24 mei 2015 - 6 min. lezen 11 reacties

24 mei op de kalender en ik roep nu al dat juni zomers van start gaat met hoge temperaturen. Dat moet je maar durven zeggen, want eigenlijk hoort achter deze titel natuurlijk gewoon een vraagteken. Ik zet hem er lekker niet op. Soms moeten we moeder natuur maar eens een handje helpen. Het wordt nu gewoon eens tijd voor een langere periode met mooi weer. Afgewisseld natuurlijk met onweer voor de liefhebber.

Warm weer, zodat de rokjes en de korte broeken weer bovenaan in onze kast kunnen komen te liggen en de dikke truien naar zolder kunnen. Vergeet ook de zwemkleding niet. Er zijn namelijk aanwijzingen op de weerkaarten dat precies rond de maandwisseling een ander stromingspatroon aan zet komt. Brengt dat ook zomerwarmte tot aan onze omgeving? Eerst ga ik het over het Pinksterweekend hebben.

Weekend brengt zon, wolken en wat regen

Weerkaart Hirlam

De weerkaart die u hierboven ziet, is misschien wat anders dan wat u van ons gewoon bent, maar deze laat ik juist zien om de situatie helder toe te lichten. We hebben te maken met een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren. In hoofdzaak resulteert dit in mooi weer met gematigde temperaturen door een westelijke wind.

Omdat we te maken hebben met een uitloper, en niet in het centrum zitten van dit hogedrukgebied, maken storingen ook kans om te passeren, in verzwakte vorm dan wel. Dat gebeurt nu precies in het weekend. De blauwe lijn is een koufront en dat gaat ons passeren. Zo krijgen we periodes met zon afgewisseld met bewolking en ook kans op wat regen. Geen grote hoeveelheden, daar zorgt het hogedrukgebied voor.

Zaterdag passage zwakke neerslagband

Hirlam- regen -zaterdag

Zaterdag begint de dag in de zuidelijke Benelux nog met zon. Vanuit het noorden neemt op nadering van het koufront de bewolking toe en uit de bewolking valt op veel plaatsen soms wat lichte regen of motregen. In de loop van de middag klaart het weer wat op en krijgt de zuidelijke Benelux te maken met deze neerslagband.

Wel wordt de activiteit ervan steeds minder. Kwestie van de regenradar even te bekijken als u niet nat wilt worden. De maxima halen afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn 16 tot 20 °C.

Zondag op de meeste plaatsen droog

Zondag is het koufront gepasseerd. Op veel plaatsen is het hierdoor droog en waarschijnlijk is de meeste zon bestemd voor de westelijke provincies en een brede kuststrook. Het oosten en dan vooral in de Ardennen komt mogelijk nog wat meer bewolking voor met een kleine kans op regen door restanten van het eerder genoemde koufront.

De maxima liggen een fractie lager dan zaterdag. De wind komt uit het noordoosten en is zwak zodat het voor het gevoel best aangenaam is buiten. Later draait de wind naar het westen.

Uitloper hogedrukgebied Azoren zorgt voor redelijk weer

ECMWF- drukgebieden

Maandag passeert weer een zwakke storing met meer bewolking en kans op wat regen. Daarna zien we eigenlijk, zoals we dat al een hele tijd zien, het Azorenhoog zijn invloed uitoefenen op onze omgeving. Ik vertelde in een eerder weerbericht al dat de positie te westelijk ligt.

Hierdoor krijgen zwakke storingen de kans om ons te passeren met regen. Met het pijltje op de kaart aangegeven kan er later volgende week weer tijdelijk een lagedrukgebied doorkomen.

Door deze westelijke tot noordwestelijke aanvoer hebben we vaak te maken met een maritiem polaire luchtsoort. Dat is de reden waarom de temperatuur de laatste tijd achter blijft met wat normaal is voor de tijd van het jaar.

Hogedrukgebied gaat het continent op, zomer van start?

Ja, op 1 juni gaat de meteorologische zomer van start, dus daarmee heb ik gelijk. Qua weerbeeld zou dit ook daadwerkelijk kunnen gaan gebeuren. Het lijkt er namelijk op dat het stromingspatroon op de schop gaat.

weerkaart -ECMWF- 1 juni

Hoe het precies uit gaat pakken op die termijn is nu nog lang niet bekend. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk. Weermodellen lopen daarin nog uiteen en dat is logisch op die lange termijn. Het komt er op neer dat we zien dat het hogedrukgebied boven de Azoren aan land probeert te gaan. Als deze boven het continent aan komt, kan de wind gaan draaien en continentaal worden zodat de temperatuur flink kan oplopen naar zomerse waarden.

Ook zien we boven Oost-Europa en Rusland wat veranderingen. Door WAA zien we een zuidelijke stroming ontstaan waarmee warme lucht vanaf de oostelijke Middellandse Zee het continent wordt opgestuurd. Dit resulteert in de vorming van een hogedrukgebied. Mogelijk komt die warmte met een oostelijke stroming naar ons toe, maar dit gebeurt dan wel retrograads en dat zien we niet zo vaak. Dan zijn er nog tal van andere oplossingen mogelijk, maar er komen steeds meer signalen dat er wat gaat veranderen in het huidige stromingspatroon.

Weerpluim Brussel (GFS)

Weerpluim- Brussel

Gisteren (donderdag) zagen we op de weerpluim veel leden (ensembles) een duidelijke stijging vertonen. Vandaag zien we meer spreiding en dus meer onzekerheid in de verwachting. De hoofdrun (zwarte lijn) ging ook mee. Zoals u ziet is de stijgende lijn duidelijk te zien bij het aanvangen van de nieuwe maand. De temperatuur die u weergegeven ziet is van de temperatuur op het 850 hPa vlak. Dat is de temperatuur op ongeveer 1500m hoogte.

Om u een idee te geven wat voor temperatuur dit is op waarnemingshoogte dan dient u het sommetje te onthouden dat de lucht bij elke 1000 m hoogte gemiddeld 7 graden afkoelt. In de praktijk is dat meest tussen 6 en 10 graden. Hoe droger de aangevoerde lucht, hoe meer de dalingscurve is. In dit geval zien we begin juni een waarde van 12°C op het 850 hPa vlak wat kan resulteren is een temperatuur van 27 graden op waarnemingshoogte.

Weerpluim Zuid-Nederland (ECMWF)

pluim -ECMWF

De weerpluim van het Europese model laat de mogelijke stijging van de temperatuur goed zien. Dit is de temperatuur op waarnemingshoogte en voor de meeste onder ons iets gemakkelijker te interpreteren. U ziet gelijk ook de grote onzekerheid in de verwachting van de temperatuur. Er is veel spreiding onder de leden. Het zegt wel genoeg dat er een weersverandering in aantocht is. De kansen groeien op warmer weer. Nu nog allemaal een beetje meeduimen en de puzzelstukjes vallen goed.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen