24 september 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

Het weer heeft altijd al een grote impact gehad op ons leven, soms positief, maar ook vaak negatief. Soms genieten we van heerlijk zomerweer. Soms hebben we dan weer te maken met verschroeiende droogtes die zorgen voor voedseltekorten in delen van de wereld. Het weer beïnvloedt dus veel zaken in ons dagelijks leven.

Ik wil jullie graag iets bijbrengen over één van mijn passies waarbij het weer ook een grote rol speelt: wijn. Ik ben al een tijd gebeten door de wijnbacterie. Ik las boeken over wijn en volgde ook al een cursus. Via deze weg hoop ik ook jullie warm te maken voor wijn.     

chateau-petrus-bottles
Enkele flessen château Pétrus, de bekendste wijn uit de Pomerol streek (Bordeaux).

Wijnjaar 2016 in Frankrijk, top of een flop?

Om te voorspellen of 2016 een goed wijnjaar wordt of niet moeten we nagaan of de druiven dit jaar goede weercondities hebben gehad. Om een goede oogst te hebben, moet het warm genoeg zijn, niet teveel regen maar ook niet te weinig. Het telen van wijndruiven is iets zeer complex.

  • Om mijn collectie wijn fris te houden, gebruik ik deze koeler

Van knop tot druif

Het nieuwe jaar begint tijdens de winter voor de wijnboer. De wijnboer gaat in de winter de jaarlijkse wintersnoei uitvoeren. Dit is nodig om de groeikracht van de druivenstok te beknotten en ervoor te zorgen dat er voldoende druiven worden geproduceerd. Tegen het einde van de winter komen de eerste knoppen tevoorschijn. Hoe minder knoppen per stok groeien, hoe groter en rijper de druiven zullen worden.

Vorst op de wijngaard

In mei staan de wijnboeren voor hun eerste cruciale moment. Indien er late vorst is, kunnen de knoppen verwoest worden door de negatieve temperaturen. Dit is de nachtmerrie van elke wijnboer. Bij lichte vorst zullen de wijnboeren hun knoppen besprenkelen met water gedurende de nacht. De koude wordt dan pas opgenomen door de knoppen als al het water rond de knop is bevroren. De wijnboer moet ervoor zorgen dat de knoppen heel de nacht besprenkeld worden met water. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van de knop zelf nooit onder de 0°C zakt.

vorst-in-wijngaard
De wijnboer heeft de knoppen besprenkeld met water waardoor de temperatuur in de knop niet onder 0°C zal dalen.

Zomer op de wijngaard

In juni komen de eerste knoppen in bloei, de temperatuur loopt op in de wijngaard waardoor de druiven langzaam groeien. Nu de knoppen in bloei staan, is een stabiele periode van mooi weer nodig om een goede opbrengst te krijgen. In juli en augustus groeien de druiven uitbundig. De wijnboer houdt zich nu bezig met het wieden van onkruid en het besproeien van de druiven tegen ziektes.

wijndruiven-frankrijk
Vanaf augustus beginnen de druiven hun mooie diep blauwe kleur te krijgen. De schil van deze blauwe druiven zullen zorgen voor de mooie rode kleur van de wijn.

Het moment van de waarheid breekt aan in september. De druiven zijn nu volgroeid en de wijnboeren wachten op het juiste moment om te oogsten. Goede wijndruiven moeten beschikken over een voldoende hoog suikergehalte. De suiker zorgt er namelijk voor dat er door fermentatie alcohol in de wijn komt. Wanneer de druiven een voldoende hoog suikergehalte hebben verschilt van druif tot druif. Druiven met een dikkere schil hebben meer zon nodig en zullen dus langer moeten rijpen.

Tegenslagen in het wijnjaar 2016

Dit jaar hebben wijnboeren over verschillende streken veel tegenslag gekend. In de Bordeauxstreek hadden de wijnboeren af te rekenen met felle hagelbuien die plaatselijk een groot deel van de oogst vernietigden. Er viel ook uitzonderlijk veel neerslag.

De Bourgognestreek had ook erg veel tegenslag dit jaar. Eerst hadden de wijnboeren af te rekenen met voorjaarsvorst. In de nacht van 26 op 27 april werden er minima van -4°C waargenomen. Hierdoor liepen veel knoppen schade op. Daarna werd de regio getroffen door enkele felle hagelbuien. De appellaties Chablis en Côte Chalonnaise werden het hardst getroffen. Hierdoor zagen sommige wijnboeren tot 100% van hun opbrengst verdwijnen.

Hagelschade druiven
Een stevige hagelbui kan een enorme ravage aanrichten op de wijngaard.

Welke wijnregio’s doen het goed in 2016?

De Côtes du Rhône heeft een uitstekend wijnjaar achter de rug. De wijnboeren zijn daar zeer optimistisch over het wijnjaar 2016. Ze spreken zelfs over een exceptioneel wijnjaar. Dit is te danken aan de zachte winter die dit jaar heerste over de Côtes du Rhône. Ook de Provence kan spreken van een meer dan geslaagd wijnjaar.

cotes-du-rhone
De wijngaarden in de Côtes du Rhône zijn zeer laag. Dit komt wegens de mistralwind die daar geregeld stevig waait.

Ik hoop dat ik jullie iets meer heb bijgebracht over wijn. Als je na het lezen van dit artikel zin hebt gekregen in een heerlijk glaasje wijn zeg ik: santé!

Bronnen: Qualivino.be, Wijn, André Dominé

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken