30 september 2015 - 2 min. lezen 1 reacties

Van maandag 30 november tot en met zondag 11 december 2015 wordt de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties georganiseerd. Deze keer is het de stad Parijs waar men de koppen bij elkaar zal steken. ‘COP21’ is de afkorting voor ‘Conference Of Parties’. De 21 staat er omdat het de 21ste keer is dat ministers, hoge ambtenaren… samenkomen om te praten over het klimaat. Ditmaal is het een vrij belangrijke klimaattop aangezien het de bedoeling is om in Parijs er het nieuwe klimaatverdrag te ondertekenen dat in 2020 van kracht zal gaan.

klimaattop

Nieuw verdrag belangrijk

Bij de vorige klimaatconferentie in Lima kwam men echter niet tot bindende emissiereductiedoelstellingen. Tijdens de klimaatconferentie in Durban 2011 heeft men besloten het Kyoto-protocol te verlengen tot 2020. Men heeft toen beslist dat er in Parijs een nieuw verdrag getekend moet worden als opvolger van het Kyoto-protocol.

Voor de EU is het belangrijk om de opwarming onder 2 graden te houden. Hierdoor moet men echter de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 50 procent moeten verminderen ten opzichte van de jaren negentig. Tegen 2100 zou dat zelfs helemaal tot op het niveau moeten komen van 1990.

klimaattop 2014 Lima

Hoe ziet de wereld het?

De voorbije jaren was de VS niet zo happig om echt iets te doen aan de klimaatverandering. Nu deze klimaattop stilaan nadert, lijkt dit te veranderen al zal het niet gemakkelijk worden om een wereldwijd verdrag op te stellen waarmee iedereen tevreden is. Velen zijn trouwens bang dat de economie een terugslag krijgt onder dit verdrag… wat niet de bedoeling kan zijn, want men wil alles in evenwicht houden.

Ook China – een grote vervuiler – werkt sinds kort aan een plan om de uitstoot te verminderen. Aangezien de 2 grote kleppers China en de VS nu ook met plannen komen (en die ook zullen uitwerken?) om de uitstoot te verminderen, zetten we al een grote stap voorwaarts. Een stap die niks te vroeg komt, zeker als we zien dat 2015 wereldwijd op weg is naar het warmste jaar sinds er metingen worden gedaan.

Bron: cop21paris.org

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen