankrijk nog een fractie warmer, nu concentreert de hitte zich echt boven de Benelux. De grensstations met Duitsland zijn met circa 32 à 33°C het warmst. We moeten tot diep in Marokko of het zuidoosten van Turkije kijken om vergelijkbare temperaturen te vinden. Ongekend!

 • Bradley Lems

  Estofex komt met 50% kans op bliksem aan de grens van belgië en frankrijk. Het zal kiele kiele worden?

 • dawmast
 • Waregem, grens met Frankrijk staat momenteel op 32.4°C na maximaal 32.9°C. Ongezien!

 • Dexy Roelvink

  Momenteel hier 30.6°C. Ik heb nog nooit zo laat in het jaar temperaturen van dit kaliber meegemaakt.

 • Paulus Piet

  Nee, zo snel overschrijden we de 40 graden niet in onze regio. Moet je ook niet willen met een zeeklimaat. Het zal dan niet te harde zijn i.v.m. de regelmatige hoge vochtigheidsgraad. Maar deze setting een maand geleden, had ons (denk ik) plaatselijk tempraturen van 35+ kunnen geven.

 • Paulus Piet

  Warmste tempraturen vinden we momenteel (14uur26) in Nederlands Brabant en Limburg. Tempraturen die daar momenteel de 32 graden Celsius passeren. (Gemeten door de KNMI erkende weerstations).

  http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarnemingen

 • Aida Noridania

  officieel is er nooit een hittegolf geweest in september omdat in 1947 die definities nog niet bestonden en de hittegolven voor 1954 dus niet als een hittegolf werden gedefinieerd, ook al zou het wel een hittegolf zijn geweest. Vandaar dat je nooit over de hittegolven van 1947 hoort, maar wel over die van 1976.

  het KMI vertrekt namelijk pas vanaf 1954 met hun definities van een hittegolf. soms is wikipedia een handige bron.

 • dawmast

  Nu in september 30+, wat moet het wel worden wanneer precies zo’n weersituatie in juni, juli of augustus plaatsvindt, krijgen we dan dat de 40 graden wordt overschreden?

 • Ann Vermeulen

  Dan spreekt het KMI zichzelf tegen 😉
  http://www.meteo.be/meteo/view/nl/1103100-Hittegolf.html

 • Rizky Taufik

  Jij spreekt hier over een hittegolf in 1947, maar volgens het KMI is er nog nooit een hittegolf geweest in September. Ook op andere sites lees ik dat er in September nog nooit een hittegolf is geweest. Wat is het nu?