16 februari 2016 - 7 min. lezen 47 reacties

Na het zachte begin van de maand zijn de temperaturen inmiddels gedaald tot iets onder normaal. Met negatieve temperaturen in de nacht en lage gevoelstemperaturen overdag is de benaming ‘licht winters’ zeker op zijn plaats. Wel is het goed merkbaar dat de zon aan kracht begint te winnen. Daardoor kan de temperatuur met name ‘s middags al wat verder oplopen. Tot en met vrijdag blijft het koud in de Benelux, waarbij de kou zich voornamelijk concentreert in de nachten.

In het weekend brengt een oceaandepressie regen, wind en een stuk hogere temperaturen. De opwarming is echter maar van tijdelijke aard, want in de nieuwe week komen we opnieuw in koude lucht terecht. Mogelijk houdt de kou zelfs voor langere tijd aan, maar dit zal afhangen van details.

Komende nacht koud

Deze namiddag (dinsdag 16 februari) was het vrij zonnig. Er dreven enkel wat velden sluierbewolking over, maar deze waren niet hinderlijk voor de februarizon. De zon bleef ook de rest van de middag schijnen. In de westelijke en centrale delen van de Benelux kon de temperatuur oplopen naar 6°C. In de hoger gelegen gebieden van België en Luxemburg bleef het kwik steken op slechts 2°C. Vanavond en vannacht wordt het snel koud. De minima komen uit op -2°C in de kustgebieden tot plaatselijk -8°C landinwaarts. Zeer plaatselijk kan mist ontstaan.

Morgen overdag schijnt de zon, na het oplossen van eventuele mistbanken, opnieuw uitbundig. Aan het einde van de middag verschijnt er wat meer bewolking aan de horizon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C op de Ardense hoogten tot plaatselijk 6°C langs de Belgische en Nederlandse kust. De wind waait zwak uit het zuidoosten.

Vorst getemperd

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking geleidelijk verder toe, waardoor het niet meer zo koud wordt als komende nacht. Het koudst wordt het op de Hoge Venen met nipt -5°C, elders komt het niet meer tot matige vorst.

Donderdag begint de dag op veel plaatsen landinwaarts met (laaghangende) bewolking, nevel of zelfs mist. Aan de Belgische en Nederlandse kust schijnt op dat moment al de zon. In de loop van de ochtend breekt het wolkendek overal. De rest van de dag hebben we een afwisseling van wolken en zonnige perioden met de meeste zonneschijn aan de kust. Het wordt maximaal 2-5°C (in de Ardennen iets lagere maxima), maar door de wind uit het zuiden tot zuidoosten (3-4 Bft) en de hoge luchtvochtigheid voelt het koud aan.

De nacht naar vrijdag brengt wisselend bewolkt weer met een enkele bui, mogelijk winters van karakter. De minimumtemperaturen variëren van +2°C in de kustgebieden tot -2°C langs de oostrand van de Benelux.

Vrijdag overdag is er een groot contrast tussen het westen en het oosten van de Benelux. Het westen heeft te maken met flinke zonnige perioden, terwijl in het oosten de bewolking overheerst. Plaatselijk kan zelfs een lichte bui vallen. De temperatuur loopt op naar 3 tot 8°C. In de avond en nacht trekt de wind aan naar vrij krachtig tot krachtig aan de kust (5-6 Bft). Vanuit het westen trekt een gebied met regen over. Door alle bewolking blijft het kwik boven het vriespunt steken.

Zacht en onbestendig weekend

Het koude februariweer maakt tijdelijk plaats voor een zachter weertype in het weekend. Helaas gaat dit wel samen met een toename van de wisselvalligheid. De wind laat daarbij ook nadrukkelijker van zich horen.

Zaterdagochtend verlaat het eerdergenoemde regengebied ons land. Het wordt enkele uren droog, maar de bewolking blijft de overhand houden. In de middag arriveert vanuit het westen een nieuw front. De neerslag die zich hierop bevindt, is intensiever dan op de eerste regenzone. Dit betekent dat het af en toe flink door kan plenzen. Ondanks het gebrek aan zonneschijn gaat de temperatuur flink omhoog: maxima van 7 tot 12°C. De wind waait vrij krachtig (4-6 Bft) en trekt in de avonduren verder aan. Langs de kust komt dan een harde wind te staan. Bovendien is er kans op zware windstoten. In de nacht is er aanhoudende regenval. Het wordt niet kouder dan 7 tot 11°C, waarmee het een zeer zachte nacht is.

Zondag begint met regen in het grootste deel van de Benelux. Vanuit het westen wordt het echter geleidelijk droger. In de tweede helft van de middag breekt in het westen voorzichtig de zon door, maar er kunnen ook enkele buien gaan vallen. Gelet op de koude bovenlucht (-5°C op 1,5 kilometer hoogte) kunnen deze buien onweer en/of korrelhagel bevatten. In het oosten van België en Luxemburg is de wind matig (3-4 Bft), in het laagland van België en Nederland staat een vrij krachtige wind (4-6 Bft) en in de kustgebieden waait het nog altijd hard uit het zuidwesten. Met 9-13°C is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

windzak
In het weekend neemt de wind flink in kracht toe. Langs de Belgische en Nederlandse kust komt gedurende langere tijd een harde wind (7 Bft) te staan. Daarbij is er kans op zware windstoten.

Opnieuw kouder

De meteorologische winter nadert zijn einde, maar dit betekent nog niet dat we van alle kou af zijn. Na het weekend gaat de temperatuur wederom naar beneden, zowel overdag als ‘s nachts. Dit heeft met het stromingspatroon te maken: met een noordwestelijke hoogtestroming komt koude lucht onze kant op. In veel nachten komt het tot lichte vorst en ook overdag liggen de temperaturen met 4-8°C op een bescheiden niveau.

Verre van winters, maar ook nog absoluut niet lenteachtig. Voor het echte lentegevoel moet het kwik toch richting de 15°C gaan. Dat zit er volgende week niet in. Bekijk de weersverwachting via het weer op locatie.

luchtdruk 25 februari
Luchtdruk boven Europa op donderdag 25 februari. De as van het Azorenhoog begint langzaam te kantelen. Hierdoor steekt er boven de Atlantische Oceaan een noordelijke stroming vanaf Groenland op die zich geleidelijk richting Europa beweegt.

De vraag is dan ook: hoe lang gaat dit aanhouden? Wanneer komt het eerste vleugje lenteweer naar ons toe? Volgens de laatste inzichten blijft het koude stromingspatroon zeker tot de maandwisseling aanhouden. De luchtdruksystemen liggen fundamenteel verkeerd om warme lucht naar de Benelux toe te krijgen.

Het Azorenhoog ligt daarvoor veel te westelijk. Verder is de luchtdruk boven het noorden en oosten van Europa vrij laag. Tussen deze systemen in blijft de stroming (zeker op grote hoogte) noordelijk en daar bevindt zich in dit jaargetijde geen warmte.

luchtdruk 29 februari
Luchtdruksituatie op de laatste dag van de maand, maandag 29 februari. De noordelijke stroming is nu aangekomen boven de Benelux. De aangevoerde lucht is koud. Gelukkig zijn er ook andere scenario’s mogelijk, zie de alinea hieronder.

Een kanttekening hierbij is dat de onzekerheid binnen de modellen groot is. Een relatief klein gedeelte van de modelleden (circa 30%) schetst juist wel een optie voor lentetemperaturen rond de maandwisseling. In deze berekeningen ontstaat er een groot hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Rondom dit hogedrukgebied komt boven onze omgeving een zuidenwind te staan waarmee de zachte/warme lucht snel terrein wint in Europa. Echter, het koude scenario (met hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavië) heeft op dit moment de meeste steun binnen de diverse modellen (ongeveer 70%).

Uiteraard kan alles nog veranderen in de weerkaarten. Wellicht kunnen we pas na het weekend aangeven welk scenario het meeste kans maakt. Tot die tijd maar genieten van de winter, zolang het nog kan! Zelf een mening over de weerkaarten, geef ze met ons mee via een reactie onderaan dit artikel. Iedere dag leren, een leuze die we bij NoodweerBenelux ter harte dragen.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken