Koud februariweer met tijdelijke verzachting in het weekend

Na het zachte begin van de maand zijn de temperaturen inmiddels gedaald tot iets onder normaal. Met lichte tot matige nachtvorst en lage gevoelstemperaturen overdag is de benaming ‘licht winters’ zeker op zijn plaats. Wel is het goed merkbaar dat de zon aan kracht begint te winnen. Daardoor kan de temperatuur met name ’s middags al wat verder oplopen. Tot en met vrijdag blijft het koud in de Benelux, waarbij de kou zich voornamelijk concentreert in de nachten. In het weekend brengt een oceaandepressie regen, wind en een stuk hogere temperaturen. De opwarming is echter maar van tijdelijke aard, want in de nieuwe week komen we opnieuw in koude lucht terecht. Mogelijk houdt de kou zelfs voor langere tijd aan, maar dit zal afhangen van details.

Komende nacht koud

Deze namiddag (dinsdag 16 februari) was het vrij zonnig. Er dreven enkel wat velden sluierbewolking over, maar deze waren niet hinderlijk voor de februarizon. De zon bleef ook de rest van de middag schijnen. In de westelijke en centrale delen van de Benelux kon de temperatuur oplopen naar 6°C. In de hoger gelegen gebieden van België en Luxemburg bleef het kwik steken op slechts 2°C. Vanavond en vannacht wordt het snel koud. De minima komen uit op -2°C in de kustgebieden tot plaatselijk -8°C landinwaarts. Zeer plaatselijk kan mist ontstaan.

Morgen overdag schijnt de zon, na het oplossen van eventuele mistbanken, opnieuw uitbundig. Aan het einde van de middag verschijnt er wat meer bewolking aan de horizon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C op de Ardense hoogten tot plaatselijk 6°C langs de Belgische en Nederlandse kust. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuidoosten.

Vorst getemperd

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking geleidelijk verder toe, waardoor het niet meer zo koud wordt als komende nacht. Het koudst wordt het op de Hoge Venen met nipt -5°C, elders komt het niet meer tot matige vorst.

Donderdag begint de dag op veel plaatsen landinwaarts met (laaghangende) bewolking, nevel of zelfs mist. Aan de Belgische en Nederlandse kust schijnt op dat moment al de zon. In de loop van de ochtend breekt het wolkendek overal. De rest van de dag hebben we een afwisseling van wolken en zonnige perioden met de meeste zonneschijn aan de kust. Het wordt maximaal 2-5°C (in de Ardennen iets lagere maxima), maar door de matige wind uit het zuiden tot zuidoosten (3-4 Bft) en de hoge luchtvochtigheid voelt het koud aan. De nacht naar vrijdag brengt wisselend bewolkt weer met een enkele bui, mogelijk winters van karakter. De minimumtemperaturen variëren van +2°C in de kustgebieden tot -2°C langs de oostrand van de Benelux.

Vrijdag overdag is er een groot contrast tussen het westen en het oosten van de Benelux. Het westen heeft te maken met flinke zonnige perioden, terwijl in het oosten de bewolking overheerst. Plaatselijk kan zelfs een lichte bui vallen. De temperatuur loopt op naar 3 tot 8°C. Overdag waait het meestenwijds matig (3-4 Bft) uit zuidwestelijke richtingen. In de avond en nacht trekt de wind aan naar vrij krachtig tot krachtig aan de kust (5-6 Bft). Vanuit het westen trekt een gebied met regen over. Door alle bewolking blijft het kwik boven het vriespunt steken.

Zacht en onbestendig weekend

Het koude februariweer maakt tijdelijk plaats voor een zachter weertype in het weekend. Helaas gaat dit wel samen met een toename van de wisselvalligheid. De wind laat daarbij ook nadrukkelijker van zich horen.

Zaterdagochtend verlaat het eerdergenoemde regengebied ons land. Het wordt enkele uren droog, maar de bewolking blijft de overhand houden. In de middag arriveert vanuit het westen een nieuw front. De neerslag die zich hierop bevindt, is intensiever dan op de eerste regenzone. Dit betekent dat het af en toe flink door kan plenzen. Ondanks het gebrek aan zonneschijn gaat de temperatuur flink omhoog: maxima van 7 tot 12°C. De wind is matig tot krachtig (4-6 Bft), maar trekt in de avonduren verder aan. Langs de kust komt dan een harde wind (7 Bft) te staan. Bovendien is er kans op zware windstoten. In de nacht is er aanhoudende regenval. Het wordt niet kouder dan 7 tot 11°C, waarmee het een zeer zachte nacht is.

Zondag begint met regen in het grootste deel van de Benelux. Vanuit het westen wordt het echter geleidelijk droger. In de tweede helft van de middag breekt in het westen voorzichtig de zon door, maar er kunnen ook enkele buien gaan vallen. Gelet op de koude bovenlucht (-5°C op 1,5 kilometer hoogte) kunnen deze buien onweer en/of korrelhagel bevatten. In het oosten van België en Luxemburg is de wind matig (3-4 Bft), in het laagland van België en Nederland staat een matige tot krachtige wind (4-6 Bft) en in de kustgebieden waait het nog altijd hard (7 Bft) uit het zuidwesten. Met 9-13°C is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

windzak

In het weekend neemt de wind flink in kracht toe. Langs de Belgische en Nederlandse kust komt gedurende langere tijd een harde wind (7 Bft) te staan. Daarbij is er kans op zware windstoten. (bron: nl.freeimages.com)

Opnieuw kouder

De meteorologische winter nadert zijn einde, maar dit betekent nog niet dat we van alle kou af zijn. Na het weekend gaat de temperatuur wederom naar beneden, zowel overdag als ’s nachts. Dit heeft met het stromingspatroon te maken: met een noordwestelijke hoogtestroming komt koude lucht onze kant op. In veel nachten komt het tot lichte vorst en ook overdag liggen de temperaturen met 4-8°C op een bescheiden niveau. Verre van winters, maar ook nog absoluut niet lenteachtig. Voor het echte lentegevoel moet het kwik toch richting de 15°C gaan. Dat zit er volgende week niet in. De trend op de langetermijn kan je altijd controleren via het weer op locatie.

luchtdruk 25 februari

Luchtdruk boven Europa op donderdag 25 februari. De as van het Azorenhoog begint langzaam te kantelen. Hierdoor steekt er boven de Atlantische Oceaan een noordelijke stroming vanaf Groenland op die zich geleidelijk richting Europa beweegt. (bron: wetteronline.de)

De vraag is dan ook: hoe lang gaat dit aanhouden? Wanneer komt het eerste vleugje lenteweer naar ons toe? Volgens de laatste inzichten blijft het koude stromingspatroon zeker tot de maandwisseling aanhouden. De luchtdruksystemen liggen fundamenteel verkeerd om warme lucht naar de Benelux toe te krijgen. Het Azorenhoog ligt daarvoor veel te westelijk. Verder is de luchtdruk boven het noorden en oosten van Europa vrij laag. Tussen deze systemen in blijft de stroming (zeker op grote hoogte) noordelijk en daar bevindt zich in dit jaargetijde geen warmte.

luchtdruk 29 februari

Luchtdruksituatie op de laatste dag van de maand, maandag 29 februari. De noordelijke stroming is nu aangekomen boven de Benelux. De aangevoerde lucht is koud. Gelukkig zijn er ook andere scenario’s mogelijk, zie de alinea hieronder. (bron: wetteronline.de)

Een kanttekening hierbij is dat de onzekerheid binnen de modellen groot is. Een relatief klein gedeelte van de modelleden (circa 30%) schetst juist wel een optie voor lentetemperaturen rond de maandwisseling. In deze berekeningen ontstaat er een groot hogedrukgebied boven Centraal-Europa. Rondom dit hogedrukgebied komt boven onze omgeving een zuidenwind te staan waarmee de zachte/warme lucht snel terrein wint in Europa. Echter, het koude scenario (met hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lagedruk boven Scandinavië) heeft op dit moment de meeste steun binnen de diverse modellen (ongeveer 70%).

Uiteraard kan alles nog veranderen in de weerkaarten. Wellicht kunnen we pas na het weekend aangeven welk scenario het meeste kans maakt. Tot die tijd maar genieten van de winter, zolang het nog kan! Zelf een mening over de weerkaarten, geef ze met ons mee via een reactie onderaan dit artikel. Iedere dag leren, een leuze die we bij Noodweer Benelux ter harte dragen.

Bronnen:

 • Uitgelichte afbeelding: nl.freeimages.com
 • Afbeelding windzak: nl.freeimages.com
 • Luchtdrukkaarten: wetteronline.de
 • Dries Denolf

  Huidige weersvoorspellingen zijn nuttig om rampsituaties te voorkomen, maar verder kun je er weinig mee doen. de situatie die je geeft (huidige wintervoorspelling) is er een vb. van. Misschien eens de reflectie maken of al die analyses van weermodellen relevant zijn. Sommige proffen weerkunde (bv. prof. Hugo Poppe KUL) geloven in de statistische benadering. Ik ben er lang achterdochtig over geweest, maar analyses op interpretaties van weermodellen zijn even onbetrouwbaar en een stuk duurder

 • Arjan de Weerman

  Klopt! Maximaal 5 dagen voor nauwkeurigheid. 5 tot 10 dagen als trend, maar dan al niet secuur meer. Tussen dag 10 en 14 kun je zien als een indicatie. De overige graadmeters kunnen de verwachting ondersteunen. Exacte voorspellingen zijn daarmee inderdaad niet mogelijk. Kijk maar naar onze winterverwachting die helaas helemaal omzeep geholpen werd. Dat is ook meteen de laatste keer dat we dat gedaan hebben. We hebben ervan geleerd! 🙂

 • Arjan de Weerman

  Ik heb een nieuw artikel gemaakt. Ik wacht bewust nog even met de verwachting voor na het weekend. Dat gaat nog teveel schuiven voor een exacte voorspelling. Komen we later op terug!

 • maxim vh

  Te laat is het nog niet, maar hou wel rekening met de zon. De dagen worden al wat langer en de zon staat al hoger in de horizon (sublimatie).

 • Dries Denolf

  ik ben afgestudeerd als fysisch geograaf in 1979, de tijd dat ponskaarten de gegevens moesten opstapelen. toen kon je het weer voorspellen voor een peiode van 72u. nu 35 jaar later is het uiterste correctheidsuur 144. amper een verdubbeling. geven we niet beter toe dat ondanks alle modellen (AO, NAO, SSW, straalstroom, hogedrukblokkades…), het weer zich gewoonweg niet laat voorspellen en het nog voor 80% nattevingerwerk is?

 • Chris Meire

  27 februari is toch korte termijn al. Dan verwachte ik eigenlijk dat de kenners hier al uitvoerig zouden bericht hebben over wat er zou zitten aan te komen. Maar het blijft stil tot nu. Daarom mn sterke twijfels.
  Even afwachten dus. Arjan, Stephan en andere kenners, wat denken jullie?

 • wim

  Voor leuke sneeuwsituaties is het nog niet te laat.

 • Sven

  ik wou net zoiets posten. Het is al laat in de winter maar het venijn zou hem wel eens in de staart kunnen zitten. Kans op redelijk winterweer tot diep in maart. Dit was wat Geert Naessens ookal aangaf enkele dagen geleden, verrassing in de maak eind februari/begin maart? Het is nog meteofictie kijken maar de zuiden/westenwinden zijn we kwijt

 • Paulus Piet

  Bijna alle modellen laten een interessante ontwikkeling zien vanaf pak hem beet 27 februari. Een laag druk gebied gaat voor de verandering eens niet boven de Benelux langs, maar er juist onder. Het laag lijkt vooralsnog aan land te gaan ter hoogte van het Iberisch schiereiland. Waardoor wij in gunstige winden komen voor een eventueel winters vervolg, namelijk oosten winden. Naarmate het laag, langzaam noordelijk trekt over het Europese vasteland, ruimt deze naar noordoost voor de Benelux. .

  Bijna alle modellen laten een potentie zien voor eventuele sneeuwval de komende 10 dagen. Waarbij de nieuwe run van GFS (6z) het positiefste gestemd is. Dit model laat tevens ook zien dat de temp. op 850hpa (pak hem beet 1500m hoog) regelmatig de -8 graden aantikt de komende periode. Zelfs aan het einde van de nieuwe run lijkt het nog kouder te worden op deze hoogte, maar dat is uiteraard koffiedik kijken.

  Nieuwsgierig naar een update van de echte kenners.. 😉

 • kasperd007

  Inderdaad.
  Ik zie het ook niet goed komen. De laatste kans zou wel eens gaan vliegen zijn

 • geert duym

  depressie zou eind volgende week ruim ten westen van ons afglijden wat uiteraard veel minder gunstig is voor nog een eventuele winterse afsluiter. Toch raar dat er nog slechts sporadisch een depressie in slaagt om via ons land naar het oosten zuidoosten te trekken gevolgd door een noordoostenwind,iets wat zich over pakweg 20-30 jaar toch veel meer voordeed ten tijde nog van wijlen Armand Pien. Ook trekken er de laatste jaren veel minder depressies via de Zuidelijke Noordzee naar Denemarken of Noord-Duitsland waardoor we toch in een meer structurele NW-circulatie kwamen, nu buigen ze steevast via Schotland praktisch altijd af naar het noorden met voortdurend zuid(westen)winden. Er zat vroeger toch meer variatie in het weer….of zie ik dat helemaal verkeerd?

 • steve

  Die zit :-p

 • Ik dacht dat mensen die uitspraken deden langer dan 7 dagen incompetent waren. 🙂

 • Thomas, een artikel rond deze cycloon is zeer wenselijk. Je hebt onze contactgegevens 😉

 • Thomas Verstraete

  Hij is blijkbaar vrij zeker van zijn stuk. (laat ons hopen). Maar wat hij juist verwacht weet ik niet. Als ik op weer op locatie kijk, zie ik niet veel speciaals.

 • Thomas Verstraete

  Geert Naessens spreekt vooral van de periode eind februari, begin maart. Volgens hem zouden we wel eens kunnen verschieten. Als hij dat al zegt, … zit er misschien toch nog iets aan te komen. Want er is hier al veel over hem geschreven maar hij had het toch wel iedere keer bij het rechte eind…

 • Thomas

  Ik zal mijn best doen om tegen morgenavond een artikel geschreven te hebben. 🙂

 • Robbe

  Fotootje van de bui :

 • Robbe

  West-Vlaanderen (en mss ook de rest van belgie) kunnen nog wel wat (natte)sneeuw krijgen.Het is een grote bui daar In het zuidwesten van west-Vlaanderen ,als die niet afzwakt kan het nog leuk worden deze avond

 • Robbe

  West-Vlaanderen (en mss ook de rest van belgie) zullen nog wel wat (natte)sneeuw krijgen.het is een grote bui daar op de Frans-belgische grens,als die niet afzwakt kan het nog leuk worden deze avond ?

 • Thomas

  **Alvast een waarschuwing voor de hoofdeilanden van Fiji. De modellen laten de koers van cycloon Winston steeds meer richting die regio gaan!**

 • Michiel

  Opnieuw lichte sneeuw regio Ieper 🙂 zal dit blijven aanhouden?

 • wim

  en zo hoort het ook te zijn. Lente is maar pas voor April/Mei.

 • Arjan de Weerman

  Klopt, het is allemaal wat bijgesteld. Zo nat hoeft van mij ook niet. Ik ben benieuwd of GFS straks weer bijdraaid naar de koelere tendens.

 • geert duym

  De grote neerslag hoeveelheden die gisteren hier en daar gesuggereerd werden van 40-50 liter dit weekend zitten er volgens mij gelukkig ook niet meer in want het golvende polaire front ligt zondag duidelijk ten noorden van ons…….Opvallend ook dat ukmo maandag geen NW aanvoer meer geeft maar eerder westelijk met een nieuwe naderende Ierse kleine depressie wat zou betekenen dat de temperatuurdaling op maandag niet zo uitgesproken zal zijn dan gisteren werd voorzien……

 • Arjan de Weerman

  Update 10:00 uur, vooruitzichten lange termijn. We zien vanmorgen in de diverse uitvoer licht winterse aspiraties. Een westcirculatie is absoluut niet aan de orde. UKMO komt op 144 uur al met een mooie winterse kaart met een koude (op hoogte) noordelijke aanvoer. ECMWF doet wat verder op de lange termijn winterse kaarten. We zien daar hogedrukopbouw in het hoge noorden met duikende laagjes die dan winterse neerslag kunnen geven. GFS mag u negeren. Beide opers zitten hoog in het ensemble en deze uitvoer staat alleen in de oplossingen. Gisteren was GFS veel koeler. De trend is duidelijk wat mij betreft. Voorlopig geen zacht lenteweer, eerder wat winterse stuiptrekkingen.

 • Stephan Valcke

  EC 00 komt nog steeds met leuke weerkaarten zo rond de maand wisseling .

 • Willem

  De eeste vlokken in Brugge sinds lang.. Wat een zonde toch weer deze winter als je dit moois ziet..

 • Gilbert Dekeyser

  Sneeuw in waregem

 • wim

  Die 10 graden voor dit weekend, is maar tijdelijk hoor. Vanaf maandag terug normale temperaturen

 • kasperd007

  Ik hoop het maar ik vrees ervoor. Dit weekend weer naar +10c

 • ECMWF stuurt daar inderdaad op. Niet te laat wat mij betreft. Pas medio maart moet de winter niet meer op de proppen komen. Interessant!

 • West-Vlaanderen moet morgen even rekening houden met winterse neerslag, mogelijk kortstondig een drapdekje.

 • Stephan Valcke

  Zou mij niet verwonderen moest West Vlaanderen tijdelijk wit komen te liggen. In elk geval verwacht ik nog steeds een echte sneeuwfase eind februari of begin maart

 • Chris Meire

  Met dank stephan. Misch een leuke verrassing voor de westhoek na 3 jaar geen vlok.we wachten het af

 • Stephan Valcke

  Eerder de vroege ochtend in de westhoek en langs de Franse grens

 • wim

  En de rest van Vlaanderen? Je spreekt enkel over West-Vlaanderen.

 • Jeroen Maes

  Dan toch nog mensen die de hoop die ik in de weermodellen zie bevestigen.

 • Chris Meire

  Vannacht of morgen ?enig zicht daarop?

 • Stephan Valcke

  Zou mij niet verwonderen dat maart nog enkele keren de winterse toer op gaat .

 • Stephan Valcke

  Ik denk dat eind februari nog wel eens een verrassing in petto zou kunnen hebben

 • Willem

  Een heuse white-out morgenochtend? haha.
  Ik zal alvast mijn regenjas klaar leggen voor morgenochtend, ik denk dat dit iets realistischer is… (natte flens misschien wel waarneembaar)

 • Thomas, de weerkaarten van deze avond zullen daar meer duidelijkheid over geven.

 • Chris Meire

  klint goed, als het er doorkomt natuurlijk. afwachten naar de weerkaarten van vanavond

 • Thomas Van Hullebusch

  Kans op sneeuw vannacht? Meerdere weer-fora suggereren dit, en weermodellen tonen lichte sneeuwsignalen vanaf 3-4u vannacht voor westen van België.

 • ECMWF 12:00 blijft relatief fris op de langetermijn. Een krachtige WC lijkt er vooralsnog niet in te komen.

 • Dexy Roelvink

  In Elsenborn op de Hoge Venen nu (21.50 uur) al -8°C. Strenge vorst is zeker haalbaar.